zahar Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Z pewnością większość łowiących o tym wie, ale warto przypomnieć. Mały drobiazg, do wykonania w minutę, a może zmienić, lub poprawić pracę przynęty i oczywiście zaoszczędzić 6,95$. Mi się „toto” sprawdzało z małymi przynętami, przy dużych, zmiana pracy była nieznaczna. Do tego kołowrotek o dużej szpuli i małym przełożeniu – poprawia pracę. Na początku trochę zraża, ale jak się coś zaczepi, to się zmienia nastawienie do świata. Film typowo amerykański, przerost formy nad treścią, ale… http://www.youtube.com/mylinedancer#p/u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Podobny efekt mozna osiagnac poprzez przytrzymanie zyłki palcem w podobnym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zahar Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Do pierwszej krwi, do pierwszej kości czy ostatniego palca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nizdeb Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Tylko czy na dłuższą metę nie niszczy to żyłki / plecionki? Druga sprawa to co po zacięciu dużej ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zahar Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Niszczy, podobnie jak przelotka szczytowa, gdyż kąty ugięcia żyłki są zbliżone, ale mniej. Mniej, gdyż pracuje tylko przy ściąganiu. I mniej, bo podobnie jak przy klasycznym jerkowaniu, w momencie szarpnięcia, ugina się kij i żyłka cofa się w kierunku przynęty kilka centymetrów, ale w przelotce szczytowej (oscyluje). Warunek, te same materiały (przyklejona połowa pierścienia z przelotki). W oryginalnej propozycji, wykonany z drutu, zostanie przetarty, szybciej przez plecionkę, bo ona niesie więcej zanieczyszczeń, w tym drobiny piasku. Pytanie z rybą, rozumiem, że to żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wantuła Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 gdzie można takie coś kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zahar Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Kupić – u producenta z filmu, lub zrobić. Kawałek nierdzewnego, sprężystego drutu, przelotka ceramiczna. Przykleić epoksydem lub poxipolem połowę pierścienia z przelotki. Całość mocować na uprzednio nałożonym (rozciętym) wężyku ogrodowym – lepsza stabilność, a drut nawet niedbale wykonany, nie porysuje lakieru kija. Sądzę, że bez bólu sobie z tym poradzisz, a jeśli uznasz to za zbędne, to bez uszczerbku dla wędziska. Pokazałem to, jako jedną z wielu ciekawostek, które można znaleźć w sieci, a jeżeli komuś pomogą, tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byq44 Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Ja takiego dzyndzla zrobiłem sobie sam. Prosta sprawa - kawałek nierdzewki + guma do wentyli i gotowe. Powiem Wam, że zmienia troche prace. Najlepiej działa z blachami i wobrerami. Kiedyś miałem sytuacje, że było branie ale nie zaciołem i odrazu założyłem plecionke na druta, dwa obroty korbką i miałem drugi atak. Może przypadek może nie. Przynęta pracuje troche jakby miała padaczke co prowokuje ryby. Czy niszczy plecionke? Ja mam plecionke dżaksona 1,5 roku i nie zauważyłem żeby niszczyła. Nie warto kupować. Warto zrobić sobie w domu i sprubować, nie będzie żalu jak sie nie spodoba. Mi sie podoba chociaż stosuje czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twardyrpg Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Widziałem ja w swoim spinningu Konger Tiger Black 230/25 mam takie coś fabrycznie. Gdy pytałem się sklepikarza, gdy kupowałem do czego to służy, powiedział mi, że do zaczepiania gumki gdy chcemy szybko przejsc na inne miejsce łowienia. Nie zaczepiałem tam plecionki ale natchniony tym artykułem jak i filmikiem postanowilem przetestować. Robiłem tak tylko z woblerami Salmo Hornet 4 z czerwoną głowką reszta biąła. Zachowywał się idealnie aż sam byłem zdziwiony, że to tak fajnie pływa. Niestyty bez rezultatów. Ale będe dalej próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marusia-92 Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 twardyrpg bo te oczko/drucik służy do zaczepiania przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi