Skocz do zawartości
Dragon

jak na okonia

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam..

Choć trochę spużniony temat, ale podzielę się swoimi spostrzeżeniami jak łowiłem okonia w sierpniu w ciepłe dni.Były to nawet sztuki niezadko od 25 - do 32 cm.

Popołudniami udawałem sie nad jezioro w miejsce gdzie okoliczni mieszkańcy przychodzili się kompać na tak zwaną dziką plaże. Jakie było zdiwienie kiedy się pojawiłem z wędką gdzie wiekszość siedziała w wodzie i sie pluskała . Słychać było-" Panie co pan tu złapiesz he...he.." Ja zdejmowałem spodnie i w slipach wchodziłem do wody na obrzeżach plaży ( żóltego dna - piasku) ,w ręku spin z bocznym trokiem i tłysterki około 3 cm. Pierwsze żuty i są. Jakie zdziwienie obserwatorów -"Takie okonie tu sa? " i tak przy zmąconej wodzie potrafiłem w ciągu 1,5 - 2 godzin wyciągnąć około 15 - 20 okoni w tym większość takie jak wyżej napisałem. A nawet zdażyło się kilka po 32 i 35 cm. Jak przychodził wieczór , robiło się spokojnie , brania się kończyły.

Kiedy pogoda zdażała się paskudna , czyli okropnie wiało i była fala (oprócz wiatru ze wschodu) zakłdałem wodery i jechałem w to miejsce. Nikogo nie było a okonie brały jak szalone. Kiedy było deszczowo lub pochmurnie bez wiatru i fali , brań zero.

To tyle. Wiem że w miejscówkach okoniowych w tym czasie co wyżej opisałem brania okonia były paskudne albo wcale.

Pozdrawiam.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 180
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość DareczeK
Napisano
jakie są waszym zdaniem najskuteczniejsze kolory i rozmiary gum na okonia?

Proponuję użyć opcji "szukaj" to nie boli . Na forum jest tego dużo :wink:

• 4 months later...
Napisano

Ja ostatnio zasłyszałem nową i podobno skuteczną metodę łowienia okoni. Jest to połączenie spinningu i spławika a jako przynętę stosuje się gume w kształcie ośmiorniczki. Okonie jak każdy wie są dość leniwe i czasem po prostu nie nadąrząją za przynętą. Dzięki spławikowi ( przelotowemu oczywiście :D ) przynęta nie opada na dno całkowicie lecz unosi się w toni :) wabimy rybe przez delikatne szarpnięcia żyłki co jakiś czas. Podobno brania są gwarantowane, sam jeszcze nie próbowałem ale wypróbuje w tym sezonie. Metoda wydaje się dość ciekawa.

Napisano

i ja słyszałem o tej metodzie i mam zamiar ją w tym sezonie wypróbować.

na początku nie byłem entuzjastą tego sposobu ale muszę wybróbować by się przekonać :razz:

• 4 weeks later...
Napisano

ja lowilem w poprzednie lato okonie w samo poludnie, gdy bylo goraco, spiekota nie do wytrzymania. Łowilem bacikiem na rosowki, ciagle zmieniajac miejsce gdy okonie nie braly.

To moj najlepszy sposob, na moim jeziorze w poludnie w ten sposob wyciagnalem nie raz kilka okoni od 25 do 35 cm ;)

• 2 months later...
Napisano

witam ja łowie okonie na jeziorze i w kanale swińcu i tu i tu metoda ta sama lecz twisterek innego koloru na jezoro to tylko motor oil a na świńec to raczej kolor czerwony lub pomarańczowy ,nie mam markowego sprzętu używam kija mikado 2,60 do 25 gram kołowrotek simano toki dosc mały żyłek używam takich to match 0,15 ,i tera w zależności gdzie ławica sie znajduje jesli daleko to boczny trok ,zaś jeśli przy brzegu to stosuje główki o wadze 14 gramy...efekty są zadwalające :razz:a na jeziorze to tylko świt a no na kanale to praktycznie cały dzień..

Napisano

ja też mam kłopot ostanio z okonia < gdzieś się zagubiły > używam małych twisterków perłowych, białych i czerwonych i niestety zamiast pasiaków szczupłe się uwzieły. Nie wiem w czym tkwi problem bo mniejszych gumek już nie znajde a na blachy i woblery wiadomo też duże prawdopodobieństwo trafić taką rybe której akurat nie wypada :D

Napisano

A ja jak chce połapać okonie to zakładam na 3 gramową głowkę twisterka w kolorze herbaty z brokatem - zabijają sie za nim , na inne kolory poprostu nie reagują , parę brań miałem na fiolet, róż ale Herbaciany jest thebeściak.

Napisano

Moją niezawodną bronią na okonka była obrotówka TARPON 3 (6g). Zawsze kiedy miałem wrócić o kiju zakładałem ją i miałem rybke na wedce :grin: Niestety straciłem ją i teraz juz kolejna nie jest taka łowna... :???:

Napisano
niestety zamiast pasiaków szczupłe się uwzieły. Nie wiem w czym tkwi problem
Problem tkwi w tym że szczupłe miały teraz tarło :wink: , jak wiadomo w tym okresie biją one we wszystko co znajdzie się w okolicy ich "paszczy".
  • 2 weeks later...
Napisano

raz próbowalem łowic okonia na malutkie ploteczki takie z 4 cm długości no złowilem troche wtedy no ale skzoda mi bylo tych maciupeńkich rybek no i trudno je złapac hehe a tak ogolnie to wale na spining gumka mała z 4 do 5 cm i wymiata zachęcam do metody spiningu

• 1 month later...
Napisano
Popołudniami udawałem sie nad jezioro w miejsce gdzie okoliczni mieszkańcy przychodzili się kompać na tak zwaną dziką plaże.

Tez tak lowilem w jeziorze okonie ale na robaki..wydaje mi sie ze takie miejsca sa atrakcyjna dla okoni przez drobnice ktora plywa w tej wodzie wzburzonej przez plywajacych ludzi ( jakies zyjatka z dna sie wyplukuja ), a moze tez i woda lepiej natleniona od tego chlapania?? :roll:

• 2 weeks later...
Napisano

Pytanie kieruje do spinningistów "okoniarzy". Dotyczą one zbiornika zaporowego do 9m głębokości o dużym zróżnicowaniu dna. A czas od czerwca do listopada.

1. W jakim czasie najlepiej biorą okonie? Słyszałem że do połowy czerwca strasznie trudno o tą rybę. Chodzi mi o czas kiedy jest ich naprawdę dużo i żerują stadami.

2. W jakich miejscach szukać tych dużych 30 - 40cm(głębokość, rodzaj dna, górki, dołki itp.)

3. Czy takie same wyniki uzyskamy ze stalką?

4. Kiedy trafi sie już na ławicę żerujących okoni, jak wybrać większe sztuki?

5. Agresywnie prowadzić przynęte czy wolno?

6. Blacha, główka, czy boczny trok?

7. Czy pogoda ma wpływ na żerowanie okonia?

Z góry dziekuje

Napisano

Ja łowię najwięcej okoni na blaszkę lota holo firmy cupido. 6g kolor brązowy i ewentualnie na czerwoną robinsona nr.3

Napisano

Witam!

Według mnie jedną z najlepszych przynęt na okonie jest suszona krew , można ja dostać w każdym sklepie wędkarskim, ja sam często dodaje do zanęty na zawodach suszonej krwi

i daje to całkiem niezłe efekty.Słyszałem również o dodawaniu do zanęty brokatu ( lecz nie jestem do tego do końca przekonany) :smile:

Napisano

Witam

Wlasnie niedawno znalazlem to forum i widze tutaj ciekawe watki. Ostatnio pisalem tez na innym, ale tam jedna odpowiedz na 2 miesiace:) Ale do rzeczy...

Kolega Bartez interesuje sie tymi metodami polowu co ja:) Nie mam zbyt duzego doswiadczenia, ale juz troche sie nauczylem, wiec sie podziele.

Lowie na Odrze wroclawskiej, dokladnie przed Wroclawiem. Sa tam zatoczki, szczegolnie taka jedna a i ruch jest nie za duzy. Plywaja tam tylko barki z weglem ale to nie zbyt czesto, nie to co we Wroclawiu np. kolo ZOO.

Tamto miejsce obfituje w sumy i sandacze! Jest tez klen, leszcz, ploc, okon sie trafi (ale to rzadko), mietus!, idt...

Moja ulubiona metoda jest ciezki grunt. Na jednej wedce zaczepiam watrobke drobiowa - rewelacja! Tania i baardzo skuteczna - sum, klen, wegorz. Niestety tego ostatniego jeszcze nie udalo mi sie zlapac. Natomiast sum uderza prawie zawsze jak jestem. Ale tylko o okreslonej porze co potwierdzilo sie wielokrotnie, jak w zegarku:) Sumy o ktorych mowie to nie sa okazy, ale liczy sie to ze sa i biora. Byc moze kiedys trafi sie cos ladniejszego. Na druga natomiast zywiec, filet, rosowka. Ostatnio (piatek 3:30 rano) zlapalem sandacza na zywca na splawiku w plytkiej zatoczce - wymiary 70 cm, waga ok 2,5kg.

Narazie tyle z mojej strony.

Napisano

Dyman wspomniałeś o łowieniu okoni na malutkie płoteczki, ja za to polecam słonecznice ryba podobno do uklei tylko troche bardziej jakby odbija słońce świeci się strasznie kosa jest

a sumy lubią ukleie za to nie wiadomo dlaczego no i karasie ale dlatego że chodzą ładnie, są żywotne, a jeśli łapiecie drapieżniki ze spławikem na żywca to nie polecam płotek bo zamiast siedzieć przy dnie, pływać to one do powiezchi lecą i dziwne ogólnie się zachowują, strasznie nie naturalnie polecam karasie.......

Ale tylko o okreslonej porze co potwierdzilo sie wielokrotnie, jak w zegarku:
piatek 3:30 rano

u mnie za to od 21 do 22 około.......

Napisano
ja za to polecam słonecznice ryba podobno do uklei tylko troche bardziej jakby odbija słońce świeci się strasznie kosa jest

DAWID, słonecznica jest rybką prawnie chronioną :wink: Kiedyś coś było już na ten temat na forum :roll:

Napisano
DAWID, słonecznica jest rybką prawnie chronioną :wink: Kiedyś coś było już na ten temat na forum

ups niewiedziałem dzięki za info:D

Napisano
ups niewiedziałem dzięki za info:D
pewnie ups niee wiedziałem i po sprawie.. a RAPR znasz??? czytałeś przynajmnie raz??
Napisano
pewnie ups niee wiedziałem i po sprawie.. a RAPR znasz??? czytałeś przynajmnie raz??

nom raczej :D Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb znam od kąd mam karte wędkarską, no ale może wrócimy do tematu przeprosiłem nie wiedziałem jest jakiś problem?.....

Napisano
A ja jak chce połapać okonie to zakładam na 3 gramową głowkę twisterka w kolorze herbaty z brokatem - zabijają sie za nim , na inne kolory poprostu nie reagują , parę brań miałem na fiolet, róż ale Herbaciany jest thebeściak.

Ja do tego jeszcze pomaluje główkę na czerwono i jeszcze większe efekty :cool: ( malowałem na czarno ale nie dawały lepszego efektu)

• 3 weeks later...
Napisano

proponuje na sandacza gumki w kolorach : biala z innymi kolorami , brokatowa ,perłowa, na rzeki czasem zolte ostro jaskrawe chetnie szczupak atakuje na okona malutkie gumki ciemne np fioletowe lub male blachy 0 lub 1 pora dnia jest zawsze dla mnie odpowiednia milego wedkowania :mrgreen::cool:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.