Skocz do zawartości
Dragon

rybki z Wisły w Wawie

Filippos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A ja mam takie pytanie. Czy ktos z warszawskich wędkarzy był na tyle odważny żeby zabrac rybkę złowioną w Wisełce i spożyc??? A jeśli tak to czy musiał korzystac ze służby zdrowia?? :wink:

przynęty na klenia   Dragon
  • 3 weeks later...
Napisano

Wielkie dzięki telkom. W takim razie ja tez chyba spróbuję. :mrgreen:

Zapodam ci punkcik pomocy bo jak by nie patrzec zrobiłeś za doświadczalnego królika, a to nie byle co, bo ryzyko było. Pozdrawiam. :mrgreen:

• 5 months later...
Napisano

Zjadłem kiedyś leszcza prosto z Wisły , miałem później dzień przeleżany z powodu bólu brzucha i rozwolnienia . TO był 1 i ostatni raz kiedy zjadłem rybe z Wisły , oczywiscie nie tweirdze ze to na 100% ryba ale wole nie ryzykowac ;))

Napisano

Opowiadasz głupoty. Dawno już ryby z Wisły nie świecą ani nie czuć w nich fenolu... podejrzewam że ten okres znasz co najwyżej z kolekcji WW swojego taty :) ryby z Wisły można jeść, wiem co mówię bo regularnie łowię sandacze i szczupaki... rozstrój żołądka spowodował pewnie nadmiar... :) wrażeń :twisted::twisted::twisted::twisted:

Napisano

Wcale nie opowiada głupot.

Skąd możesz wiedzieć co siedzi w mięsie ryb wiślanych?

Badasz je przepraszam pod względem składu chemicznego regularnie czy co?

Jakieś źródło może? A nie tylko "bo ja łowię to wiem" ????

proszę bardzo

Ryby z Wisły już nie śmierdzą. Trudno jest je odróżnić od ryb z najczystszych wód. Potwierdza to tezę, że dziko płynąca rzeka potrafi dać sobie radę z ogromnym ładunkiem zanieczyszczeń. Skądinąd jednak wiadomo, że w mięsie wiślanych ryb odkładają się metale ciężkie, substancje rakotwórcze oraz inne toksyny. Zdaje się to nie naruszać dobrego nastroju tych, którzy ryby te spożywają.

Ergo, nie śmierdzą ale są szkodliwe, to chyba zmienia postać rzeczy?

• 3 weeks later...
Napisano

Czasy mamy takie,że chyba i ryby z wisły są smaczne i zdrowe.Przynajmniej nie słyszałem aby ktoś podawał leszczon czy płociom wiślanym dożylnie antybiotyków, hormonów a do paszy dodawał w większości wypadków zmielone odchody ich poprzedników jak równeż samych poprzedników. Po pierwsze,że się woda w wiśle oczyściła (jak nie ma przemysłu i się buduje oczyszczalnie to i się woda oczyszcza) a i za ekologie się troche wszyscy wzieli,c między innymi należy zawdzięcczać UE(jak mało co). Jeżeli nawet wisła wciąż jest brudna i ryby z niej nie są nejlepsze to co taki leszcz może nam zaszkodzić w porównaniu na przykład do paszteciku, który leżąc na półce w sklepie jest pyszny i świerzusi przez 2 lata....chyba nie wiele. :grin: a to tylko czubek góry lodowej pysznych i zdrowych produktów które jemy na codzień....ale to już rzmowa nnie na ten wątek ani forum

• 2 weeks later...
Napisano

chciałbym poruszyć temat ryb poławianych przy ujściach kolektorów ściekowych. poza wątpliwymi walorami węchowymi,ryby łowione nie mogą być w pełni zjadliwe,przecież większość życia spędzają w g..... :lol:

Napisano

Ludzie poławiający i jedzący ryby z Wisły mają szansę na wieczne życie, nie trzeba ich nawet balsamować bo robaki ich nie ruszą. Często łowię ryby w Wiśle ale ich nie jem, choć chętnych nie brakuje. Zjadliwe są co mogę zagwarantować powyżej zbiornika Goczałkowice.

• 1 year later...
Napisano
Zjadłem kiedyś leszcza prosto z Wisły ]

Przyznam ci się stary że ja jadam tylko prosto z patelni lub grilla no nieraz i ogniska ryby więc myśle że jak bym też zjadł prosto z Wisły leszcza pewnie też bym się tak czuł ale dobrze że żyjesz kolego :lol:

Napisano
Przyznam ci się stary że ja jadam tylko prosto z patelni lub grilla no nieraz i ogniska ryby więc myśle że jak bym też zjadł prosto z Wisły leszcza pewnie też bym się tak czuł ale dobrze że żyjesz kolego :lol:

heheheee :mrgreen: dobre - dawno na forum nikt mnie tak nie rozbawił :mrgreen:

Napisano

Kiedyś mojej babci pewien pan zrobil prezent i dał jej parę rybek złowionych w stawie w jednym z warszawkich parków. Przy smażeniu powstal taki smród, że nie dalo się wytrzymać więc nawet nie próbowaliśmy. Mam nadzieję, że z Wisły w mieście tak nie śmierdzą, bo szczerze mówiąc nigdy nie próbowałem ich jeść.

• 1 month later...
Napisano

Powiem tak łowie ryby w Wiśle od 5 lat i przez ten czas zjadłem ich troche i nic mi się nie stało. Ani te ryby nie smierdzą ani nie wyglądają inaczej niż w innych akwenach. To samo pływa w zegrzu i w kanale żerańskim. Ps. Nie myślcie sobie że jestem mięsiarzem ale od czasu do czasu dobrze jest sobie zjeść rybke którą samemu się złowiło. Pozdrawiam

Napisano
Ryby z Zegrza i kanału Żerańskiego nie maja dostępu do Wisły, odzdziela je zapora w Dębem :wink:
No ok. Ale chodzi mi o czystość tych zbiorników.
Napisano
Ryby z Zegrza i kanału Żerańskiego nie maja dostępu do Wisły, odzdziela je zapora w Dębem :wink:

Kanal Żerański, jak sama nazwa wskazuje, ma swój początek przy elektrociepłowni Żerań:) i dzieli je od Wisły jedynie śluza, często otwierana:)

• 1 month later...
Napisano

Ja ryb z okolic wawy ale tak w okolicach za kozenicami na elektrowni Kozienice po spuszczeniu wody 1 dzien to rybki bylo spoko

Napisano

Kolega złapał ładnego suma ...i zabrał go do domu ...dzwonił ,że sum jest w środku ..cały zielony ...mieso też ... czy ktoś kiedyś widział rozkrojonego suma? ja niestety nie miałem okazji , dlatego pytam

Napisano
dzwonił ,że sum jest w środku ..cały zielony ...mieso też
Pierwsze słyszę ,a widziałem nie jednego ,normalnie sum ma białe mieso.
Napisano

Kolega nie zjadł , ale znaleźli się chętni .... i zyja ... ale skutek jest fajny , wczoraj razem ze mna wypuścił wszystkie rybki ... heheheh

ps... jednak ciekawi mnie ten "zielony kolor" ... sam nie widziałem , ale był przerazony...proszę sumiarzy o zdanie

Darek

Napisano

Znajmomy na wyskosci mostu Gdanskiego lowi sanadacze z gruntu 1,5 - 3,5 kg i spokojnie konsumuje je:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.