trini Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Na Rybakach odmówili - to co robimy? To może się umówimy na tą dziką miejscówkę Gregora co? Czy jakaś inna propozycja... Nie wiem ja zgłupiałam, mogę w sumie jeszcze podzwonić.
parish Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Dzierżenin - stanica wędkarska Koła PZW nr 3 Warszawa Mokotów (noclegi i łodzie). Dojazd z szosy Warszawa - Pułtusk. tel. (023) 691-04-10. Serock - stanica wędkarska Koła PZW nr 6 Warszawa Wola (noclegi i łodzie), tel. Dojazd z szosy Warszawa - Pułtusk, dalej przez rynek do Narwi i w lewo (wzdłuż brzegu) do końca ulicy.(022) 782-76-13. Takie coś jeszcze znalazłem.
trini Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 O Serocku pisałam, z miejskiego deptaka gdzie więcej olimpijczyków (panów w dresach) niż ryb się ciężko łowi;) A Dzierżenin to jest to samo co Pogorzelec
trini Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Zaraz napiszę dłuższego posta, bo mamy miejscówkę
bobiniarz Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 No to niezły zaskok. Widywałem tam namioty między domkami (zresztą w takim wypadku po co mają w cenniku opłaty za namiot). Co do łowienia z brzegu to też w takim wypadku co robili panowie siędzący na końcu przystani i po co im były wędki w wodzie???
trini Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Z racji tego, że już się zrobiło gorąco - i trzeba było podjąć decyzję teraz-natychmiast, poszukałam poszukałam i na forum znalazłam temat taki: http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=8343 i jeszcze coś takiego: http://powercarp.pl/pokaz,fishery,14.html Jezioro Pomocnia we wsi Błędowo ( to ta wieś gdzie się toczy część akcji niektórych książek Joanny Chmielewskiej Zadzwoniłam na tą stanicę i sprawa przedstawia się tak: Na 15 sierpnia domki są wolne, rezerwować mamy po czwartku więc jeśli ktoś chce, niech daje znać. Ceny: 19 zł za dobę nocleg w domku namioty: 10 zł za dobę plus 5 złotych za osobę łódź (nie można mieć własnego pływadła) 14 zł. za dobę 12 zł parking za dobę Obowiązuje karta wędkarska oraz dopłata na wody mazowieckie Opis ze strony koła:"Jezioro Błędowo Na zachód od Nasielska tuż nad Wkrą odnajdziemy owalne jezioro o powierzchni niespełna 9 ha. Zdaniem geologów, powstało w zamierzchłej przeszłości w wyniku uderzenia meteoru i pierwotnie jego głębokość sięgała 40 m. Dzisiaj jest o wiele płytsze, zamulone. kliknij na --> CZERWCOWE ZARYBIENIE JEZIORA POMOCNIA KARPIEM !! Obfituje jednak w wiele atrakcyjnych gatunków ryb. Brzegi opadają łagodnie. W wielu miejscach porasta je trzcina, wkraczająca do wody zaledwie na kilka metrów. Roślinność zanurzoną, obficie występującą we wschodniej i południowej części, reprezentują grążel żółty, rogatek i moczarka. Z dawnej po-meteorowej studni pozostały jedynie dwa 6-metrowe głęboczki. Mimo to konfiguracja dna jest ciekawa, z kilkoma blatami i niewielkimi górkami. W większości jednak podłoże jest mocno zamulone, a średnia głębokość nie przekracza 3 m. Nad Pomocnię warto wybrać się zarówno na ryby spokojnego żeru, jak i na drapieżniki. Pierwsze licznie reprezentowane są przez wyrośnięte karpie i karasie, które upodobały sobie przede wszystkim północną i wschodnią część zbiornika, ale spotkać je można również wszędzie tam, gdzie na powierzchnię wody wychylają się rozłożyste liście grążeli. Dobrą przynętą na te obżartuchy, stosowaną od lat przez miejscowych wędkarzy, jest kukurydza, która niezgorzej sprawdza się jako zanęta. Ryby po prostu przyzwyczaiły się do niej, choć ostatnimi laty i na kulki proteinowe notuje się niezłe brania. Łowione karpie najczęściej mają masę od 3 do 17 kg, a karasie od 0,5 do 3 kg. Dlatego wielu wędkarzy chętnie oddaje się stacjonarnym metodom wędkowania. Tym bardziej że wody jeziora zamieszkują 20-kilogramowe sumy oraz nieliczne, aczkolwiek potężne amury i tołpygi ponad piętnastokilogramowe torpedy nie należą tu do rzadkości. Leszczom i płociom też nic nie brakuje, choć o prawdziwe okazy niezwykle trudno. Wprawdzie wśród leszczy trafiają się 3-kilogramowe łopaty, to łowione płocie rzadko osiągają długość 30 cm. Najlepiej biorą na białe robaki i ochotkę. Jednak, podobnie jak pozostałe karpiowate, nie gardzą sławną nad tą wodą kukurydzą. Prawdziwym rarytasem są natomiast węgorze. Jeżeli już wężowata ryba pochwyci przynętę, z pewnością będzie to sztuka powyżej kilograma (największy okaz ważył 2,80 kg!). Wygląda ciekawie? W tle domek w którym się nocuje A tu ogólnie galeria ośrodka w Błędowie: http://kolo5.ompzw.pl/galeria_osrodka_w_bledowie_czerwiec_2010_serdecznie_zapraszamy_,gallery,744.html Po telefonicznej rozmowie z Tomikiem, ustaliliśmy, że bierzemy - więc przyzwyczajajcie się do myśli, że może w tym roku połowimy
trini Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 No to niezły zaskok. Widywałem tam namioty między domkami (zresztą w takim wypadku po co mają w cenniku opłaty za namiot). Co do łowienia z brzegu to też w takim wypadku co robili panowie siędzący na końcu przystani i po co im były wędki w wodzie??? Michał zadzwoniłam do Pogorzelca, bo myślałam że Dzierżenin to co innego - a okazało się, że to samo. I rozmawiałam z facetem, powiedział mi dokładnie to samo. Jest skarpa, nie ma gdzie postawić namiotów, nie ma łowienia z brzegu. No to co robić... Kłócić się mam?
tomik Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Podoba mi się ta propozycja i to jezioro ... do tego blisko Wkra. Są domki, jest mozliwość rozbicia namiotu, możliwość łowienia i z łódki z pomostów.... Zróby tam zlot.
bobiniarz Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Że Dzierżenin i Pogorzelec to to samo - wiedziałem. Co do łowienia tam z brzegu i rozstawiania namiotów to może trzeba być po prostu uprzywilejowanym (bliższa znajomość z kierownikiem i takie tam). A j. Błędowskie to chyba mi z Trini telepatycznie z głowy wyjełaś, bo miałem też je zaproponować, gdy odpadła propozycja Pogorzelca. Co prawda jeszcze tam nie byłem ale wiem o tym jeziorku już od kilku lat, tylko jakoś nigdy tam nie dotarłem. Więc jestem jak najbardziej na TAK!
trini Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 tomek1, to rodzinę w samochód i przyjeżdżajcie! No i coś mi przypomina - przynajmniej wielkością
tomek1 Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 No i coś mi przypomina - przynajmniej wielkością W ostatnich latach trochę zdradzam moje rewiry na rzecz innych atrakcji A na marginesie ten na którym ciągnęłaś rybki jest prawie trzy razy większy tomek1, to rodzinę w samochód i przyjeżdżajcie! Tak jak Ci mówiłem, jak tylko mi się uda ze względów zawodowych- to będę.
trini Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 W ostatnich latach trochę zdradzam moje rewiry na rzecz innych atrakcji A na marginesie ten na którym ciągnęłaś rybki jest prawie trzy razy większy Przez powódź, czy przez powiększenie? Jak tam w ogóle, straty duże są? Tak jak Ci mówiłem, jak tylko mi się uda ze względów zawodowych- to będę. Trzymam kciuki, bo się za Wami stęskniłam, no i koniecznie musze poznać najmłodszego
tomek1 Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Przez powódź, czy przez powiększenie?Jak tam w ogóle, straty duże są? Nie tak było. Tam gdzie łowiliśmy karaski zawsze było tyle wody Jak tam w ogóle, straty duże są? Nie jest najgorzej Trzymam kciuki, bo się za Wami stęskniłam, no i koniecznie musze poznać najmłodszego Też chcę dojechać, bo już dwa lata nie widziałem haczykowców
mozambikanin Napisano 17 Czerwca 2011 Napisano 17 Czerwca 2011 Dorzucę jeszcze jeden krótki opis kolegi wędkarza: J. Pomocnia zwróćcie uwagę na zdjęcia Jeszcze jeden opis: J. Pomocnia
trini Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 zwróćcie uwagę na zdjęcia Fajnie wygląda to zdjęcie oświetlonego ośrodka, bez potykania trafimy do namiotu honey
Amator Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Napisano 18 Czerwca 2011 Lista. 1. Trini i Mozambikanin - namiot. 2. deejaybialy -namiot 3. kocur - namiot 4. Bobiniarz - namiot 5. Tomik - domek bo być może będę z rodzinką 6.Gregor – namiot (przynajmniej na chwilę obecną 7. Amator - raczej domek, ale jak nie będzie to namiot nie jest mi straszny
trini Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Łukasz jest właśnie na Pomocni, pojechał rowerem godzinę temu (ale ma tempo!) Wszystkiego się dowie, porobi fotki dodatkowe i zapyta o domki - jeśli się da bez kasy zarezerwować, to rezerwuje od razu dwa, jeśli nie to da znać jak dokonać wpłat.
trini Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Pierwsze wieści z frontu - nad Pomocnią straszliwe oberwanie chmury, mamy dwa domki zarezerwowane (choć nie na 100% - Łukasz wyjaśni) i wczoraj złowiono karpia 12 kg - pływa dalej - wiadomo, i czeka na następnych wędkarzy
bobiniarz Napisano 20 Czerwca 2011 Napisano 20 Czerwca 2011 Ja jedanak też będę potrzebował domek. Namówiłem żonę i zjadę samoczwart z całą rdziną.
kocur Napisano 23 Czerwca 2011 Napisano 23 Czerwca 2011 A jest mi w stanie powiedzieć jak tam wygląda sytuacja z żywieniem Gdzie, co i za ile oraz najważniejsze jakiej jakości Czy można kuchenkę mieć, grilla albo zrobić ognicho na nocne Polaków rozmowy
trini Napisano 23 Czerwca 2011 Napisano 23 Czerwca 2011 Jest w stanie Well, ognicha nie wolno - grilla tak- kuchenkę trzeba mieć raczej własną, a w odległości 5 minut spacerem jest sklep spożywczy tzw. wiejski. Restauracji pięciogwiazdkowych, ba! Nawet baru mlecznego - brak
kocur Napisano 23 Czerwca 2011 Napisano 23 Czerwca 2011 No to damy radę. Zabierze się zestaw kuchenny i będzie 5 * restauracja
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.