macbull Napisano 16 Września 2016 Share Napisano 16 Września 2016 2 godziny temu, SzwagierJanusza napisał: Nie od dziś wiadomo że Wisła w Krakowie i okolicach to jedno z najlepszych w Polsce łowisk leszczowych. Z moich obserwacji wynika że leszcza 50-70 cm w Wiśle pływa sporo, co zresztą widać w tym wątku po wynikach. Leszcza 40-50 cm jest dużo a żyletek cała masa. I to właśnie ta ostatnia grupa stanowi największą przeszkodę dla feederowców w regularnym łowieniu łopat. Nie zawsze stosowanie selektywnych przynęt daje efekt i człowiek jest skazany na robaka, którego żyletki dopadają w momencie. Pozostaje łowienie w nocy kiedy drobnica idzie spać. Czasem łatwiej zapiąć łopatę za bety na spina niż złapać go w tradycyjny sposób. Całkiem celny komentarz. Próbowałem zakładać dużą dendrobenę, taką prawie pod rosówkę, ale to nic nie daje. Macie jakieś pomysły na przynęty eliminujące drobnicę leszczowo- płociową, a jednocześnie przyciągające większe sztuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 16 Września 2016 Share Napisano 16 Września 2016 Jedyne co mi przychodzi do głowy to duże ziarna na włosie bądź największy makaron kolanka. Czerwone i rosowka wg mnie się nie sprawdza, bo małe sumy czy jazgarze zawsze będą szybsze od dużego leszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszkuuu Napisano 16 Września 2016 Share Napisano 16 Września 2016 Jedyne co mi przychodzi do głowy to duże ziarna na włosie bądź największy makaron kolanka. Czerwone i rosowka wg mnie się nie sprawdza, bo małe sumy czy jazgarze zawsze będą szybsze od dużego leszcza [emoji3] Z makaronem jest tylko jeden problem ale nie wykluczam że występuje on tylko u mnie - trzeba ryby do niego przyzwyczaić. Wiele razy używałem makaronu kolanek i gwiazdek i niestety wyniki na 0. Ba! Nawet nie miałem na to brań. Próbowałem różnymi sposobami. Nęciłem i z procy i z dużego kosza i grubo. Nawet przy każdym rzucie koszykiem donęcałem podając porcję makaronu korkując z obu stron zanętą. Z makaronem też kombinowałem. Zaprawiałem go kurkumą i wanilią lub czosnkiem w wariantach na słodko lub słono. Niestety bezskutecznie. Podobnie mam z pęczakiem, kukurydzą i ciastem wędkarskim. Od wędkarzy również słyszę że ryba w Wiśle bierze tylko na robactwo ale nie każdy z nich musi mieć rację. Może po prostu nie potrafią łowić dużych leszczy [emoji2] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seprioth Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 Ktoś dziś był ze spinningiem albo może wybiera się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbull Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 6 godzin temu, Seprioth napisał: Ktoś dziś był ze spinningiem albo może wybiera się ? Byłem na godzinkę i tylko raz wyszedł mały kleń do obrotówki, ale nie zdążył uderzyć, bo był tylko 1 m od brzegu. Raz było chyba jeszcze puknięcie (raczej to nie był zaczep) i tyle. Zimno, mżyło, więc się zwinąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seprioth Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 10 minut temu, macbull napisał: Byłem na godzinkę i tylko raz wyszedł mały kleń do obrotówki, ale nie zdążył uderzyć, bo był tylko 1 m od brzegu. Raz było chyba jeszcze puknięcie (raczej to nie był zaczep) i tyle. Zimno, mżyło, więc się zwinąłem. Ja byłem jeszcze przed tą mżawką, na malutką wahadłówkę zaczepiły się 3 okonie 11-14cm i na obrotówke (jedynke) sandacz 22cm, na koniec straciłem dwa ulubione woblerki oczywiście przez zaczepy... Za tydzień jadę już na Skawinkę może uda mi się tam przechytrzyć jakiegoś klenia/brzane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtal Napisano 19 Września 2016 Share Napisano 19 Września 2016 Z soboty na niedzielę odczarowałem odcinek W2 przez nockę 23kg w sumie. Brały same duże największy 65cm, potem 2szt. po 63cm. i kilka powyżej 50cm. Mistrzowską przynętą okazało się jedno ziarno kukurydzy z 1 białym na haczyku 12. Pogoda była dziwna, zmienna i sugerująca brak brań jak zwykle było odwrotnie. Co ciekawe tylko 3 dłoniaki tylko z wieczora. Innych ryb w postaci przyłowu nie było, tylko leszcze. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzwagierJanusza Napisano 19 Września 2016 Share Napisano 19 Września 2016 Ładnie połowione, gratulacje. Dużo nęciłeś czy tyle co z koszyka? Takich brań podczas pełni bym się nie spodziewał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtal Napisano 19 Września 2016 Share Napisano 19 Września 2016 W sumie zużyłem 1,5kg zanęty + 0,4l białych robaków topionych. Wszystko rzucałem koszykiem - tylko takim dużym do zanęcania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 Dzisiaj od 11 do 19 na W2 z bratem. Ja łowiłem sandacze na ukleje z gruntu pickerem a brat spiningował za bolkiem i sumem. Ok 12:10 mocny strzał u brata na salmo trilla i po około 12-15min holu wyjechał sumek 160cm ok 30kg. U mnie sporo sandaczy ale zdecydowana większość mikrusy do 45cm i jeden rodzynek 56cm. Wszystkie rybki dalej do złowienia, fotek nie wrzucam z wiadomych względów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzwagierJanusza Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Miejski odcinek, z piątku na sobotę w godzinach 20-3. Wynik to 14 leszczy od 45 do 65 cm. Plus jakieś 10 40stek. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Panowie, fajnie łowicie i kusicie by się przywitać z zimnymi nockami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbull Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 O 19.09.2016 o 11:50, wojtal napisał: Z soboty na niedzielę odczarowałem odcinek W2 przez nockę 23kg w sumie. Brały same duże największy 65cm, potem 2szt. po 63cm. i kilka powyżej 50cm. Mistrzowską przynętą okazało się jedno ziarno kukurydzy z 1 białym na haczyku 12. Trochę może głupio się pytam, ale wracam do wędkarstwa po dłuuugim okresie, więc się nie śmiejcie. Otóż, najpierw zakładasz kukurydzę i blokujesz białym, czy odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Najpopularniejszy układ jest właśnie taki jak piszesz --> kukurydza (niekoniecznie jedno ziarenko) i domykasz bialym/i lub czerwonym/i. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradkraw Napisano 7 Października 2016 Share Napisano 7 Października 2016 Panowie szukam towarzyszy do wspólnego spiningowania w wolnych chwilach. Wypady 1-2h. Czy ktoś z was również chciałby połowić wspólnie czy preferujecie samotne wypady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seprioth Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Warto się przejechać ze spinem w te miejscówki ? https://www.google.pl/maps/@49.9765595,19.7192059,508m/data=!3m1!1e3 https://www.google.pl/maps/@49.9819045,19.6887893,719m/data=!3m1!1e3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Znajomi tam jeździli właśnie w okolice Facimiecha jednak tylko w sezonie letnim. Łowili tam ładne klenie od czasu do czasu boleń i brzana się trafiała plus czasem sandacze ale z tego co pamiętam to niewielkie. Były też oczywiście okonie ale nie powalały wielkością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 Ja po dłuższej przerwie wczoraj zawitałem na miejskim odcinku. Wypad raczej rozpoznawczy, zobaczyć co się pozmieniało na miejscówkach Parę okoni wpadło ale bez szału, co ciekawe widziałem 2 kormorany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 Niestety kormorany to plaga i poniżej Krakowa są ich już dziesiątki jak nie setki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtal Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Mieliście jakieś efekty na nocce w weekend? Wybieram się za tydzień z soboty na niedzielę - trochę się waham, bo za ciepło nie jest i noce długie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Witam. Był ktoś może na Wiśle powyżej zapory w Łączanach w ostatnim czasie ? Ciekaw jestem na ile jest podniesiona i czy wędkowanie jest w ogóle możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbull Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Panowie (i Panie :-)) Coś cicho na forum, czyżby ryba zupełnie nie brała? Ja po miesięcznej przerwie spowodowanej choróbskiem chcę uderzyć na Wisełkę i zastanawiam się czy z feederkiem (chyba trochę za zimno ), czy ze spinningiem. Coś ostatnio złapaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morelowy Napisano 11 Listopada 2016 Share Napisano 11 Listopada 2016 Ja ostatnio mało bywałem nad wodą, a jak już to brania były kiepskie, raz trafiłem sandacza 52cm. Poza tym na mojej miejscowce cisza. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 17 Grudnia 2016 Share Napisano 17 Grudnia 2016 Jako że podgórki i wszystkie jeziorka zamarzły byłem dziś z bratem zakończyć sezon na wiśle w okolicach tyńca. Połowiliśmy dwie godzinki i wróciliśmy o kiju, spotkaliśmy jeszcze jednego spiningiste ale również blankował :/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi