franek111 Napisano 29 Marca 2006 Napisano 29 Marca 2006 witam skąd można wziąć konopie?? bo w sklepie nie spotkałem a w wędkarskim to są strasznie drogie i już wszystko jest z nimi zrobione, a podobno można je samemu prażyć itp. chodzi głównie o to żeby taniej wyszło . da rade vkupić na bazarze?? a jak tak to jak to wygląda i co z tym później robić?
witia-62 Napisano 29 Marca 2006 Napisano 29 Marca 2006 Ja kupuję konopie w "centrali nasiennej" (tak sie to u mnie nazywa) lub w sklepiku ogrodniczym, gdzie jest wszysko, co potrzebne wędkarzowi do samodzielnej produkcji zanęt i przynęt (oparte na ziarnach). Cena 1 kg konopi wacha się od 4,50 do 5,00. Na bazarku też można spróbować, mnie czasem się udawało kupić.
Jarosław Napisano 2 Kwietnia 2006 Napisano 2 Kwietnia 2006 Ja kupuję na targowisku u tych co sprzedają ziarnai inne wiejskie produkty. Trzeba tylko kupować duże i poniuchać aby nie były stęchłe, bo wtedy i prażenie nic nie pomoże i można sobie zniszczyć całą zanętę
Kris83 Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 Witam mam pytanie 1) Czy konopie praży sie po wcześniejszym ugotowaniu 2) Na leszcza lepiej podać konopie gotowane czy prażone Z góry dziekuje
jmk81 Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 Dobrze poszukaj Kris83, http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=782&highlight=konopie
Kris83 Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 Ten artykul czytalem ale nie wiem czy prazy sie konopie po ugotowaniu
maniek Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 Konopi po ugotowaniu nie prażysz .Prażysz wtedy jak chcesz je zmielić i dodać do zanęty.
maniek Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 Jeszcze raz nie ma głupich pytani ,są głupie odpowiedzi. Absolutnie NIE ,zadnego oleju ,konopie mają go tyle że wystarczy.Wsypujesz na patelnie suchą nie za dużo i na małym ogniu prażysz ok 15min z tym czasem jest różnie bo w hadlu są różne konopie ,więc musisz sam wykumać ,Pamiętaj cały czas mieszać konopie na patelni,przypalone nie nadają się ,odwrotny skutek .
jmk81 Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 Wiadomo, że samemu najlepiej jest zrobić ale w sprzedaży są już gotowe konopie prażone ale ciężko mi porównać czy są gorsze od robionych samemu i czy lepsze są normalne prażone czy prażone mielone bo używałem dotychczas tylko sklepowych mielonych prażonych.
rex0 Napisano 10 Lipca 2007 Napisano 10 Lipca 2007 nigdy nie prażyłem konopi ale słyszałem że z konopi indyjskich robi sie narkotyki czy my podajemy rybą narkotyki tylko uprażone
chojnak166666 Napisano 10 Lipca 2007 Napisano 10 Lipca 2007 no ta konopie wędkarskie to jest samo sieja a konopie indyjskie chyba są karmie dla ptaków ale nie wiem na 100%
Gość lin Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 mam pytanko gdzie moge teraz kupic konopie (zwykle ziarna)???
hexman Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 lin, powinieneś popytać w wędkarskim, jak jest dobry to będą
Gość lin Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 no pewnie beda ale za drogo... zaplace pewnie tyle co za kolendre...:/ 500g kolendry u mnie 5zl i cos :/ a w zielarskim sklepie 200g kosztuje 1,30zl :] chodzi mi o inne sklepy oprocz wedkarskiego...
Gość wobler129 Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 lin w zielarskim/aptekach powinny być. Mama pracuje w punkcie aptecznym i paręnaście razy mi załatwiała
Gość wobler129 Napisano 14 Lutego 2008 Napisano 14 Lutego 2008 No właśnie - zapomniałem Kumpel na zawody nam tak kupował - jego rodzice codziennie są na giełdzie, bo mają taki mini markecik
Unises Napisano 14 Lutego 2008 Napisano 14 Lutego 2008 mam pytanko gdzie moge teraz kupic konopie (zwykle ziarna)??? Konopie siewne kupisz w prawie w każdym sklepie nasiennym Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, ze 2 -3 lata temu płaciłem jakieś 4,50-4,80 zł za 1 kg Tylko nie mów mi ,że będziesz to prażył na patelni w chałupie Ps. Konopie też bywają dostępne na targu. Na obrzeżach miast, bywają takie hangary po dawnych PGR-ach, w których można kupić artykuły rolnicze - sadownicze , nawozy, nasiona itp..takie miejsce zwykle nazywa się "centrala nasienna" ale zadzwoń tam najpierw, czy prowadzą sprzedaż detaliczną np. 1 -2 kg.
bronek Napisano 14 Lutego 2008 Napisano 14 Lutego 2008 ja proponuje uprażyć konopii ale indyjskich najlepiej w fajce wodnej . po tym to dopiero duuże leszcze widać
Gość lin Napisano 14 Lutego 2008 Napisano 14 Lutego 2008 konopie prażylbym tylko tyle ile potrzebuje do zanety, dzieki, jutro bede szukac nasion
Unises Napisano 15 Lutego 2008 Napisano 15 Lutego 2008 konopie prażylbym tylko tyle ile potrzebuje do zanety Jak poważnie chcesz prażyć konopie w chałupie to chyba nie zdajesz sobie sprawy jak to śmierdzi!! Dobrze Ci radze, jak przyjaciel, weź sobie patelnie trochę oleju rzepakowego, bądź oliwy z oliwek, palnik gazowy, butle i wyjdź z tym na podwórko! Jeśli chcesz najpierw sprawdzić jak "pachną" konopie, wsyp garść do termosu i zalej wrzątkiem, odkręć i powąchaj sobie to tak za 3 godziny Parzone konopie też można dawać do zanęty, razem z tą "aromatyczną" wodą. Otwarcie piszę - będziesz miał problemik z pozbyciem się "zapachu" z termosu ,proponuje potem - wsyp 3 łyżki kawy i wrzuć 2 herbaty miętowe, zalej to wrzątkiem zakręć i pozostaw na dobę - może to pomoże
Gość lin Napisano 15 Lutego 2008 Napisano 15 Lutego 2008 hmmm o kurde w takim razie wole nie probowac kupie konopijki prazone od razu
snsokol Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 Witam! Odnosnie konopii, to dodam, ze pewnego razu znajomy przygotowal jako dodatek do zanety liscie konopii siewnej, karasie braly jak oszalale
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.