spin Napisano 21 Marca 2006 Napisano 21 Marca 2006 Skuszony niezwykle atrakcyjną cenowo ofertą ,zakupiłem główki jigowe firmy York, jak się okazało materiał z którego są wykonane pozostawia wiele do życzenia(czytaj drut,który można wygiąć w palcach).Toteż ostrzegam przed popełnieniem takiego błędu. Gwoli wyjaśnienia, nie chciałbym robić złej reklamy tej firmie i przekreślać jej produktów, gdyż używam kilku jej produktów z których jestem zadowolony.
artech Napisano 21 Marca 2006 Napisano 21 Marca 2006 ja złej reklamy tej firmie też nie chcę robić ale jakościowo to jej produkty dobre nie są, za to ceną dorównują (a może są nawet niższe, bynajmniej w Szczecinie skąd firma Meduza - dystrybutor pochodzi) Jaksonowi a jakością chyba jednak Jaksona przewyższają. Posiadam kołowrotek Yorka od około trzech lat i narazie jest ok, może wpływ na to ma fakt że używałem go chyba tylko z 10 razy
spin Napisano 21 Marca 2006 Autor Napisano 21 Marca 2006 Więc mamy podobne doświadczenia, Ja mam kij karpiowy i kołowrotek z wolnym biegiem od 2-ch lat, wyholowałem na nim kilka niezłych rybek jednak shimano to nie jest. Stosunek ceny do jakości jest niezły, jednak jeżeli ktoś siłowo holuje rybki to niech raczej zapomni.
Rifly Napisano 21 Maja 2006 Napisano 21 Maja 2006 Witam mam nietypowe pytanie (jestem poczatkujacym) znalazlem firme na necie gdzie mozna kupic tanio glowki jigowe ceny od 4,50 do 7,50 za 10sztuk. i chcialem sie zapytac jaki rozmiar odpowiada jakiej dlugosci haka. Proslil bym o podanie w mm bo posiadam duzo gumowych przynet a nie wiem jakie haki do nich zamowic;/ a wiadomo za duzych nie mozna zalozyc bo przyneta nie bedzie pracowac a za krotkie tez niedobre ;/ POzdrawiam i z Gory dziekuje za odpowiedz:)
Rifly Napisano 23 Maja 2006 Napisano 23 Maja 2006 Niby forum wedkarskie a widze ze kazdy z was tak samo opcykany haha dzieki za wasze odpowiedzi nie wiem do ktora czyatac
Wigor Napisano 23 Maja 2006 Napisano 23 Maja 2006 Często haki różnych firm, mimo iż mają niby taki sam rozmiar, różnią się wielkością, więc ciężko jest odpowiedzieć na to pytanie. Napisz może lepiej jakiej firmy są te jigi to może ktoś odpowie.
Rifly Napisano 24 Maja 2006 Napisano 24 Maja 2006 Jigi sa firmy JAXON a miedzy innymi to modele Jaxon Tsunami, Jaxson Tsunami anty zaczepowe, Jaxon tsunami micro i jaxson ultra long:D ajk by ktos posiadal wymienione jigi bardzo bym prosil o te wymiary:)
kamikaze5 Napisano 12 Lipca 2006 Napisano 12 Lipca 2006 Mam pytanie do wszystkich, którzy mają dostęp do tanich główek. Czy możecie mi podać namiary na jakiegoś producenta u którego można przez internet, lub tel. zamówić główki. W sklepie koszt to 80 gr/szt -4g bez zadzioru przy główce. Są to główki do paprochów. Takie właśnie przede wszystkim mnie interesują. Z góry dziękuję.
keri Napisano 12 Lipca 2006 Napisano 12 Lipca 2006 Tylko zastanów się ile trzeba ich kupić aby zwrocił się koszt przesyłki.. Podaj ilość jaką chcesz to dam ci namiar.
shogun_zag Napisano 12 Lipca 2006 Napisano 12 Lipca 2006 Ponadto przy paprochach lepiej spisuje sie hak muchowy i trok boczny niż ... główki
keri Napisano 13 Lipca 2006 Napisano 13 Lipca 2006 Racja shogun paproch=boczny trok a haczyki to tak jak wspomniałeś muchowe lub cieńsze takie do rosówek
Gość Dwie_sety Napisano 14 Lipca 2006 Napisano 14 Lipca 2006 Główki do paprochów można w prosty sposób zrobić samemu potrzeba haczyki muchowe o odpowiednim rozmiarze oraz śruciny ołowiane o odpowiedniej gramaturze. Wystarczy taką śrucinę zacisnąc na haczyku i gotowe. Wśród materiałow do wykonywania sztucznych much są różnego rodzaju "główki" - kulka z wywierconym otworem którą bez problemu zakłada sie na haczyk muchowy. Wystarczy ją umocować odrobiną kleju i już gotowe. Głowki są najczęściej mosiężne lub bardzo cieżkie wolframowe no i oczywiście mają różne średnice. Haczyki rosówkowe są zazwyczaj odgięte w bok co zaburza pracę paprocha. Haczyk musi byc płaski (dlatego haczyki muchowe są płaskie, haczyki do główek też są płaskie)
kamikaze5 Napisano 15 Lipca 2006 Napisano 15 Lipca 2006 Do "keri " Było by to 200 główek, tylko zastanawiam sie nad kosztem przesyłki bo to chyba bedzie troche ważyło.
keri Napisano 15 Lipca 2006 Napisano 15 Lipca 2006 kamikaze5 główki takie jakich potrzebujesz są w ofercie naszej ulubionej firmy Jaxon o nazwie Tsunami Micro, w sklepach u mnie w B-stoku koszt takiej główki to 50 gr. Tak więc zastanawiam się czy twoje poszukiwania w necie mają sens a poza tym kupując 10 gr taniej będzie jakieś 20 zł. Pamiętaj o przesyłce a ta wyniesie ok 10 zł. Przemyśl sprawę O tym mówię;
kamikaze5 Napisano 16 Lipca 2006 Napisano 16 Lipca 2006 Czyli może główka kosztować w sklepie niewiele bo umie w Opolu to jest masakra 80 gr najtaniej jak widziałem a koszt 1zł też jest na porządku dziennym. Poszukam w innym mieście do którego jade na wakacje, chyba wszedzie bedzie taniej niż w Opolu.
Borsuk Napisano 24 Lipca 2006 Napisano 24 Lipca 2006 No i przede wszystkim zastanów się, czy warto do każdej gumki kupować oddzielną główkę, skoro planujesz zakup takich samych, równie dobrze możesz dokupić więcej paprochów, chociaż 200 szt. to i tak już nieźle.
element52 Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 Witam!! Mam pytanie do bardziej doswiadczonych wedkarzy: Czy są takie główki jigowe ze jak sie zahaczy ripper/twister/kopyto to zeby sie hak wykrzywił. Ja używam zyłki góra 6kg. Z góry dziekuje za odpowiedzi
śledzik1977 Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 Używając mocnej,wytrzymałej plecionki rozginasz większość haków dostępnych na rynku. Opierają się tylko Gamakatsu i Sasame, ale też nie wszystkie. Także zamiast żyłki - mocna plecionka.
element52 Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 No dobrze, ale nie chodzi mi o dobrą plecionke tylko zebe te haki złamac lub wygiąc A tak wogóle to te firmy tych haków co podałes to są dobre I w jakich są cenach
solver Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 element52, jeżeli na żyłce o wytrzymałości 6 kg uda Ci się rozgiąć, lub co gorsza złamać hak od główki jigowej, to znaczy że taka główka to kompletny szmelc. Niestety, albo dobra plecionka - i wtedy część przynęt da się uratować przez rozgięcie haka, albo żyłka i wtedy w 8 przypadkach na 10 zaczep = strata, szczególnie, jeżeli łowisz z brzegu. Lepiej z główkami nie kombinuj, bo pewnego dnia możesz gorzko zapłakać. Pogódź się ze stratami albo przejdź na plecionkę - choć i tak w tym ostatnim przypadku nie wszystkie przynęty uratujesz. Swoją drogą, to pierwszy raz spotkałem się z przypadkiem, że ktoś celowo szuka czegoś marnej jakości
maniek Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 Swoją drogą, to pierwszy raz spotkałem się z przypadkiem, że ktoś celowo szuka czegoś marnej jakoścA ja nawet znam takiego gościa ,co "poprawia " dobrej marki haki jigowe ,aby właśnie się wyginały ,wystarczy zapalniczką podgrzać łuk kolankowy haka i po sprawie.Ale uwazam ze to głupota.
element52 Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 Maniek ... Głupota czy nie głupota zawsze warto sprubowac. Dzieki za rade maniek
cinek1979 Napisano 23 Kwietnia 2008 Napisano 23 Kwietnia 2008 Od niedawna posiadam formy do samodzielnego odlewania główek jiggowych problem w tym ,że nie mam haków może któryś z haczykoffcówmoże polecić mi dobre niedrogie haki oraz namiary na jakis sklep najlepiej internetowy....
jeux Napisano 23 Kwietnia 2008 Napisano 23 Kwietnia 2008 poszukaj na allegro tam nieraz pokazują się takie haki
cinek1979 Napisano 23 Kwietnia 2008 Napisano 23 Kwietnia 2008 śledze allegro w miare regularnie i tylko eagle claw widzialem ale nie mają dobrej opinii (mailowałem z osobami które zakupiły te haki i nie były zadowolone z ich jakości i ostrości)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.