Lican904 Napisano 27 Kwietnia 2013 Share Napisano 27 Kwietnia 2013 a gdzie można liczyć na klenie między Mostem Zwierzynieckim a stopniem Kościuszki? byłem dzisiaj za kleniem na rozmytych główkach na przeciwko Lasku Wolskiego i widziałem tylko małe klenie stojące na płyciznach, jednak ciężko było podejść przez wysokie skarpy i trzeszczącą pod nogami suchą trawę. Nurt był dość szybki więc za szczytami główek tworzył się warkocz - w warkoczu, koło za, na napływie zero brań kleniowych. ...za to bolki szalały nieźle, aż drobnica wyskakiwała na te rozmyte główki. I tu przydarzyła mi się przygoda trwająca 1,5 h. Chcąc więc złowić chociaż bolka, zmieniłem wobka na salmo minnow podobnego do wyskakujących nad wode rybek. Pierwszy rzut i wyjazd do woba pod powierzchnią przy szczycie główki po stronie warkocza i boleniowy odjazd, hamulec pieknie gra i gra i gra... bo zamiast bolenia uderzył sum. Na żyłce 0,20 mm bo taką miałem akurat na kołowrotku wziętym ze soba i konger zander 5-15g (na klenia wybrałem sobie taką właśnie wklejankę) bawiliśmy się w przeciąganie lekko ponad 1,5 h, już było blisko bo opadł z sił i dawał się pompować coraz bliżej, ale niestety jakimś cudem oplątała się żyłka na środkowej kotwiczce i sum się wyhaczył. Nie wiem ile mógł ważyć, ale 120 cm wyciągnąłem w marcu (sum wrócił od razu do wody, kleniowy przyłów) na takiej samej żyłeczce ale innym kijaszku gdzie hol trwał 20 minut. Na tego obstawiam lekko ponad 20 kg, odjązdy do 40-50 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niktważny Napisano 27 Kwietnia 2013 Share Napisano 27 Kwietnia 2013 ja dziś na zero z kleniami woda coraz bardziej klarowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niktważny Napisano 30 Kwietnia 2013 Share Napisano 30 Kwietnia 2013 Dziś o wiele lepiej, mnóstwo brań! Niestety tylko parę jazi 40-50 cm na brzegu w ostatnim rzucie siada boleń około 55-60 cm i to wszystko na odcinku 10 metrów rzeki i w 1,5 h Szybkie pytanie, czy jaź tak delikatnie bierze, czy go tak trudno zaciąć i doholować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 30 Kwietnia 2013 Share Napisano 30 Kwietnia 2013 Tak po prostu bierze, ja osobiście jazi praktycznie sam nie zacinam, jak sam nie siądzie na kotwicy to nic nie poradzisz kiedyś dużo jazi spadało mi podczas holu, zmiana kija na miękki klusek pomogła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightwalker Napisano 1 Maja 2013 Share Napisano 1 Maja 2013 Lican904 atrakcji co nie miara widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorxix Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Jak tam Wisła? Jeszcze kawa czy już się czyści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lican904 Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 zaczyna się czyścić, na uparciocha można by łowić, ale dużo śmieci jeszcze płynie. mówię o odcinku od kościuszki do dąbia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rompacz Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Na odcinku Dąbie-Przewóz podobnie. Syfu trochę płynie, łowienie utrudnione, ale da się. Lada dzień będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niktważny Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Po dzisiejszej burzy, pewnie znów będzie syf... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Esioslaw Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Po dzisiejszej burzy odjazd Cierpliwie czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightwalker Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Poproszę o cynk jak będzie w miarę rozsądnie. Plan na najbliższe dni to spacer od mostu obok Selgrosa aż do Dąbia - a nóż się coś uwiesi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorxix Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 No bez przesady mała burza czy nawet dwie nie zbrudzi na amen takiej rzeki jak Wisła. Wczoraj woda była już w miarę przejrzysta. Choć nadal podniesiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niktważny Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 gregorxix, Jedna pewnie nie ale burze zapowiadają bez cały tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loolekk Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Witam dziś byłem nad Wisłą i się zawróciłem podniesiona trącona i nadal niesie śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niktważny Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 no widzisz gregorxix, a nie mówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nocny marek Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Wczoraj potoki w rejonie Zatora i Wadowic wylały po deszczu , teraz to Skawą spłynęło do Wisły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rompacz Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Dzisiaj w hucie syfu sporo rano szło. Dzisiaj widzę po poludniem też ma polać trochę. Eh :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadi Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Przejezdzalem dzis przez Wisle, kawa z mlekiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietruh Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Przejezdzalem dzis przez Wisle, kawa z mlekiem Potwierdzam - byłem wczoraj z kijem. Kawa z mlekiem, środkiem autostrada ze śmieci, stan wody niski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej_krk Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 A w sobotę i niedzielę ma jeszcze padać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petyr Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Właśnie wróciłem z nad Wisły, z krótkiego wypadu przed pracą. Łowiłem w okolicy Mostu Wandy. Jest ciut lepiej, ale w dalszym ciągu woda zmącona i płynie w ciul patyków. Ryby się pokazywały na powierzchni. Jedyne co udało się wyjąć to kleń ok 25 cm, zawsze coś. Jutro, a tym bardziej w niedziele powinno być już znośnie, ale pewnie znowu popada. Trzeba się psychicznie nastawić na następny weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 W następny tez am lać , nie wiem to jest kolejny rok w którym w tygodniu pogoda piękna a weekend leje , burze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Dajcie znać jak u was będzie w końcu czysta Wisła płynęła, bo u mnie jest kilka dni po was będę, wiedział na kiedy się szykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 DAWID, dzisiaj rano byłem zobaczyć jak wygląda wisła , kolor kawy z mlekiem zniechęcił mnie wiec pojechałem w inne miejsce. Ale z doświadczenia wiem że za dwa dni będzie ok , może już jutro. Najlepsze brania na wiśle są właśnie gdy woda zaczyna sie oczyszczać ale jest jeszcze lekko trącona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightwalker Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Wisła powyżej Dąbia o wiele lepiej wygląda choć tez dupy nie urywa - ale bliżej niż dalej co by się to wyklarowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi