Nowy95 Napisano 21 Czerwca 2022 Share Napisano 21 Czerwca 2022 Koledzy i koleżanki potrzebuje infomacji od was jakich klołowrotków używacie. Zaczynam przygodę z karpiem i zastanawiam się na zakupem kołowrotka do wędki karpiowej. Teraz nasuwa się pytanie czy kołowrotek z wolnym biegiem czy bez niego. Jakich wy używacie? Ja znalazłem taki https://wielkaryba.pl/kolowrotki/kolowrotki-karpiowe/p4302-kolowrotek-okuma-dynadrag-daxp-6000-bf-31bb Co powiecie na jego temat? Czy ktoś używał go? Jeżeli chodzi o zwykły kołopwrotek to moja propozycja to coś takiego https://wielkaryba.pl/kolowrotki/kolowrotki-karpiowe/p5905-kolowrotek-prologic-avenger-xd-7000-fd-51bb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSDepay Napisano 21 Czerwca 2022 Share Napisano 21 Czerwca 2022 Do karpia zdecydowanie lepiej nada się kołowrotek z wolnym biegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpangler Napisano 21 Czerwca 2022 Share Napisano 21 Czerwca 2022 Hej. Ja też uważam że z wolnym biegiem. Nie wyobrażam sobie teraz lowienia karpi bez wolnego biegu ale to moje osobie zdanie. Sam używam kolowrotkow okuma bo łowię na odległościach do 70m i mi sprawdzają się super. Wiadomo jeśli chodzi o kolowkotki do wywozki itp to już potrzebna wyższa półka, ale na start okuma z wolnym biegiem będzie ok. Zobacz na okuma tacitbait feeder, karpie do 12kg na spokoju, 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy95 Napisano 22 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2022 Panowie a wolicie wybrać https://wielkaryba.pl/kolowrotki/kolowrotki-karpiowe/p4302-kolowrotek-okuma-dynadrag-daxp-6000-bf-31bb Czy https://wielkaryba.pl/kolowrotki/kolowrotki-karpiowe/p5890-kolowrotek-prologic-avenger-4000-bf-51bb Który lepszy Okuma czy Prologic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 27 Czerwca 2022 Share Napisano 27 Czerwca 2022 A ja mam wrażenie że to jednak uporczywa forma reklamy jednego konkretnego sklepu którą użytkownik Nowy95 zamieszcza w każdym ze swoich postów. Niby gdzieś te nasze sprzęty trzeba kupować i podrzucanie miejsca gdzie to można zrobić nie jest zbrodnią , ale jak byś kolego Nowy pochwalił się co złowiłeś , gdzie, i w końcu na co (tu wrzucasz linka do sklepu gdzie jest taka przynęta) to byłbyś nieco bardziej wiarygodny w tym co robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 28 Czerwca 2022 Share Napisano 28 Czerwca 2022 W dniu 21.06.2022 o 11:36, SSDepay napisał: Do karpia zdecydowanie lepiej nada się kołowrotek z wolnym biegiem. Zdecydowanie nie. Wolny bieg ma to do siebie, że potrafi się stosunkowo szybko zepsuć. Osobiście polecałbym przedni hamulec, z tych tańszych to bardzo chwalony jest np. Okuma 8K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 28 Czerwca 2022 Share Napisano 28 Czerwca 2022 Godzinę temu, jony napisał: Zdecydowanie nie. Wolny bieg ma to do siebie, że potrafi się stosunkowo szybko zepsuć. Osobiście polecałbym przedni hamulec, z tych tańszych to bardzo chwalony jest np. Okuma 8K. Miałem przez ostatnie 10 lat 5 czy 6 sztuk kołowrotków z wolnym biegiem, od jaxona za 70 zl do okumy za 300 i w żadnym nigdy się nawet nie zaciął wolny bieg. Może w takich totalnych chińczykach plastikach za 40 zł się psują, ale nie wprowadzaj ludzi w błąd przez to co wyczytałeś w "internecie" od pseudo znawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpangler Napisano 28 Czerwca 2022 Share Napisano 28 Czerwca 2022 Zgadzam się kołowrotki z przedziału 100-300zl mnie także nie zawiodły. Wiadomo to nie jest sprzęt na wieczność ale 3_4 sezony spokojnie da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 30 Czerwca 2022 Share Napisano 30 Czerwca 2022 W dniu 28.06.2022 o 16:24, Elast93 napisał: Miałem przez ostatnie 10 lat 5 czy 6 sztuk kołowrotków z wolnym biegiem, od jaxona za 70 zl do okumy za 300 i w żadnym nigdy się nawet nie zaciął wolny bieg. Może w takich totalnych chińczykach plastikach za 40 zł się psują, ale nie wprowadzaj ludzi w błąd przez to co wyczytałeś w "internecie" od pseudo znawców Szanowny Kolego, przerobiłem już naprawdę wiele kołowrotków karpiowych takich z wolnym biegiem i przednim hamulcem, więc śmiało mogę się na ten temat wypowiedzieć. Może Ty masz doświadczenie w chińskim sprzęcie, ja niestety takowego nie mam. Moja wiedza pochodzi z wielu lat użytkowania sprzętu a tym samym wielu lat doświadczeń zarówno moich jak i moich znajomych z którymi wędkuję. Ciekawi mnie jaki Ty masz doswiadczenie w użytkowaniu sprzętu karpiowego, że uważasz się za znawcę negując doświadczenie innych wędkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 30 Czerwca 2022 Share Napisano 30 Czerwca 2022 W dniu 27.06.2022 o 13:47, ESSOX napisał: A ja mam wrażenie że to jednak uporczywa forma reklamy jednego konkretnego sklepu którą użytkownik Nowy95 zamieszcza w każdym ze swoich postów. Niby gdzieś te nasze sprzęty trzeba kupować i podrzucanie miejsca gdzie to można zrobić nie jest zbrodnią , ale jak byś kolego Nowy pochwalił się co złowiłeś , gdzie, i w końcu na co (tu wrzucasz linka do sklepu gdzie jest taka przynęta) to byłbyś nieco bardziej wiarygodny w tym co robisz Jest dokładnie tak jak piszesz. Taka "reklama" to wg mnie nie zbrodnia i daje się takie coś wychwycić dosyć szybko. Mimo wszystko nawiązała się ciekawa dyskusja. Jak dla mnie kołowrotek karpiowy (używane przeze mnie również do połowu sandaczy/sumków na martwą rybkę) zawsze z wolnym biegiem. Choćby po to, żeby można było na chwilę od wędek odejść 😅 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 30 Czerwca 2022 Share Napisano 30 Czerwca 2022 Godzinę temu, jony napisał: Szanowny Kolego, przerobiłem już naprawdę wiele kołowrotków karpiowych takich z wolnym biegiem i przednim hamulcem, więc śmiało mogę się na ten temat wypowiedzieć. Może Ty masz doświadczenie w chińskim sprzęcie, ja niestety takowego nie mam. Moja wiedza pochodzi z wielu lat użytkowania sprzętu a tym samym wielu lat doświadczeń zarówno moich jak i moich znajomych z którymi wędkuję. Ciekawi mnie jaki Ty masz doswiadczenie w użytkowaniu sprzętu karpiowego, że uważasz się za znawcę negując doświadczenie innych wędkarzy. Nigdzie nie napisałem że uważam się za znawcę tylko wyraziłem swoje zdaniem oparte na własnym oraz moich znajomych z którymi łowię doświadczeniach.. Nie wiem jak bardzo trzeba niedbać o sprzęt lub co z nim robić albo na jaki badziew trafiać żeby mieć tak odmienne doświadczenia.. Jak widać tobie i twoim znajomym się psują a zdecydowanej większości jednak nie więc wnioski pozostawiam do wyciągnięcia autorowi postu. Pozdro PS. Co by nie było offtop'u jeśli już celujesz w kołowrotki ok 300zł to rozważ model Okuma LS-8k jest to nieco mniejsza wersja wspomnianej wyżej okumy która oprócz przedniego hamulca typu QD ma również wolny bieg. Używałem, używam i polecam jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 4 Lipca 2022 Share Napisano 4 Lipca 2022 W dniu 28.06.2022 o 16:24, Elast93 napisał: Miałem przez ostatnie 10 lat 5 czy 6 sztuk kołowrotków z wolnym biegiem, od jaxona za 70 zl do okumy za 300 i w żadnym nigdy się nawet nie zaciął wolny bieg. Może w takich totalnych chińczykach plastikach za 40 zł się psują, ale nie wprowadzaj ludzi w błąd przez to co wyczytałeś w "internecie" od pseudo znawców W takim razie powiedzmi, dlaczego tak często zmieniałeś swoje kołowrotki. Czyżby po 2 latach byłeś już nimi znudzony i kupowałeś nowe, a stare szły do utylizacji. Niestety, ale np. mnie nie stać na kupowanie co 2-3 lata taniego sprzętu, dlatego też zawsze staram się kupować rzeczy, które będą mi służyć przez wiele lat. Wracając jednak do tematu przewagi jednych kołowrotków nad drugimi należy stwierdzić, że w tych z przednim hamulcem po prostu nie ma się co psuć. W swojej długoletniej pogoni za karpiami przerobiłem już te z wolnym biegiem, jak też te z przednim hamulcem i muszę stwierdzić, że jeżeli będę zmieniał sprzęt to tylko na hamulec QD. Być może przy połowach mniejszych ryb wolny hamulec funkcjonuje przez długie lata i nic złego się z nim nie dzieje, jednak przy holu większych ryb różnica bedzie dosyć szybko widoczna. ps. Porozmawiaj sobie z osobami, które zajmują się "zawodowo" renowacją, konserwacją i naprawami kołowrotków, a dowiesz się wielu ciekawych rzeczy, które zapewne zmienią Twoje poglądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 4 Lipca 2022 Share Napisano 4 Lipca 2022 3 godziny temu, jony napisał: W takim razie powiedzmi, dlaczego tak często zmieniałeś swoje kołowrotki. Czyżby po 2 latach byłeś już nimi znudzony i kupowałeś nowe, a stare szły do utylizacji. Niestety, ale np. mnie nie stać na kupowanie co 2-3 lata taniego sprzętu, dlatego też zawsze staram się kupować rzeczy, które będą mi służyć przez wiele lat. Wracając jednak do tematu przewagi jednych kołowrotków nad drugimi należy stwierdzić, że w tych z przednim hamulcem po prostu nie ma się co psuć. W swojej długoletniej pogoni za karpiami przerobiłem już te z wolnym biegiem, jak też te z przednim hamulcem i muszę stwierdzić, że jeżeli będę zmieniał sprzęt to tylko na hamulec QD. Być może przy połowach mniejszych ryb wolny hamulec funkcjonuje przez długie lata i nic złego się z nim nie dzieje, jednak przy holu większych ryb różnica bedzie dosyć szybko widoczna. ps. Porozmawiaj sobie z osobami, które zajmują się "zawodowo" renowacją, konserwacją i naprawami kołowrotków, a dowiesz się wielu ciekawych rzeczy, które zapewne zmienią Twoje poglądy. Te tańsze wytrzymywały 3-4 sezony, ale nie dlatego że przestał w nich działać wolny bieg tylko po prostu się rozlatywały, przestawały kręcić nie wytrzymywały obciążeń ( zajechana przekładnia ) itd itp. Obecnie mam dwie okumy z wolnym biegiem które kręcą już 5 sezon a kto mnie zna ten wie że wędkuję baaaaaaaaaardzo dużo a sprzęt jest mocno eksploatowany Jestem w stanie się zgodzić że przedni hamulec jest trwalszy, ale nigdy bym nie napisał że wolny bieg jest mega felerny i się psuje jakoś niesamowicie często. Kołowrotki które mają już tzw QD to cenowo zaczynają się dopiero od ponad 300zł, więc w dalszym ciągu twierdzę że w przedziale cenowym poniżej tej kwoty lepiej wybrać coś z wolnym biegiem. Jeśli ktoś chce żeby sprzęt służył mu kilka lat to jedynie nie polecałbym kupować najtańszych chińczyków. W sierpniu mam zamiar dokupić jeszcze dwie okumy LS-8K które mają zarówno QD jak i wolny bieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi