Deuuu Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Mam pytanie, czy ktoś z was używa do łowienia kleni/jazi paprochów, jeśli tak to używacie główek czy raczej BT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 wiem że kiedyś tomkowi1988 zdażyło ię że brały klenie z opadu na paprochy ale więcej z taka sytuacją sie nie spotkałem, myśle ze jednak mikro woblerki górują w połowie kleni...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Wszystko uzależnione jest od okresu , na wiosnę świetnie biorą na małe woblerki i blaszki w rozmiarze 1 , w lecie w moim miejscu są przepłoszone i ciężko sie do nich dobrać , stoją na środku rzeki i czekają na spadający kąsek , dobre są wtedy "smurzaki" ale ciężko tym rzucić daleko więc blaszka prowadzona po powierzchni im wystarcza.Na jesień napewno paproch sie sprawdzi w zeszłym roku łapałem piękne klenie na twistery 4 cm , potem nawet większe zakładałem i też ostro brały. Co do główek to kleń ma wielki pysk można stosować lekkie na dużym haku , tak by przynęta płyneła w środku wody nie "bijąc" o dno. To sie oczywiście tyczy kleni a nie kleników , te małe łatwiej złapać ale teraz nie pora na mocne uderzenia tej fantastycznej ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 mam pytanie czy do prowadzenia takich woblerków jak Salmo Tiny mogę uczyć kija wklejanki? do 15g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bluzer Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Mozesz,nie mniej ważne bedą inne własciowści kija (długość,rodzaj i wielkość przelotek) a takze linka jaka zastosujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 14 Kwietnia 2010 Share Napisano 14 Kwietnia 2010 okej dzięki kij będzie długi na 240 cm Mikado UL Spin do 15g Żyłka 0,16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 14 Kwietnia 2010 Share Napisano 14 Kwietnia 2010 okej dzięki kij będzie długi na 240 cm Mikado UL Spin do 15gŻyłka 0,16 Nie ubieraj sie w długość 240 weż zdecydowanie dłuższy kij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Figos Napisano 14 Kwietnia 2010 Share Napisano 14 Kwietnia 2010 od ,270-2,75 do 3,15m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriano Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 Jakie jest max grubość żyłki na klenie i bolki żeby nie odstraszały je? 16-20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 okej dzięki kij będzie długi na 240 cm Mikado UL Spin do 15g To zdecydowanie za krótki kij ja proponuje minimum 270cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenekkuba Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 a może powiesz nam gdzie bedziesz łowić jeżeli to bedzie mała zarośnieta rzeczka to 2.40 bedzie wygodniejszy niż 270 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 Tak masz rację,ale co do klenia to sytuacja jest troszkę inna z tego względu że kleń jest bardzo płochliwy i lepiej mu się nie pokazywać zbytnio,z krótkim kijem łowiąc z brzegu jest to niemalże niemożliwe. A mając dłuższy kij możemy stanąć dalej od brzegu a tym zmniejszymy możliwość zauważenia nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lutek Napisano 2 Lutego 2011 Share Napisano 2 Lutego 2011 Witam Podepnę się do tego tematu bo nie chcę zakładać nowego a jest on zbliżony i dedykowany rybom o których jest ten temacik więc zczaiłem na aukcji cos takiego-TROK PŁYWAJĄCY : http://allegro.pl/rewolucyjna-nowosc-daleki-rzut-trok-plywajacy-i1427753275.html i tak się zastanawiam czy w rzeczywistości zdało by to egzamin tzn. same rzuty rzutami czyli nie wątopię że będą dłuższe ale jak z pracą przynęty i ewentualnie jak to poprawnie zamontować na zestawie żeby podczas ściągania nie wzbudzić podejrzeń nieufnych kleni czy jazi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 2 Lutego 2011 Share Napisano 2 Lutego 2011 Witam Podepnę się do tego tematu bo nie chcę zakładać nowego a jest on zbliżony i dedykowany rybom o których jest ten temacik więc zczaiłem na aukcji cos takiego-TROK PŁYWAJĄCY : http://allegro.pl/rewolucyjna-nowosc-daleki-rzut-trok-plywajacy-i1427753275.html i tak się zastanawiam czy w rzeczywistości zdało by to egzamin tzn. same rzuty rzutami czyli nie wątopię że będą dłuższe ale jak z pracą przynęty i ewentualnie jak to poprawnie zamontować na zestawie żeby podczas ściągania nie wzbudzić podejrzeń nieufnych kleni czy jazi . Heh spirolino z ołówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lutek Napisano 2 Lutego 2011 Share Napisano 2 Lutego 2011 pagori Heh spirolino z ołówka ? Mógłbyś nieco rozwinąc tą kwestię czy tylko nabijasz posty Bo nie wiem o co Ci kolego chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Być może ten trok pływający ma takie samo zastosowanie jak spirolino , według mnie chyba chodzi o to samo tylko pływak spirolino jest zupełnie niewidoczny. http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/jaxon-plywaki-sbirulino-spirolino-g2-a73-p788-k4320.html Zakładasz takie "triko" mocujesz woblerka lub strimera i sru .....70 metrów leci , dodatkowo dodam że rybka tego zupełnie nie widzi bo na tle nieba spirolino jest niewidoczne. Kumasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lutek Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 No teraz załapałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 Ja od listopada do marca na klenie i jazie uzywam wylacznie gumek Male paproszki na lekkich głowkach znacznie lepiej mi sie wtedy sprawdzaja. Za to w lato nie ma nic lepszego od woblera, ewentualnie lekkiej wirowki ale to zalezy od stanowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonski_dm Napisano 27 Kwietnia 2011 Share Napisano 27 Kwietnia 2011 łowi ktoś klenie na bystrzycy we Wrocławiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tomek O Napisano 1 Maja 2011 Share Napisano 1 Maja 2011 Czy jest jakaś istotna różnica w połowie klenia a jazia ? Pytam jako laik. Te ryby zawsze są u mnie przyłowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek90 Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 http://i54.tinypic.com/e1bu44.jpg ja kupiłem takie coś na klenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krasomowca91 Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 Witam, Pilnie potrzebuję dobrej jakości zdjęć jazi złowionych na spinning na tle rzeki lub kamieni - opaska, ostroga, rafa itd. Ryba ( najlepiej słusznych rozmiarów) ma się prezentować razem z łowcą oczywiście. Fotka najlepiej jak będzie wykonana z pół lustrzanki lub lustrzanki i nie może być publikowana dotąd w prasie wędkarskiej. Dla potencjalnych autorów czeka atrakcyjna nagroda, o której wspomnę jak tylko da ktoś o sobie znać. Adres e-mail do korespondencji - okon1@op.pl lub na forum. Pozdrawiam, Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 Ja co prawda sezon kleniowy mam już chyba za sobą? Z tego względu że od początku września przebywam w Niemczech i wygląda na to ze zabawię tu do połowy listopada!!! Mam takie pytanie? Czy możliwe jest regularne łowienie kleni na spina końcem listopada czy też początkiem grudnia? Ma ktoś może jakieś doświadczenie w tym temacie? Nie ukrywam ale połowy klenia na woblery powierzchniowe bardzo mnie wciąga i chciałbym jeszcze choć raz w tym roku spróbować! Jak na razie zostały mi tylko nagrania oraz wspomnienia z tego rocznych wypadów nad wodę http://www.youtube.com/watch?v=jNdH1r_4Cjg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jajko Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 Osobiście doświadczeń nie mam, ale czytałem fajny artykuł bodajże w Wiadomościach Wędkarskich napisany przez Jacka Stępienia o zimowych kleniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Z powodu, że jest to ryba z którą zmagam się przynajmniej przez połowę sezonu wędkarskiego, pozwolę sobie wkleić ciekawe artykuły o sposobach łowienia kleni. http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/2747 Niedawno wklejałem w wątku kleniowym, ale chyba nie zaszkodzi powtórzyć? http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/2661 I dla przypomnienia (dolnośląskie): ryby objęte limitem ilościowym w RAPR przeznaczone do zabrania z łowiska (nie uwolnione natychmiast) wędkarz ma obowiązek wpisać do rejestru po ich złowieniu. Dalej zapis mówi nam, że: ryby nie objęte limitem ilościowym, a przeznaczone do zabrania wpisujemy do rejestru po zakończeniu wędkowania. Wędkarze co przetrzymują ryby złowione w siatce powinni o tym pamiętać. Trzeba też na pewne rzeczy przymknąć oko. Niektóre artykuły pisane są w innej rzeczywistości przepisów. Zrobienie sobie pamiątkowej foty z dziesięcioma kilowymi kleniami w siatce, dzisiaj raczej niewskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi