PePe. Napisano 6 Września 2012 Share Napisano 6 Września 2012 DarekR nie tylko Ty łowisz młode osobniki bo ja przez całe wakacje nie moge przekroczyc 45cm ostatniego miarowego złapałem w czerwcu i tak jest na całym odcinku krakowskiej Wisły. Piszę o spinningu bo na inne metody moze byc inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarekR Napisano 6 Września 2012 Share Napisano 6 Września 2012 Byłem ostatnio właśnie na tym odcinku Wisły i byłem świadkiem złowienia sandacza ok. 58 cm ale na żywca. Woda niestety niska a opadów nie zapowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robbert89 Napisano 7 Września 2012 Share Napisano 7 Września 2012 U mnie też sama młodzież, w niewielkich ilościach i tylko w godzinach wieczornych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
platinumx Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 W niedziele bylem chwilke na Wisle przy ujsciu toru kajakowego. Woda dramatycznie mala. Na gumke, czerwonego i watrobe nic nie bralo. Nie bylo nawet oznak zerowania. Widzialem jednak, ze na malego zywca ktos po 2 stronie zlowil malutkiego sandacza i szczupka, wszystko w granicach 35cm. Na szczescie ryby wrocily do wody. W czasie mojej zasiadki ok 4h woda opadla kolejne 10-15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietruh Napisano 17 Września 2012 Share Napisano 17 Września 2012 Dawno nie mogłem się wybrać na Wisełkę i dzisiaj się w końcu udało. Dzisiejszy wypad na swoją miejscówkę przyniósł Klenia ok 60cm Przynęta blaha - nareszcie coś ruszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PePe. Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Taki kleń to marzenie każdego wędkarza, brawo! Masz fotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietruh Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Taki kleń to marzenie każdego wędkarza, brawo! Masz fotkę? Tak mam ale nie wiem czy mogę na forum wrzucić ? Nie chce mi się rozczytywać regulaminu. Fotki zrobione niestety na trawie w celu zmierzenia przy wędzisku - niestety byłem sam i tylko tak mogłem cyknąć ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PePe. Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 to prześlij mi na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bluzer Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 mnie też mozesz podesłać 5dych to piękny kleń,ale "6" z przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietruh Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 mnie też mozesz podesłać 5dych to piękny kleń,ale "6" z przodu... Wysłałem, tego rozmiaru nie da się dokładnie określić (nie miałem przy sobie miarki) ale fotka jest zrobiona przy wędzisku a od początku do końca elementów z korka ma dokładnie 55cm jednak rybka nie jest położona dokładnie z początkiem wędziska. Zamieszczam tutaj link zewnętrzny do fotki, w razie czego można usunąć z posta. Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Piękna klucha, widac że zdrowy okaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobio Gobio Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Piękny kleks gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Super kaban, gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_P Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Ładna sztuka Moze nie położona od początku ale tak mniej więcej to ponad 55cm miała Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Klenie w Wiśle nieżle świrują zwłaszcza w taką pogode jak dzisiaj. Pamiętam ze trzy lata wstecz obgryzły mi chyba z dziesięć sandaczowych twisterów. Kolega mój niewierzył że klenie atakują takie przynęty i sie przekonał jak na obrotówki rozmiaru 3 i 4 wyjmował klenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietruh Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Właśnie jak byłem w poniedziałek to też ładnie dawały po powierzchni. Po wypuszczeniu zdobyczy jednak wszystko ucichło - najwidoczniej spłoszyły się i poszły dalej. Zaczyn się fajny okres dla spinningu gdyby tylko nie trzeba było latać do pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 pagori, też zdarzały mi się klenie na duże sandaczowe przynety, właśnie w tym okresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 DAWID, Pomyliłem sie nie było to trzy lecz cztery lata wstecz. Moja córka się urodziła i miałem ją z mamą (jej mamą czyli moją żoną)odebrać ze szpitala o 14:30 -w domu obiad ugotowany , straszy syn u babci a ja gdzie ? Na rybach Był jakiś przedziwny okres - nigdy klenia na paprocha nie złapałem (twistera czy rippera) a wtedy - kur.a co sie działo , leje deszcz ,ja cały przemoczony a kleniska tak ładują w dziesięciocentymetrowe twistery że jeden starczał na dziesięć rzutów i tracił ogon! Koleszka mój zdecydowany wielbiciel przynęt jaknajwiększych wtedy zwątpił , trwało to chyba ze trzy dni . Do dzisiaj wspólnie z kolegą wspominamy ten okres. Nie dość że klenie wtedy brały jak szalone , brzany , jazie to i sumek którego nie dało sie wyjąc ale dokładnie rok póżniej przywalił ponownie ale też przegrałem. Takie wędkowanie jak wtedy powinien mieć każdy kto chce sie tym hobby zaszczepić . Idziesz pierwszy raz na ryby ktoś daje Ci wędke i machaj , byle czym a wyniki . Coś pięknego. Zawsze od tej pory nie straszny mi deszcz , zamieć czy burza na ryby nie ma reguły jak biorą to nawet najbardziej deszczowy dzień jest słonecznym i niezapomnianym. Heh swoją drogą to uwielbiam jak jestem na rybach i pada deszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietruh Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 Wczorajszy spacerek na 2h spinningowania i jedynie jakiś szczupaczek przedszkolak siadł. Woda była jakaś podniesiona i w ogóle oznak żerowania ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 Wczorajszy spacerek na 2h spinningowania i jedynie jakiś szczupaczek przedszkolak siadł. Woda była jakaś podniesiona i w ogóle oznak żerowania ryby. To i tak sukces ,szczupak powoli staje sie przypadkiem.A jak sandacze ? Trenujesz ? Tych małych jest bez liku - nie ma dnia bym nie wyjął przynajmniej trzech.Wczoraj zmieniłem miejscówkę z mojej ulubionej ruszyłem gdzieś dalej , kilka okoni po 20 cm i jazio 50 + . Kolega podobnie okonie i szczupaczek 45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietruh Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Wczorajszy spacerek na 2h spinningowania i jedynie jakiś szczupaczek przedszkolak siadł. Woda była jakaś podniesiona i w ogóle oznak żerowania ryby. To i tak sukces ,szczupak powoli staje sie przypadkiem.A jak sandacze ? Trenujesz ? Tych małych jest bez liku - nie ma dnia bym nie wyjął przynajmniej trzech.Wczoraj zmieniłem miejscówkę z mojej ulubionej ruszyłem gdzieś dalej , kilka okoni po 20 cm i jazio 50 + . Kolega podobnie okonie i szczupaczek 45. Nie dobijaj Pagori Wstyd się przyznać ale nie złapałem jeszcze sandacza ... ba nawet przedszkolaka ale chyba będe musiał zainwestować i zgodnie z radami zmienić w plecionkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rompacz Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 A ja w niedziele skromne okonki i sandaczyka złowiłem. Tydzień temu za to pojechaliśmy we czterech i z ciekawszych ryb to kolega trzasnął szczupaka 88cm Ja też miałem, ale dwa razy mniejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Nie dobijaj Pagori Wstyd się przyznać ale nie złapałem jeszcze sandacza ... ba nawet przedszkolaka ale chyba będe musiał zainwestować i zgodnie z radami zmienić w plecionkę. Żaden wstyd , poprostu brały ale tego nie wiedziałeś bo na żyłke łapałeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieniuphy Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 No, pagori ma oczywiście rację - zakupiłem niedawno pletkę Power Pro 20lbs fluo, o wiele lepiej jest czuć opad gumy i pukanie o dno. Na żyłce nie kontrolowałem prawie w ogóle przynęty. Także pietruH, kupuj jak najszybciej bo ze 2 miesiące się jeszcze połowi:) Mam jeszcze pytanie do wiślanych ekspertów od sandałowania - na jakiej gramaturze główek łowicie na Wisełce w Krakowie i okolicach? Ja dopiero na 15g jestem w stanie wyczuć przynętę, a myślę czy nie przerzucić się na 20g. Posiadam kijka Dragon Millenium Heavy Duty SuperFast 5-25g - czy 20g do niego to nie będzie przesada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 26 Września 2012 Share Napisano 26 Września 2012 bieniuphy, Jako uniwersalną gramature główek na wiślane sandacze stosuje 18-20g. Wtedy najlepiej sie łapie w miejscach niezbyt głębokich.Ważne jest by plecionka nie była zbyt gruba.Kijek mam do 35g i takiej gramatury używałem również, myśle że do twojego kija te 20g to górny zakres -napewno da sie łapać ale już nie tak komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi