Jacek Napisano 18 Października 2010 Napisano 18 Października 2010 Stradic Fc ew Twin Power fc to dobry wybor?? Z tego co kojaze to FB jest z Malezji? Nie wszystkie, mam TP 4000FB made in Japan. Jak kupowałem w sklepie były dwa egzemplarze - ten mój, i drugi identyczny już z Malezji. Cytuj
Gość Tench Napisano 20 Października 2010 Napisano 20 Października 2010 Dzisiaj pomacalem Aspire i tez niczego sobie. 400zl wiecej od Twin Powera, chyba caly jest z alu, korbke ma gwintowana( nie wiem jak tp). Warto dorzucic 400 stowki? Poza cena i korpusem sa jakies wieksze roznice miedzy aspire a tp? Cytuj
Gość bifa Napisano 20 Października 2010 Napisano 20 Października 2010 a jaka cena tego aspire?w holandii widzialem za 249euro za ten z przednim hamulcem. Cytuj
Gość Tench Napisano 20 Października 2010 Napisano 20 Października 2010 Widzialem w necie od 1300zl, na plus w stosunku do TP to kuta na zimno przekladnia z alu, na minus brak areo2, szpuli arc. Cytuj
Unises Napisano 21 Października 2010 Napisano 21 Października 2010 kuta na zimno przekladnia z alu Cytuj
MariuszA Napisano 21 Października 2010 Napisano 21 Października 2010 a czemu chcesz kupic akurat taki kolowrotek ? za takie pieniadze ? mi by sie znudzilo patrzejnie na eden kolowroteik kilka sezonow ;P Cytuj
Gość Tench Napisano 21 Października 2010 Napisano 21 Października 2010 Ja nie lubie zonglowac sprzetem czy to audio czy wedkarskim. Jesli sprzedasz 5 kijkow po 400zl i na kazdym stracisz po 200zl to nie lepiej kupic kijaczek za 1400, ktory bedzie wspanialy zamiast 5 srednich? Zamiast tracic na odsprzedazy, wole uzbierac wiecej kasy i kupic fajniejsza zabawke;) Unises cos nie tak;>? Cytuj
Damian21 Napisano 21 Października 2010 Napisano 21 Października 2010 kuta na zimno przekladnia z alu ale tak na poważnie Aspire(rocznik 05'-06') z wyje*anym w kosmos rantem ochronnym na dupce , tak jak w reszcie japońców z wyższej półki na ten rocznik. później już zrezygnowano z tego el. ze wzgl. ekonomicznych.. a przekładnia to odkuwany na zimno dural z jakąś czarną powłoką ochronną - myślę że nienajgorszy bo znajduje się we wszystkich topowych modelach ze stellą włącznie(coś mocniejszego to jedynie w modelach SW). to jest w zasadzie jedyny model na Europę poza stelką, który jest takiej budowy jak japońce z wyższej półki takie jak TP czy Sephia. europejski TP, US sustain i te inne wynalazki to już inny kołowrotek porównywalny co najwyżej z biomasterem na japonię Cytuj
Gość Tench Napisano 21 Października 2010 Napisano 21 Października 2010 Katalog Shimano z roku 2009 firmy Normark podaje ze Aspire ma "przekladnie z kutego na zimno aluminium", Stella posiada przekladnie "Hd" a TP "odlewana cisnieniowo ze stopu cynku i aluminium". Aspire nie ma ani areo2 ani szpulek "Ar-c", oba rozwiazania sa stosowane zarowno w Stelli jak i w Tp. Jak nie urok to... Przy lowieniu 3-5cm woblerkami, wydaje mi sie ze material z jakiego zbudowana przekladnia ma mniejsze znacze niz dluzszy rzut malenka przyneta? Poza tym mlynek za 1kzl chyba nie jest az tak badziewny;>? Cytuj
MariuszA Napisano 22 Października 2010 Napisano 22 Października 2010 Katalog Shimano z roku 2009 firmy Normark podaje ze Aspire ma "przekladnie z kutego na zimno aluminium", Stella posiada przekladnie "Hd" a TP "odlewana cisnieniowo ze stopu cynku i aluminium". Aspire nie ma ani areo2 ani szpulek "Ar-c", oba rozwiazania sa stosowane zarowno w Stelli jak i w Tp. Jak nie urok to...Przy lowieniu 3-5cm woblerkami, wydaje mi sie ze material z jakiego zbudowana przekladnia ma mniejsze znacze niz dluzszy rzut malenka przyneta? Poza tym mlynek za 1kzl chyba nie jest az tak badziewny;>? mlynki za 1kzl to sa mylynki ktorymi polowimy lata wiec masz racje czasem lepiej wydac wiecej i miec fajna zabawke ja sie znowu zastanawiam nad stradiciem Cytuj
Unises Napisano 22 Października 2010 Napisano 22 Października 2010 Unises cos nie tak;>? wszystko ok, Damian21, doprecyzował że jest to dural a nie alu, które to na przekładnie ze względu na swoje cechy się nie nadaje (bez zagłębiania się w materiałoznawstwo a raczej ..sensum strictum metaloznawstwo)Pomijając jednak powyższe dyrdymały ... Zdumiewa mnie potęga marketingu ; krzepiące jest to że super nowoczesne krecioły za które każą nam płacić kosmiczne pieniądze są obecnie 'aż' na etapie duraluminium, [obudowy, przekładnie, szpule] materiału powszechnie stosowanego od kilkudziesięciu lat w lotnictwie. który to stop minimalnie modyfikują i 'odkrywają' co chwile na na nowo pod różnymi nazwami np. magnesium i drą z nas kasiorke jak się patrzy Cytuj
Damian21 Napisano 22 Października 2010 Napisano 22 Października 2010 Katalog Shimano z roku 2009 firmy Normark podaje... i tu jest pies pogrzebany. ja Ci podałem modele 05'-06' bo te nowe to się nie raz możesz wpuścić w coś gorszego sygnowanego tylko nazwą. tak jak to ma miejsce w przypadku twinpowerów na rynek "zewnętrzny" w stosunku do Azji. Cytuj
Gość Tench Napisano 24 Października 2010 Napisano 24 Października 2010 @Mariusz Za nowego stradica na alledrogo wolaja od 690zl, nie lepiej dorzucic 200zl;);> Wiec bedzie to TP FC "made in Japan", w necie, na forach mozna poczytac ze to powrot jakosciowy do starego dobrego TP. Na Allegro mozna trafic za 890zl nowy. Co ciekawe, sprzedajacy w jednym wroclawskim sklepie z bogata oferta Shimano stwierdzil ze te kolowrotki z super cenie sa "lewe" bez gwarancji... Chyba za ta kase to kreciolek powinien wytrzymac z 2 sezony minimum;) Cytuj
hamerhed Napisano 25 Października 2010 Napisano 25 Października 2010 Wiec bedzie to TP FC "made in Japan", w necie, na forach mozna poczytac ze to powrot jakosciowy do starego dobrego TP. Na Allegro mozna trafic za 890zl nowy. Co ciekawe, sprzedajacy w jednym wroclawskim sklepie z bogata oferta Shimano stwierdzil ze te kolowrotki z super cenie sa "lewe" bez gwarancji... Chyba za ta kase to kreciolek powinien wytrzymac z 2 sezony minimum;) Mozna tez znalezc TP tyle, ze 4000 FA made in Japan za 500 brutto i z gwarancja Z malego sledztwa wynika, ze Shimano czyscilo magazyny i rzucili sprzet po promocyjnych cenach. Cytuj
platinumx Napisano 25 Października 2010 Napisano 25 Października 2010 Witam kolegow, to gdzie mozna kupic tego Twin Powera 4000FA za 500pln? Prosze o info na priv jak cos Cytuj
Gość Tench Napisano 25 Października 2010 Napisano 25 Października 2010 Za 400zl jest w fishing marcie ale wersja 1000fa, 4000fa kosztuje jakies 900zl Ja wlasnie zakupilem 2500fc za 860zl:) W sklepaach okolo 1200zl @MariuszA W sklepie w ktorym kupilem maja stradici fc. 2500 kosztuje chyba 520zl. Na allegro jest niby nowy z nawinieta zylka, 7 dni do konca i juz 400zl:D Nowy najtaniej to 690zl Cytuj
Gość Tench Napisano 28 Października 2010 Napisano 28 Października 2010 Twin Power dojechal, plynnos hamulca powala:D Super X moze sie schowac... Testowalem hamulec przywiazujac zylke do mebli, ugiecie kija pozostawalo bez zmian, zadnych skokow szczytowki, zarowno z odkreconym jak i przykreconym mocniej hamulcem. Jedyne co mnie dziwi to to ze szpulka ma luz, os jest ok, ale trzymajac szpulke w palcach mozna poruszac ja na boki, odchyl od nakretki to jakis milimetr max 2, czy to jest normalne w kolowrotkach z przednim hamulcem? Cytuj
Slipek Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 Chcę zakupić kołowrotek SHIMANO EXAGE 3000 SRB . Proszę o opinie czy nadaje się on do spinningu . I ogólnie czy opłaca. Dziękuje. Cytuj
MariuszA Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 Chcę zakupić kołowrotek SHIMANO EXAGE 3000 SRB . Proszę o opinie czy nadaje się on do spinningu . I ogólnie czy opłaca. Dziękuje. do spiningu sie nadaje ,napewno do troka czy mniejszych paprochow na duze gumy bedzie mial problemy jednak proponuje dozbierac 50zl i kupic albo dragon team albo spro red arca Cytuj
Slipek Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 A z shimano kołowrotek jaki byście polecili. Cytuj
martines Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Slipek, jak przeczytasz ten temat to dużo wątpliwości się Tobie wyjaśni Przyjemnej lektury Cytuj
Sand Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Mozna tez znalezc TP tyle, ze 4000 FA made in Japan za 500 brutto i z gwarancja Z malego sledztwa wynika, ze Shimano czyscilo magazyny i rzucili sprzet po promocyjnych cenach. Również jestem zainteresowany kupnem TP za takie pieniądze A tak swoja drogą to jest to chyba jeden z tańszych modeli Shimano produkowanych w Japoni. Cytuj
hamerhed Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Również jestem zainteresowany kupnem TP za takie pieniądze A tak swoja drogą to jest to chyba jeden z tańszych modeli Shimano produkowanych w Japoni. Podeslalem link na priv. Niestety chyba pozbyli sie calego zapasu Cytuj
Gość Tench Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Fishing mart ma model 1000fa za 430zl i 6000fa za 670zl. W sklepie w ktorym ja kupilem Tp fc "made in japan" 860zl a stradic "made in japan" jakies 530zl. Czy ktos sie orientuje jak to jest z tymi luzami na szpuli? u was jest "na sztywno" czy mozna lekko kolebac nia na boki? Cytuj
gleam Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Slipek, ja posiadam taki kołowrotek i jestem z niego zadowolony jedyna wada to dość płytka szpula jak na ten rozmiar Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi