DAWID Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Znalazłem rano dwie godziny wolnego czasu, więc podjechałem poganiać za pstrągiem. Wybrałem jedną z rzeczek i ruszyłem na jej nizinny odcinek, nizinny tylko z nazwy, bo odkąd pamiętam trafiały się tam w zimie pstrągi. Jednak można tam łowić na spławik i nie ma takiego regulaminu jak na rzekach krainy pstrąga i lipienia, dlatego populacja ryb szlachetnych jest tam lekko mówiąc przetrzebiona. Łowienie nie przypomina tam pstrągowania, ot taki wolniak, bez zwałek i miejscówek. Trzeba obławiać rzekę centymetr po centymetrze. Temperatura sporo poniżej zera, więc na agrafce powiesiłem Salmo Minnowa 6cm w kolorze jaskrawym, tygrysim, poszedłem tropem łowienia pstrągów na agresje. Po jakimś czasie, piękne branie, odjazd, młynki i mam fajną rybe podbieraku. Jedna szybka fota kropek wraca do wody, a ja kończe łowienie. Super poranek C&R!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 DAWID, super rybka, zgłaszaj do GP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adad Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Ja również zaliczyłem swoją pierwszą wyprawę na pstrągi. Byłem nad niewielką leśną rzeczką Opolszczyzny. Kilka pstrągów widziałem przez polaroidy. Zaliczyłem 3 brania, zaciąłem wydaje mi się prawidłowo, ale tylko jedną rybę zapiąłem, która zaczęła skakać po wierzchu wody i szybko się spięłą. Strasznie płochliwe te pstrągi. Leżąca resztka śniegu utrudniała ciche podejście. Zauważyłem jak pstrąg się spłoszył w momencie jak do wody wrzuciłem woblera. Potem już tylko spuszczałem woblerki z nurtem. Za kilka dni spróbuję ponownie. Wkręca takie wędkowanie! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 2 Lutego 2015 Autor Share Napisano 2 Lutego 2015 Robal, coraz bardziej staram się ulepszać moje C&R, czyli np. skracać czas w jakim ryba jest po za woda i dlatego nie mierze większości pstrągów, szczególnie w zimie. adad, wkręca, wkręca, nawet nie wiesz jak bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeeNhq Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 Śliczny pstrąg szkoda, że targi w ten weekend bo też bym pojechał nad wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pewniak Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Ja również zaliczyłem swoją pierwszą wyprawę na pstrągi. Byłem nad niewielką leśną rzeczką Opolszczyzny. Pozdrawiam! Adad jeśli możesz to napisz nad jaką rzeką byłeś (może być na priv jeśli nie chcesz zdradzać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Zaległy film z rozpoczęcia sezonu. Pogoda jakże inna od tego co teraz za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankowaty Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 tomek1, fajny filmik, sam się zastanawiam, czy czegoś nie nagrać W poprzedni weekend też próbowałem przechytrzyć płotki i wyszło raczej słabo - 3 sztuki ~30cm na rzece Oławie. Dzień później na Odrze tylko jedno branie i jeden zabłąkany leszcz 47cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 tomek1, fajny filmik, sam się zastanawiam, czy czegoś nie nagrać Chętnie bym obejrzał jak ciągniesz te płotki-maciorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 U mnie ciągle podlodowo w sobotę jezioro Łaśmiady trochę okonia i płotek , ale nic wielkiego .W niedzielę jezioro Śniardwy trochę okonia po 27cm. ale jak na cały dzień we trzech to też bez rewelacji - za to pogoda jak nigdy - zawieje i zamiecie chociaż w słoneczku nawet ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 A gdzie lowiles na lasmiadach bo spora część jeszcze słabo zamarznieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 A gdzie lowiles na lasmiadach bo spora część jeszcze słabo zamarznieta W Sikorach Jurskich , ale widziałem też gości obok tej wyspy i za wyspą od strony Ułówek - na Łaśmiadach byłem dopiero 3 raz więc nie znam jeszcze miejscówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekCLI Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Dzisiaj zdecydowałem się sprawdzić powłokę lodową i oczywiście powędkować,lód bardzo zróżnicowany od 10 do 6cm wiec trzymałem się bardziej strefy brzegowej max 10m za trzcinę,dopisały nawet ładne płocie oraz jeden piękny okoń 26cm,podejrzewam,że była to samiczka,po barrrdzo grubym brzuszku:)oczywiście wszystko pływa dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adad Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Trzecia wyprawa i w końcu sukces. Wobler dorado plywający w kolorze otaczającego krajobrazu, czyli kolor trzcinowy. Jakoś wyjątkowo mi pasuje ten kolor do tej wody. Mała rzeczka. Pierwszy pstrąg w życiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Pierwszy pstrąg w życiu Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 U mnie ciągle podlodowo dziś byłem z bratem na Śniardwach , lód przeważnie 20cm.(Guty) chociaż gdzie było więcej śniegowej brei po ostatniej odwilży tej wiosny dziś było -7*C to jest go na cały świder ,czyli 40cm. ale lód jest kruchy i są niebezpieczne miejsca ,dziś widziałem jak na środku jeziora takie miejsca woprowcy oznaczali czerwonymi flagami Pogoda superancka można było się opalać , rybka jednak słabo - 15 okoni po 25 cm i więcej , 20 maluchów i ze 30 płotek ale liczy się odpoczynek na świeżym powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pewniak Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Trzecia wyprawa i w końcu sukces. Wobler dorado plywający w kolorze otaczającego krajobrazu, czyli kolor trzcinowy. Jakoś wyjątkowo mi pasuje ten kolor do tej wody. Mała rzeczka. Pierwszy pstrąg w życiu Gratulacje! Trzydziestak to już jest coś. Nie ma piękniejszego łowienia niż pstrągowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 15 Lutego 2015 Autor Share Napisano 15 Lutego 2015 adad, graty, teraz już z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adad Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 Dzisiejsza wyprawa na innych odcinek zakończyła się sukcesem. Najpierw mała załamka jak zobaczyłem świeżo wyczyszczoną przez meliorantów rzeczkę, ale po przejściu 500m doszedłem do miejsca końca pracy koparki. Pstrąg wziął w miejscu ksiązkowym, czyli dołek przed zwalonym pniem. Niestety takich książkowych miejsc jest na tym odcinku niewiele. Dokładnie jedno. Piękna pogoda, przygoda wędkarska i czego chcieć więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Wczorajszy wynik paru godzinnej zasiadki nad Pasłęką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barylax Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 wczorajszy wyjazd nad staw jedyny z 4,odwiedzonych trochę odmarznięty,ogólnie rybki bardzo niemrawe,łowiłem od 13 do 16,efekt ok,20 płotek w przedziale 15 22cm oczywiście wszystko pływa dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shoe Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Piękne ryby łowicie, u mnie taki lód, że sie nie da wejść a do tego wiatrzysko jak w kieleckim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Potwiedzam, w kieleckim niemiłosiernie dzisiaj wiało. Ale przynajmniej na lód da się wejść dzisiejszy wypad za okoniem z drophotowymi przynętami. Nastawiałem się na dużego okonia, niestety bez efektów nie licząc dwóch ładnych uderzeń. Ale na echu ładnie było widać, jak chodziły w toni, obstawiam że były to własnie okonie, także jutro powtórka tym razem w blaszkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maszkaron Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Byłem w sobotę na rowerze i zdziwił mnie widok wielu wędkarzy nad Wisłą. Łowili na przepływankę. Jeden wyciągnął przy mnie ładnego leszcza. Dla mnie to żadna przyjemność siedzieć przy lodowatym wietrze. Na Kanałku Żerańskim podobnież totalna słabizna. Szkoda mi sklepikarzy, bo przez brak lodu mają bardzo mały ruch. No ale przynajmniej więcej ryb dotrwa do tarła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Dziś pierwszy wypad w tym roku, 1,5h nad Wartą bez kontaktu z rybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi