L3VY Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 A próbowałeś na drop shota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spn83 Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Nie, wydaje mi sie że drop shot to raczej metoda na łódke a tak poza tym można wiązać drop shota na plecionce bo słyszałem że w tej metodzie tylko żyłka wchodzi w gre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeChifre Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Sczupak28 Ładny medalowy karaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poranek Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Szczupak z jeziorka 58 cm na woblera Gloog Nike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Odra. Za dnia nastawiłem się na klenie. Bez brania. Było tak przyjemnie, że deszcz mi nie przeszkadzał i zostałem powojować za sandaczem. Jak zaczął żerować, to zmieniłem miejsce i od razu nastąpiło branie. Na Kongerze 5-18g branie jest miękkie i wędka dobrze trzyma rybę. Pierwszy sześćdziesiątak. Minęło dwadzieścia minut i drugie przytrzymanie. Tym razem zacząłem łowić na swoje woblery. Drugi sześćdziesiątak. Później były jeszcze dwa sandacze. Jeden około 70cm, ale wyciągając aparat dostał luz i odpłynął. Czwarty miał około 40cm. Trafiło się kilka okoni na różne woblerki, bo była okazja przetestować swoje wyroby na dobrze żerujących rybach. Na odchodne jeszcze branie szczupaka, również w granicach 60cm. To nie pierwszy u mnie nocny szczupak na spinning. po 23-ej zakończyłem wędkować. Niestety wobler, który najlepiej się sprawował został między kamieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spn83 Napisano 16 Września 2013 Share Napisano 16 Września 2013 No to się jaceen, pobawiłeś, ja też miałem ciekawą przygode mianowicie dzisiaj o 6 rano byłem już na swojej miejscówce sandaczowej pierwszy rzut i branie, hol życia mega odjazdy, wędke mi z ręki wyrywało, nadgarstek bolał, myśle sobie jest jest jest pierwszy sum w życiu i wkońcu po 20 minutach ryba ląduje na brzegu i co, jest to karp 85cm i 15kg. Szkoda http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4e440c754f35ca67.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 16 Września 2013 Share Napisano 16 Września 2013 Dlaczego Szkoda jeżeli hol życia mega odjazdy, wędke mi z ręki wyrywało, nadgarstek bolał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spn83 Napisano 16 Września 2013 Share Napisano 16 Września 2013 Szkode że nie sum albo sandacz, wiadomo zabawa była fajna ale spodziewałem się metrowego drapieżnika, tak poza tym wzioł na białego koguta i na tym łowisku karp to naprawde rzedkość ale jesxcze raz to napisze hol życia!!! jak z filmów wędkarskich:) nowa wędka Dragon Millenium 10-35g dała rade i spisała się wzorowo ciekawe tylko jak wpłyneło to na kołowrotek bo hamulec był skręcony na 80% a ryba szła jak chciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milosz Napisano 16 Września 2013 Share Napisano 16 Września 2013 Jaceen gratuluje, o takich rybach mogę sobie tylko pomarzyć U mnie wczoraj na rzecze bardzo kiepsko, jedynie okoń w wersji mini na paprocha. Za to na grunt widziałem jak 2 gości wyciągało rybę za rybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 Sczupak28 Ładny medalowy karaś są większe i jest ich mase.Ale ja białej ryby nie łowie , z chrześnikiem się wybrałem na zabicie czasu. Ja tylko drapieżniki.Jak skończę robote w polu to wybiorę się na 3 dni do wujka to coś powinno być . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 Odra.Za dnia nastawiłem się na klenie. Bez brania. Było tak przyjemnie, że deszcz mi nie przeszkadzał i zostałem powojować za sandaczem. Jak zaczął żerować, to zmieniłem miejsce i od razu nastąpiło branie. Na Kongerze 5-18g branie jest miękkie i wędka dobrze trzyma rybę. Pierwszy sześćdziesiątak. Obrazek Minęło dwadzieścia minut i drugie przytrzymanie. Tym razem zacząłem łowić na swoje woblery. Drugi sześćdziesiątak. Obrazek Później były jeszcze dwa sandacze. Jeden około 70cm, ale wyciągając aparat dostał luz i odpłynął. Czwarty miał około 40cm. Trafiło się kilka okoni na różne woblerki, bo była okazja przetestować swoje wyroby na dobrze żerujących rybach. Na odchodne jeszcze branie szczupaka, również w granicach 60cm. To nie pierwszy u mnie nocny szczupak na spinning. Obrazek po 23-ej zakończyłem wędkować. Niestety wobler, który najlepiej się sprawował został między kamieniami. Jacen kapitalny spiningista z Ciebie. Tylko pozazdrościć takich okazów. Zdradż przepis jak je grilujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 Przecież widzisz jak, aparatem fotograficznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madman Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 szczupak28 - obawiam