Rafał95 Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Witam Jestem Rafał. Mam 16 lat. W maju zdaje na kartę wędkarską. Poszukuję kołowrotka do ciężkiego spina. C.w 30-60g. Będę łowił na jeziorze w szczególności szczupaczki. Mój budżet jest trochę ograniczony. Proszę o sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fasiuuu Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Myślę, że trochę przesadzasz z tym ciężarem wyrzutu - zwłaszcza jak na początek przygody ze spiningiem. Jeśli chodzi o kołowrotek to zwróć uwagę na kilka rzeczy: - dobrze żeby rolka prowadząca żyłkę w kabłąku była możliwie największej średnicy i żeby swobodnie się obracała - najlepiej na łożysku - płynnie działający hamulec - jeśli będzie możliwość przetestowania kołowrotka z żyłką to wyreguluj hamulec tak żeby kołowrotek swobodnie opadał pod swoim ciężarem, kiedy ty będziesz trzymał za koniec żyłki - im płynniej będzie opadał tym lepiej - szpula kołowrotka - najlepiej aluminiowa, żeby żyłka zsuwała się z niej swobodnie (zwróć uwagę na samą krawędź), i najlepiej jak najdłuższa (jak najszersze pole nawijania żyłki) - pomoże to dalej zarzucić przynętę - pewna uchwyt korbki - ja preferuje te w kształcie litery T, dobrze jak jest pokryta jakimś materiałem antypoślizgowym (guma itp ... - no i najważniejsze - waga kołowrotka - dobrze pójść do sklepu z wędką żeby cały zestaw był odpowiednio wyważony - zwłaszcza przy takim ciężkim spinningu jaki masz zamiar stosować Jeśli chodzi o konkretne modele to nie podpowiem nic - bo używam w tym momencie kołowrotka dużo droższego niż 100 zł - Daiwa Procaster 2500 X - jakbyś zanlazł gdzieś używkę to polecam ! Na tym forum pisałem o innym kołowrotku - Dragon Mirage RD 720i - mam taki uszkodzony - wygląda całkiem solidnie - może takiego czegoś poszukaj - powinien kosztować koło 100 zł. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał95 Napisano 15 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2011 A Spro Montana?? Co o nim myślicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyw Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 ja ze swojej strony moge polecic robinson jasper, kosztuje okolo 100 zl i jak na te cene jest do przelkniecia, chociaz na pewno sie nie sprawdzi do tak ciezkiej orki o jakiej piszesz, zaden kolowrotek do 100 zl sie nie sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turbos Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Do tego cw za 100zł nie znajdziesz dobrego sprzętu. Do tej kwoty lub nieco większej polecił bym shimano catana 2500 koniecznie z hamulcem z przodu (fa lub inne oznaczenia) łowię takim od kilku lat i jestem bardzo zadowolony. Także w tej cenie znajdziesz dobrego Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał95 Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Aż takimi ciężkimi przynentami nie będę łowił. Najczęściej guma, czasem blacha lub woblerek. I tu rodzi się pytanie. Czy mogę łowić np. gumą z główką 5 gram przy takim c.w? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turbos Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Możesz, ale gorzej się rzuca i nie czuć pracy przynenty jak przy "miękkich" kijach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał95 Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Bo mam wędke po tacie. Chcem łowić szczupaki. Podpowiedcie na co aby do c.w pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelan Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 C.w. raczej na suma alb ogłowatkę, albo szczupak na bardzo ciężkie woblery/poppery/slidery lub potężne blachy. Na 5gr główkę to kijaszek z c.w. 25-30gram się nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał95 Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 A gumy z większymi główkami?? I jakiej wielkości rippery na szczupaka? Jaka główka? Będę łowił na jeziorze Niegocin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Ja na Nniegocinie stosuje duże kopyta +15 g i duże blachy (min 15 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fasiuuu Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Jeśli będziesz łowił na przynęty o wadze 5 - 10 g wędką o ciężarze wyrzutu 30 - 60 to albo się szybko przypakujesz albo zniechęcisz. Ja bym na twoim miejscu pomyślał najpierw o spinningu takim pod 3 m i cw w przedziale 10 - 30, akcja raczej szczytowa albo ewentualnie pół paraboliczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spining40 Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 witam poszukuje uniwersalnego kołowrotka do spiningu. Raczej potrzebuję lekkiego sprzętu Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 22 Maja 2011 Share Napisano 22 Maja 2011 Dołączę do tematu potrzebuję kołowrotek właśnie do 100zł zależy mi na kołowrotku który dobrze pracuje z plecionkami 0,10 do 0,16 tak żeby ich nie plątał i równo nawijał, i nie robił węzłów, dobrze jakby był lekki używany będzie do szczupłych i sandaczy. Jeśli macie kołowrotek sprawdzony na cienkich plecionkach to pochwalcie się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareksz1 Napisano 22 Maja 2011 Share Napisano 22 Maja 2011 Wiem, że prawdopodobnie się powtórzę, ale Shimano Catana (który jest trochę droższy niż 100 zł), jest naprawdę jednym z najlepszych wyborów, jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości. Miałem możliwość wędkowania kołowrotkiem wielkości 4000 z przednim hamulcem. "Lekkość" pracy, sposób nawijania plecionki, naprawdę warta uznania. Kołowrotek za niewiele ponad 100 zł robi bardzo pozytywne wrażenie. Na dodatek (jak dla mnie) rewelacyjny dźwięk hamulca . Model na ten sezon ma podobno ulepszony sposób nawijania żyłki oraz lepszą aluminiową szpulę (dodatkowa jest tylko grafitowa). Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lelo1975 Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Witam.Jak w temacie jaki kolowrotek do wedki cross max 2,70 cm .Cw 15-50 masa 235 gram.Cos moze z allegro do 100 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Don Gucak Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Jak do 50g to proponowałbym coś z okumy uniwersalnego. Masz 5 lat gwarancji, a przy takim obciążeniu będzie kołowrotek cierpiał jak połowisz z opadu. Miałem Okume Tritan 30 i wytrzymała 2 sezony w tym jeden intensywny tyle że ja łowiłem do 15g główkami na ten sam model wędki tylko 7-25g. Największy szczupak 70cm a okon 43cm, czasem byłem niezadowolony z hamulca ale za ta cene dawał naprawde rade. Teraz go naprawiłem ale zostanie już przy lekkiej gruntówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Może poszukaj Mitchell Avocet II Copper F , tani i wystarczająco trwały, choc nie łatwo go dostać, http://img24.imageshack.us/img24/6549/dsc01020pp.jpg Prosta konstrukcja, żadnych zbędnych dupereli, całkiem przyzwoity hamulec i nieźle nawija http://img163.imageshack.us/img163/8811/dsc01019bv.jpg Oczywiście w innym rozmiarze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MattZ Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Polecam z czystym sumieniem Okumę Impact. Rozmiar oczywiście uzależniony od Twoich preferencji. Mam coprawda ten kołowrotek od początku tego sezonu, ale nie pamiętam abym był bardziej zadowolony z jakiegoś zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leclerck Napisano 17 Października 2012 Share Napisano 17 Października 2012 W takiej cenie także polecam Okumę. Nie wiem jak bardzo obeznany jesteś w sprzęcie, ale zdecydowanie kupuj w renomowanym sklepie. Bazary czesto mają podobne modele (ciut taniej) ale w większości to tandeta - tego na pewno nie bierz. Z allegro może być też ryzyko, wyrobione łożyska, czasem źle zwija żyłkę (przynajmniej ja miałem taki przypadek, że "lekko wtopiłem"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert7791 Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 Witam Prosze doradzić,który będzie najlepszy do spiningu 1.selion-forest-5000-i -co to za firma ? 2. shimano-nexave-1000-fc 3. okuma-impact-30fd Ps. Kołowrotek do łowienia na Odrz, główki max. 15g czy powinien mieć łożysko na rolce kabłąka??? Tak mi powiedziano w 2 sklepach.. Hmm.. Z góry dzieki za opinie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 Pierwszy raz słyszę o tej firmie oczywiście z tych podanych brałbym shimano. Weź pod uwagę DAIWA CROSSFIRE X mi sprawuje się bardzo dobrze i drogi nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert7791 Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 technops-bardzo dzięki za info A co z tym łożyskiem? Okuma daje 5 lat gwarancji.. chyba jako jedyna f-ma ktoś używa? Ps.co do Daiwy-test mnie zniechęcił http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=175269#175269 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macekyes Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 Jeśli kołowrotek może przekroczyć budżet, to polecam Ci Spro Passion FD730 lub 740, między sobą różnią się tylko rozmiarem szpuli. Używam do średniego spina 10-20g na wodzie stojącej, po dwóch latach nadal śmiga bardzo dobrze. Jedyny mankament to brak dodatkowej szpuli w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mephir Napisano 29 Października 2012 Share Napisano 29 Października 2012 Okuma daje 5 lat gwarancji.. chyba jako jedyna f-ma ktoś używa? ja używam, ale dokładnie to taki model i rozmiar dragon-okuma-safina-pro-spa-fd-25 przełowiłem nim dwa pełne sezony (lekki spin) i jest zupełnie ok. Jak go kupowałem to potrzebowałem jakiegoś kręcioła do spina i też nie chciałem za duzo wydać. Te pięć lat gwarancji mnie przekonalo, choć póki co to nie było potrzeby z niej korzystać. Oczywiście korba za 100zł pracuje "głośno", ale dużym plusem jest jego hamulec. Mogę go śmiało polecić. Jednak do Twoich potrzeb, musiałbyś wybrać ten o rozmiar większy (fd 35). ...a przez pięć lat masz czas żegy odłożyć np. na takiego: penn-sargus-2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi