Skocz do zawartości
tokarex pontony

konopie

franek111

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam skąd można wziąć konopie?? bo w sklepie nie spotkałem a w wędkarskim to są strasznie drogie i już wszystko jest z nimi zrobione, a podobno można je samemu prażyć itp. chodzi głównie o to żeby taniej wyszło :P. da rade vkupić na bazarze?? a jak tak to jak to wygląda i co z tym później robić?

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 105
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Ja kupuję konopie w "centrali nasiennej" (tak sie to u mnie nazywa) lub w sklepiku ogrodniczym, gdzie jest wszysko, co potrzebne wędkarzowi do samodzielnej produkcji zanęt i przynęt (oparte na ziarnach). Cena 1 kg konopi wacha się od 4,50 do 5,00. Na bazarku też można spróbować, mnie czasem się udawało kupić.

Napisano

Ja kupuję na targowisku u tych co sprzedają ziarnai inne wiejskie produkty. Trzeba tylko kupować duże i poniuchać aby nie były stęchłe, bo wtedy i prażenie nic nie pomoże i można sobie zniszczyć całą zanętę

• 1 year later...
Napisano

Witam mam pytanie

1) Czy konopie praży sie po wcześniejszym ugotowaniu

2) Na leszcza lepiej podać konopie gotowane czy prażone

Z góry dziekuje

Napisano

Jeszcze raz nie ma głupich pytani ,są głupie odpowiedzi.

Absolutnie NIE ,zadnego oleju ,konopie mają go tyle że wystarczy.Wsypujesz na patelnie suchą nie za dużo i na małym ogniu prażysz ok 15min z tym czasem jest różnie bo w hadlu są różne konopie ,więc musisz sam wykumać ,Pamiętaj cały czas mieszać konopie na patelni,przypalone nie nadają się ,odwrotny skutek .

Napisano

Wiadomo, że samemu najlepiej jest zrobić ale w sprzedaży są już gotowe konopie prażone ale ciężko mi porównać czy są gorsze od robionych samemu i czy lepsze są normalne prażone czy prażone mielone bo używałem dotychczas tylko sklepowych mielonych prażonych. :cool::wink:

Napisano

nigdy nie prażyłem konopi ale słyszałem że z konopi indyjskich robi sie narkotyki czy my podajemy rybą narkotyki tylko uprażone :?:

• 7 months later...
Napisano

mam pytanko gdzie moge teraz kupic konopie (zwykle ziarna)???

Napisano

no pewnie beda ale za drogo... zaplace pewnie tyle co za kolendre...:/ 500g kolendry u mnie 5zl i cos :/ a w zielarskim sklepie 200g kosztuje 1,30zl :] chodzi mi o inne sklepy oprocz wedkarskiego...

Gość wobler129
Napisano

lin w zielarskim/aptekach powinny być. Mama pracuje w punkcie aptecznym i paręnaście razy mi załatwiała :)

Gość wobler129
Napisano

No właśnie - zapomniałem :roll: Kumpel na zawody nam tak kupował - jego rodzice codziennie są na giełdzie, bo mają taki mini markecik :grin:

Napisano
mam pytanko gdzie moge teraz kupic konopie (zwykle ziarna)???

Konopie siewne kupisz w prawie w każdym sklepie nasiennym

Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, ze 2 -3 lata temu płaciłem jakieś 4,50-4,80 zł za 1 kg

Tylko nie mów mi ,że będziesz to prażył na patelni w chałupie :shock:

Ps.

Konopie też bywają dostępne na targu.

Na obrzeżach miast, bywają takie hangary po dawnych PGR-ach, w których można kupić artykuły rolnicze - sadownicze , nawozy, nasiona itp..takie miejsce zwykle nazywa się "centrala nasienna" ale zadzwoń tam najpierw, czy prowadzą sprzedaż detaliczną np. 1 -2 kg.

Napisano

ja proponuje uprażyć konopii ale indyjskich najlepiej w fajce wodnej .

po tym to dopiero duuże leszcze widać :wink::grin:

Napisano

konopie prażylbym tylko tyle ile potrzebuje do zanety, dzieki, jutro bede szukac nasion :)

Napisano
konopie prażylbym tylko tyle ile potrzebuje do zanety

Jak poważnie chcesz prażyć konopie w chałupie to chyba nie zdajesz sobie sprawy jak to śmierdzi!!

Dobrze Ci radze, jak przyjaciel, weź sobie patelnie trochę oleju rzepakowego, bądź oliwy z oliwek, palnik gazowy, butle i wyjdź z tym na podwórko!

Jeśli chcesz najpierw sprawdzić jak "pachną" konopie, wsyp garść do termosu i zalej wrzątkiem, odkręć i powąchaj sobie to tak za 3 godziny :mrgreen:

Parzone konopie też można dawać do zanęty, razem z tą "aromatyczną" wodą.

Otwarcie piszę - będziesz miał problemik z pozbyciem się "zapachu" z termosu

,proponuje potem - wsyp 3 łyżki kawy i wrzuć 2 herbaty miętowe, zalej to wrzątkiem zakręć

i pozostaw na dobę - może to pomoże :lol:

Napisano

hmmm o kurde :D w takim razie wole nie probowac :D kupie konopijki prazone od razu

• 4 weeks later...
Napisano

Witam!

Odnosnie konopii, to dodam, ze pewnego razu znajomy przygotowal jako dodatek do zanety liscie konopii siewnej, karasie braly jak oszalale

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.