Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio spławik i grunt u mnie tylko w teorii, to wiedza umyka i wiadomości z frontu. Od kilku lat funkcjonuje Dolnośląska Liga Spławikowa. Chętni niech zaglądną  https://wedkarskiswiat.pl/dolnoslaska-liga-splawikowa-2018,n,1350

Liga z roku na rok ewoluuje dostosowując zasady do najkorzystniejszej wersji. W tym sezonie w każdej z czterech tur będzie brana po uwagę także klasyfikacja indywidualna. Szczegóły bez problemu znajdziecie w odnośnikach. Startuje ktoś z Was? Startował? Wysoki poziom? Czy amatorzy mają szansę powalczyć? Coś ktoś wie?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ostatnie przygotowania do sezonu. Właściwie to on już się  zaczął, skończył, rozpoczął i coś tam jeszcze......ja szykuję się ostro:)

Dzisiaj ustawianie-sporo roboty było. Zmarzłem choć 3+ było. Priorytet u mnie to  praca! Bo ona się opłaca:D

large.20180305_093910.jpg.71eabc95cb47005984ed2b15fd8957f8.jpg

Jak zgubię w zeszłorocznej trzcinie to marne szanse odnalezienia gąsieniczki.

large.20180305_091959.jpg.731fd6185e3d64ce4fc2606952b4a048.jpg

......marzą mi się grube jazie-czas pokaże.

large.5a9dce2c7836e_20180305_092902(2).jpg.2990ab470c3a8f0a19293dbd45450950.jpg

A czarnuszki może coś z powierzchni zbiorą?

large.5a9dce2e5d1ac_20180305_094949(2).jpg.8727bf3c415ca752b87555a38989d25d.jpg

Zanim rybki pójdą wysoko to złote gąsieniczki będą opadały do dna:D

• Super 8
Napisano

ponieważ wszystkie telewizje zapowiadają na jutro ARMAGEDON WSZYSTKIE GALERIE HANDLOWE zamknięte i ludzie zwariują nie wiedząc co robić ( sarkazm ) jedziemy rodzinnie na ognisko do lasku osobowickiego , droga na rędzin przed ostatnim ostrym zakrętem w lewo po lewej stronie jest miejsce biwakowe i ognisko , jutro ładna i ciepła pogoda jak ktoś ma ochotę to zapraszam ( drewna nie zabraknie a patyczaki też się wystruga 😁) będę kole 10siątej i do 16tej będziemy. Pozdrawiam Wasyl

• Super 1
Napisano

Ale cisza wszyscy łowią i nic się nie chwalą i to się chwali 😁 

To ja może po krótce opiszę co i jak w ostatnim czasie

Trochę na lodzie posiedziałem nic konkretnego nie połowiłem ale to moje pierwsze ryby w życiu z lodu łowiłem tylko na blaszki podlodowe łowiska to prężyce, barki 1 i barki 2. 

Po zejściu lodu zacząłem poszukiwań jazi lecz z marnym skutkiem za wcześnie. Na Odrze przy oczyszczalni od 3 tyg nikt nic nie złowił 🤤 

To może okonie 😎 poszukiwana zajęły mi około tygodnia aż w końcu je znalazłem żerują 15 min i robią od 15 min do 30 min przerwę po tym czasie znowu żarcie. Pięknie ubarwione grube pasiaki może dziwnie to zabrzmi ale po dwóch dniach łowienia 30-stki już mi się znudziły chciałem coś większego.

W niedzielę wypowiedziałem piękne słowa do kumpla "ciekawe kiedy trafimy dzień że 40-stki tak będą łykać"

Coś mnie podkusiło aby w poniedziałek pojechać przed pracą na dwie godz na miejscu przed 8 bez spiny rzut i jest 35😎pomyślałem będzie grubo po 15 min bum 35+i tak co 15 min przez dwie godz. Co prawda nie dostałem 40-stki ale jak na początek roku jestem hepi zdjęcia nie mam ani jednego i jestem z tego szczęśliwy więcej ryb będzie pływać dalej. 

😉

• Lubię to 1
  • Super 8
Napisano

@Budek Tylko pozazdrościć, że znalazłeś takie miejsce.

19 godzin temu, Budek napisał:

zdjęcia nie mam ani jednego i jestem z tego szczęśliwy więcej ryb będzie pływać dalej. 

😉

Nie bardzo rozumiem i nie widzę związku. Dawaj foty, nie wygłupiaj się ! ;) Ja zawsze robię tak, żeby nie było widać gdzie (żadnych punktów charakterystycznych jak murek, pomost, barierka itd.).

Napisz przynajmniej na co i jaka technika prowadzenia. Bo zima idzie i trzeba czymś żyć! :D

• Super 1
Napisano

Metoda połowu klasyczny opad 3 gr i 2 cale kolory naturalne dużą rolę odgrywał fluorocarbon próbowałem bez i padaka. 

I tak jak myślałem kilka dni i po braniach dzisiaj rano przed pracą 2h i tylko jeden 😔skończyło się. Po pracy postanowiłem podskoczyć koło domu na...😜 i 12 szt 30+ trafiłem i kilka mniejszych brania atomowe z opadu kolega ktory ze mna jeździ śmiał się że nie trzeba patrzeć na szczytówkę. Zdjęć nie będzie bo ich po prostu w marcu okoniom nie robię jak trafię 40cm i więcej będzie fota.

Idą mrozy więc tydzień przerwy ciekawe czy wytrzymam.😆

Około godz 17 okonie zaczęły atakować drobnice z powierzchni kumpel jak to zobaczył to zaczął się zastanawiać jaki mamy dzień i miesiąc 😂 po czym założył małego poppera i ...😲😲😲🤤

Więc szukajcie a znajdziecie a jak się wytrą to napiszę gdzie łowiłem 😋

• Super 3
Napisano
W dniu 14.03.2018 o 18:48, Budek napisał:

Zdjęć nie będzie bo ich po prostu w marcu okoniom nie robię jak trafię 40cm i więcej będzie fota.

No pozamiatane. 

Nie wiem od czego zacząć bo jeszcze się trzęse!!!

Pobudka przed 6 rano kawa uzbrojenie wędki w domu żeby nie marznąć nad wodą. 

Po 6 oddaje pierwsze rzuty zimno pada wieje do dupy. Melduję się pierwszy maluch a później nic, więc zmieniam miejsce tam gdzie zgrupowała się drobnica. Pierwszy rzut i coś tam uderzyło ale wcięcie puste oddaje kolejny rzut kilka podbić nie regularnych i bum czuje duży opór myślę szczupły ale nie wyczuwam na kiju zębów i cały czas trzyma mocno się dna co to będzie?? 

Odjazd około 15 m 🤤no będzie grubo po chwili walki pod nogami wypływa bestia jakie widziałem tylko na zdjęciach nogi miękkie i ciarki po plecach 😲 

Nie wiem czy będzie dane mi złowić jeszcze kiedykolwiek taki okaz 

Kijek do 5gr pletka 0.06 i FLUOROCARBON 0.15 DO 1.8KG przypuszczam że ważył bardzo podobnie 

W

Fotka na pamiątkę buziak i do wody. 

large.20180316_080310.jpg.f4d4d89a876a5a9f4a5ff72e6924caf1.jpglarge.20180316_070822.jpg.3c85ae3c7974c8bfe0cdf8ef24a8d269.jpg

• Lubię to 9
  • Super 21
Napisano

Chyba bardziej woda stojąca. Tam najczęściej są okoniowe tarliska ! :unsure:

W dniu 14.03.2018 o 18:48, Budek napisał:

Więc szukajcie a znajdziecie a jak się wytrą to napiszę gdzie łowiłem 😋

Napisano

Michał. Okonie przed tarłem jak i każda inna ryba grupują się na tarliskach już kilka tygodni przed nim samym. Ryby nie spadają na tarliska z nieba pierwszego dnia realnego tarła, gdy woda osiągnie odpowiednią temperaturę ! Dziwne ?

Grupowanie się okoni na tarlisku to pierwsza faza tarła.  Jeżeli ktoś wędkuje już kilka lat to jest tego z pewnością świadomy. Ma tylko ten fakt w d.... , to znaczy w głębokim poważaniu ! A jeżeli ktoś tego nie wie to warto o tym poczytać. Internet pęka od informacji !

Okonie w tym momencie są już na tarliskach i biorą całkiem przyzwoicie. Znam trzy takie miejsca na chwilę obecną, jednak nie łowię tam, bo średnio widzą mi się igraszki na porodówce.  Z resztą co kto lubi. Okoń okresu ochronnego nie posiada i można go molestować bez żadnych oporów nawet w czasie tarła. Wiem, bo już to słyszałem na tym forum ! :D

Napisano

Dzięki wszystkim za gratulacje i życzę takich okazów. 

Gdzie została złowiona  ryba wie dosłownie kilka osób i tak niech pozostanie. Wieści po Wrocławiu rozeszły się bardzo szybko miałem dzisiaj gorącą linię 😁

Pytania powiedz gdzie bo kolega pyta a on nie powie nikomu to mnie powalają. 

Jestem osobą która dzieli się informacjami ale z umiarem jest grono zaufanych osób którym można polecić miejsce i wiesz że odpłaci się tym samym a i nie rozpowie innym.

Policzyłem sobie mniej więcej ile ryba była po za wodą i wyszło mi około 2 do 3 min. 

A i czy wypada łowić ryby kiedy się grupują hmmm... lepiej ją złowić w tym okresie i wypuścić niż poczekać miesiąc i zjeść. 😁 

A i dla świadomości OKOŃ NIE ZŁOWIONY NA TARLISKU jest to ich stołówka w tym okresie😉

• Super 4
Napisano

dzisiaj koło 10ntej podjechałem zobaczyć na " mój" kanał z nadzieją że a nuż się uda 😁 trochę porzucać , w momencie jak otwierałem drzwi i mało z zawiasów nie wyrwało 😈 dałem se spokój , ale jednego miłośnika ryb przez chwilę obserwowałem , kormoran - ale nie miał lekko bo co się wynurzył to od razu cztery mewy atakowały , wysiadłem z auta i chciałem zrobić zdjęcie ale jak mnie zobaczył to odleciał a zanim oczywiście grupa pościgowa ( cztery mewy ) gdyby nie ten cholerny wiatr mogło być fajnie , no cóż , na przyszły tydzień zapowiadają ocieplenie tak że poświęcić palmę i nad wodę😁

WP_20180318_10_19_50_Pro.jpg

• Super 3