andi64 Napisano 29 Lipca 2007 Napisano 29 Lipca 2007 czy przypon z wlosem mozna wykonac z zylki. są to tak zwane sztywne przypony i wykonuje sie np. z fluokarbonu jest tylko jedna zasada łączy się je przegubowo tzn. krętlik z kółeczkiem
_barti_ Napisano 29 Lipca 2007 Napisano 29 Lipca 2007 A jak jest ten stoper zamocowany? Tylko przełożony przez oczko? Nie wysunie się?
_barti_ Napisano 31 Lipca 2007 Napisano 31 Lipca 2007 No już umiem wiązać ten włos! Wychodzi mi Tylko teraz ten stoper i będzie dobrze.
maniek Napisano 31 Lipca 2007 Napisano 31 Lipca 2007 Nie wysunie się?Nie nie wysunie ,tylko lekko kulke naciągnij na stoper.
maniek Napisano 31 Lipca 2007 Napisano 31 Lipca 2007 a czy nić do twardych materiałów zdała by egzamin? Np. do skóryJeśli jest miękka a zarazem mocna to dlaczego nie ,oczywiście że się nada.
Gość wobler129 Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 maniek to teraz mam pytanie. Jeśli łowię żyłkami. Na kręciołku żyłka główna 0,26 to przypon z włosem z plecionki będzie ok? Bo pletka jest bardziej wytrzymała. To więc jak pęknie to nie przepon tylko cały zestaw?
maniek Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 Jeśli już pęknie to na wiązaniu ,czyli na krętliku ,stracisz jedynie przypon z hakiem ,no chyba że ryzykujesz i masz starą żyłe ,jeśli,natomiast jest nowa to nie ma obawy ,sam kiedyś łowiłem na 0,25 i karpie 8-10-12 kilo nie zdarzyło mi się aby żyłka pękła.Jedynie po dwóch czy po trzech rybach ,odcinałem odcinek ok.1m od krętlika i wiązałem od nowa ,bo w tym miejscu był bardzo zfatygowany.
Gość wobler129 Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 maniek wieeeeeeeeeeeelkie dzięki za tekst o kulkach i o tym co tutaj piszesz
Gość wobler129 Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 Właśnie skończyłem robić przypony. Ba... nawet kupiłem kukurydzę ze słoika - jest twarda i nie zlatuje z włosa - i próbowałem nałożyć ją na włos. Udało się Na zakończenie włosa dałem nadciętą do połowy gumkę silikonową do spławika Kolor gumki to żółty i nawet jej nie widać tak zlewa się z kuku Wszystko w jak najlepszym porządku. Zawsze myślałem, że taki przypon na włosie to jakieś 30-60 min roboty a ty wychodzi na to że to całkiem łatwe Może wykonanie łatwe ale nie wiadomo czy dobrze zrobione na pewno dni, miesiące pokażą, że będę musiał do przyponu wprowadzić jakieś zmiany itd PS dziś nocka nad jeziorkiem. Przynętą będzie kuku na włosie
bboobb Napisano 29 Sierpnia 2007 Napisano 29 Sierpnia 2007 Pytanie głównie do mańka, ale chętnie poznam również opinie innych. Czy sensowne i skuteczne będzie stosowanie metody włosowej do DS, czy raczej tylko przy typowej, ciężkiej dence z sygnalizatorem.
Mikuś Napisano 30 Sierpnia 2007 Napisano 30 Sierpnia 2007 PS dziś nocka nad jeziorkiem. Przynętą będzie kuku na włosie I jak sie sprawdziło?
Gość wobler129 Napisano 30 Sierpnia 2007 Napisano 30 Sierpnia 2007 Mikuś nic nie mogę złapać Ale tak mają wszyscy nad tym jeziorkiem. Linek leciutko ruszył oraz mały szczupak. Nic więcej Myślę, że to przez tą pogodę Zmienia się i to bardzo... a jakie różnice temperatur między dniem a nocą W nocy strasznie zimno. Przykro mi to mówić... ale małymi krokami zbliża się jesień Dopiero niedługo powinno wszystko się zacząć. Za tydzień-dwa ryba powinna ruszyć. Szkoda tylko, że wtedy będzie już mało czasu na wędkowanie - koniec wakacji . Ale w weekendy będzie można wyskoczyć na nocki, a po lekcjach zakarmić
Mikuś Napisano 30 Sierpnia 2007 Napisano 30 Sierpnia 2007 Aha dzięki za odp Ja własnie wybieram sie na nocke z soboty na niedzile ale jak sobie pomyśle o tym zimnie w nocy to byyyyyyyy.
maniek Napisano 31 Sierpnia 2007 Napisano 31 Sierpnia 2007 Czy sensowne i skuteczne będzie stosowanie metody włosowej do DS,Tak ,sęsowne ,sam często tak robie na Ds ,tz jak ustawiam dwie Ds to jedna jest z włosem a jedna bez ,na włos jest mniej brań ,ale zato jak walnie to kij malo nie wyskoczy z podpórek ,więc przestrzegam aby nie zostawiać wędzisk bez opieki.Przykro mi to mówić... ale małymi krokami zbliża się jesień A ja właśnie się ciesze z tego bo wreście zaczną się lowy ,prawdziwe lowy .
Gość wobler129 Napisano 31 Sierpnia 2007 Napisano 31 Sierpnia 2007 A ja właśnie się ciesze z tego bo wreście zaczną się lowy ,prawdziwe lowy Maniek też właśnie spodziewam się tego, że gdy pogoda się ustabilizuje to wtedy wczesną jesienią odnotuję najlepsze brania karpia Ale Mańku mi chodziło o wakacje Już koniec i tylko weekendy i popołudnia na ryby
bboobb Napisano 31 Sierpnia 2007 Napisano 31 Sierpnia 2007 maniek dzięki za odpowiedź. Spróbuję wykonać przypony według Twoich instrukcji, a przy następnej zasiadce spróbuję jak radzisz - jeden "DS z włosem".
maniek Napisano 31 Sierpnia 2007 Napisano 31 Sierpnia 2007 Niechiałbym aby ktoś mnie żle zrozumiał "włos" nie jest panaceum ,czy złotym środkiem ,na lepsze czy większe ,czy duzo ryb ,mnie się spodobalo i wykluczam male ryby i o to mnie chodzi.A ponizej leszcz złowiony na włos ,myśle ze w wrześniu czy pażdzierniku będzie lepiej.
Robal Napisano 31 Sierpnia 2007 Napisano 31 Sierpnia 2007 Jak to sie dzieje, ze rybie sie dostaje haczyk do pyska, jak lyka tylko przynete na wlosie?
Tomaszek Napisano 31 Sierpnia 2007 Napisano 31 Sierpnia 2007 Jak to sie dzieje, ze rybie sie dostaje haczyk do pyska, jak lyka tylko przynete na wlosie? http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1761
bboobb Napisano 1 Września 2007 Napisano 1 Września 2007 Niechiałbym aby ktoś mnie żle zrozumiał "włos" nie jest panaceum ,czy złotym środkiem ,na lepsze czy większe ,czy duzo ryb ,mnie się spodobalo i wykluczam male ryby i o to mnie chodzi.A ponizej leszcz złowiony na włos ,myśle ze w wrześniu czy pażdzierniku będzie lepiej.Obrazek Oczywiście, że nie ale chcę spróbować czegoś nowego, tak jeszcze nie łowiłem.
Janis102c Napisano 14 Czerwca 2008 Napisano 14 Czerwca 2008 plecionka także jest dobra, lecz ja używam Nići PVA a kulki dipuje co 2-3 godziny ™™™
andi64 Napisano 14 Czerwca 2008 Napisano 14 Czerwca 2008 plecionka także jest dobra, lecz ja używam Nići PVA Janis102c, co ma piernik do wiatraka chyba że ja coś tu nie kumam
maniek Napisano 14 Czerwca 2008 Napisano 14 Czerwca 2008 chyba że ja coś tu nie kumam No chyba razem nie kumamy ,nici PVA zamiast włosa?
_barti_ Napisano 26 Czerwca 2008 Napisano 26 Czerwca 2008 To kiedy ciąć jak łowimy na kulkę na włosie na DS? (o ile można DS do włosa)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.