Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

suhhar, wierze na słowo, to po prostu chory kraj. :sad: Gadałem ze znajomym z SSR z obszaru Lądek, jutro będzie interweniował w okręgu. Pisałem właśnie dzisiaj do Tomka, ze może powalczyć z większą rybą - ponieważ zarybili dorodnymi sztukami, a tu masz. Ludziska korzystają (to chyba nieodpowiednie słowo) ile wlezie - zabierają co popadnie. Miałem nadzieję że większość po prostu chce łowić ryby, a nie je wytłuc, ale chyba jestem zbyt naiwny.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Jarku ja też mam doświadczenia niestety przykre ze Ścinawką. Owego czasu łowiłem lipienia w okresie jesieni, ludzi co nie miara, patrzyli się na mnie jak na bandytę, bo wypuszczałem ryby i te wymiarowe i niewymiarowe. Ci natomiast pakowali co mieli. Dlatego na Ścinawkę już nigdy nie pojadę, kiedyś był jeszcze kleń, był duży pstrąg bo i łowili ponad 60 cm okazy. Teraz została tylko woda, śmieci i "tubylcy" z czerwonym robakiem.

Kontynuując temat Nysy Kłodzkiej... Dużymi krokami nadchodzi ten "moment" ;-) .

Niestety moja cierpliwość jest bardzo słaba i ograniczona.

Pewnie w przyszłym tygodniu gdzieś pojadę ;-) .

Napisano

Witam wszystkich

Specjalnie musiałem konto założyć w każdym razie jest od cholery wędkarzy którzy na ścinawce właśnie wyławiają wszystkie małe pstrągi

Nie ma dla nich żadnych zasad, wszystko widze z okna. Kradną na potęgę, na 100 metrach 10 wędkarzy. Pakują niewymiarowe ryby do reklamówek.

Dzwoniłem do straży ale tam nikt nie odbiera

• 3 weeks later...
Napisano

chyba kakao bo wczoraj lało cały dzień wiec pewnie to zlatuje z gor. Ja mialem isc dzisiaj za kleniem ale lipa. Bede szedł do wedkarskiego to powiem jaka naprawde jest woda.

Napisano

Salmiak zapomnialem napisac :P ale woda ok lekko tracona mozna, atakowac. JA bylem wczoraj krotki pstrazek a ładny został w wodzie, kolega tez stracil z kija jednego. Cos sie dzieje ale kleni nie widac ;/

Napisano

Hehe suhhar w końcu wylądowałem na małej rodzimej rzeczce, oczywiście z muszką.

Na początku trafiłem kilka potoczków do 20 cm. Potem Udało się trafić pod wymiarka 29 cm. Trafiłem na intensywne zbieranie muszek z powierzchni, po zmianie muchy ze streamerka na suchą muszkę połowiłem ok 15 sztuk w jednym miejsce, nie przekraczającym 23 cm. Trafił się też rodzynek 36 cm. Wszystko pływa. Bardzo zadowolony z wypadu, miałem na Nysę jechać ale nie dałeś znać jaka woda w porę ;-P

Napisano

Ja byłem wieczorem w piątek, w okolicach Bartnik. Metoda DS - przynęta - chlebek. Miałem jedno mocniejsze uderzenie, niestety nie zacięte, poza tym małe podskubywania.

No i mała niespodzianka - przy ściąganiu zestawu uderzył pstrgal - ale jakiś taki nietypowy (nie jestem specetem od kropków). Wydaje mi się że to mały tęczak (cały srebrny, bez kropek, jedynie na grzbiecie nieliczne kropki a właściwie mozaika - no i niestety był cały w małych pijawkach.

Napisano

jarek no może to tęczak był po powodzi troche tego plywa w nysie. Technops na jaka rybe sie nastawiasz konkretnie ? chyba nie na brzane :P

Napisano

Jak pani brzanka weźmie na wobka... no cóż wyciągne cykne foto i do wody :) na nic się nie nastawiam ( czytaj opis :) ) chce tylko spędzić miło czas nad wodą ;) nastawiać się bede w pierwszy weekend majowy na króla drapieżników na ujściu do nyskiego :)

Napisano

Oj technops nie wiem na co Ty łowisz ale ja dzisiaj życiówkę kropka złowiłem całe 35 cm ;)

f5ef0e1262.jpg

na wobka własnej produkcji. Dodatkowo 2 piekne uderzenia ale mam zlego kija na rzeke i nie daje rady. Pozniej bylem na scinawce i sie działo jak nie mały kropek to duzy spiety i tak w koło. Oczywiscie urwałem 2 wobki ;/ wiec w przyszlym tyg biore sie za kolejną partię swoich ;)

Napisano

suhhar, ja łowie na sklepowe i może błąd :P widziałem gostka też laził w okolicy ujścia i zero. W wodę poszły wszystkie wobki, blachy dobrze, że gumami nie rzucałem :) na ścinawce też byłem, ale woda czysta, zresztą pewnie też bym nic nie złowił :D

Napisano

na kupne tez łowie ;) fakt na ścinawce w miarę czysta woda była ale trzeba szukac ryby w prądzie na głębszych wodach i dołkach i uważać na zaczepy ;) szkoda ze ani jednego klenia nie widziałem ;/

Napisano

To może powiesz, w których miejscowościach obławiasz ? nie pytam o miejscówkę bo wiadomo, że musiałbyś mnie wtedy zastrzelić :P ja dzisiaj byłem w Gorzuchowie, ale obczajam Ścinawkę Średnią powyżej śluzy i w górę. I miałem tam niedawno takiego bydlaka pstrąga, że jeszcze stygne jak pomyślę, że sie zerwał ( ponad 0.5m)

Napisano

no na ścinawce sredniej ale 1 raz w zyciu tam bylem, mala rzeczka zaczepow pelno, nie wiem gdzie jest sluza ale rzeczka miejscami fajna i fajne doły. Nyse w okolicach stadionu lepiej znam ;)

Napisano

w Niedzielę zaliczyłem krotki wypad na nysę w okolicach Bartnik. Miałem trzy ładne brania, z czego tylko jednego nie zmarnowałem. Efekt jeden ładny klenik pod 40cm. Metoda DS, na chlebek. Po opadach deszczu brania zanikły.

Napisano

Wojtas88, zapomnij, że ktoś Ci miejscówkę zdradzi :P to trzeba samemu na to czas poświęcić, żeby miejsce pstrągowe odnaleść :) btw wczoraj byłem na ścinawce potok 37cm :D