Marienty Napisano 17 Czerwca 2013 Share Napisano 17 Czerwca 2013 No i było od 4 do 9 rano i rybki brały pięknie (za Górką Partyzantów, most rowerowy). Ogólnie nie dowierzałem sam, iż okonia w Slęzy można złapać a tu proszę - tylko okonie brały (+/- 20cm). Są też ładne okonie. Czasami jak człowiek chce żywca złowić to się trafi taki 25+ Ja w sobotę przeszedłem się z rodzinką i psami wzdłuż Ślęzy od wysokości Krzyków (prawie ul. Przyjaźni) do samego ujścia. Całe 15 km. Słońce pięknie grzało ale wędkarza żadnego nie widziałem. Woda była jeszcze zbyt wysoka - pewnie dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madman Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 Drugi pstrąg (parę dni temu 15 cm i dzisiaj o 5 rano ten maluszek). Skąd się tutaj wzięły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 Skąd się tutaj wzięły? Moja teoria, to spłynęło ich trochę z wysoką wodą jaka się utrzymywała w ostatnich dniach. Próg na Pilczycach nie pozwala na odwrotną migrację ryb. Wielka szkoda. Nie zmienia to faktu, że ci co w Ślęzie łowią ryby mają nie mniejszą satysfakcję niż łowiący w dużych nizinnych rzekach. Jeszcze jak wpada taki bonus w postaci pstrąga! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniu394 Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 No ładnie , pstrągi w ślęzie . Jakieś 20 lat temu słyszałem o pstrągu złowionym też na ślęzie , ale trochę wyżej , na wysokości kładki koło betoniarni . Na ile ta opowieść była prawdziwa , to nie wiem . Chyba trzeba będzie znowu zacząć jeździć na stare miejsca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Widzę, że nie ma zainteresowania małymi ciurkami, ale .. Poobiedni spacer z lekkim spinem po "przydomowym" odcinku Ślęzy zaowocował ... bardzo świeżym powietrzem i obietnicą odwiedzenia tego miejsca jutro. Jeszcze dzika, nieuregulowana rzeka na moim odcinku pozwala mieć nadzieję na spotkanie z rybą. Zdam relacje po jutrzejszym spacerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjpol Napisano 29 Grudnia 2013 Share Napisano 29 Grudnia 2013 ... i jak efekty? Właśnie się zastanawiam, gdzie się jeszcze w tym roku wybrać, chyba padnie na Odrę, ale mała rzeczka też byłaby fajna, klenia bym poszukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mza Napisano 29 Grudnia 2013 Share Napisano 29 Grudnia 2013 Tez jestem ciekawy jak efekty? Jeszcze cos tam plywa wartego uwagi? dodam ze mieszkam na odcinku karwian-slezy (w tym roku nic mi sie tam nie udalo zlowic na lekki spin). W sumie juz zakonczylem sezon (zreszta z marnymi osiagnieciami :-\) ale od marca/kwietnia bede penetrowal sleze az do konca okresu ochronnego na szczuplego - moze Odra okaze sie bardziej lowna w 2014 bo ten rok to dla mnie katastrofa wedkarska pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Byłem w poniedziałek przed zmierzchem testować woblerki. Po którymś rzucie poczułem puknięcie. Następny rzut, przytrzymanie, wir i luz. Później zaobserwowałem jeszcze kilka oczek na wodzie. Nie dałem rady dłużej. Zasmarkany, kaszlący z delirką zwinąłem majdan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjpol Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 .... czy ktoś może mnie oświecić jak jest z odcinkiem poniżej zapory przy stadionie? Czy ryby spływają na zimę do Odry, czy też można je gdzieś tam znaleźć? Dodam, że rzeczka jest tam bardzo płytka, w najgłębszych dołkach dochodzi (tyle co zauważyłem) do jakichś 100 - 150 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 .... czy ktoś może mnie oświecić jak jest z odcinkiem poniżej zapory przy stadionie? Czy ryby spływają na zimę do Odry, czy też można je gdzieś tam znaleźć? Dodam, że rzeczka jest tam bardzo płytka, w najgłębszych dołkach dochodzi (tyle co zauważyłem) do jakichś 100 - 150 cm. Według mnie spływają. Chyba, że są jakieś progi wodne, które skutecznie je zatrzymają. Przy niskich stanach i niskich temperaturach odcinki przyujściowe mogą być "wodną pustynią". Jednak w ciepłe zimy zawsze jest szansa na jakieś niezdecydowane ryby, ale rozmiarowo szału nie będzie. Wiosną można odnieść tam sporo sukcesów. Nie chcę się mądrzyć, ale ja bym wybierał teraz odcinek powyżej progu. Ten przy stadionie, dla ryb jest chyba nie do przebycia w obie strony. Może tylko przy stanach powodziowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjpol Napisano 1 Stycznia 2014 Share Napisano 1 Stycznia 2014 Rozumiem, czyli, że Bystrzyca poniżej młyna też odpada, szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 Szukałem dziś klenia i okonia na Ślęzy. Niestety rozpoczęcie sezonu nie było dla mnie łaskawe Wszelakie wabiki nie podołały leniwym mieszkańcom rzeki. Wartością dodaną do spaceru wzdłuż brzegu jest zaobserwowanie działalności bobrów: ... wszystkie gałązki i konary straciły kontakt z pniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Zacząłem już z premedytacją chodzić na Ślęzę za pstrągami. Rozpoczął madman, to i ja się podepnę. Wyselekcjonowałem trzy woblerki, które podrywają te rybki do ataku. Oczywiście nie wiem do końca ile brań, to kropki czy inne ryby. Powoli jednak, póki Odra mną nie zawładnie postaram się jeszcze jakiegoś skusić. 2014-02-14 Ten robak robi mi całą robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniu394 Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 jaceen , a duże te pstrągi ? sądząc po zdjęciach pewnie wymiarowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Trzydziestu nie miały. Korek na dolniku mam na 25cm. Dwa, trzy cm miały ponad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madman Napisano 15 Lutego 2014 Share Napisano 15 Lutego 2014 Ach! Jednak się coś uchowało! No nic, czas chyba odświeżyć lżejszy spining i uderzyć na parę miejscówek sprawdzić, czy za moim domem też dalej pływają 'kropki' Jaceen, ale wiesz, w tamtym roku to brały te pstrągi takie no powiedzmy do 10ciu naciąganych centymetrów. Rosną tak szybko, czy nawiało też większe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 15 Lutego 2014 Share Napisano 15 Lutego 2014 Madman, nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytania Mogę tylko powtórzyć wypowiedź wędkarza z z forum X, że trzyletni potok, może osiągnąć rozmiar w granicach 15-30cm. Zależne jest to, od środowiska i dostępności pokarmu. Dla mnie, to egzotyczne ryby i niewiele jeszcze o nich wiem. Jednak już zaciągnąłem języka od kogoś, co skutecznie je łowi. Trochę tajemnic zostawię dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz77 Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Chwała łowcy mikro pstrągów ponad dobro ryb.. Teraz zobaczysz bandę gliździarzy i wielkie G zamiast ryb... Zdjęć z wypuszczania tym razem brak? żenua.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bukmacerek Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Chwała łowcy mikro pstrągów ponad dobro ryb..Teraz zobaczysz bandę gliździarzy i wielkie G zamiast ryb... Zdjęć z wypuszczania tym razem brak? żenua.... Ty się dobrze czujesz ????? Może byś się troszkę ogarnął, a nie wszystkich swoją miarą!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Chwała łowcy mikro pstrągów ponad dobro ryb..Teraz zobaczysz bandę gliździarzy i wielkie G zamiast ryb... Zdjęć z wypuszczania tym razem brak? żenua.... "żenua" to jest poziom twojej wypowiedzi. Bierz te swoje glizdy i biegnij z kolegami nad Ślęzę. Nie zapomnij się pochwalić wynikami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eM_Si Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Kolega grzegorz77 w niefortunnej formie swojej wypowiedzi ma rację... Wieść gminna się rozniesie i tak właśnie będzie, Panowie, to są nasze polskie realia... Z drugiej strony każdy, po odpowiednim "przeszkoleniu" i odpowiedniej zapłacie ma prawo łowić w zakresie regulaminu, nie mamy tu krainy pstrąga więc takowym osobnikom z przysłowiową glizdą nie można nic u nas zarzucić No, chyba, że ze strony moralnej, ale to już od danego osobnika zależy. Marienty, to jest tak, jak w Twoim podpisie - "każdy orze jak może" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Cieszy mnie, że są tacy, którym biorą tylko medalowe ryby. Nie wiedziałem, że brak zdjęcia wypuszczanej ryby u niektórych kojarzy się z czymś. W dalszym ciągu istnieją jeszcze „wędkarze”, którzy chcieliby zachować wody tylko dla siebie. Każdego łowiącego ” inaczej” odbierają jako intruza a nawet kłusownika. grzegorz77, proponuję wziąć wędkę i nad wodę się wybrać, niż głupoty wypisywać. Co się działo ostatnio na rzece? Dwa ostatnie wypady skwitowałem kilkunastoma braniami. Jednak zapięty tylko jeden klenik, bez foty . Nad rzeką mnóstwo ludzi, ale szturmu wędkarzy nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Dzisiaj pierwszy mój wypad w tym roku na ryby. Zbierałem się i zbierałem nad tą Ślęze. Wypad ze spinem całkiem udany jak na pierwsze ryby. 1 krótki szczupaczek i 2 krótkie kleniki. Sporo niezaciętych brań. Namierzyłem nawet stadko mniejszych kleni które atakowały smużaki po wpadnięciu do wody. Bardzo ciężko idzie mi z takimi braniami. Pojawiają się już pierwsze owady, pogoda dopisała. Jak dla mnie to już wiosna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz77 Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Co będzie następne? 16cm okoń czy kleń 25cm? Będąc na rybach w Norwegii miałem okazje spiningować w jeziorku z pstrągami. Brały nieźle, ale po trzecim czy czwartym mikrusie odpuściłem, szkoda mi było męczyć te delikatne ryby. Co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobekfooto Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Chwila ze spinningiem na przyujściowym odcinku Ślęzy - niestety na zero. Brak śladu ryb. Wędka włożona do pokrowca czeka na lepsze czasy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi