Arrow Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Zobacz ten http://www.robinson.pl/kolowrotek-carp-runner---new-2014,i887,j0.html Dokładasz kilka dyszek ( na allegro 154 zł) i masz solidną ślimakową przekładnię i mniej łożysk. Ja nie wiem po co w kołowrotku jest ich prawie 14? Chyba że mają się psuć. Przypuszczam że połowa to zwykłe tulejki a nie łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek-Karp Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Lepiej dołóż 60 zł i weź Spro Super Long Cast 460. Brak w nim wolnego biegu, ale jak pisałem to zbędny bajer. Z Robinsonami byłbym ostrożny. W 'karpiowaniu' ilość łożysk nie ma znaczenia. Ewentualnie przełożenie, które ma wpływ na nawój żyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniello2010 Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Lepiej dołóż 60 zł i weź Spro Super Long Cast 460Popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marbo30 Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Tez wybralym spro za te pieniadze to chyba najlepszy wybor,a jak chcesz miec juz wolny bieg to wez okume travertine uzywalem przez pare lat bez zadnych problemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CarIvan Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Osobiście mam na dwóch karpiówkach Jaxon Hegemona 500 i jestem z nich bardzo zadowolony, sprzęt nie drogi a solidny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arrow Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Lepiej dołóż 60 zł i weź Spro Super Long Cast 460. Brak w nim wolnego biegu, ale jak pisałem to zbędny bajer.Z Robinsonami byłbym ostrożny. W 'karpiowaniu' ilość łożysk nie ma znaczenia. Ewentualnie przełożenie, które ma wpływ na nawój żyłki. Ja mam inne zdanie co do wolnego biegu, mi osobiście jest potrzebny. Nie chciałbym żeby jakiś misiek wciągnął mi wędkę Ma to swoim zwolenników i przeciwników. Nie zawsze trzeba używać. Co do robinsona, ten kołowrotek uważam za dobry. Nie wiem jak inne modele, ten Carp Runner jest godny kupienia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniello2010 Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Wystarczy HAMULEC odkręcić i wolny bieg masz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arrow Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Wystarczy HAMULEC odkręcić i wolny bieg masz:D Nie do końca ale raz w ten sposób pozbyłem się całej żyłki z szpuli kołowrotka. Najważniejsze przy wolnym biegu jest to, że koryguje i może zastąpić źle, lub w ogóle zakręcony hamulec walki po zacięciu większej sztuki (zerwana żyłka lub zniszczony sprzęt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek-Karp Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Wolny bieg nie ma wpływu na wciąganie wędek przez karpiki:))))) Po to jest przedni hamulec żeby właśnie szpula obracała się bez oporu podczas odjazdów. Dla wymagających jest jeszcze QD w niektórych modelach kołowrotków bez wolnego biegu. A po za tym wolny bieg to wyższa waga kołowrotka, a także czasami siedlisko awarii. Jak połowicie jakiś czas karpiki i amury to sami przesiądziecie się na klasyczne Big pity bez wolnego biegu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniello2010 Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Nie do końca2 sezony tak łowiłem i było ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arrow Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Możliwe, że miałem pecha Lub źle ustawiony hamulec Pozdrawiam i dzięki za merytoryczną rozmowę. To mi się podoba na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CarIvan Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Jak połowicie jakiś czas karpiki i amury to sami przesiądziecie się na klasyczne Big pity bez wolnego biegu.Pozdrawiam. Łowię już z 10 lat karpiki i amury takie od 3 do 18 kg i nigdy bym nie zrezygnował z kołowrotka z wolnym biegiem na rzecz innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Wolny bieg jest całkowicie zbędny przy tej metodzie wędkowania.Ja stawiam zestawy zawsze w niedostępnych miejscach od brzegu,przy trzcinach, zwadach,zwalonych drzewach czy też pod konarami drzew.Dlatego hamulec mam tak ustawiony żeby ryba nie wciągnęła mi kija a jednocześnie pozwala na spokojne zacięcie bez dokręcania hamulca.Dopiero po zacięciu dokręcam pół obrotu i spokojnie holuje rybę. Co do kołowrotków to raczej na początek warto jednak zainwestować w porządny bo,nawet używka. Ja 3 lata temu kupiłem 2 szt Daiwa Crosscast 6000 i służą mi niezawodnie do tej pory.A teraz zaczyna się dobra pora na kupienie dobrego sprzętu na allegro.Są fanatycy wśród karpiarzy co wymieniają co roku sprzęt i można trafić okazje.Ach..tak na marginesie,wczoraj mogłem kupić za 140 zł używkę Anaconde Spod,z 5 letnią gwarancją. Szukajcie a znajdziecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Wiadomo, Daiwa itp to fajna sprawa ale na początek wymagam czegoś, co mnie z równowagi swoją pracą nie wyprowadzi a z czasem sprzęt będzie lepszy. Wędkę chcę już kupić na dłużej ale zacząć od prostego kręciołka. A WB się przyda chociażby jak bym nie był przy wędce w trakcie brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi