Wito Napisano 26 Kwietnia 2008 Napisano 26 Kwietnia 2008 Mam pytanko : Jutro jade na staw polodowcowy i chce spróbować blache lub gume na szczupaka Około godziny 11:00 będe nad wodą do godiny 13:30 . Jak myślicie to dobra pora na niego ? Prosze o szybką odpowiedź bo jutro jade do boju
maniek Napisano 26 Kwietnia 2008 Napisano 26 Kwietnia 2008 Jutro jade na staw polodowcowy i chce spróbować blache lub gume na szczupakPierwsze słyszę o stawach polodowcowych ,ale czyją jest własnością.
Wito Napisano 26 Kwietnia 2008 Napisano 26 Kwietnia 2008 Staw jestw wielkim dole i ma 1km długości ale 100m szerokości A własnością jest takiego jednego gościa Doradzi mi ktoś w sprawie tego szczupaka ?
Unises Napisano 26 Kwietnia 2008 Napisano 26 Kwietnia 2008 Jutro jade na staw polodowcowy i chce spróbować blache lub gume na szczupaka Zamierzasz zębatego ganiać przed upływem okresu ochronnego (gdzie etyka, itp..) ? Ciekawe - staw - sztuczny zbiornik wodny, wykopany zapewne przez mamuty, tuż przed epoką lodowcową Pierwsze słyszę o stawach polodowcowych A nie Polodówcowy? , Może tak go nazwali bo przez jakiś czas pływała w nim stara lodówka :mrgreen:
Majdan Napisano 26 Kwietnia 2008 Napisano 26 Kwietnia 2008 Hehe, śmiać mi się chce. Większość jezior w Polsce są polodowcowe - miliardy lat temu Polska była blisko bieguna i lodowiec topiąc się zostawił w nizinach zbiorniki wodne (np całe Mazury). Są też inne typy. Zresztą poczytajcie tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jezioro Ale staw polodowcowy to jest po prostu "śmiech na sali"... Żenada! Chodziło Ci może o jezioro, albo o staw, który został zalany stopionym śniegiem po zimie...
Wito Napisano 27 Kwietnia 2008 Napisano 27 Kwietnia 2008 Niech wam będzie już jezioro dość głębokie bo osiąga 7m głębokości Nareszcie ktoś wie co to jezioro polodowcowe
Majdan Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 Czyli chodzi Ci o jezioro, a nie o "staw", jak sam wyżej napisałeś.
Gość wobler129 Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Tak, średnica jak najbardziej dobra
trini Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Sezon uważam za otwarty I pewnie wszystkie szczupaki się pochowają
dzienciol Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 I pewnie wszystkie szczupaki się pochowają He he, oby nie, ale jutro się wybieram go poszukać
czoczo Napisano 5 Maja 2008 Napisano 5 Maja 2008 ogro w którym miejscu jest to "koło bajora" nie mogę tego miejsca skojarzyć.
ogro Napisano 6 Maja 2008 Napisano 6 Maja 2008 hmm... to koło bajora to taka nazwa przeze mnie wymyślona to jest tak mniej więcej na wysokości oczyszczalni scieków na błoniach.
Dyman Napisano 7 Maja 2008 Napisano 7 Maja 2008 ja żywca zacinam jak nie widze splawika powoli podciagne no i wtedy bach zaciecie i jeszcze do tego w czasieholu poprawiam zaciecie drugim zacieciem łowie na karasie o wymiarach do 7 cm zachaczone za grzbiet kotwica i zawsze gdy zatne jest szczupaczek od zanuzenia do zaciecia mam jakies 10sekund odczekania potem podwijam delikatnie żyłke no i wtedy tne czasem moze byc tak ze zamocno podciagniesz to wypluje ale delikadnie napinasz zylke i wtedy bach i potem poprawiasz ja tak łowie i tylko mialem dwa spiecia z tego wyciagnolem z 14 szczupaków nie wszytskie wymiary no ale były poniewaz tak mało bo zaczolem łowic w tamtym roku no jeśli to komus pomoze to bede zaszczycony pozdrawiam jeszcze dodam ze moim sposobemszczupak nie zdazy połknąc na tyle głeboko ze sie go nei da odchaczyc wiec szczypce hirurgiczne długosci 19 cm zawsze wyciganą kotwice pozdrawiam kolegów z lubelskiego
reaktivv Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 Witam! Chciałbym się zapytać doświadczonych wędkarzy w jaki sposób mam łapać na takim łowisku(zaraz opiszę) , nastawiam się głównie na szczupaki. A więc: Jezioro Powidzkie , największe w Wielkopolsce , należy do najczystrzych w Polsce. Głębokość : Średnia 20 m , najgłębsze miejsce 52 m . Ryby:Praktycznie wszystkie gatunki , występuje również Sielawa . Będe miał możliwość łapania zarówno z brzegu jak i z łódki , metoda wchodzi w grę tylko jedna - spining. Wiem że na tym jeziorze łapane są często bardzo duże okazy szczupaka , szacuje się że to największe skupisko tego drapieżnika w Polsce . I tu moje pytanie na jakie przynęty mam łapać jeżeli np głębokość wynosi 15 czy 20 m . Mam wędke firmy Sert o ciężarze wyrzutu 10-30 g . Czy łapać na obciążone dużą główką rippery i kopytka ( zazwyczaj stosuje Mann's Predator 3) czy może jakieś woblery nurkujące jak tak to proszę o typ i firmę , bo na woblery nigdy nie łapałem ( no prawie nigdy , w każdym razie bez efektów) Proszę o wszelkie rady jakie przynęty , jaki sposób prowadzenia , jaka główka jest odpowiednia na jaką głębokość itd , Z góry dzięki , za pomocne odpowiedzi dam POMÓGŁ :DD Pozdrawiam!!!
DAWID Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 myśle że stosuj woblery glęboko schodzące najlepsze firmy < RAPALA i SALMO> najlepiej takie 10- 20 cm, jeśli tam jest dużo szczupłego powinny reagować najlepiej w kolarach zółtych i paskami jak okoń, no a głowki w gumach zależy 20 gram moze na taką głębine no i gumy polecam ci takie kopyta ze 20 cm ......... sposób prowadzenie myśle że nawet wolno i przy dnie oczywiście, nawet pozwól aż opadnie przynęta na dno i dopiero zacznij powolne zwijanie a i ostatnio widziałem chłopaki stosują bardzo łowną metode na szczupłego dają gume i dodają na druciku część błystki obrotowej tak aby kołysała się tak z 2 cm od tułowia gumy daje to o niebo lepsze wyniki niż normalna guma...........
Gość Dwie_sety Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 Duże szczupaki (10 kg i więcej) to tak zwane sielawowce, podażają za ławicami ryb w toni najczęsciej właśnie za sielawą. By łowic takie szczupaki w miarę regularnie trzeba stosować troling łódka musi byc przystosowana a więc posiadać silnik najczęściej elektryczny,dobrą echosondę do namierzania ryb uchwyty trolingowe do wędek i przy tej głębokości specjalny ciężar z klipsem do wpinania żyłki by mozna było spuscic przynęte na odpowiednia głębokość. Więcej znajdziesz w necie.
reaktivv Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 o ja cie bardzo przepraszam xD 20 cm ? Toć to na rekiny chyba nie no może i masz rację , ale zobacz ja słyszałem że tam szczupak "jedzie" na sielawach , może by czegoś w kolorze tej rybki poszukać ? , aha mam 2 woblery : Salmo Slider powierzchniowy (floating) oraz Salmo Bullhead w kolorze zielonym z czasrnymi pasami i takim czerownym pod mordką. Czy sie nadają ? Ten bullhead bardzo agresywnie pracuje i schodzi troche pod powierzchnie wody . A czy np takiego Salmo Slidera dociążyć żeby zatonął , to pod wodą by dobrze działał ? , Acha i jeszcze jedna sprawa , jakiej żyłki używać żeby nie stracić ewentualnej " życiowej ryby " , bo takie tam jeszcze są ( zresztą dla mnie życiowa ryba to będzie szczupak 80cm + ) . Czy może spróbować z plecionką ? Dzięki za wcześniejszą odpowiedź , otrzymujesz "POMÓGŁ"
reaktivv Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 Dwie Sety : Ja nie jestem profesjonalistą , tzn łapie często ale nie mam jeszcze tak dużych umiejętności a przede wszystkim nie mam tyle pieniędzy , niestety niestać mnie na zakup echosondy , pozatym sory może i się mylę ale łapanie ryb z echosondą wydaje mi się troche zbliżone do rybołóstwa , w wędkarstwie , moim zdaniem chodzi o poznawanie zwyczajów ryb i kontakt z naturą . Co do trollingu , fajna sprawa zgadzam się , silnik najprawdopodobniej rówież będe miał ale jak często musiałbym go ładować ? Na tym łowisku (jez.Powidzkie) obowiązuje strefa ciszy i czystości , nie wolno używać silników spalinowych więc zostaje mi elektryczny . Tak czy siak dzięki za odpowiedź otrzymujesz "Pomógł"
DAWID Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 o ja cie bardzo przepraszam xD 20 cm ja na 20 cm kopyto łapałem szczupłego 70 cm więc nie bój się tylko że taka przynęta działa selektywnie...... ja używam plecionki kosztowała osiem dyszek ale warto do 8 kg wiesz możesz kupic taką nawet do 12kg ale wtedy troche komfort łapania maleje myśle że taka do 7 kg i 8 będzie ok i oczywiście metalowe przypony.....
reaktivv Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 A co myślisz o żyłce Mamba Exclusive ? Używam jej od zeszłego sezonu i jeszcze mi nie strzeliła na rybie. Ta Żyłka ma wytrzymałość 9 kg , tylko tak po kilkunastu wyprawach na ryby staje się podatna na skręcanie . Metalowe przypony , jasna sprawa ale jakie długie ? Zazwyczaj używam 20 i 25 czy takie będą ok ? i jaka wytrzymałość muszą mieć ? Pozdrawiam :DD
DAWID Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 wiesz co ja daje na duże szczupłe nawet 30 cm i wyżej ale to tylko tak na wszelki wypadek myśle że wytrzymałość podobna do żyłki A co myślisz o żyłce Mamba Exclusive tej żyłki nie znam ogólnie używam plecionek, bo po wyjazdach na wisłe zawsze rwały mi się w rękach nie wiem czy to od wody czy takie są po prostu a plecionki są git.....
maniek Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 Ciężka sprawa , szczupak - Duże , głębokie jezioroPo pierwsze -jakoś nazwa tematu mi nie pasuje ,wymyśl coś praktycznego lub zmienię sam. .Po drugie jeśli to tylko jednorazowe wędkowanie na takim jeziorze to szukaj ryby przy brzegu gdzie dno opada dość gwałtownie ,lub wyspy ,lub górki podwodne.Po trzecie jeśli ,się zdecydujesz na łowienie długoletnie to "coś"opiszę jak zabrać się od początku za zębacze na głębokich i dużych jeziorach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.