b0bek Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 Powystrzelać wszystkie, a co A tak na serio to jakieś ogrodzienie np. z siatki zrób, to powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thugdogg Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 koty bez problemu sobie poradza z siatka. mozesz je dokarmiac albo miec w poblizu psa a co do karmienie rybek to z chleba bym zrezygnowal szybko woda kisnie i z reszta pokarmu tez niema co przesadzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandacz Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 A tak na serio to jakieś ogrodzienie np. z siatki zrób na koty ogrodzenie z siatki? chyba po napięciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b0bek Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 ja jakos mialem metalowa siatke i nie podchodziły Najbardziej sensowny zdaje się być 1 sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thugdogg Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 ja tam bym sie az tak strasznie tych kotow nie obawial sa inne zwierzeta ktore by znaczniej szkodzily w oczku np wydra jezeli w poblizu znajduje sie jakis wiekszy akwen lub rzeka to tak moze byc ze bede sobie wpadac do ciebie na obiad a najbardziej to bym sie bal klusownikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Wito, u mnie koty przychodziły dlatego ze obok mieszka taka "kocia mama" i je dokarmiała. Poprosty siadały na kamieniu i wpatrywały sie w karaski ale nigdy nie mogły zadnego złapac. A do przganiania dobra jest prca i pudełko małych kamyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 rav91, dobry pomysł proca ... Nienawidzę tych kotów kiedyś trzymałem karasie w takim korycie to koty wskakiwały na obręcz i łapami wyłapywały wszystkie karasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Piszcie jak duże macie stawy/oczka i jakie ryby w nich trzymacie: ilość i wielkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zasiu Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Na jesieni wykopałem staw 35x20 m. Wpuściłem tam 8 sztuk karpia po 2 kg, 80 kroczka karpia pełnołuskiego, 10 kroczka golca, 300 karasi, 50 kroczka lina, 30 płotek i 30 kroczka amura oraz kilka leszczyków. Po zimie straty to około 10 amurków, 3 duże karpie i około 10 kroczka i kilka linów. Duże mrozy zrobiły swoje, mimo intensywnej opieki. Teraz mam duży problem. Dużą populację glonów, mimo wapnowania stawu. Macie jakieś wskazówki jak sobie z nimi poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zasiu Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Obecnie mam na stanie w stawie około 80 szt kroczka karpika pełnołuskiego, 200 sztuk karasi, 20 kroczka amura i 50 lina. Pojawiły mi się glony, mimo wapnowania. Czy warto wpuszczać tołpygę by czyściła staw? A z drapieżnika co wpuścić? Kilka sztuk szczupaka, sandacza, czy może suma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper_prg Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Chciałem połowić na stawku, ale dostałem info od wędkarzy, że całkowity brak ryb. Wraz z kolegą postanowiliśmy, że go zarybimy. I tu pytanie jakie rybki???? Staw ma wymiary ok.45m x 10m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 saper_prg, ogolnie kazdy rodzimy gatunek, bez lososiowatych. mozesz przenosic jakas drobnice z innych stawow. hyba ze planujesz zakup to sie zorientowac gdzie i tam i na pewno doradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thugdogg Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 daj se spokuj jezeli dowiedza sie inni o ty rybach to bardzo szybko znikna z tego stawu np przez klusownikow sprawdz tez glebokosc jezeli jest tam plytko to nie warto bo ryby sie podusza zima zamarna moze nawet to jest powodemtego ze ich tam niemam opisz ten staw obecny wyglad i okolice cz brzeg stawu jest mocno zalesiony cz sa trzciny lub inne rosliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper_prg Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 dużo trzciny i pałki wodnej, głębokość ok. 3-4m, dookoła stawu drzewa, bardzo dużo rzęsy, okolice pól uprawnych, staw widać jedynie z obwodnicy. Wczoraj wpuściliśmy 300 Różanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper_prg Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Wito nie radzę folii, bo nornice przegryzą tak moje oczko skończyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Wczoraj wpuściliśmy 300 Różanek a skad te rybki wzieliscie ? dawno jej juz nie widzialem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Jak w koło masz pola uprawne, to kiepsko to widze.... No chyba, że u Ciebie rolnictwo ekologiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper_prg Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Wczoraj wpuściliśmy 300 Różanek a skad te rybki wzieliscie ? dawno jej juz nie widzialem... Z pobliskich jezior, a co do rolnictwa to widziałem tylko kompost nawet koniem bronuje, a staw jest oddzielony rowem meriolacyjnym od pola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 saper_prg, generalni eto rybka jest pod ochrona, dziw ze nalapaliscie tylko rozanki (tak selektywnie)a nie np. z plotkami i inna drobnica. na podrywke czy jak ? i co reszte rybek wypuszczaliscie ? to lepiej bylo by hyba hurtem jak leci... strasznie to metne i zagadkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper_prg Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 łapaliśmy podbierakiem i tylko wpadały różanki ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper_prg Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 myślimy nad amurem, tylko nie wiem gdzie w okolicy pruszcza znajde łowisko p.s.: czy to prawda że różanki potrzebują małż do rozrodu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thugdogg Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 tak potrzebuja malz do rozrodu aha czyli staw jest ok ale musicie cos zrobic z ta rzesa wpuscie amura i tolpyge powinny wykosci troche tej rzesy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 saper_prg, jak chcesz na początek wrzuć sobie karasia i lina..a później jakiegoś selekcyjnego szczupaka. musicie cos zrobic z ta rzesa wpuscie amura i tolpyge powinny wykosci troche tej rzesyAkurat amur ani też tołpyga nie wyżre rzęsy...dużo skuteczniejsze do takich zadań są kaczki gęsi ...itp Ps. Ja bym sobie tą rzęsę jednak zostawił, jeśli ją całkowicie wytrzebisz, diametralnie zmieni się termika, oraz ilość światła dochodząca do dna a to z kolei wpłynie na cały ten mini ekosystem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper_prg Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 akurat rzęsa mi nie przeszkadza karaś, lin i szczupak napewno. Czy karp będzie się gryzł z karasiem????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Karaś i karp może być razem, przynajmniej ja tak mam i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi