Gość greg37 Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Wiosna wiosną, Madi, ale czas na suma zbliża się nieubłaganie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Wiosna wiosną, Madi, ale czas na suma zbliża się nieubłaganie Ano zbliża się, więc dobór odpowiedniego sprzętu i inne przygotowania teoretyczne, jak i praktyczne na czasie. Oby się opłaciły i przyniosły niezapomniane przeżycia, a dla reszty użytkowników forum - foto relacje z pięknymi okazami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość greg37 Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Teoretycznie to ja mam głowę tak pełną, że strach gadać. Praktycznie, to maniek obiecał przywieźć do Lubiąża swoje kije sumowe w celu wypróbowania, więc ten temat też załatwiony, bo uważam, że rady kolegów są bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 no mam prośbę do was koledzy umieszczajcie w tym temacie foteczki ze swoimi okazami jak macie jakies bo ujzał bym wasze osigniecia pozdrowienia z tomaszowa i juz niedlugo moze tez sie pochwale swoim sumem ale to jeszcze troche bo sezonu jeszcze nie ma a jak macie fotki z tamtego sezonu umieszczajcie je byłbym wdzieczny pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość greg37 Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Dyman, jak Ci fotek brakuje, to wpisz na www.youtube.com "Ebro" i zobaczysz, jakie sztuki żyją na tym świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 E TAKIE FOTKI CZY COS MI CHODZI O FOTKI WASZE CO ZłOWILISCIE O TO MI CHODZI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość greg37 Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Nie każdy ma aparat w nocy pod ręką. Zaręczam Ci, że taki np. maniek nie jednego sumika złapał, ale chwalić się nie musi, bo to, co złapane, jest tylko jego i nikt mu tego nie odbierze. PS. Jutro wkleję zdjątko mojego kolegi z metrowym sumikiem wyciągniętym rok temu z Odry. Niby maleństwo, ale czuć je było na kiju, aj czuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 maniek pewnie ma i pochwalic sie tez pochwali hehe no chyba ze ukrywac bedzie swoje zyciowe przezycia ktore tak bardzo interesuja innych no czekamy co maniek napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość greg37 Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Nie znam (jeszcze) mańka osobiście, ale podpada mi on pod człowieka, którego " po czynach poznacie", a nie po zdjęciach. Co oczywiście nie znaczy, ze nie masz szans na te fotki. "Proście, a będzie wam dane", więc proś i czekaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 nie no maniek napewno cos umiesci szanuje go za wszytsko co robi na tym forum równy gosc z niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ego Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 Witam widze ze sporo soob tutaj umie lapac sumy ale pewnie zaciekawi was jak to sie robi nad Bugiem.Otoz w moich okolicach ma miejsce rojka jetki w kazdy czerwiec lub lipiec (nie wiadomo kiedy dokladnie trzeba czekac nad woda codziennie do 12-1w nocy jakies 2 tygodnie),ale warto o tym dalej.Kiedy juz jetka leci wyglada to jak ogromna sniezyca wszedzie jest, wszedzie bialo.Kto chce zlapac duzego suma musi wykorzystac ten czas i nalapac jetki.Wedkarze znad buga beda wiedzieli o co chodzi bo po tym czasie jakies 2-3 tygodnie ryby w Bugu nie biora prawie wogole.Gdy juz nalapiemy jetke lepi sie z niej kule wielkosci mandarynki z kotwiczka w srodku.Zestaw to zwyczajna zywcowka splawikowa tylko odpowiednio mocniejsza(tzn duzo duzo mocniejsza )gdyz jest olbrzymia szansa na suma nawet rekordowego.Ja na jetke lapie dopiero drugi sezon i lapalem tylko sumki do 10kg .Ktos moze pomyslec ze nie jest zle ale puscilem juz jakies 15 ryb olbrzymich.Dodam ze brania sa intensywna wlasnie w ciagu tych 2-3 tyodni po rojce jetki.Dziennie jest kilka bran suma i to w ciagu calego dnia(nie wiem jak w nocy nie probowalem ) Z moich dotychczasowych doswiadczen wynika ze hol suma musi byc silowy, inaczej sum znajdzie sobie cos co pozwoli mu wygrac.W tym roku znowu polapie na jetke w lipcu moze wreszcie uda sie dobrac do tych wiekszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 hey mam pytanko wyczytalem tutaj ze łwoicie na wątrobe zakladacie ja na kotwice i do tego kroicie drobniutko wątrobe i wsadzacie ja do koszyka zanetowego zeby podnecic ale mam pytanie czy zaladacie dwie podporki i do tego bąbka czy jakoś inaczej ustawiacie ja i zakaldacie inny sprzęt bo chce wiedziec jak czytaciabrania pozdrawiam i czekam na odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Maja 2008 Autor Share Napisano 2 Maja 2008 .Dodam ze brania sa intensywna wlasnie w ciagu tych 2-3 tyodni po rojce jetkA w czasie rójki nie ma brań ,oczywiście jak jest lipiec [RAPR] ,o jetkach i sumach czytałem i słyszałem z ok.10lat wstecz że skuteczna ,ale u mnie nie ma tak wielkich rójek jętki aby nałapać.Napisz jeszcze jak jętke zakładasz na haczyk ,gaza czy coś podobne.zaladacie dwie podporki i do tego bąbka czy jakoś inaczej ustawiacieW tym jednym gatunku nie daje żadnych naprężaczy żyłek ,jest zbyteczne i niebezpieczne ,wystarczy sam wolny bieg lub otwarty kabłąk ,a branie widzę i słyszę na sygnalizatorze elektronicznym ,ściszonym na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 maniek a co powiesz o dwoneczkach dobre sa co uwazasz na to a czy mozna jak sie łowi na koszyczek i watrobe na kotwicy załozyc jakis spławik i jakos zrobictak zeby to lezało na dnie juz sietroche szykuje na ten sezon sumowy bo jestem pochloniety juz artykułami itp o sumach i chce jak najlepiej wypasc i szybko go wycholowac bo to tez zalzy czytalem czy poźniej ryba ma szanse przezycia pozdrawiam i czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ego Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 Maniek sa 2 sposoby zakladania na haczyk jeden to wlasnie gaza ale ja owijam kulki zwykla nitka.Wedlug mnie lepszy sposob bo drobnica caly czzas podskuboje i moze to tez wabi sumy.Pozatym czesto biora klenie ale na duza kule raczej nie ma szans zaciecia,a na taka juz obskubana czasmi sie zdazalo .A co do rojki to trwa 2 max 3 wieczory,pierwszy jest najintensywniejszy pozniej juz tylko rsztki leca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 Mam pytanie czy wędka 60 - 100 gr sprawdź sie na Wisłę na suma z gruntu czy przesadziłem z masa wyrzutową Dokupiłem do tego jeszcze kołowrotek Dragon magnum heavy i żyłkę karpiówkę 0 ,35 mm Czy to będzie dobry zestaw na lato na sumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
węgorz Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 Panowie a jaka wątroba jest najlepsza na suma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 słyszałem ze z byka ale nie wiem czy to prawda znajomy łowił na świńską wątrobe i tez miał brania więc chyba ogolnie watroba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stocha Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Mam pytanie czy wędka 60 - 100 gr sprawdź sie na Wisłę na suma z gruntu czy przesadziłem z masa wyrzutową hmm.... chłopie przesadziłeś?,z taką wedką to raczej możesz ruszać na niedomiarki Zainwestuj w coś odrobinę mocniejszego np. 160;180g,a żyłkę zastąp mocną plecionką jaka wątroba jest najlepsza na suma? wieprzowa i z gęsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ego Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Mam pytanie czy wędka 60 - 100 gr sprawdź sie na Wisłę na suma z gruntu czy przesadziłem z masa wyrzutową Dokupiłem do tego jeszcze kołowrotek Dragon magnum heavy i żyłkę karpiówkę 0 ,35 mm Czy to będzie dobry zestaw na lato na sumy Wszystko zalezy od miejsca, jezeli jest sporo zaczepow to raczej potrzebny jest solidniejszy sprzet, a sumy lubia przebywac wlasnie w takich miejscach.Ja raczej polecilbym mocniejszy zestaw w koncu po co zmarnowac okazje urywajac byc moze swoj nowy rekord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 7 Maja 2008 Share Napisano 7 Maja 2008 http://www.allegro.pl/item355124572_morsko_karpiowy_z_wolnym_biegiem_york_big_game.html co myslicie o tym kołowrotku czy dobry an sumocha czy zasłaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 7 Maja 2008 Autor Share Napisano 7 Maja 2008 co myslicie o tym kołowrotku czy dobry an sumocha czy zasłabyJa bym nie ryzykował.Moje przymiarki do kręciołka sumowego zakończone to będzie TEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 7 Maja 2008 Share Napisano 7 Maja 2008 Moje przymiarki do kręciołka sumowego zakończone to będzie Wygląda dobrze. Ciekawe jak się spisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 7 Maja 2008 Autor Share Napisano 7 Maja 2008 Ciekawe jak się spiszePlanuje mu dać wycisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 7 Maja 2008 Share Napisano 7 Maja 2008 Planuje mu dać wycisk Oby Ci się sprawdziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi