Skocz do zawartości
Dragon

Metoda włosowa

Koval

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy przypon z wlosem mozna wykonac z zylki.

są to tak zwane sztywne przypony i wykonuje sie np. z fluokarbonu

jest tylko jedna zasada łączy się je przegubowo tzn. krętlik z kółeczkiem :grin:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
a czy nić do twardych materiałów zdała by egzamin? Np. do skóry
Jeśli jest miękka a zarazem mocna to dlaczego nie ,oczywiście że się nada.
  • 4 weeks later...
Gość wobler129
Napisano

maniek to teraz mam pytanie. Jeśli łowię żyłkami. Na kręciołku żyłka główna 0,26 to przypon z włosem z plecionki będzie ok? Bo pletka jest bardziej wytrzymała. To więc jak pęknie to nie przepon tylko cały zestaw? :roll:

Napisano

Jeśli już pęknie to na wiązaniu ,czyli na krętliku ,stracisz jedynie przypon z hakiem ,no chyba że ryzykujesz i masz starą żyłe ,jeśli,natomiast jest nowa to nie ma obawy ,sam kiedyś łowiłem na 0,25 i karpie 8-10-12 kilo nie zdarzyło mi się aby żyłka pękła.Jedynie po dwóch czy po trzech rybach ,odcinałem odcinek ok.1m od krętlika i wiązałem od nowa ,bo w tym miejscu był bardzo zfatygowany.

Gość wobler129
Napisano

maniek wieeeeeeeeeeeelkie dzięki za tekst o kulkach i o tym co tutaj piszesz :wink:

Gość wobler129
Napisano

Właśnie skończyłem robić przypony. Ba... nawet kupiłem kukurydzę ze słoika - jest twarda i nie zlatuje z włosa - i próbowałem nałożyć ją na włos. Udało się :mrgreen: Na zakończenie włosa dałem nadciętą do połowy gumkę silikonową do spławika :mrgreen: Kolor gumki to żółty i nawet jej nie widać tak zlewa się z kuku :mrgreen: Wszystko w jak najlepszym porządku. Zawsze myślałem, że taki przypon na włosie to jakieś 30-60 min roboty a ty wychodzi na to że to całkiem łatwe :mrgreen: Może wykonanie łatwe ale nie wiadomo czy dobrze zrobione na pewno dni, miesiące pokażą, że będę musiał do przyponu wprowadzić jakieś zmiany itd :mrgreen:

PS dziś nocka nad jeziorkiem. Przynętą będzie kuku na włosie :wink:

Napisano

Pytanie głównie do mańka, ale chętnie poznam również opinie innych. Czy sensowne i skuteczne będzie stosowanie metody włosowej do DS, czy raczej tylko przy typowej, ciężkiej dence z sygnalizatorem.

Gość wobler129
Napisano

Mikuś nic nie mogę złapać :cry: Ale tak mają wszyscy nad tym jeziorkiem. Linek leciutko ruszył oraz mały szczupak. Nic więcej :cry: Myślę, że to przez tą pogodę :roll: Zmienia się i to bardzo... a jakie różnice temperatur między dniem a nocą :shock: W nocy strasznie zimno. Przykro mi to mówić... ale małymi krokami zbliża się jesień :sad:

Dopiero niedługo powinno wszystko się zacząć. Za tydzień-dwa ryba powinna ruszyć. Szkoda tylko, że wtedy będzie już mało czasu na wędkowanie - koniec wakacji :cry: . Ale w weekendy będzie można wyskoczyć na nocki, a po lekcjach zakarmić :cool:

Napisano
Czy sensowne i skuteczne będzie stosowanie metody włosowej do DS,
Tak ,sęsowne ,sam często tak robie na Ds ,tz jak ustawiam dwie Ds to jedna jest z włosem a jedna bez ,na włos jest mniej brań ,ale zato jak walnie to kij malo nie wyskoczy z podpórek ,więc przestrzegam aby nie zostawiać wędzisk bez opieki.
Przykro mi to mówić... ale małymi krokami zbliża się jesień :sad:
A ja właśnie się ciesze z tego bo wreście zaczną się lowy ,prawdziwe lowy .
Gość wobler129
Napisano
A ja właśnie się ciesze z tego bo wreście zaczną się lowy ,prawdziwe lowy

Maniek też właśnie spodziewam się tego, że gdy pogoda się ustabilizuje to wtedy wczesną jesienią odnotuję najlepsze brania karpia :grin: Ale Mańku mi chodziło o wakacje :cry: Już koniec i tylko weekendy i popołudnia na ryby :sad:

Napisano

maniek dzięki za odpowiedź. Spróbuję wykonać przypony według Twoich instrukcji, a przy następnej zasiadce spróbuję jak radzisz - jeden "DS z włosem".

Napisano

Niechiałbym aby ktoś mnie żle zrozumiał "włos" nie jest panaceum ,czy złotym środkiem ,na lepsze czy większe ,czy duzo ryb ,mnie się spodobalo i wykluczam male ryby i o to mnie chodzi.A ponizej leszcz złowiony na włos ,myśle ze w wrześniu czy pażdzierniku będzie lepiej.

2f3d9ce8e08167c2m.jpg

Napisano
Niechiałbym aby ktoś mnie żle zrozumiał "włos" nie jest panaceum ,czy złotym środkiem ,na lepsze czy większe ,czy duzo ryb ,mnie się spodobalo i wykluczam male ryby i o to mnie chodzi.A ponizej leszcz złowiony na włos ,myśle ze w wrześniu czy pażdzierniku będzie lepiej.

Obrazek

Oczywiście, że nie ale chcę spróbować czegoś nowego, tak jeszcze nie łowiłem.

• 9 months later...
Napisano
plecionka także jest dobra, lecz ja używam Nići PVA

Janis102c, co ma piernik do wiatraka :?: chyba że ja coś tu nie kumam :shock:

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.