Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zbieracie grzyby?

Lubicie je jesc? (moze jakie przepisy)

Sa juz u was?

Moze ja sam zaczne

Lubie zbierac grzybki najlepiej kozlarze i prawdziwki ale zwyczajne podgrzybki tez zle nie sa

W przeciwienstwie do ryby to lubie je jesc :) najlepiej smakuje mi jajecznica na boczku z cebulka i grzybami :) pyszota az zglodnialem

No i oczywiscie zupa grzybowa na Wigilie mozna wtedy poczuc sie jak w srodku sezonu grzybowo-wedkarskiego ;)

W okolicach Torunia sporo padalo natomiast ja jeszcze nie mialem czasu na jakas przejazdzke po okolicznych lasach

Pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Grzybobranie fajna rzecz, a jeszcze fajniej jak sie to połączy z wędkowaniem.Nad Soliną znam miejsca gdzie zaraz za plecami podczas wędkowania można zbierać wyłącznie prawdziwe i czerwone kozaki. Nawet nie trzeba daleko odchodzić od wędek. :roll:

Gość bogdan39
Napisano

Dokładnie tak uwielbiam zbierac grzyby maslaki kozaki duzo ich umnie kanie podgrzybki.

poddabki i inne. :wink:

Napisano

Na Warmii grzyby już są. Byłem dzisiaj na okoniach na Łynie, ale że nie bardzo chciały współpracować to pochodziłem chwile po lesie i znalazłem prawdziwka i 8 koźlaków :)

Napisano

A u mnie na Podlasiu popadało no i ładnie przemokło w lasach ale grzybków niestety nie ma. Poczekamy na pewno się pokażą bo mam straszną chęć na gotowane kurki ze śmietanką i cebulką :lol: mniam.

Napisano

Na grzyby musimy poczekać jeszcze ze dwa tygodnie- za długo było sucho. Ja uwielbiam grzyby i zbierać i jeść. Ogólnie zauważam prawidłowość, że ogromna większość wędkarzy lubi zbierać grzyby. :cool:

Napisano
Na grzyby musimy poczekać jeszcze ze dwa tygodnie
Masz rację, mój ojczulek przedeptał dzisiaj trochę lasów i nic. Grzybnia wyschła prawie całkowicie.

Pewnie będzie tak że we wrześniu dzieci do szkoły a my na grzybki oj pomyliłem się na rybki :wink:

Napisano

Witam

Byłem na weselu w okolicach Starogardu Gdańskiego , w znajomym gospodarstwie agrotur . Przez pół godziny , dwie

siatki głównie kozaków , kilka prawdziwków . Dużo padało,

jak wszędzie , gleby są gliniaste , woda szybko nie przenika

w głąb . Kilka małych , głównie prawdziwków zostawiłem dla

gospodarza na jutro. To on wskazał mi te miejsca.

Nawiasem mówiąc , czy ktoś pamięta Marka Panasa , byłego

reprezentanta kraju w piłce ręcznej ?.Teraz zajmuje się

agroturystyką i nieżle mu to wychodzi . Ryby też lubi

łowić ale nie ma na to zbyt dużo czasu.

pozdr.Edek

Gość bogdan39
Napisano

U mnie jeszcze niema nic sucho pomimo deszczu.

Sciułka lesna jest zbyt wysuszona.

Napisano

Jutro zajadę do lasu sprawdzić co słychać w naszych okolicach - oczywiście z nadzieją, że chociaż na jakąś zupkę kilka kurek się znajdzie ! :lol:

Napisano

Grzybobranie piekna sprawa, najbardziej cieszy stadko czerownych kozaczkow :-) Piekno lebkow i grubych nozek jest nie opisania!

Oczywiscie prawdziwki w smaku, szcegolnie jako marynowane - sa nie do przecenienia.

Napisano

Dzisiaj z rańca z tatą nazbierałem całe wiadro koźlaków, mielibyśmy dużo więcej ale wzieliśmy tylko jedno duże wiadro i nie było już w co zbierać.

Napisano

a ja najbardziej lubię gąski marynowane na słodko :D

tego to nic nie przebije - najwspanialsze grzybki - kruche i słodkie - mniam :mrgreen:

Napisano
Tata nazbierał dzisiaj czerwonych!

Tomku na priv rzeknij gdzie :-) ?? ;-)

Chociaz rabek tajemnicy zdradz, zdaje sobie sprawe ze z grzybimi miejscowkami jak z wedkarskimi , kazdy pilnuje :cool:

Napisano

Nie bardzo mogę. To jest specyficzne miejsce- lasek na zasypanym wyrobisku pocegielnianym. Tata ma go tuż za płotem, ale niewielu okolicznych mieszkańców wie jakie grzyby tam rosną. Chodzi sobie oglądać grzybki i mówi: "Ty jeszcze sobie rośnij, ciebie biorę itp" :lol::lol: Dlatego nazywa to plantacją. Mój brat jak było sucho to chodził podlewać grzyby :lol::lol::lol:

Ale mogę ci powiedzieć, że okolice twojego łowiska są bardzo ciekawe jeśli chodzi o grzyby- więc możesz połączyć któregoś dnia obie pasje. :cool:

Napisano

Uwaga! Rozpoczął się wysyp! Dochodzą mnie wieści z różnych stron, że bardzo dużo jest szczególnie brązowych i czerwonych kozaków. Dzisiaj mam zamiar to sprawdzić :cool:

Napisano

Wczoraj z tatą i z sąsiadem przez przypadek weszliśmy w choinki i po godzinie każdy wyszedł z pełnym wiadrem maślaków. Znowu zaczyna sie robić sucho i u mnie grzyby pewnie beda jeszcze przez tylko kilka dni.

Napisano

Jak to napisał tomii w sobotę rano wykazywałem się w lesie - a efektem tego było 64 przepiękne, zdrowiutkie prawdziwki (sam borowik szlachetny) + 1 ceglastopory + 2 kozaki czerwone !

Nie żałuje że tym razem, zrezygnowałem z zasiadki na rzecz spaceru po lesie - jak jeszcze troszkę popada to będzie wysyp - jest ciepło, grzybnia już ruszyła - tylko trochę wody i będą przepiękne owocniki ! :lol: w lesie masa prawdziwków - tych malutkich :lol: a to optymistyczny znak :mrgreen: