Kubiak Napisano 20 Marca 2009 Napisano 20 Marca 2009 Czasem wchodzą karasie i liny, ale tylko te większe.
warszawa_24 Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 Czy ktoś wie jaki zapach ma Traper Specjal Karp?
Gość omen93 Napisano 10 Kwietnia 2009 Napisano 10 Kwietnia 2009 Mam dla Ciebie....super rade.Nie pytaj się o wszystkie dostępne produkty na rynku...tylko poczytaj i wybierz coś,co Tobie najbardziej odpowiada.Jak karpie są i będą żerowały,-nie bój się przypłyną,zanęta/przynęta ważna sprawa z tym,że kunszt wędkarski to podstawa. :wink:I trzeba być często na rybach. -żeby trafić na dzień...,łut szczęścia(ciśnienie to podstawa,jak wiesz co i jak...to nazywasz rzeczy po imieniu tzn.właściwy wybór czasu zasiadki).
Kubiak Napisano 19 Kwietnia 2009 Napisano 19 Kwietnia 2009 Ja dziś na karpiowej zasiadce zastosowałem zanętę Stil HPB. Nic nie złowiłem, ale brania były. Bardzo mi się spodobała. Pachnie miodem i ma dużo "grubych" dodatków.
warszawa_24 Napisano 19 Kwietnia 2009 Napisano 19 Kwietnia 2009 Też jestem nią zaintersowany. Miałeś HPB Karp Miód czy HPB Duży Karp, Lin, Leszcz?
warszawa_24 Napisano 20 Kwietnia 2009 Napisano 20 Kwietnia 2009 Dzięki, dobrze wiedzieć, że jest ona miodowa. U mnie tylko 2,5 Kg worki, muszę ją wypróbować.
Kubiak Napisano 20 Kwietnia 2009 Napisano 20 Kwietnia 2009 warszawa_24, wprowadziłem cie w błąd. Ta zanęta jest miodowo-waniliowa. A ile u ciebie kosztuje 2kg tej zanęty
warszawa_24 Napisano 20 Kwietnia 2009 Napisano 20 Kwietnia 2009 9,58 czy jakoś tak. Ale to brico-marche w wędkaskim mogą sprowadzić, u mnie karpiarzy niema za to mięsiarzy i kłusołow nie liczących się z wymiarem czy okresem to dużooo. A to nawet dobrze, atraktor traper karp-lin-karaś jest miodowo-waniliowy.
bary_47 Napisano 21 Kwietnia 2009 Napisano 21 Kwietnia 2009 Podepnę się pod ciekawy temat i zapytam : Mam zamiar od piątku podkarmiać swoje łowisko. Dominuje drobnica, leszczyki, drobna populacja karpia do 3 kg . Sporo tez lina. Moja strategia na wiosnę to 0,5 kg pszenicy + 0,5 kg konopi podane punktowo (nośnik to ciasto z granulatu karpiowego) a dywanowo podana 0,5 kg kukurydzy. Czy dobrym pomysłem byłoby dodanie jako atraktora oleju rybnego 30 mililitrów na 1kg zanęty. łowię niedaleko od brzegu metoda spławikową. Jako przynętę będę stosował kukurydzę (dipowaną w oleju ?). W dniu łowienia nęcenie punktowe (na spławiki) tylko pastą z konopiami. Pozdrawiam i liczę na Wasze sugestie
tomek1 Napisano 21 Kwietnia 2009 Napisano 21 Kwietnia 2009 Moja strategia na wiosnę to 0,5 kg pszenicy + 0,5 kg konopi podane punktowo (nośnik to ciasto z granulatu karpiowego) a dywanowo podana 0,5 kg kukurydzy. Jednorazowo czy regularnie? Czy dobrym pomysłem byłoby dodanie jako atraktora oleju rybnego 30 mililitrów na 1kg zanęty. Nie wierzę w rybne atraktory o tej porze. Jeżeli chcesz koniecznie czegoś dodać to lepiej coś od truskawki, miodu, wanilii. Jeżeli karpie są i mają trasę koło Twojego miejsca to zatrzymają się i bez aromatu żeby wyzbierać. Jak nie mają to i ptasie mleczko nie pomoże
bary_47 Napisano 21 Kwietnia 2009 Napisano 21 Kwietnia 2009 chcę nęcić tak 3 dni i później dwa dni chodzić z wędkami. A myślicie, że takie nęcenie zasmakuje również linom i leszczom?
Jarosław Napisano 21 Kwietnia 2009 Napisano 21 Kwietnia 2009 Nie wierzę w rybne atraktory o tej porze. Tomek "1" tylko o tej porze. Dzisiaj wyrwałem 27 linów na rybi Dip. Zresztą sprawdzona zanętę na liny podałem. Az żal było wypuszczać Wolał bym ości wypuścić Truskawka tylko latem, ale ja jestem nowicjusz Jutro do wora
Jarosław Napisano 21 Kwietnia 2009 Napisano 21 Kwietnia 2009 A myślicie, że takie nęcenie zasmakuje również linom i leszczom? Ja bym na leszcza dał trochę melasy i nie tylko leszczom , ale ja
tomek1 Napisano 21 Kwietnia 2009 Napisano 21 Kwietnia 2009 Tomek "1" tylko o tej porze. Miałem na myśli, że za późno już w tej chwili. Truskawka tylko latem Dzisiaj wyrwałem 27 linów na rybi Dip. No tak, ale tu mowa o karpiach. Truskawka tylko latem A u nas już dawno biorą na truskawki. Co kraj to obyczaj. Z ciekawości- te liny w jakiej wodzie? Dużej czy małej, płytkiej czy głębokiej (stosunkowo jak na lina)? Zresztą sprawdzona zanętę na liny podałem Przypomnij gdzie, bo jakoś przeoczyłem a chętnie skorzystam
Jarosław Napisano 22 Kwietnia 2009 Napisano 22 Kwietnia 2009 Z ciekawości- te liny w jakiej wodzie? Dużej czy małej, płytkiej czy głębokiej (stosunkowo jak na lina)? Średniej, ogólnodostępnej przy trzcinowiskach. Głębokość 1,7 m. Jarosław napisał/a: Zresztą sprawdzona zanętę na liny podałem Przypomnij gdzie, bo jakoś przeoczyłem a chętnie skorzystam http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1105
tomek1 Napisano 22 Kwietnia 2009 Napisano 22 Kwietnia 2009 Głębokość 1,7 m No proszę, czyli powoli mogę zaczynać myśleć o nęceniu w moim miejscu Jarosław, dzięki za linka do zanęty na linka
Kubiak Napisano 23 Kwietnia 2009 Napisano 23 Kwietnia 2009 warszawa_24, widzę, że już przetestowałeś tą zanętę (HPB Duży Karp, Leszcz, Lin). Jak wrażenia
warszawa_24 Napisano 23 Kwietnia 2009 Napisano 23 Kwietnia 2009 Pisałem w jak było na rybach, że w tą zanętę płoć mi weszła. Ale zanęta fajna, miodowo-waniliowa, grubo frakcyjna, nawet wafle ma.
Beliar Napisano 11 Maja 2009 Napisano 11 Maja 2009 Witam. Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość :] Chciałbym się dowiedzieć jak ogólnie spisuje się zanęta i pellet o smaku/zapachu truskawki. Mam też Melase truskawkową i kukurydze , też truskawkową. Jest jakaś szansa że karp na to weźmie ? P.s. Mam też kulki proteinowe , mam zamiar je moczyć w tej melasie Wink A tu zdjęcie jak to wygląda :] http://img16.imageshack.us/my.php?image=dsc00001mev.jpg Co jeszcze dokupić ? Czy nie warto próbować z truskawkowymi ? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
maniek Napisano 11 Maja 2009 Napisano 11 Maja 2009 Jest jakaś szansa że karp na to weźmie ? Zwłaszcza latem, choć nie ma na to reguł ,w grudniu też dobrze brały i nie tylko karpie ,w sumie to zależy w dużej mierze od wody.
Damian21 Napisano 12 Maja 2009 Napisano 12 Maja 2009 kupilem jakas "owocowa" z zapachu firmy "starfish" ponoc karpiowa - ciekawe jak sie sprawdzi.
darek21_1985 Napisano 28 Maja 2009 Napisano 28 Maja 2009 Witam.Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość :] Chciałbym się dowiedzieć jak ogólnie spisuje się zanęta i pellet o smaku/zapachu truskawki. Mam też Melase truskawkową i kukurydze , też truskawkową. Jest jakaś szansa że karp na to weźmie ? P.s. Mam też kulki proteinowe , mam zamiar je moczyć w tej melasie Wink A tu zdjęcie jak to wygląda :] http://img16.imageshack.us/my.php?image=dsc00001mev.jpg Co jeszcze dokupić ? Czy nie warto próbować z truskawkowymi ? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Witaj na początku też tak zrobiłem jak ty pojechałem do sklepu kupiłem trzy rodzaje kulek zestawy zapachy kukurydze miodową waniliową to było rok temu i wiesz co mam to do dziś. Siedziałem 2 dni nad jeziorem, inni łowili karpie a ja siedziałem w końcu podeszłem do starszego wędkarza pytam ,,czemu pan wyciąga 5-go karpia a ja nie mam nawet brania'' a on pyta na co łowie? to mówię że kupiłem rzeczy za prawie 100zł. On się zaczął śmiać i mówi że te Karpie nie są nauczone na czymś takim a te wanilie to ich odstraszaja a nie wabią. Doradził mi naturalne środki kukurydza zwykła groch czasami kanapka z białym robakiem zanęte stosuj taką najtańszą z dużą ilością kukurydzy czym nęcisz tym łów. Dorzuć biszkopta ziemi kukurydzy ziemniaczaną makę kukurydzianej mąkę itp. Na czym karpie są nauczone na to będą brały. Na dzień dzisiejszy jest super ulepszam swoje zanęty wyniki od razu się poprawiły więc polecam czasem zapytać starego wędkarza co,gdzie i jak by dowiedzieć się całej prawdy o rybach i łowisku
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.