Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszstkich, moje pytanie brzmi co oznacza "C" przy rozmiarze kołowrotka chodzi mi o tą saharę tak jak w tytule. I też prosiłbym o opinie na temat tego kołowrotka jeśli ktoś nim kręcił :-)

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Bo mi się obiło o uszy że jeśli jest np. C3000 to jest to kołowrotek rozmiaru 2500 tylko z większą szpulą od 3000 lub jak jest C2500 to jest to kołowrotek 2000 ze szpulą od 2500. Jednak nie wiem czy jest to prawidłowa teza

Napisano

Prawdopodobnie chodzi o jakąś konkretną część. To, że Shimano Sahara i wielkość 3000 już wiemy. A oznaczenie "C" może dotyczyć np. szpuli i jej cech. Może być wąska, płytka, profilowana itp.  W Internecie jest przewodnik kołowrotków Shimano i tam można się dokładniej dowiedzieć.

• Lubię to 1
Napisano

C w kołowrotkach shimano oznacza "compact body" - czyli generalnie tak jak słyszałeś, c3000 to body 2500 z większą szpulą. 

Kręciął daje radę, ponad sezon w rękach mojego syna, nie ma luzów, wszystko ok. Nie jest to jak dla mnie super przyjemny kołowrotek. Mam wrażenie, że kręci jak zamulony. Natomiast nawija dobrze i hamulec jak najbardziej poprawny. Jako budżetowy, to dobry wybór. Najgorsze jest to, że to dziwne uczucie zamulenia, pojawia się dopiero ppd obciążeniem i na sucho w sklepie nic na to nie wskazywało. 

• Lubię to 1
Napisano

Dziękuję bardzo za pomoc. Poczytam jeszcze może gdzieś o tym kołowrotku jeśli inni mieli podobnie jak Pan że zamula to może trochę dołożę i kupię shimano nasci. Jak można to jeszcze zapytam odrazu o wędzisko Dragon Millenium SP SpeedKing 2.60 10-30g.