się, iż pytanie o grillowanie to obelga dla jaceen'a Mogę się mylić, ale jak na mnie to typowy człowiek legii "Catch&Release" Pięknie panowie łowicie! Karp na blaszkę to już drugi tutaj zamieszczony złapany na spina. Kto wie, może wobec zmian unijnych norm karpie postanowiły zmienić dietę... Nasz ostatni sobotni wypad z fedeerami i żywcami zakończył się kompletnym brakiem kontaktu z drapieżnikiem, toną (ponad 10 sztuk, nie liczyliśmy dokładnie) ładnych wzdręg (kilka ładnie nad wymiarem), małym leszczykiem, kilkoma płotkami i tym oto (złapanym przez maniu394) linem. Wymiarowa na styk perełka kończąca nasze posiedzenie nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milosz Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 szczupak28 - obawiam się, iż pytanie o grillowanie to obelga dla jaceen'a Mogę się mylić, ale jak na mnie to typowy człowiek legii "Catch&Release" Śmiejcie się śmiejcie, gdyby jaceen nie wypuszczał ryb to by w Odrze nie uświadczył większej ryby Można tylko cieszyć się (i uczyć) że taki ktoś dzieli się swoimi relacjami i dążyć do takiej regularności połowów jak ww kolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 Wczoraj od rana czułem po kościach, że jest szansa na suma. Namówiłem kolegę na zasiadkę w dość niedogodnym logistycznie miejscu, ale warto było, bo na brzegu zameldował się: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert7791 Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 Gratulacje... prosimy o szczegóły.. na co się połakomił. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 prosimy o szczegóły.. na co się połakomił. Metoda gruntowa, żywa ukleja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 6-8. spining w dwie osoby, kumpel 2 szczupaczki niewymiarowe i ładny okoń, ja bez ryb. Temperatura 6 stopni. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Metoda gruntowa, żywa ukleja. Czy stosujesz jakiś zestawik z tą ukleją czy pojedynczy haczyk? Ustawiłem się na weekendzie z kiełbikami na delikatnym zestawie z myślą o sandaczu. O to co mnie spotkało po 2-3 sekundowym kontakcie chyba właśnie z sumem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Czy stosujesz jakiś zestawik z tą ukleją czy pojedynczy haczyk? Dla porządku- suma złowił kolega ale stosujemy podobne zestawy. Jak widać na filmie to pojedynczy hak 1/0 Mustad. W tym przypadku miał na przyponie żyłkę 0,30. kombinuję też z zestawami gruntowymi ze spławikiem podwodnym i parę brań też było w tym roku, ale to dopiero testowy sezon. O to co mnie spotkało po 2-3 sekundowym kontakcie chyba właśnie z sumem: Wygląda mi to na zbyt mocno dociągnięty hamulec. W ciągu 3 sekund odjazdu na hamulcu "akurat" nie powinno się tak stać z hakiem tego typu. Ewentualnie druga opcja- ryba po zacięciu z dużą siłą uderzyła w żyłkę ogonem i na krótkim odcinku żyłki jest w stanie wygenerować taki impet żeby zniszczyć hak. Podobny przypadek miałem podczas zlotu z grubym karpiowym haczykiem (jest na filmie ze zlotu cz.1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Wiślano-sumowy dream team w składzie mój Tato Romek i Mateusz ostro poszaleli ostatnio na Wisełce na zdjęciach dwie największe ryby 227 cm i 225. Nie były to jedyne kolosy tego pływania. Najlepsze jest to że po braniu ten 227 uszkodził kabłąk czego nie zauważyli i ostatni sum 180cm po prostu po odjazdach go wyrwał. Ojciec złapał za plecionke , urwali i przewiązali do kołowrotka kolegi, i cała walka wyglądała tak że ojciec pompował suma a kolega obok zwijał plecionke )) W weekend kolejny raz atakujemy, tym razem moja kolei na kolosa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milosz Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 DAWID po prostu brak słów O.o Ludzie na takie ryby polują całe życie i im się nie udaje a tu kilka takich kolosów. Wcześniej pstrąg gigant, teraz sumy ludojady - wy łapiecie czasem coś małego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neyson Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Jestem tutaj w zasadzie tylko czytelnikiem ale teraz to muszę się odezwać... Dawid.. Ty i twój tata jesteście dosłownie profesjonalistami.. powinniście uczestniczyć w programach autorskich o branży wędkarskiej Pozostaje mi tylko pogratulować i zapytać.. na co wzięły hehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 DAWID, Ależ potwory! Jednak w naszych wodach również można połowić sumy takich wielkości i wcale nie trzeba się wybierać do Hiszpanii Kolejna rzecz jaka cieszy, to że takie ryby wróciły do wody Tylko gratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 DAWID pogratuluj ojcu okazów !! Na co wzięły, wobler ?? Dzień z takimi rybami to chyba marzenie każdego sumiarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi