SQra Napisano 12 Listopada 2010 Share Napisano 12 Listopada 2010 Sum zezre leszcza 40-50cm i zmyka do nory na kilkanaście dni Chyba sobie żartujesz Chyba że mówimy o sumikach do 1m. Z 5 lat temu zabrałem do domu sandacza ponad 95 cm - miał w brzuchu z 10 okoni takich pod 10cm. Odrzański sum mojego znajomego - 33kg a w brzuchu 2 raki, 3 leszcze takie po 25cm i jeszcze trochę już rozpuszczonego mięcha cięzkiego do identyfikacji. Dla średniego i dużego suma leszcze po 40-50 cm to jak dla Ciebie kromka chleba, tym bardziej w rzekach gdzie tracą więcej energi niż w zbiornikach gdzie nie zmagają sie z uciągiem wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Polecam francuskie filmy o grzebaniu w sumowych żołądkach Nie wiem czy aż tak egzotyczny przykład jest potrzebny, tomek1, jak bedziesz miał okazję pogadaj ze swoimi kolegami co na Rybnik regularnie jeżdżą, (w miarę świeża sprawa) zapytaj czy ostatnio 2-3 miesiące temu nie leżał tam martwy sum + 60 kg zadławiony z 8-9 kg karpiem w przełyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 zapytaj czy ostatnio 2-3 miesiące temu nie leżał tam martwy sum + 60 kg zadławiony z 8-9 kg karpiem w przełyku. Skoro o tym piszesz to pewnie leżał Rozmawiałem na Rybniku facetem, któremu sum uderzył w siatkę, w której miał leszcze po 70 cm. Na moim grajdołku pewnie nie ma takich byków a i tak widuje się karpie 2-3 kilo z odbitym uśmiechem suma na ciele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parish Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Rozmawiałem na Rybniku facetem, któremu sum uderzył w siatkę, w której miał leszcze po 70 cm. Zazdroszczę Wam Panowie takich fajnych rybek... Ostatni raz, jako młodzian (może z 7 lat miałem...) Widziałem nad Wisłą wędkarza w łódce, którego sum delikatnie mówiąc woził po wodzie . Dalej nie słyszałem, żeby ktoś złowił rybkę powyżej 40 kg... A szkoda, niby szeroka duża woda, miejscami głęboka więc potencjał jest. Ryby nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikael84 Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Trzeba być kretynem żeby zabić takiego suma... Jeszcze jaką minę zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Mina jak mina, ale głową handluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CHELEK Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Mina jak mina, ale głową handluje Powinien głupek swoją na allegro wystawić i dolną tylną część ciała też do silnego kopania na pamiątkę !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamionki Napisano 23 Października 2011 Autor Share Napisano 23 Października 2011 Powtórka z rozrywki http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article.html?id=1251#comments Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patos Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 nie rozumiem jak mozna byc takim ******* pzw powinno zrobic wymiar od do... bo widac ze niestety sa tez pseudo wedkarze w naszym gronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tench Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 O ja jebie ale relacja:D jak przeczytałem że ma line w samochodzie już myślałem że samochodem tego suma wyciągnie a tu prosze! pomysłowy pan zrobił oseke z parasola ogrodowego Brawa dla Tereski co jej sum nie wciągnął i dla łowcy za pomysłowość good job... Mam nadzieje że łowca stanie znowu przed sądem lub chociaż zapłaci mandat za łamanie regulaminu, chyba że to łowisko nie jest PZW, wtedy pozostaje tylko życzyć "smacznego" A na serio nie wiem czy to bardziej będzie na plus czy minus dla zbiornika, że łeb tego suma (spreparowany za 800zł) zawiśnie na ścianie:D Nie mi, ani nikomu innemu kto odpowiednich kwalifikacji nie posiada oceniać. Poziom relacji żenujący, na fotkach brakuje tylko pana w berecie, gumofilcach, bezrękawniku, z kiepem w gębie i winem za 4,5 w dłoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 chciał to zabrał lepszy taki co mówi że bierze jak taki co klamie że wypuszcza, napewno nie jest to jedyny taki okaz w tym zbiorniku,na wodach stojących jeśli bedzie za dużo suma wytnie pozostałe rybki a sam przestanie rosnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tench Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 W tamtej części już chyba wszystko wycięły, jedyna rada to zarybiać na potęge kilowymi karpikami żeby sumy miały co jeść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patos Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 zle zrobili ze dopuscili do takiego stanu, w kazdym zbiorniku powinna byc rownowaga bo po jakims czasie lowisko sie wyczerpie a szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel332 Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 Ale typ ma 5 m linki i karpia zakłada na hak"... Sum uderzył w prawie kilogramowego karpia .......... bo miałem już na kołowrotku tylko pięć metrów linki." na co liczył gostek ze sum podda sie bez walki jak Francuzi podczas 2 wojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tench Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 Oj tam:D lepsze było jak pisał o tym że szczupaki rzucali na żywca bo nic innego nie było:D Nie mówiąc o tym że ta osoba publicznie przyznaje się do łowienia na żywce pozyskane w gospodarstwie rybnym:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 25 Października 2011 Share Napisano 25 Października 2011 lepsze było jak pisał o tym że szczupaki rzucali na żywca bo nic innego nie było:D Tak...? a w którym miejscu tekstu, bo ja jakoś znaleźć tego nie potrafię, jeśli nie problem to poproszę o cytacik.REKORDOWY SUM 261 cm i 109 kg"]Powstał problem zważenia ryby. Ogon ciąłem w trzech miejscach. Pozostawiłem cały korpus z głową, żeby wnętrzności nie wypadły. Część po części ważyłem. Wynik, po podliczeniu, to 109 kilogramów. Ubyło ich kilka. Śluz, krew, płyny organiczne, parę kilogramów mniej, ale i tak waga imponująca. Łeb zostawiłem na trofeum. Za jego wypreparowanie będę musiał zapłacić 800 zł. "będę musiał zapłacić 800 zł." Stawianie pomników na miarę własnej próżności musi kosztować ,nie zazdroszczę ryby, marnych zdjęć, czy też 'sławy' nowemu rekordziście, nie mniej jednak podziwiam upór w realizacji zamiarów i żmudne wypracowanie drogi do celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 25 Października 2011 Share Napisano 25 Października 2011 Łeb zostawiłem na trofeum. Za jego wypreparowanie będę musiał zapłacić 800 zł. Niech sobie swój łeb spreparuje bo widocznie do niczego innego się nie nadaje, zabrać takiego gigantycznego suma to czysty idiotyzm, przecież taki staruszek nie smakuje zbyt dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tench Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 lepsze było jak pisał o tym że szczupaki rzucali na żywca bo nic innego nie było:D Tak...? a w którym miejscu tekstu, bo ja jakoś znaleźć tego nie potrafię, jeśli nie problem to poproszę o cytacik. Zwracam honor, nie doczytałem dokladnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
G!zmo Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Zal mi tego Pana a jeszcze bardziej szkoda wąsacza który został zabity przez tego mięsiarza Złów i wypuść bo za 5 lat będziesz łapał ale gumiaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 HA HA HA.. Tak mu sie dobrze koło niego leży ze mine ma jak by go przed chwilą wybzykał Ładny kretyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perchhunter Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Hmmm mięsiarz, kretyn i co jeszcze?? O ile wiem sum nie ma wymiaru górnego więc dlaczego nie mógł go zabić i zjeść z smakiem. Jego postępowanie jest może mało elokwentne i trochę prostackie bo "co złowi to zje" ale w momencie gdy tego regulamin nie zakazuje nie popełnia przestępstwa czy wykroczenia. Ale pisanie że kretyn i mięsiarz jest wykroczeniem które można ścigać z KK i KC. Kolejna sprawa jest taka że taki sum to jest większym szkodnikiem niż niezbędnym elementem ekosystemu. Kiedyś na tej stronie www.silurusglanis-video.com można było zobaczyć filmik ile sumek o masie 20kg potrafi zeżreć. To nie jest jeden leszcz na tydzień ale kilka leszczy codziennie, nie mówiąc o tym że sum potrafi całkowicie wyżreć takie ryby jak lin i sandacz. W włoszech a dokładniej łowiąc sumy w rzece Pad jest nakaz (tak nakaz a nawet przymus) zabijania wszystkich złowionych sumów. Kolejna sprawa nie mierzcie człowieka w/g swoich pięknych zasad itp bo nikt z nas nie jest sobie równy. Jedynie przed Bogiem będziemy równi. Poszukajcie co i ile potrafi zjeść taki sum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Ciekawe ile osob zjadlo tego suma ze smakiem? No i jak smakuje? Moj brat zabil kiedys karpia 10 kg a potem go wyrzucil do smieci taki byl pyszny. To byla ostatnia taka duza ryba ktora skonczyla pod nozem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perchhunter Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Każde slowo trzeba brać dosłownie?? Nie którzy lubią jak grają mu cyganie a niektórzy wolą jak im śmierdzą nogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Nie moge czytac takiego pier****, ze duze sumy trzeba wybijac bo to szkodniki. Lepiej poczytaj ile ty jesz i siebie wybij. Sumy zyja w naszych wodach kupe czasu i jakos nie widac zeby opanowały wszystkie zbiotniki wodne. To jest drapieznik z góry łancucha pokarmowego, ktory potrzebuje duzo zarcia, ale dzieki temu inne ryby maja zdrowa populacja, bo zjesc dadza sie tylko te najsłabsze osobniki. Ale lepiej powiedziec, ze sum to szkodnik i na niego zwalic wine za pustki w naszych wodach. Albo łowic karłowate leszcze, które rozmnazaja sie na potege, bo brakuje SUMÓW, które by je zjadły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perchhunter Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Czy zdrowa populacja jest w rzece Ebro?? Gdzie rodzime gatunki zostały zniszczone przez ciągle głodne sumy? Gdzie są rekordowe liny i bassy wielkogębne? Fakt pomogły też karpie ale sumy brały czynny udział w tym. A wiesz jaka jest sytuacja w czechach?? NIE?! Ojej taki "mondry" człowiek nie wie że przez komune co roku do każdego zbiornika były wpuszczane sumy efekt jest taki sam jak w rzece ebro. Nie ma tam już linów które są przysmakiem i giną na samaym początku potem ida inne gatunki czyli sandacze, węgorze itd.. Efekt jest taki że mają w swoich zbiornikach pełno sumów i nic więcej, może za wyjątkiem karpi które musieli wpuścić bo prawie nic w wodzie nie zostało. Zobacz mały sumek a w paszczy ma sandacza z dobre 2kg to ile zje sum co ma ponad 100kg?! 4-5 takich sandaczy? W naszych ekosystemach bardzo zachwianych przez kłusoli i wędkarzy co wpieprzają wszysto co ma wymiar i to czego tego wymiaru nie ma nie ma miejsca na drapieżniki które wyżerają podstawowe ryby w wodzie. Co więcej taka ryba jest zagrożeniem dla zarybien wyobraź sobie ile szkody może zrobić taki sumek o takim rozmiarze albo i mniejszym na rybkach co dopiero do wody dotarły. Wystarczy porównać od jakiej temperatury zaczyna sum żerować a w jakiej np. szczupak. Jeśli to do ciebie nie dotarło to odpowiedz mi czemu zabija się sumy w włoszech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi