Skocz do zawartości
tokarex pontony

Szczupak-metody i sposoby

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 378
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

i o to chodz w całym tym naszym szleństwie z kijami żony marudzą koledzi zazdroszczą a ryby przestały brać tylko kasa umyka nam .jednak jak byście chcieli to moge dać jakąś fotke jeszcze :razz::razz::razz::razz::razz::razz::razz:

Napisano
.jednak jak byście chcieli to moge dać jakieś fotke jeszcze

dobra myśl, :idea:

nie jestem pewny, może jest, może nie takie coś jak galeria wędkarska,

świta mi we łbie dwa zdjęcia czy honor dla przeciwnika

jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi :grin:

ale z galerią to to za dużo chyba nie ma nic wspólnego,

i zajś zjechałem z tematu, ale trzyma się go tak aby mu krzywdy nie zrobić :mrgreen:

Napisano

dzięki Tomek za przypomnienie, ale jakbyś wzbogacił ten temat jakąś fotka w tym temacie to szlus, a ty tak jak ci nasi prezesi PZW, ostro i bez miłości platonicznej :mrgreen::wink:

Napisano
ale jakbyś wzbogacił ten temat jakąś fotka w tym temacie to szlus

Mówisz masz :mrgreen::cool:

Tak trzymał suma mój ojczulek w ubiegłym roku

dscn1979jb7.jpg

Tak trzymałem węgorza podczas wczasów nad bałtykiem

dscn1436gj8.jpg

A tak szczupaczka żeby nie było że nie w temacie :mrgreen::lol:

dscn1998mx7.jpg

W przyszłym roku mam nadzieję, że przybędzie takich uwiecznionych trzymań bo od niedawna zawsze mam aparat nad wodą :cool:

Napisano
Za " karczycho "

Bardzo prawidłowy chwyt ... bo ja też tak ... za karczycho :mrgreen:

I od tego miejsca wszystko powinienem wyciąć ... chwalipięty jedne :cool: Serce wędkarskie jakoś mi na to nie pozwala i mówi mi ... daj im szansę, niech se przeniosą fotki do właściwego tematu, a jak tego nie zrobią, to se jutro wytniesz ... tak właśnie mi mówiło :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Napisano

Wiesz ja tez łapałem szczupaki w nocy i miałem kilka takich długosci po 60 cm i cos w tym rodzaju. Szczupak tak jak sandacz dobrze bierze tam gdzie jeste światło. Ja czesto bywam w porcie i to na noc na sandacza i mam bardzo dobre efekty tam gdzie jest własnie przystan oswietlona. W nocy to ja łapie jesli chodzi o szczupaka na woblery Rapala ale koloru jasnego, poniewaz jesli jest to wobler ktory schodzi przypuszczalnie na 2 m to swiatło odbija sie od tego woblera i wabic wtedy inne ryby. Polecam łapanie w nocy bo sa to wielkie emocje, poniewaz nigdy nie wiadomo co sie złapie i jakie to bedzie wielkie. Miałem raz szczupaka miał cosc około 6 kg i to było noca to tego nigdy nie zapmne, bardziej był agresywny i wiecej wkładał w to sił niz w dzien :grin::grin: . Powiem jest to fajna zabawa łapac noca :grin:

Napisano
to w końcu jak się go trzyma

Mam nadzieję, że będzie okazja w tym roku potrenować nowe chwyty :mrgreen:

To się wrzuci jakieś foty :wink:

Napisano

Zakupiłem właśnie na allegro książkę Karola Napory pt. "Szczupak" :mrgreen: Przeczytałem ja jednym tchem. Polecam początkującym łowcom szczupaków. Jeszcze zakupie sobie książkę pt."Szczupak Królewski Drapieżnik" i mogę jechać na rybki :lol: . A tak na poważnie to wogle polecam początkującym przeczytanie którejś z tych książek, lub nawet jakiejś innej byle wędkarskiej :wink: Na pewno znajdziecie odpowiedzi na wiele pytań.

Napisano

miałem okazję kilka razy rozmawiać z Panem Naporą , ale niestety do tej pory nie wybrałem się do księgarni po "szczupaka"

ale dzięki , że mi przypomnieliście , już wiem co sobię kupię na zimowe wieczory....

Napisano

Chyba na jeden wieczór :mrgreen: A nie chwaląc się powiem że jest to książka z oryginalnym, odręcznym autografem autora :razz:

[edit 5.02.2007r.]

No i dokupiłem kolejną książkę: "Szczupak królewski drapieżnik" Praca zbiorowa 1996r.

Przeczytałem podobnie jak poprzednią jednymtchem, naprawdę dobra książka.

Wiedza teoretyczna już jest, teraz muszę wyposażyć się w sprzęt i do dzieła :lol:

• 2 months later...
Napisano

To ja może troszkę odświeżę temat. Chciałbym się dowiedzieć od tych bardziej doświadczonych wędkarzy ( ode mnie ) w jakim momencie najlepiej jest zaciąć szczupaka.

Ilekroć miałem tę rybę na kiju to zawsze brała tak samo „zatrzymanie przynęty”. Nie raz myślałem, że mam po prostu zaczep i dosyć energicznym ruchem szarpałem kijem. Otwierając kabłąk i pozwolić rybie na połknięcie przynęty czy po prostu przyciąć? 

Z góry dziękuje za wszelkie Info .

Pozdrawiam ;-)

Napisano
Nie raz myślałem, że mam po prostu zaczep i dosyć energicznym ruchem szarpałem kijem. Otwierając kabłąk i pozwolić rybie na połknięcie przynęty czy po prostu przyciąć? 
Jedno pytanie: mówisz o spinningu czy o żywcu?

Przy spinningu ja zacinam energicznie przy uderzeniu ryby, szczupak jak uderza w przynętę i "trafi" ją jak trzeba to nie ma siły, musi sie zapiać. Niestety często szczupak pudłuje ale wtedy warto pozostawić przynętę w miejscu ataku ryby i jest wielce prawdopodobne kolejne uderzenia w przynętę.

Otwieranie kabłąka po zacięciu mija sie z celem, na pewno na luźnym zestawie ryba sie wypnie.

Zdarzały mi sie brania szczupaka w stylu "zaczep" tzn zatrzymanie przynęty i po zacięciu stoi w miejscu. Taki szczupak przymuruje do dna i stoi ale 99% bran szczupaka jest odczuwalne jako typowe branie. Większe murują do dna po paru chwilach.

Napisano

Jedno pytanko.

Wedkuje na lowisku gdzie podobno jest duza populacja szczupaka - duzego szczupaka. Zbiornik jest mocno porośnięty trzciną i roślinnością podwodną.

Przygladajac sie wodzie nie zauwazylem jednak zadnego sladu gonitwy za drobnica etc mimo ze zbiornik nie jest duży.. Wedkujac swojego czasu nad Drwęcą Przy zwalonym drzewie gdzie z opowiadan slyszalem ze mieszkaja solidne szczupaki obserwowałem splawy ryb w granicach 5kg - robily taki lomot jak walily w wode ze az podskakiwalem na krzesełku mimo ze bylo to jakies 30-50m ode mnie.

W jaki sposob poznac obecnosc szczupaka w lowisku, miejsca w ktorych zeruje?

Pzdr.

Napisano
Przygladajac sie wodzie nie zauwazylem jednak zadnego sladu gonitwy za drobnica etc

Szczupak raczej "kampi", atakuje z miejsca nie w daje się w gonitwy ( przynajmniej tak myślę, mogę się oczywiście mylić;-))

W jaki sposob poznac obecnosc szczupaka w lowisku, miejsca w ktorych zeruje?

Chyba najskuteczniej byłoby poprostu "pobiczować" wode w poszukiwaniu esoxa. ;-)

Aby do 1 maja. :)

Napisano
Patryk napisał/a:

Aby do 1 maja. :)

Też odliczam :)

Hmmm a ja odliczam do 1 czerwca :sad: Cholercia na dwóch konkretnych zbiornikach taki okres ochronny, a reszta to lipa pod względem szczupakowym :???:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.