P Napisano 11 Sierpnia 2006 Share Napisano 11 Sierpnia 2006 Witam Zbieracie grzyby? Lubicie je jesc? (moze jakie przepisy) Sa juz u was? Moze ja sam zaczne Lubie zbierac grzybki najlepiej kozlarze i prawdziwki ale zwyczajne podgrzybki tez zle nie sa W przeciwienstwie do ryby to lubie je jesc najlepiej smakuje mi jajecznica na boczku z cebulka i grzybami pyszota az zglodnialem No i oczywiscie zupa grzybowa na Wigilie mozna wtedy poczuc sie jak w srodku sezonu grzybowo-wedkarskiego W okolicach Torunia sporo padalo natomiast ja jeszcze nie mialem czasu na jakas przejazdzke po okolicznych lasach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witia-62 Napisano 11 Sierpnia 2006 Share Napisano 11 Sierpnia 2006 Grzybobranie fajna rzecz, a jeszcze fajniej jak sie to połączy z wędkowaniem.Nad Soliną znam miejsca gdzie zaraz za plecami podczas wędkowania można zbierać wyłącznie prawdziwe i czerwone kozaki. Nawet nie trzeba daleko odchodzić od wędek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bogdan39 Napisano 11 Sierpnia 2006 Share Napisano 11 Sierpnia 2006 Dokładnie tak uwielbiam zbierac grzyby maslaki kozaki duzo ich umnie kanie podgrzybki. poddabki i inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 12 Sierpnia 2006 Share Napisano 12 Sierpnia 2006 są u Was grzyby w tym roku? na mazowszu pomimo deszczy nic, ani łebka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wigor Napisano 12 Sierpnia 2006 Share Napisano 12 Sierpnia 2006 Na Warmii grzyby już są. Byłem dzisiaj na okoniach na Łynie, ale że nie bardzo chciały współpracować to pochodziłem chwile po lesie i znalazłem prawdziwka i 8 koźlaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 12 Sierpnia 2006 Share Napisano 12 Sierpnia 2006 A u mnie na Podlasiu popadało no i ładnie przemokło w lasach ale grzybków niestety nie ma. Poczekamy na pewno się pokażą bo mam straszną chęć na gotowane kurki ze śmietanką i cebulką mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 13 Sierpnia 2006 Share Napisano 13 Sierpnia 2006 moja mamuśka właśnie jest na grzybach u nas na działce ma ok. 100 maslaków do tej pory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 13 Sierpnia 2006 Share Napisano 13 Sierpnia 2006 Na grzyby musimy poczekać jeszcze ze dwa tygodnie- za długo było sucho. Ja uwielbiam grzyby i zbierać i jeść. Ogólnie zauważam prawidłowość, że ogromna większość wędkarzy lubi zbierać grzyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 13 Sierpnia 2006 Share Napisano 13 Sierpnia 2006 Na grzyby musimy poczekać jeszcze ze dwa tygodnie Masz rację, mój ojczulek przedeptał dzisiaj trochę lasów i nic. Grzybnia wyschła prawie całkowicie.Pewnie będzie tak że we wrześniu dzieci do szkoły a my na grzybki oj pomyliłem się na rybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 13 Sierpnia 2006 Share Napisano 13 Sierpnia 2006 Mój ojciec ma grzyby za płotem i sprawdza co dwa dni czy się coś ruszyło, także będę miał cynka jak się pojawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 13 Sierpnia 2006 Share Napisano 13 Sierpnia 2006 Witam Byłem na weselu w okolicach Starogardu Gdańskiego , w znajomym gospodarstwie agrotur . Przez pół godziny , dwie siatki głównie kozaków , kilka prawdziwków . Dużo padało, jak wszędzie , gleby są gliniaste , woda szybko nie przenika w głąb . Kilka małych , głównie prawdziwków zostawiłem dla gospodarza na jutro. To on wskazał mi te miejsca. Nawiasem mówiąc , czy ktoś pamięta Marka Panasa , byłego reprezentanta kraju w piłce ręcznej ?.Teraz zajmuje się agroturystyką i nieżle mu to wychodzi . Ryby też lubi łowić ale nie ma na to zbyt dużo czasu. pozdr.Edek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bogdan39 Napisano 14 Sierpnia 2006 Share Napisano 14 Sierpnia 2006 U mnie jeszcze niema nic sucho pomimo deszczu. Sciułka lesna jest zbyt wysuszona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kisux Napisano 14 Sierpnia 2006 Share Napisano 14 Sierpnia 2006 Jutro zajadę do lasu sprawdzić co słychać w naszych okolicach - oczywiście z nadzieją, że chociaż na jakąś zupkę kilka kurek się znajdzie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczyk Napisano 14 Sierpnia 2006 Share Napisano 14 Sierpnia 2006 Grzybobranie piekna sprawa, najbardziej cieszy stadko czerownych kozaczkow Piekno lebkow i grubych nozek jest nie opisania! Oczywiscie prawdziwki w smaku, szcegolnie jako marynowane - sa nie do przecenienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wigor Napisano 15 Sierpnia 2006 Share Napisano 15 Sierpnia 2006 Dzisiaj z rańca z tatą nazbierałem całe wiadro koźlaków, mielibyśmy dużo więcej ale wzieliśmy tylko jedno duże wiadro i nie było już w co zbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 15 Sierpnia 2006 Share Napisano 15 Sierpnia 2006 a ja najbardziej lubię gąski marynowane na słodko tego to nic nie przebije - najwspanialsze grzybki - kruche i słodkie - mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Sierpnia 2006 Share Napisano 15 Sierpnia 2006 Panowie mam cynk, że grzyby zaczynają wyłazić!!! Tata nazbierał dzisiaj czerwonych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczyk Napisano 15 Sierpnia 2006 Share Napisano 15 Sierpnia 2006 Tata nazbierał dzisiaj czerwonych! Tomku na priv rzeknij gdzie ?? Chociaz rabek tajemnicy zdradz, zdaje sobie sprawe ze z grzybimi miejscowkami jak z wedkarskimi , kazdy pilnuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Sierpnia 2006 Share Napisano 15 Sierpnia 2006 Nie bardzo mogę. To jest specyficzne miejsce- lasek na zasypanym wyrobisku pocegielnianym. Tata ma go tuż za płotem, ale niewielu okolicznych mieszkańców wie jakie grzyby tam rosną. Chodzi sobie oglądać grzybki i mówi: "Ty jeszcze sobie rośnij, ciebie biorę itp" Dlatego nazywa to plantacją. Mój brat jak było sucho to chodził podlewać grzyby Ale mogę ci powiedzieć, że okolice twojego łowiska są bardzo ciekawe jeśli chodzi o grzyby- więc możesz połączyć któregoś dnia obie pasje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczyk Napisano 15 Sierpnia 2006 Share Napisano 15 Sierpnia 2006 To chcialem uslyszec Jka zwykle mozna na Tobie polegac ! Danke! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 18 Sierpnia 2006 Share Napisano 18 Sierpnia 2006 Uwaga! Rozpoczął się wysyp! Dochodzą mnie wieści z różnych stron, że bardzo dużo jest szczególnie brązowych i czerwonych kozaków. Dzisiaj mam zamiar to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wigor Napisano 18 Sierpnia 2006 Share Napisano 18 Sierpnia 2006 Wczoraj z tatą i z sąsiadem przez przypadek weszliśmy w choinki i po godzinie każdy wyszedł z pełnym wiadrem maślaków. Znowu zaczyna sie robić sucho i u mnie grzyby pewnie beda jeszcze przez tylko kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 18 Sierpnia 2006 Share Napisano 18 Sierpnia 2006 Też mam zamiar rozejrzeć się za maślaczkami do marynaty. A może już się pokazują podgrzybki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland Napisano 18 Sierpnia 2006 Share Napisano 18 Sierpnia 2006 Ja słyszalem ze u mnie nie ma jeszcze niestety grzybów Czytalam za to ze bardzo ozywily sie kleszcze... link: http://www.info.bydgoszcz.pl/wydarz.php?i=56620&n=19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kisux Napisano 21 Sierpnia 2006 Share Napisano 21 Sierpnia 2006 Jak to napisał tomii w sobotę rano wykazywałem się w lesie - a efektem tego było 64 przepiękne, zdrowiutkie prawdziwki (sam borowik szlachetny) + 1 ceglastopory + 2 kozaki czerwone ! Nie żałuje że tym razem, zrezygnowałem z zasiadki na rzecz spaceru po lesie - jak jeszcze troszkę popada to będzie wysyp - jest ciepło, grzybnia już ruszyła - tylko trochę wody i będą przepiękne owocniki ! w lesie masa prawdziwków - tych malutkich a to optymistyczny znak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi