Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
gdzie mogę kupić oryginalną ?
Też jestem z Wawy, mam kilka plecionek kupionych w zeszłym sezonie, których nie używałem bo np. jest fluo, co mi się przestało podobać po zakupie :) Jakbyś miał ochotę je zobaczyć, gdyby któraś Ci się spodobała to myślę, że z ceną byśmy się dogadali tak żebyś był zadowolony. Mam między innymi jakiegoś czerwonego Dragona z którego trochę ućknąłem na kilka omotek, coś PP i chyba Rapali coś było.

Kiedyś kupowałem wszystko co ktoś polecał i niestety najczęściej się zawodziłem. Teraz tak, jak wcześniej pisałem chyba przerzucę się na Ebay i zaryzykuję jakiś zakup z USA.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Fluffy, ekspertem nie jestem ale w zeszłym sezonie przetestowałem kilka plecionek, bo szukałem czegoś odpowiedniego. Fakt, wybór jest duży i niełatwo coś wybrać.

Sprawdziłem berkley whiplash crystal o różnych wytrzymałościach i mógłbyś ją spróbować myślę. Ale weź te ciensze wersje np. 0,06. W rzeczywistości jest grubsza niż podają ale bardzo wytrzymała. Jej kolor jest tak naprawdę biały więc do łowienia z opadu wygodny (widoczna dla wędkarza chyba w każdych warunkach). Brań miałem na tyle że nie sądzę żeby ryby ją widziały. Po 30 wyjazdach na rybach nie zauważyłem jakiś zużyć....Kupowałem na allegro u przypadkowo wybranych sprzedawców (brałem różne rozmiary).

Druga pletka to tańsza mikado sensei fluo. Łowilismy z kolegą na 0,10 całą jesień i zarówno ja jak i kolega byliśmy pozytywnie zaskoczeni. Wytrzymałość jest, niebardzo przegrubiona. Kolor oczywiście puszczała ale nie na tyle żeby nie dało się łowić z opadu nie męcząc wzroku. Podejrzewam że jakość podobna do x-plode o której ktoś pisał wyżej. Kupowałem na allegro u losowego sprzedawcy.

Osobiście zawiodłem się na power pro. Być może trafiłem na podróbę - nie wiem. Ciągle się plątała.

To tyle z moich opinii. Akurat kołowrotek masz dobry więc jak dobrze nawiniesz to powinno być miodzio :)

Napisano

Janek12, rompacz Dziękuje bardzo, wybrałem jednak Sufixa 832 Gore 0.13 120m fluo. Mam nadzieje, że dobry wybór, ponieważ udało się w okazjonalnej cenie.

Napisano
Janek12, rompacz Dziękuje bardzo, wybrałem jednak Sufixa 832 Gore 0.13 120m fluo. Mam nadzieje, że dobry wybór, ponieważ udało się w okazjonalnej cenie.

Daj znać jak się spisuje

• 2 months later...
Napisano

Witam :wink:

Chciałbym prosić szanownych forumowiczów o poradę. Pierwszy raz kupuję pletkę i nie mogę zdecydować sie na średnicę, a własciwie nie mam pojęcia jaka będzie właściwa. Sprzęt to głównie daiwa exceller jigger 2,75 3-18g (oraz dragon millenium hd x-fine 2,85 2-12g) oraz młynek spro passion 730 fd. Głównie nastawiam sie na szczupłego i trochę zaczepów:)

Myślałem o pp 0,15 - co myślicie?

Napisano
013 tez bedzie dobrym wyborem
0.13 to niestety tasiemka słabej jakości, chyba, że trafiłem na podróbkę. Po za tym ten zapas mocy na pewno pozostawi w torbie trochę więcej przynęt. PP 0.15 zawsze było dla mnie optimum. Polecam eBay'a. U nas to trochę ruletka z mam wrażenie dużym prawdopodobieństwem przegranej. Oczywiście zakup w USA też nie gwarantuje wygranej...
Napisano
strasznie masz delikatne kije jak na szczupłego 013 tez bedzie dobrym wyborem ale jak kolega pisze lepiej miec zapas i wziasc 015

Dzieki za podpowiedź :wink:

Doszedłem do wniosku, ze skoro nie łapię szczuapaków powyżej 65 cm (nie zebym nie chciał :grin: ) to mogę sobie pozwolić na delikatniejszy sprzet :smile: Skłaniam sie ku sprzedawcy aspius z wiadomego portalu, miał dobre notowania. Kolor ma jakies znaczenie, wacham sie nad żółtym, chyba ze to psychiczna bariera?

Napisano

wielkość poławianych szczupaków jest też po części wypadkową wielkości i rodzaju stosowanej przynęty a przynęt do 18gr o wielkości typowo Szczupakowej nie ma zbyt wiele ..

generalnie nie udowodniono wpływu widoczności linki na ilość brań bo i ciężko o w pełni obiektywną metodę testową, bezpieczniej jednak używać ciemnych lub zamalowywać ostatnie metry linki fluo - czarnym/zielonym markerem ewentualnie "maskować" poprzez dowiązanie "przyponu" z fc (dostosowany mocą do pletki)

do seryjnego kija do 18gr nie polecam mocniejszych plecionek niż 6-10lb bo można mu kuku zrobić

aspius - jak najbardziej polecam - nie handluje podróbkami

Napisano

ja mam PP 019 czerwona juz 3 sezon bedzie kupiona na alle....napewno nie podrobka bo sie nie rozdwaja i nie traci koloru no i powiesic sie prawie na niej mozna ;) Poza tym nigdy nie wiesz jaka ryba ci wezmie, nastawiasz sie na okonki a tu trach metrówka.

• 2 weeks later...
Napisano

Panowie używał ktoś może Plecionki Jaxon New Concept FLUO???Warto ją kupić??Bo mogę mieć ją za 20zł za 100m....A może możecie mi polecić coś w miarę dobrego pod okonia??

• 1 month later...
Napisano

Power Pro - Moss Green, Jaxon - New Concept Line, Tecgron - Olive Green, Savage Gear- Adrenaline Hd.

Jak myślicie którą wziąć mam już zupełny mętlik w głowie. Ma to być moja pierwsza plećka do spiningu 5-25 g.Jeszcze się zapytam prz okazji jaką grubość wybrać do takiego spina? :)

Pozdrawiam :)

Napisano

DzikiWąż, jeżeli ta plecionka ma służyć do spiningowania a celem ma być szczupak to szczerze mówiąc szukałbym innej plecionki.Do spinningu plecionka musi być dobrej jakości. Poczytaj jakie firmy zachwalają ludziska tutaj i jakie średnice.

Polecane plecionki to głównie Power Pro - choć sam jej nieużywałem to wiem że wędkarze mają o niej dobre zdanie.Sam moge polecić Berkleya i jeżeli chodzi o ekonomie np. Jaxona.Ze średnicą nie ma co szaleć na 0,15 wyjmiesz naprawde dużego szczupaka.