pio Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 oI0, nie to ze sie czepiam ale dobrze że całego tematu nie skpiowałeś.. a wystarczy zrobić tak - abu, Nic dodać, nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość synek Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 hubal, ja tam sie nie lubie licytowac ani chwalic wynikami.U mnie z kolei na rzekach wieksze ryby spokojnego zeru to tylko feeder. Ciezka gruntowa nie zdaje tu egzaminu. Chyba, ze na sumka albo wegorka. Nie moge znalesc, czy uzywa on feedera. Jesli tak, to kijek o cw 150 to wcale nie taka pala . a że tak zapytam co rozumiecie przez wyraz "ciężka gruntówka" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 Jak dla mnie ciężka gruntówka to feeder z obciążeniem minimum 100G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Na moim feederze Jaxon charisma brania wyglądają jakoś dziwnie żadnych ugięć czy wyprostowań tylko lekkie drgania jak dokładnie pisałem już w temacie Feder - szczytówka czy to normalne że tak się zachowuje szczytówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Spróbuj dać czulszą szczytówkę. Może akurat ryba tak brała? Może trafiłeś w nurty wodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 warszawa_24, byłem na dwóch jeziorach i było tak samo, nie było różnicy czy bierze płoć czy leszcz .Na czulszej szczytówce będzie to lepiej widoczne? Nawet jeżeli ryba wisiała już na haku to nie wyginała, może być inny powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 dominik poznan, Przyczyn może być kilka. Jaki masz c.w. tego feedera? Jak ustawiasz wędkę? Jak mocno napinasz żyłkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 c.w 70 gram, wędkę 90stopni do łowiska,szczytówka lekko ugięta po napięciu żyłki opisałem to już dokładni w temacie Feder - szczytówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 może kolega nie dał koralika/stopera za krętlikiem i krętlik wbija się w rurkę antysplątaniową? Albo zanęta zbyt długo zostaje w koszyku i ryby w nią stukają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Koralik jest zestaw sie nie plącze ale zanęta zostaje długo w koszyczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 to spróbuj zmienić jej konsystencję, ew. po zarzuceniu zrób jeszcze lekkie"zacięcie" żeby pomóc jej się wydostać Sprawdź na sucho ręką czy aby na pewno przypon bez większych oporów wysuwa się z rurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Przypon bez oporów to pierwsze co sprawdziłem ,może ta wędka to kołek i jak motorówka się nie zaczepi to szczytówka się nie wygnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 a jest to na pewno feeder? Masz do wyboru 2 lub więcej szczytówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 ,Jaxon charisma feeder' szczytówki 2 zielona i czerwona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Na wszytskie tego typu pytania odpowiadam: Podwieś najlżejszą, samowypinająca się bombkę. Jeśli oczywiściełowisz łowisz na wodzie stojącej. Do sygnalizacji brań za pomoca typowej drgającej sztytówki używam 3 kijów. Robinson diplomat power picker do 30 g i 2 jaxony o wyrzucie do 25 g, zakładam najczulsze szczytówki i dalej mam obawy. Bombki mnie bardziej przekonują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michas Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Podwieś najlżejszą, samowypinająca się bombkę zakładam najczulsze szczytówki i dalej mam obawy. Bombki mnie bardziej przekonują po co Ci w takim razie DS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Robinson diplomat power picker do 30 g i 2 jaxony o wyrzucie do 25 g, zakładam najczulsze szczytówki i dalej mam obawy Ja łowię feederem Garbolino c.w. 75g. I widzę brania nawet 7cm płotek. Bombka nie jest tak czuła jak DS, nie ma wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 hubal napisał/a:Podwieś najlżejszą, samowypinająca się bombkę hubal napisał/a: zakładam najczulsze szczytówki i dalej mam obawy. Bombki mnie bardziej przekonują po co Ci w takim razie DS? dokładnie, dobrze dobrana szczytowka pokaże każde branie, bombka tak, ale przy zwykłej gruntowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 wojtt, Ale czy brania będą widoczne wyrażne ugięcie lub wyprostowanie czy jak opisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 najczęściej są to poprostu drgania[pociagnięcia] nieharmoniczne, czytaj raz mocniej raz słabiej ugina się szczytówka[jak leszcz głodny i niezbyt duży to może być np. dwukrotne ugięcie a później zrobienie ze szczytówki kąta 70* ]. To co opisałeś to jakieś nadzwyczaj delikatne brania, podobno biorą tak czasem duże leszcze, ale skoro zacinałeś i było pusto to znaczy że to nie to. Ja obstawiam drobnicę pukającą w koszyk z zanętą. Poniżej 2-centymetrowego ugięcia nie zacinaj. A przede wszystkim jedź na ryby i ćwicz PS Sam na początku miałem sporo pustych zacięć na DS, każde branie jest inne, ale powiem tak na początku zacinaj tylko te przy których nie będziesz miał wątpliwości że to branie Pomagał mi dzwonek, bo reaguje[dzwoni] tylko przy wychyleniach takich, które są już odpowiednie do zacięcia Możesz wziąć ewentualną poprawkę na to co ja piszę, bo łowię na plecionkę. Żyłka trochę gorzej przenosi brania, bo jest bardziej rozciągliwa Jak ustawiasz wędkę? Na podpórkach równolegle do brzegu jeziora?[tak najlepiej widać brania] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Gdzie najlepiej ten dzwonek umiescić pomiędzy pierwszymi przelotkami na szczytówce? Jak ryba wisiała też nie uginała zostawiałem specjalnie żeby zobaczyć co będzie ze szczytówką jak ryba sama się zaczepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 dzwonek na końcu szczytówki na klips To ja nie wiem co ty za szczytówki masz Normalną powinieneś ugiąć w jakimś stopniu najmniejszym palcem trzymając za koniec. Uginając obydwie które masz, odróżnisz rzeczną[ta która ugnie się mniej] i tą na wody stojące [ugnie się bardziej] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Wieczorem zakładam tą zieloną podobno miękką i jutro test Wędka nie kosztowała 50zł więc myślałem że brania będą lepiej widoczne może to z przyzwyczajenia do podwieszanego sygnalizatora na którym możliwe że wcale tych brań bym nie widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 mozliwe ze poprostu male plotki skubia przynete na za duzym haku. przyzwyczajenia do podwieszanego sygnalizatora na którym możliwe że wcale tych brań bym nie widział podwieszana bombka o minimalnej wadze(np. z pileczki do tenisa stolowego) i nie za gruba zylka(np. 0,18) pokaze najdelikatniejsze branie bezbłędnie, przy czym nie wyczuje oporu szczytówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 po co Ci w takim razie DS? Bo się ładnie rzuca? Hol jest przyjemny? Ryba nie spada? Bo łowię koszykami do 10 g i żyłka max 16 na tych wędkach ? Wędek tego typu uzywam tylko do leszczy, na ktore zasiadam się od wieczora do rana po całym zafajdanym tygodniu, czy to tak żle, że nie chce mi sie patrzec na szczytówkę przez 15 godzin? Panowie spokojnie, przedstawiłem tylko swój punkt widzenia. Dla mnie na + jest podwieszana (najlżejsza jaka jest, żeby tylko napięła zyłeczkę 16 na wodzie stojącej przy odległości ok 40) bombka. Jeśli łowę np. na czerwonego moge lepiej kontrolowac branie, rybka ma więcej "luzu". Długo testowałem jedną węde na "ds-a", a drugą z bombką i sygnałkiem. Te same wędki, te same zestawy, te same przynęty. Krótko mówiać wszytsko idealnie tak samo tylko sygnalizacja brań inna. Wybrałem bombkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi