Skocz do zawartości
tokarex pontony

Podrywka

andi64

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

to w końcu jak z tą podrywą wolno czy nie wolno?

spotkałem się z różnymi opiniami nad wodą, jedni mówią że wolno inni że nie,

co wy na to?

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

To dlaczego często widuje się podrywki u wedkarzy? Sam mam dwie z dawnych lat, choć nie za bardzo wiem co i jak mialbym tym łowić.

Napisano

na podrywke łowi się żywca.

U innych widzisz ją dlatego że albo nie wiedzą że nie morzna na nią łowić albo mają kase żeby płacić mandaty

Napisano

zgodnie z obowiązującymi przepisami - podrywka to narzędzie rybackie, które nie dość że musi być zarejestrowane to jeszcze używać może ją tylko uprawniony do rybactwa - kiedyś powszechnie była stosowana przez wędkarzy ! a wiadomo przyzwyczajenia zostają ! hehe - może to jest dziwne, że podrywka to narzędzie rybackie - ale zgodnie z przepisami prawa tak - i niestety wędkarz nie może jej używac !

Napisano

kisux, a może masz w jakiś papierach, regulaminach, przepisach prawnych itp. że podrywka to sprzęt rybacki i byś to wkleił na forum.

• 3 weeks later...
Gość Anonymous
Napisano

niedawno ide na taki mały stawik moze 30 m na 15 :D i patrze a tam gosc stoi i na podrywke łowi, podchodze tak z 10 m od niego a on do mnie, zacytuje " Co jest Ku*** wy*** ja tu łowie, idz z tad" zdygałem sie troche, i myslalem nad tym aby zadzwonic na policje no ale.....co powinienem zrobić jesli jeszcze raz cos takiego sie powtorzy ?

Napisano

NIe wiem jak prawnie to wygląda, ale nie przypuszczam, by oczko o takich wymiarach miało nadany nr łowiska, w związku z czym jest pewnie traktowane jako "dzikie oczko" a tam ... wolna amerykanka. Szybciej gajowy Marucha by go pogonił, bo MO pewnie miałaby to w głębokim poważaniu :twisted:

Napisano

z podrywką podobno było tak , że jakiś czas temu zakazano połowu na żywca i podrywkę automatycznie też cofnięto , a kiedy żywiec powrócił do łask ktoś zapomniał przywrócić podrywkę i nie wolno jej nawet posiadać , a szkoda bo przecież podrywka to najlepszy sposób na złowienie żywca. może by napisać petycję do ministra rolnictwa z proźbą o przywrócenie podrywki wędkarzom?

Napisano

Jeśli mam być szczery to takie przypadki z podrywką a nawet z sieciami to policja ma gdzieś. Oni nawet nie znają przepisów.

Gość Anonymous
Napisano

policja jest bosem i sie bujaja polonezami a przepisy i wykroczenia maja głebiej nic mozna to sobie wyobrazic

• 10 months later...
Napisano

witam potrzebuję wymiarów podrywki a dokładniej długość jednego elementu konstrukcj od oczka na które zakłada się siatkę do oczka zamontowanego w krzyżaku chodzi o podrywkę o wymiarach siatki 1m/1m

Napisano

hmmm camillusPL, nie wiem czy wiesz ale łowienia na wodach PZW podrywka jest zakazane:(( chcesz zywczyka to albo sklep wedkarski albo malutki slawiczek..to smutne ale prawdziwe!!!! no chyba ze chcesz na prywatnych stawach tej podrywki uzywac to inna sprawa...

Napisano

camillusPL, jest z italii .... przynajmniej tak pisze w profilu... wiec moze tam nie jest zakazana podrywka.

Napisano
łowienia na wodach PZW podrywka jest zakazane

Na wszystkich wodach w Polsce nie tylko na PZW. Ostatnio to analizowaliśmy z kolegą Tomii :wink: . O zakazie nie mówi regulamin a ustawa którą wyszperał Tomii:

http://www.psr.waw.pl/podsum.html#podrywka

A która określa podrywkę jako narzędzie rybackie na które wymagane są uprawnienia do rybactwa. Używanie podrywki jest przestępstwem.

camillusPL, jest z italii ....

I tego się trzymajmy :wink: Jeżeli ktoś potrafi odpowiedzieć na pytanie kolegi to proszę bardzo i kończymy temat :mrgreen:

Napisano

dokładnie aktualnie wędkuję w Italii a tutaj jest zakaz tylko przez 2 miesiące w roku

a potem do ataku a ponieważ mam możliwość zrobić sobie takie cóś w pracy to po co kupować jedynie kupię siatkę i chodzi o to żeby jej za bardzo nie naciągnąć bo zrobię trampolinę i będę te rybki łapał w locie także bym poprosił o te wymiary

Napisano

camillusPL, A może ty z CBŚ jesteś i sondujesz kto ma podrywkę :mrgreen::mrgreen:

A tak serio to gdzieś się cyba jakieś druty walają, więc jak znajdę to zmierzę.

• 4 months later...
Napisano

Gdy jeszcze wedkowalem w kraju podrywka byla dozwolonym "narzedziem" pozyskiwania zywca.Z czasem wprowadzono minimalny rozmiar oczka siatki(bodajze 1na 1cm).Z "przeciekow" krajowych dowiedzialem sie ze w 2004( lub 2005) PZW wprowadzil zakaz uzywania podrywki.Ciekaw jestem z jakim oddzwiekiem spotkal sie(ten zakaz) wsrod wedkarzy i czym umotywowano to "novum" :?:.Wszak pozyskiwania drobnicy w ten sposob towarzyszyl wedkarskiej braci od....zawsze :?::!:.Pozdro-Radek.

P.S. Jesli jednak wolno uzywac podrywki to" sorka" z przepisami PZW nie jestem na bierzaco :!::smile:.

Napisano
P.S. Jesli jednak wolno uzywac podrywki to" sorka" z przepisami PZW nie jestem na bierzaco :!::smile:.

W Polsce nie wolno używac podrywki :???: Też nie wiem dlaczego, no ale cóż - my na to nic nie poradzimy :roll:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.