Miro1956 Napisano 27 Listopada 2008 Share Napisano 27 Listopada 2008 Witam chcialbym poznac wasza opine na temat tego kijka? http://www.allegro.pl/item484029702_colmic_carpa_rt303_3lbs_nowosc_2008.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Ej sprawa jest prosta mozna kupic teraz kijek z 2008 roku za 193 zl albo troche poczekac i kupic http://www.bass-sklep.pl/p/pl/4828/wedka+shimano+alivio+cx+specimen+3662-75lbnowosc+2009.html tylko nie wiem czy roznia sie serie "BX" od "CX" masz moze pojecie o co chodzi? Nowa wrsja Alivio CX jak mnie doszły słuchy ma byś ma mieć slim blank, pozatym materiały wytrzymałościowe z jakich będzie wykonana będą takie same jak w BX. Dołączę się do tematu i zapytam czy używa ktoś z was wędziska Tandem Baits Unique a dokładnie interesuje mnie model 13ft 3lbs. Czy jest warta piniędzy, które trzeba w nią zainwestować? http://www.krokodyl.sklep.pl/shop.php?a=opis_prod&id=17591&categorie=184&PHPSESSID=0df8138 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Czy ktoś mógłby mi polecić jakąś wędkę do połowu karpi w tych granicachOkreśl jeszcze ,dwa składy czy trzy ,jakie karpie [wielkość] na jakich odległościach będziesz łowił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Moze Shimano Alivio CX Specimen 12` 2,75lb 3-składy-177pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omlet Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Witam serdecznie! Chcę kupić karpiówkę za około 200,-. Jest kilka kijaszków, które mam na oku, lecz nie wiem, na który się zdecydować. Potrzebny jest mi kij...hm??? W zasadzie przydałyby mi się dwa różne kije - jeden do dalekich rzutów na zbiornikach zaporowych, na sandacze. Drugi na moje małe jeziorko, gdzie nie trzeba daleko rzucać - jeziorko jest raczej płytkie i ma sporą roslinność wodną - do łowienia karpi, amurów, linów i leszczy. Nie wiem w sumie jakie parametry odpowiednio dobrać, tzn. długość i krzywe ugięcia. Do dalekich rzutów - myslałem o 3,9m i 3lbs, akcja bardziej szczytowa, na moje jeziorko 3,6m 2,5 lub 2,75 lbs i tu mógłby być parabolic. Chyba, że źle kombinuje??? Ma ktoś jakieś sugestie??? Oto moje kandydatki na wędki karpiowo-gruntowe: A tu dwie ciekawostki Te dwie ostatnie są bardzo intrygujące - węgiel 100% w tej cenie. Prosze o pomoc w wyborze. Na pewno wiele osób używa wędek tych firm ,które wymienilem. Pozdrawiam! Zapoznaj sie wpierw z regulaminem wstawiania linków -Maniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omlet Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Moderator wywalił mi linki na allegro. Poniżej podaje modele wędek, o które chciałem zapytać. "... Oto moje kandydatki na wędki karpiowo-gruntowe: DRAGON MYSTERY LONG DISTANCE CARP 3.60 M 3 LBS DRAGON MYSTERY LONG DISTANCE CARP 3.90 M 3 LBS Wędka Alivio CX Specimen 3,66m 3cz. lub dłuższy model. Dragon Mystery Carp 3,60m 2,75lb A tu dwie ciekawostki QUANTUM SMART CARP 3,60m./50-100g. QUANTUM SMART CARP 3,90m./50-100g Te dwie ostatnie są bardzo intrygujące - węgiel 100% w tej cenie..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Moderator wywalił mi linki na allegro.Poniżej podaje modele wędek, o które chciałem zapytać. "... Oto moje kandydatki na wędki karpiowo-gruntowe: DRAGON MYSTERY LONG DISTANCE CARP 3.60 M 3 LBS DRAGON MYSTERY LONG DISTANCE CARP 3.90 M 3 LBS Wędka Alivio CX Specimen 3,66m 3cz. lub dłuższy model. Dragon Mystery Carp 3,60m 2,75lb A tu dwie ciekawostki QUANTUM SMART CARP 3,60m./50-100g. QUANTUM SMART CARP 3,90m./50-100g Te dwie ostatnie są bardzo intrygujące - węgiel 100% w tej cenie..." Wywalił bo nie dałeś opisów nad linkami.... Co do wędzisk. Quantum nie miałem do czynienia.. Alivio dośćmiękki kijek - dalekie rzuty odpadają, forsowny hol miśka przy dużej ilości wędkarzy odpada - niektórzy określają długi hol jako "pedalski hol" z czym się nie zgadzam bo hol to cała frajda ale stanowcze przytrzymanie dużej sztuki jest na tym kijku ciężkie. Mystery Carp 2,75 lbs jest to 2 skład o paraboliczej akcji dość mocny, można nim machnąć - osbiście preferował bym na miśki 3,25lbs z tej seri. Mystery LD są to kijki dość sztywne ale nie przesadnie, można nimi rzucić na sprą adległość w końcu Long Distance. Akcja paraboliczna, można mocno przytrzymać rybę jeśli wymagają tego warunki i jest dość bezpieczne przy podberanu . W razie pytań wal na PW może coś wymyślimy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sistemo Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Witam, w tym roku zamierzam łowić karpie metodą gruntową na wodach stojących. W związku z tym, chcę wyposażyć się w niedrogi kijek. Przeznaczone mam ok 100zł. Na oku mam takie modele: MIKADO TRYTHON CARP 3,6m http://www.allegro.pl/item624128635_mikado_trython_carp_3_6m_wegiel_najtaniej_gratis.html KONGER CARBOMAXX CARP 360 / 100 http://www.allegro.pl/item633768406_konger_carbomaxx_carp_360_100_super_promocja.html Konger CARBOMAXX TEAM CARP 360/3lbs http://www.allegro.pl/item629556195_konger_carbomaxx_team_carp_360_3lbs_extra_wedka.html Mile widziane również Wasze propozycje (najlepiej min. 3lbs i 3,6m) Bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 KONGER CARBOMAXX CARP 360 / 100 posiadam tę wędkę, jednak narazie nic ciekawego na nią nie wycholowałem, ale wędeczka fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Ja niedawno zakupiłem York Safari Carp (3,60m 2.75lbs) i póki co powiem że jak za te pieniądze wędka godna polecenia, mimo że to York. Ogólnie kijek świetny przy holu ładnie amortyzuje rybkę i dzięki swej umiarkowanej sztywności umożliwia pewne zacięcie. Póki co miałem okazję przetestować go jako feedera oraz kij do połowu na trupka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Z tych trzech polecałbym Konger Carbomaxx Team Carp, albo Konger Carbomaxx Carp. Tą drugą posiadam i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Z tych kijków stawiam na Konger Carbomaxx Team Carp - całkiem przyjemny kijeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasand Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 A co myślicie o Mikado Archer Carp 360 2,75 lub Mikado Taurus Carp 360 2,75. Który byście wybrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Funkmaster Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 Mam do was pytanie mogli byście mi doradzić jaki zestaw kupić, zestaw głównie służył by do łowienia karpi ale najlepiej żeby był w miarę uniwersalny. Ryby łowić chce na łowisku prywatnym nie ma tam zbyt dużych karpi tak do 3 kg. No i jak byście mogli podać przykłady zestawu w miarę cenowego. Chodzi mi o kołowrotek+wędzisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 przykłady zestawu w miarę cenowego. Napisz ile możesz kasy przeznaczyć. miarę uniwersalny Czyli jaki, do czego ma jeszcze służyć oprócz łowienia karpi (spławik, spining, DS, troling... ) - napisz jakie masz preferencje co do akcji kijka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Funkmaster Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Chciałbym się wyrobić w zestawie kij+kołowrotek do 150 zł ale najmniej to chyba 200 stówki trzeba dać. Sprzęt miał by służyć jeszcze do łowienia na spławik a jeśli do się połączyć to i na spinning. A co do kołowrotka to z wolnym biegiem szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość omen93 Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Chcesz łowić karpiówką na spławik...spining tak od...przy okazji . Nic z tego nie wyjdzie nie ma wędzisk uniwersalnych. Także musisz zdecydować. Chyba,że coś przejściowego: np. long cast,float.Jak zwał tak zwał...jeśli nastawiasz się karpiowanie to najpierw poczytaj...na odpowiednich stronkach.Info. się przyda. Ale wędziskiem tego typu napewno nie pospiningujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Funkmaster Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Mam zamiar łowić na koszyczek więc jakie wędzisko do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Na koszyczek słabo biorą lepiej załóż robaczka. Jeśli chcesz łowić z drgającą szczytówką to wędzisko typu feeder, a jeśli z innym sygnalizatorem to klasyczna wędka gruntowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strzelas Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Witam forumowiczów! Chciałbm kupić swoje pierwsze wędzisko karpiowe. Mam ograniczony budżet do 130zł. Będę łowił mniejsze karpie maks 5kg , ale w łowisku są takie po 20kg (zarybione w latach 80). Moim faworytem jest Konger Aviator Black Carp : Aviator Carp Jaką długość brać? Co sądzicie o tej wędce? Może macie swoje propozycje? Dzięki pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Taka jak jest w linku - 3,90 M. Możesz brać, Konger robi dobre tanie wędki. Ja posiadam CarboMaxx Carp 3,60/100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strzelas Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Dzięki za odpowiedź! Trzymałem dziś w ręku tego carbomaxxa 3.30m wydawał się w porządku. Może ktoś jeszcze się wypowie? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Jeśli kijek karpiowy to minimum 3.60m a lepiej 3,9m (rzuty i hol całkiem inne)... W tej cenie podotykaj jeszcze sobie wędzisko KONGER Carbomaxx Team Carp. Gdybyś mógł dorzucić jeszcze z 40zł to o wiele leprze wędzisko. Shimano Alivio - przemyśl tą propozycję bo warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Wybierz coś z oferty kongera. Ja mam CarboMaxx 390cm/100g. Całkiem inne rzuty w porównaniu z 330cm, a nawet 360cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytek Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Witam, mam prośbę o doradzenie odnośnie sprzętu, nie ma sensu zakładać kolejny temat, pozwolę sobie tutaj napisać. Więc tak mam dwie karpiówki Jaxona Future Pro Carp 3,6 2,5lbs, mam je ładnych parę lat i jestem z nich bardzo zadowolony, ale do dalekich rzutów nie bardzo się nadają. Potrzebuję trochę dłuższe wędziska 3,9m i o większym ciężarze wyrzutowym. Zachowanie tych kijków co mam przy holu jest bardzo fajne, teraz pytanie im większe LBS tym sztywniejsza wędka przy holu? Mam parę na oku, którą polecacie, fajnie jakby był poniżej 200zł ale może być trochę droższy: KONGER AVIATOR CARP 390/120 KONGER AVIATOR BLACK CARP 390/3LBS Mistrall Delux Carp 390 RM 2 3/4 - 3 1/4 LBS Jaxon ETERNUM CARP 3,90M / 3,5lbs VEGA TEAM CARP 390 - 3 lbs lub Shimano Alivio 3,9 - 3lbs Ważne żeby były 3 częściowe, i oba kije nie muszą być te same. Chyba że jakieś inne wędzisko polecacie, mile widziane propozycje. Wiem, że to temat o kijach a nie o kołowrotkach ale nie ma sensu pisać w dwóch oddzielnych tematach, jaki kołowrotek polecacie (wiadomo wolny bieg szpuli, ma być dobry do dalekich rzutów i solidny") kwota 100-150 zł+? No i żyłka. Tematów o tym było sporo na tym forum, ale wolę zapytać niż później żałować. Przez parę lat miałem przerwę od łowienia, a sprzętu na rynku pojawiła się cała masa. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi