Skocz do zawartości
Dragon

Sandacze i szczupaki 2024 - liga haczyk.pl

jaceen

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu rozpoczęcia tej zabawy dostałem cztery wymiarowe sandacze. Niby nie najgorzej ale na tę ilość wyjść, zrobionych kilometrów autem i pieszo to nie najlepiej. Wielkość jednak nie taka....

Od wertowców wiem, ze ryby są, nawet sporo i to ładnych ale zupełnie nie sa zainteresowane moimi przynętami. Najczęściej kończy się to jednym, dwoma braniami-niebraniami, nie do zacięcia i bez śladów na gumie. Nie poprawiają nigdy.

Za to kolega, który ze mną łazi potrafi złowić nawet siedem około wymiarowych na jeden wypad. Ja ciągle stosuję, w wiekszości czasu, duże gumy a tych już dziady nie łykają.

Do końca roku juz tylko jedną miejscówkę będziemy atakować i jesteśmy dobrej myśli :)

W tamtym roku sylwester był dniem konia więc jeszcze kupa czasu na łowienie ;)

Pozdrówki

• Lubię to 2
  • Super 3

przynęty na klenia   Dragon

Siemano, wczoraj krótki wypad na przydomowy odcinek. Plan był na półtorej godziny po zalewie prężyce i drugie tyle po Odrze za sandaczem. Już wiem że trzeba było płynąć na trzy godziny za sandaczem, pięknie wychodziły do jaskółki twinteez 20 cm rybka że zdjęcia 88cm nie wiem czy zalicza się do tabeli bo z verta ale wrzucę. Wodą troszeczkę się ociepli od moich ostatnich wizyt i widać jak by sandacz bardziej aktywny się zrobił. Rozmawiałem z kilkoma wędkarzami z łodzi to z ,,z ręki" mieli same malutkie 

large.IMG_20241221_165713.jpg.325e7443680d7fc921b1ec162dd90e7c.jpglarge.IMG_20241221_150026.jpg.6c45d78df98b59917d6f111b22546924.jpg

• Lubię to 2
  • Super 4

Przyglądając się wynikom z czołówki, to można by rzec, że z rybami u nas jest pięknie. Będzie ktoś starał się wprowadzić Budka w gorszy nastrój?:))) Czy będziemy biernie czekać, aż nas dobije w ostatnich minutach meczu?:)

Tabela po aktualizacji.

1. Budek 86s + 95sz + 88s = 269            2 pkt (s)
2. Konrado 70sz + 75s + 101sz = 246     2 pkt (sz)
3. Tymon 83s + 75sz + 71s = 229             1 pkt
4. jaceen  82s + 75s + 87sz = 244            1 pkt
5.  Kierownik 82s + 79sz +79sz = 240     1 pkt                                            
6. Fido 64s. + 63s + 68sz = 195                1 pkt
7. RafalWR 65 s + 62 sz + 58 sz = 185     1 pkt
8. andrutone 62sz + 54sz + 50sz = 166   1 pkt
9. SebaZG 74sz + 64sz = 138
10. moczykij 56sz + 68sz = 124
11. Larry_blanka 66sz + 0 + 0 = 66
12. Marienty 64sz
13. Jamnick85 - 54s +0+0= 54
14. Zbynek1111
- Elast93

Witam,

to jest zabawa ale moim zdaniem, jednak vertical nie powinien się tu liczyć. To już nie jest spinning.

A poza tym, wystarczy dogadać sie z jakimś znajomym  z telewizorkiem i po jednym dniu/wieczorze łowienia wskoczyć od razu na wysokie miejsce w tabeli, taka jest różnica skuteczności między   verticalem a innymi technikami łowienia sandaczy i szczupaków.

Ryba piękna, @Budek gratki bo to już nawet na verta.

Ale moim zdaniem ten sandacz nie może być zaliczony w naszej zabawie.

Pozdrówki I Wesołych Świąt.

W zasadzie to zgadzam się z Fido. Budek uczciwie podszedł do sprawy, zapytał, a decyzję podjąłem sam i uwzględniłem rybę w tabeli. Przepraszam i proszę, żeby nikt się nie czuł urażony. Przywrócimy tabelę do poprzedniej punktacji. A na temat łowienia wertykalnego zawsze można pogadać. Mnie bliżej opinii, że w naszym kraju jest to metoda niedozwolona. Nie słyszałem natomiast, żeby ktoś był z tego powodu karany. Kiedyś czytałem uzasadnienia prawników dwóch gazet wędkarskich. Jeden wszystko robił, by swoim prawniczym wywodem nadać legalność. Drugi, w mojej ocenie, jak ja to rozumiem:))) wydał opinię negatywną, czyli-nielegalna. I na koniec mojego wywodu przypomnę, że mamy w zezwoleniu na okręg wrocławski wykaz odstępstw na 2024 r. a w nim zapis na str. 13 i pkt 14 mówi, że: -Zabrania się metody ciągłego podnoszenia opuszczania przynęty w sposób ciągły poza wędkowaniem z lodu (tzw. wertykal). Jak ktoś mówi o wertykalu, to znaczy, że tak się zachowywał nad wodą. Trzeba pamiętać, że okręgi ustalają przepisy na potrzeby konkretnych łowisk. Co u mnie zakazanie, gdzie indziej może być dozwolone. W okręgu mazowieckim jest/był dozwolony "wertykal sumowy". Dla mnie już totalny odjazd. To może być sandaczowy, okoniowy, szczupakowy? Można to jakoś przynętami bardziej ukierunkować, ale zlitujcie się proszę;) A jeszcze łowić wertykalnie bez podnoszenia i opuszczania? Potrafi ktoś? Jeżeli trzyma się wędkę i nie rusza sztuczną przynętą, to chyba też niedozwolone, bo spinning, to nic innego, jak trzymanie spinningu w łapie, wyrzucanie sztucznej przynęty i ściąganie jej. Trzymam się definicji powyżej napisanej . Innej nie znam:)
Pogoda komplikuje sprawę. Ochłodziło się na tyle, że nie wiem, czy jeszcze wyskoczę na ryby. Będę wypatrywał tych kilku stopni na plusie, by chociaż na godzinę się wybrać. Przydałby się jeszcze jakiś przyjemny wędkarski akcent na samo zakończenie:) Wracamy do poprzedniego stanu.
1. Budek 86s + 95sz + 84s = 265            2 pkt (s)
2. Konrado 70sz + 75s + 101sz = 246     2 pkt (sz)
3. Tymon 83s + 75sz + 71s = 229             1 pkt
4. jaceen  82s + 75s + 87sz = 244            1 pkt
5.  Kierownik 82s + 79sz +79sz = 240     1 pkt                                          
6. Fido 64s. + 63s + 68sz = 195                1 pkt
7. RafalWR 65 s + 62 sz + 58 sz = 185     1 pkt
8. andrutone 62sz + 54sz + 50sz = 166   1 pkt
9. SebaZG 74sz + 64sz = 138
10. moczykij 56sz + 68sz = 124
11. Larry_blanka 66sz + 0 + 0 = 66
12. Marienty 64sz
13. Jamnick85 - 54s +0+0= 54
14. Zbynek1111
- Elast93

• Lubię to 1

O litości dla siebie nie mogło być mowy. Męcze je dalej i regularnie z opadu, ale nic do tabeli. Ile tylko sił i czasu. A czasu zostało niewiele. Dziś stężenie majonezu we krwi przekroczylo wartość graniczną, to trzeba było rozchodzić. Woda już jest na tyle "gęsta", że ostatnie wypady to jedno, max dwa brania. Takie głębsze (3.5-5m) miejsce w okolicy, zróżnicowane dno, dosyć daleko bo strefa najlepszych brań zaczyna się ponad 30m od brzegu a końca nie ma chyba toteż ostatnio wytargałem zeda z ponad 60m. Przynęta cały czas jedna, bandit pro 3.5-4' w jazgarza + 17g ale kombinowane z prowadzeniem , że raz działa wysoki opad, a czasem trzeba drobić po 3-4 skoki bez zwijania na jeden obrót korbką - opuścić szczytówkę w stronę przynęty zwijając nadmiar linki i powoli drobny opadzik, pyk, pyk, pyk, i szczytówka w stronę przynęty, zwinąć i znowu, cyk, cyk, cyk, w końcu flauta, piękna pogoda, cieszę się że zbocze na którym stoję w końcu zamarzło i jest twarde, opadzik, pyk, pyk, rytm, o jaka ulga po tych wszystkich przebojach z generałem błoto, Napoleon i Hitler z nim nie dali rady, rytm, rytm, cały czas, już zimno się robi, słońce gaśnie, temperatura zbliża się do osi x,...łupnął ok. 40m od brzegu i walczył jak szatan. Myślałem że to ten co zmieni sytuację w tabeli, ale jakoś przy brzegu się skurczył 🤨 Taki zdrowy 60+ i szatańsko czarny. W końcu i ja mam swojego czarnucha :) Dzięki zaklepanemu zadziorowi serwis przebiega oszałamiająco szybko i po chwili rybka wraca. Nie męczę go mierzeniem, to nic nie zmieni, za to liczę że rozmnoży się w oszałamiającej ilości. Takie piękne już za kilka sezonów :) Czas powoli się żegnać z Odrą. Czy ten to ostatni w tym sezonie? Nigdy nie wiem. Z możliwych dni w tym sezonie, czyli poniedziałek i wtorek, krzyżują się z pogodą umożliwiającą łowienie, więc...

Screenshot_20241226-170707.png

• Lubię to 2
  • Super 1