tomek1 Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 Brawo za akcję i brawa dla Sebastiana za jej pokazanie. Myślę, że 80% wędkarzy nie wie co się dzieje z wodami w zimie. Taki film ma naprawdę ważny aspekt edukacyjny. jakby np.u nas znalazł się sprzęt,to i ludzie do pracy by się znaleźli. Koledzy, taka pompa kosztuje grosze w skali koła. Koszt motopompy i piły spalinowej zamknął by się według moich obliczeń w 1000 zł. M. in. dlatego zawsze namawiam wszystkich do udziału w walnych zebraniach kół, bo takie sprawy zależą tylko i wyłącznie od nas. Wniosek, przegłosować zakup i działać. Pocieszające jest to, że coraz większa ilość wędkarzy zdaje sobie sprawę, że nie jesteśmy "klientami" (płacę składkę i wymagam). Jak sami nie poświęcimy uwagi i czasu na szeroko rozumianą ochronę wód, to nigdy nie będzie lepiej.
kowson77 Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 Dziękuję Tomku, Twoje obliczenia są prawdopodobnie trafne biorąc pod uwagę, że został zakupiony najtańszy sprzęt rodem z Chin. Najważniejsze, że działa i ratuje życie.
slawecki Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 Postanowiłem założyć ten temat aby każdy który spotkał się na zbiorniku w którym łowi z przyduchą, wrzucił krótki opis, zdjęcia. Jak puści lód porównamy nasze przypuszczenia i miejmy nadzieję, że czarne scenariusze się nie spełnią. Słyszałem, że skala tego jest ogromna w tym roku i ucierpiały głownie zbiorniki do 4 metrów głębokości. Proszę też pisać co na danym zbiorniku zostało zrobione aby temu zapobiec. Jezioro Słupeckie. Miejsca które widziałem(odparzeliska) aż płakać się chce. Mnóstwo śniętej ryby-leszcz, szczupak, płoć, okoń, węgorz. Podejrzewam, że podczas roztopów wyjdą jeszcze inne gatunki ryb(sum, sandacz, karp). Skala na dziś wydaje ogromna. Na 700 wędkarzy w okolicy w pracach przy wycinaniu przerębli i napowietrzaniu wody udział wzięło nie więcej niż 30. Dodatkowo na zimę spuszczano wodę aby umożliwić naprawę wałów i tamy. Zostało maksymalnie 1.5 metra głębokości( w kilku miejscach) co spotęgowało efekty przyduchy. Fotek śniętych leszczy nie wrzucam-całe białe skupiska-zobaczcie film (takich miejsc znalazłem kilka) Pstryknąłem tylko kilka-tragedia
shaman1111 Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 Dzisiaj z kolegą poszedłem zobaczyć czy lód na stawie już puszcza, niestety zastałem przerażający widok dla każdego wędkarza . Przy brzegu stopniał lód i pływa mnóstwo śniętych ryb większość z nich to płotki, wzdręgi, szczupaki i okonie. Całe szczęście jak na razie nie widziałem żadnego zdechłego karpia i amura. Wstawiam zdjęcia
cinek1979 Napisano 28 Lutego 2010 Napisano 28 Lutego 2010 od tego roku naleze rozwniez do malego towarzystwa wedkarskiego(wyrobisko ok. 2 ha, i jakies 60 osob) trzy tygodnie temu zaczela sie epokalipsa dla ryb( karpie,1,5 m sumy,ok 1 m szczupaki, tolpygi, okonie i masa drobnicy) wszystkie te ryby zgrupowaly sie w malym odparzelisko przy wplywie niewielkiego rowu kilka sztuk karpi i tolpyg juz bylo martwych do tego kilkadziesiat drobniejszej ryby , akcja jak tylko moj ojciec zobaczyl co sie dzieje, pily motorowe i wycinanie przerebli , zabezpieczenie ich galeziami glogu przed klusownikami( nie tak latwo wyciagnac podbierakiem oslabione ryby a juz byly slady krwi na lodzie i sniegu)), sprowadzenie koparki by kruszyla lod w miejscach gdzie dalo sie dojechac oraz trzy dni pracy z pompa przynioslo efekt nie widac juz bylo ryb przy przereblach nie widzialem juz zadnej nowej padnietej wiekszej ryby...gdyby pomoc przyszla kilka dni pozniej pewnie nasze wyrobisko wygladaloby jak na zdjeciach powyzej do tego czeste odwiedziny i monitorowanie tego co sie dzieje przez wedkarzy..... placimy po 130 zl rocznie( w zeszlym bylo 120 i tak co roku jest dyszka wiecej) i 95 % pieniedzy idzie w rybe i naprawde jest co lowic ( limit jednego karpia dziennie i wymiar ochronny 40 cm a dla amura 60 cm)
Danny1661 Napisano 28 Lutego 2010 Napisano 28 Lutego 2010 Żeby zobaczyć ogrom zniszczeń odsyłam na stronę okręgu lubelskiego: http://www.pzw.org.pl/lublin/wiadomosci/27306/60/przyducha__niestety_jeziora_w_naszym_okregu_rowniez_ucierpialy Dobrze, że w większości to tylko płotki i wzdręgi, ale w końcu to też stworzenia
kolamilan Napisano 28 Lutego 2010 Napisano 28 Lutego 2010 JAk ja sie ciesze ze u mnie nie ma żadnej przyduchy.. byłem dizś na spacerze z psem i ani jednej rybki nie było sztywnej na 3 stawach... a były miejsca odmarzniete juz, z czego sie bardzo ciesze..
AnteoZamboni Napisano 28 Lutego 2010 Napisano 28 Lutego 2010 u nas padło kilka drobnych płotek i okoni i ten nieszczesny szczupak okolo 90cm wedkaz ktory go wyciagnał mowil ze to byla samica z ikra
Danny1661 Napisano 28 Lutego 2010 Napisano 28 Lutego 2010 Dobrze, że u nas (lubelskie) to "tylko" 2 jeziora (o tylu piszą na stronie pzw, ale zobaczymy jak to będzie dalej, chociaż zima już odpuszcza)
tomik Napisano 1 Marca 2010 Napisano 1 Marca 2010 Widzę w zajawce, że zaraz o 19.50 na TVN w programie Uwaga będzie właśnie o problemie przyduchy zimowej.
pawel332 Napisano 1 Marca 2010 Napisano 1 Marca 2010 reportaż z tvn program uwaga. http://uwaga.onet.pl/30522,wideo,157834,bledy_urzednikow_przyczyna_ekologicznej_katastrofy,bledy_urzednikow_przyczyna_ekologicznej_katastrofy,reportaz.html bez komentarza
Ivan Napisano 1 Marca 2010 Napisano 1 Marca 2010 niecenzuralne słowa mi się cisną do ust tylko....;/;/;/
woytek Napisano 1 Marca 2010 Napisano 1 Marca 2010 U nas urzędnicy to święte krowy i za nic nie odpowiadają, robią co im się podoba, osoby odpowiedzialne za to co się wydarzyło powinny odpowiadać materialnie i karnie, niby jest ustawa o znęcaniu się nad zwierzętami a ich decyzja doprowadziła do męki tysiące zwierząt... Niestety do tego nie dojdzie bo jak to u nas urzędnik za nic nie odpowiada, swoich się nie rusza..
slawecki Napisano 1 Marca 2010 Napisano 1 Marca 2010 Muszę dopisać parę faktów bo sprawa robi się medialna. Zobaczcie reportaż i powiedzcie co o tym sądzicie. http://uwaga.onet.pl/30522,wideo,157834,bledy_urzednikow_przyczyna_ekologicznej_katastrofy,bledy_urzednikow_przyczyna_ekologicznej_katastrofy,reportaz.html W skrócie: 1.Starosta udzielił Zarządowi Melioracji i Urządzeń Wodnych pozwolenia na odbudowę i modernizację urządzeń wodnych i budowli piętrzących, związanych ze Zbiornikiem Słupca (jezioro słupeckie). 2.Na czas prowadzenia remontu, został obniżony poziom zwierciadła wody w jeziorze słupeckim: 1,30 m poniżej max poziomu piętrzenia. 3.Spółki wodne zadbały o ryby. W tym celu założono szandory, czyli gęste siatki, przez które ryby nie wypłyną ze spuszczaną wodą(część ryb i tak uciekła-teraz można ich szukać we Warcie ) 4.W związku z obniżeniem stanu wody doszło do wyduszenia sporej ilości ryb 5.Prace nad remontem rozpoczęły się tak naprawdę niedawno i zrobiono bardzo niewiele. Kto odpowie za to działanie? Czy PZW posprząta w porę albo czy wogule posprząta? Kto sfinansuje narybek aby uzupełnić straty powstałe w jeziorze? Co w razie zatrucia jeziora? PS:Nasz nowy dyrektor z ramienia PZW słabiutko wypadł na filmie A tak pięknie mówił tydzień temu na zebraniu...
chomik Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Szczupak z jeziora bobowicko-ok 4kg i pelno snietych ploci,okoni i innych ryb
slawecki Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Faktycznie narobiłem małego zamieszania powielając temat-chodziło mi o coś troszkę innego. Za kłopot przepraszam. Wracając do tematu: reportaż z tvn program uwaga.http://uwaga.onet.pl/3052...y,reportaz.html Ma przyjechać kolejna ekipa-tym razem poznański oddział TVP info. Tvn z Uwagą też ma być jeszcze raz. Może jeszcze większe nagłośnienie sprawy pomoże choć ryb do życia nie przywróci. Ma się pojawić także zespoł płetwonurków którzy sprawdzą stan śniętych ryb pod lodem. Jutro coś się szykuje-będę na miejscu to napiszę. U nas urzędnicy to święte krowy i za nic nie odpowiadają, robią co im się podoba, Właśnie wszyscy czekają na odpowiedź instytucji odpowiedzialnej za pozwolenie rozpoczęcia prac-mają sie wkrótce ustosunkować Jak znam życie nic z tej odpowiedzi wynikać nie będzie...ale poczekajmy.
dudi Napisano 24 Marca 2010 Napisano 24 Marca 2010 Lód zchodzi no i wyłania się całe zło - Na jednej z moich glinianek niestety tez pełno karpia - póki co kroczek ale widziałem z 2 większe sztuki ryb póki co niezidentyfikowanych, ale musze poczekac aż całkiem zejdzie lód i sie okaże. Słyszałem tez info o 27 kg pełnołuskim padniętym w pewnej gliniance - sam nie widziałem ale jedno jest pewne - dobrze nie jest.
tomek1 Napisano 24 Marca 2010 Napisano 24 Marca 2010 Cała skala problemu ujawni się jak zrobi się cieplejsza woda. Część ryb może zalegać na dnie i wypłyną dopiero za jakiś czas.
joeeigo1 Napisano 1 Kwietnia 2010 Napisano 1 Kwietnia 2010 Panowie i panie to jest przykre ale tak było jest i będzie...
slawecki Napisano 3 Kwietnia 2010 Napisano 3 Kwietnia 2010 Były kolejne reportaże http://uwaga.onet.pl/30911,wideo,160463,tony_snietych_ryb_w_jeziorze_-_cz1,tony_snietych_ryb_w_jeziorze,reportaz.html Nawet się załapałem do kamery A poważnie co się zmieniło: -wypłynęły wszystkie większe i duże sztuki jak puścił lód oczywiście śnięte -prokuratura wszczęła śledztwo -wędkarze posprzątali całe jezioro-ryby poszły do utylizacji Wszyscy stawiają tezę, że długo się nie połapie-szacunkowo wyginęło od 80-90 % populacji ryby. Smutna prawdziwa rzeczywistość-ehh... Tu jest mój filmik którym chciałem wyrazić i pokazać co nasi włodarze zrobili z jeziorem...
Benten Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Tak wygląda obecnie staw Achera w Ursusie, po zimie
jejstar Napisano 17 Kwietnia 2010 Napisano 17 Kwietnia 2010 jestem wlascicielem stawu 2ha o glebokosci 1,5-3m i ta zima byla jedna z gorszych w moim i ryb odczuciu .padlo bardzo duzo malych ryb do 10-15cm ale tym sie strasznie nie przejmuje ,szkoda mi bardziej moich "weteranow" padlo z 7 karpi ponad 70cm ,pare szczupakow i kilka amurow wszystkie slusznych roziarow .Walka z nimi na zywo bylaby bardzo emocjonujaca.Od zawsze zobie przereble pila spalinowa 1m x 0,5 ale jakos to nie pomogło.Dobrym sposobem choc ja go juz nie stosuje jest wkladanie do przerebla snopka słomy,trzciny umozliwia to cyrkulacje powietrza,jednak PAMIETAJCIE aby je zwiazac bo pozniej jest duzo do sprzatania jak sie wszystko rostopi
slowik Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Jak tam przyducha w waszych rejonach? U mnie jeszcze jest lód i nic nie widać. Oby nie było powtórki z ubiegłego roku
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.