Skocz do zawartości
Dragon

Jak na Sandacza??

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam,

proszę o podpowiedzi, czy o tej porze roku można łapać sandacze na trupka, czy lepiej na żywca? A jak już to z gruntu czy na spławik? Będę wdzięczny za pomoc bo w sobotę chce się o świcie wybrać na rybki, póki pogoda jest przyjazna :-)

ps. zbiornik na którym chcę łowić to pożwirowisko.

Napisano
czy o tej porze roku można łapać sandacze na trupka, czy lepiej na żywca?
Proponuję próbować tak i tak. Czasem sandaczowi nie chce się ruszyć za żywą rybką i wtedy woli trupka. Metoda zdecydowanie gruntówka.
sobotę chce się o świcie wybrać na rybki
Tylko posiedź też przez południe, sandacz ostatnio bierze ok 12 (dzisiaj złowił mój ojciec, a wczoraj teść- oba w okolicach 12)
Napisano

Potwierdzam to co powiedział tomek1 od dechy do dechy. Tylko jeszcze jedno : otwórz kabłąk no chyba że masz kołowrotek z wolnym biegiem szpuli:to bardzo ważne!!

Połamania kija !! :wink:

Napisano

Wiem wiem, poza tym mam wolny bieg :-), dzieki za podpowiedzi, już tam łapałem z grutnu na trupka i jedno mocne wyciągnięcie żyłki niestety bez zaciecia...

ps. mam nadzieję zę jutro zostawię swój ślad w temacie "jak było dziś na rybach" :-)

pozdrawiam.

Napisano
Wiem wiem, poza tym mam wolny bieg

w tym temacie mogę ci doradzić to abyś nastawiając się na sandała jednak otwierał bigiel, chociaż już niejednokrotnie zapiąłem sandała na wolnym biegu, a byłem nastawiony czysto strichte na szczupłego, to znaczy stalka plus karach, a tu niespodzianka trafił mi się sandał, co do szczupłych to śmiało wolny bieg nawet w JAXONIE :grin: , jeżeli sandałki to jeszcze raz odradzam, no chyba że masz kręcioła takiego z wyższej półki :grin:

Napisano

Polecam szczupala w normalnych wodach,lub suma na ciepłym kanale a teraz to własciwie łowie tylko sumy(ostatnio raczej próbuje ale cóż).

Napisano
teraz to własciwie łowie tylko sumy(ostatnio raczej próbuje ale cóż).
Popraw mnie jak się mylę- czy nie zaczął się czasem okres ochronny od 1 listopada?
Napisano
Jak widać tomku nie dla wszystkich

chyba, że łowi w rzece Odrze od ujścia rzeki Warty do granicy z wodami morskimi to okres ochronny obejmuje termin: od 1 marca do 31 maja.

Pozdro

• 4 weeks later...
Napisano
Niemniej coś zdradze z moich obserwacj ,tylko niedopatrujcie się jakiś cud-odkryć.

Ale narazie karpie mi dobrze żerują i nie zmuśicie mnie do siedzenia przed kompem.

Ok Maniek słowo się rzekło karpie już śpią czas na wigilijną opowieść. :lol:

Samiec a samica sandacza róznice w braniach i holu Referuje kolega Maniek :lol:

• 2 weeks later...
Napisano

Witam wszystkich,co do sandaczy to w tym sezonie zlapalem pare ladnych sztuk. jestem zafascynowany ta ryba.Lowie tylko na spining, nie lubie siedzenia w miejscu i czekania. lowie na odrze na odcinku Gozdowice Kostrzyn. i moge powiedziec ze moim sposobem na zlowienie sandacza sa ruznego rodzaju gumki twistery kopyta ripery.jezeli ktos ma jakies pytania piszcie.

Napisano

Aby nie zakładać nowego tematu o sandaczu - podczepię sie tutaj i zapytam łowców jeziorowych sandaczy - jak to jest z sandaczem w nocy - generalnie przyjmuje się, że żeruje on wtedy blisko powierzchni, ale z drugiej strony dlaczego dużo brań jest na cieżkie zestawy gruntowe? Ja łowię je w okresie wakacyjnym m.in. z łodzi na stoku górki podwodnej na martwą rybę, często na 6-7 m. Jeżeli brania są, to przez przez całą noc, średnio co 0,5-1h, a jak nie ma, to ani jednego, mimo identycznych warunków atmosferycznych. Wydaje mi się, że świadczy to o tym, że sandacz nie ma stałych tras żerowania nocą, jak np. karp, ale pływa sobie w różne miejsca, dlatego dobre miejsce dzisiaj, jutro może być (i przeważnie jest) bezrybne. Proszę o Wasze opinie.

Napisano

Tu pisałem o mojej teorii dotyczącej żerowania sandaczy.

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=878&highlight=pierwszy+raz++%BFywca

Są miejsca w których jest zawsze duże prawdopodobieństwo, że sandacz tam stoi. Ale to że stoi nie znaczy że żeruje. Jeżeli nie jest głodny rybka może mu pływać przed nosem i nie uderzy bo to nie szczupak. Poszukaj w necie artykułu "sandaczowy big brother". Gość obserwuje sandacze kamerą i spuszcza im gumę pod pysk obserwując to na ekranie :!: Efekt? Nawet nie dgrnęły.

generalnie przyjmuje się, że żeruje on wtedy blisko powierzchni
Żeruje blisko powierzchni, ale na wodzie 1-1,5 metra bo tam kręci się w nocy drobnica. Jeżeli staniesz na 6 metrach to raczej nie licz na sandacza spod powierzchni.
Jeżeli brania są, to przez przez całą noc, średnio co 0,5-1h, a jak nie ma, to ani jednego, mimo identycznych warunków atmosferycznych.

I za to kocham sandacze :mrgreen: Jeśli często jeździsz na ryby kilka razy w roku masz szansę trafić na "Wielkie Polowanie" Każdy łowca sandaczy wie o czym mówię. Nagle nie wiadomo dlaczego sandacze biorą dosłownie wszędzie i na wszystko. I nie chodzi tu raczej moim zdaniem o trasy żerowania a bardziej o jakiś nagły impuls do wzmożonego żerowania trzy dni pełni (być może dlatego że dla sandacza jest wtedy pod wodą jak w dzień a i rybki są mniej ostrożne?), nagłe załamanie pogody (wiatr, duża fala), nagły niż połączony z deszczem, a czasem nie wiadomo co :?::shock:

Sandacze są nieprzewidywalne i dlatego tak lubię je łowić. Trzeba często bywać na rybach, nie zniechęcać się (np. miesiącem bez brania :lol: bo kolejny tydzień może być branie za braniem). Mimo tego chyba nawet najstarszy sandaczowiec nie może powiedzieć że je rozszyfrował.

Napisano

Są miejsca w których jest zawsze duże prawdopodobieństwo, że sandacz tam stoi. Ale to że stoi nie znaczy że żeruje. Jeżeli nie jest głodny rybka może mu pływać przed nosem i nie uderzy bo to nie szczupak. Poszukaj w necie artykułu "sandaczowy big brother". Gość obserwuje sandacze kamerą i spuszcza im gumę pod pysk obserwując to na ekranie :!: Efekt? Nawet nie dgrnęły.

Czytałem już prawie wszystko, co jest w necie o sandaczu, ta relacja z kamerą podwodną była całkiem niezła - ale to było w dzień - za dnia raz żeruje, raz nie, w nocy za to prawie zawsze - tyle, że odniosłem wrażenie, że w różnych miejscach, bo jak np. u mnie nic nie brało, to trafiały się brania innym osobom, w innej części jeziora.

generalnie przyjmuje się, że żeruje on wtedy blisko powierzchni
Żeruje blisko powierzchni, ale na wodzie 1-1,5 metra bo tam kręci się w nocy drobnica. Jeżeli staniesz na 6 metrach to raczej nie licz na sandacza spod powierzchni.

W tym właśnie sęk, że mój ojciec ma znajomego z prywatnym jeziorem typowo sandaczowym na poj.brodnickim, od którego wiem, że gdy stawiał na noc siatki, to sandacz zawsze właził w nie na 1-1,5 m pod powierzchnią, mimo, że pod brzuchem miał jakieś 5-6m. Siatka nigdy nie sięgała do dna, tak, że nie wiem, czy tam też nie przepływały ryby.

Jeśli często jeździsz na ryby kilka razy w roku masz szansę trafić na "Wielkie Polowanie" Każdy łowca sandaczy wie o czym mówię. Nagle nie wiadomo dlaczego sandacze biorą dosłownie wszędzie i na wszystko.

Sam w takim nie uczestniczyłem, ale słyszałem, jak ok. 5 lat temu na jednym z jezior podeszło stado sandaczy pod brzeg, zbiegli się wszyscy spinningiści, i każdy wyciągnął kilka sztuk w granicach 1-3kg. Bez znaczenia było, czy łowił na gumę, woblera, wirówkę wahadłówkę, waliły i w gnoma 3. Na szczęście dla sandaczy takie polowania nie są częste.

Trafiłem za to na wielkie polowania okoni, choć tylko 2 razy w życiu - w tym w jednym przypadku brały na wszystko, w drugim już nie - łowiąc pod wielkim stadem ukleji, brały wyłącznie żywca, omijając wszelkie przynęty spinningowe. Po braniu trzeba było wędek pilnować, bo 1,5 kg okoń potrafił wyciągać żyłkę z kołowrotka jak lokomotywa

Napisano
w nocy za to prawie zawsze - tyle, że odniosłem wrażenie, że w różnych miejscach

No ja właśnie myślę, że nie zawsze. Często bywało tak że moje łowisko (około 8 ha) było obstawione z każdej strony przez sandaczowców i nikt nie ma brań. I z drugiej strony jeżeli były brania na jednym zbiorniku (mamy łącznie trzy) to na innych brały równie dobrze w tych samych godzinach :!:

to sandacz zawsze właził w nie na 1-1,5 m pod powierzchnią, mimo, że pod brzuchem miał jakieś 5-6m.
Prywatne jezioro to jednak coś troszke innego niż zwykłe. Chociaż z drugiej strony nie mamy możliwości jako wędkarze sprawdzić siecią jak chodzą sandacze. Ja mówiłem o polowaniu typowo powierzchniowym czyli tym co da się zaobserwować.
Sam w takim nie uczestniczyłem, ale słyszałem, jak ok. 5 lat temu na jednym z jezior podeszło stado sandaczy pod brzeg, zbiegli się wszyscy spinningiści, i każdy wyciągnął kilka sztuk w granicach 1-3kg. Bez znaczenia było, czy łowił na gumę, woblera, wirówkę wahadłówkę, waliły i w gnoma 3. Na szczęście dla sandaczy takie polowania nie są częste.

No ja nie mówię o takiej rzezi (chociaż bywa i tak):lol: Dobre brania to dla mnie po kilka brań u kilku wędkarzy w jedną noc.

Napisano
moje łowisko (około 8 ha)

Sam chętnie połowiłbym na takim akwenie, ale do dyspozycji mam tylko jeziora od 75 do 300 ha, w których większość górek jest znana wędkarzom.

Napisano

Słyszałem że łapią też sandacze na spining w nocy z łódki .. czy daje to dobre efekty ?? lepiej zapolowac na niego w nocy, w dzień lub z rana ??

Napisano
Słyszałem że łapią też sandacze na spining w nocy z łódki .. czy daje to dobre efekty ?? lepiej zapolowac na niego w nocy, w dzień lub z rana ??

heh ,jeszcze 15 lat temu na sandacze jeżdzili podobno tylko nocą ponieważ sądzili że jest to ryba nocna i typowa do złapania w porze nocnej ,od niedawna poławianie sandacza w dzień jest mega popularną metodą spiningową :mrgreen: myśle że w owych czasach ryba ta jest tak samo intensywna w noc jak i w dzień i jeżeli masz możliwość ,dysponujesz jednostką pływającą i nie boisz się wypływać na wodę w nocy to dlaczego by nie spróbować :wink:

Napisano
Słyszałem że łapią też sandacze na spining w nocy z łódki

Może nie z łódki ale słyszałem że połów sandacza nocą na spina to super sprawa. Jak do tej pory wraz z zapadnięciem zmroku zaprzestawałem spinningowania nie wierząc w jakikolwiek sukces ale w tym sezonie zamierzam to zmienić :cool:

Ps. Ale z łódki w nocy to bym się nie odwarzył :???: