Migdał Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Dzieki, wyskrobałem takiego około 8cm, ale strasznie gruby jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szotornik Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 to na diete go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 dokładnie na dietę a tak poważnie to lepiej jak brzuch wobka jest węższy od grzbietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migdał Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Moja wiertarka nie toleruje małych wiertełek muszę kupić nową. I zacząć robić małe woblery, takie bardziej mi się przydadzą niżeli duże. Ale małe ciężko zrobić, muszę się starać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Witam Tak czytam i czytam i patrzę że coraz to młodsi strugają i całkiem nieźle to im wychodzi , więc i ja zamierzam spróbować swoich sił w struganiu zatem mam kilka pytań : - Myślicie że dam radę coś wystrugać ? (mam 12 lat) -Do wklejenia drutu klej dwuskładnikowy np.Distal ? (mam zamiar przecinać wobka na pół i wtedy wklejać stelaż i obciążenie) Jaki klej do sklejenia połówek korpusu ? -Czym przecinać wobka ? - Czy nierdzewny drut średnicy 0,8 mm się nada ? Drewno już mam tata ściął mi całą piękną lipe Ile mam czekać na jej wysuszenie ? Mam ją okorowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiu93 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 MIgdał moja tez nie toleruje:) chodzi ci o wiercenie malych otworkow na uszka? ja to robie tak ze male wiertełko obwijam chustka i dopiero zakladam...daje rade wiercic tym nawet:) wiec moze nie wydawaj hajsu na nowa wiertare:) Co to wito: Po co przecinac wobka...lepiej wywiercic dziurki na uszka i wklejac je... a obciazenie mozna robic tak, ze wiercisz dziure i zalewasz ja olowiem(ja cyna) Distal będzie dobry:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 zatem mam kilka pytań : na które odpowiedzi były już w tym temacie wystarczy poczytać, wiem że jest tego sporo, ale do wiosny dasz radę i przeczytać i wobków nastrugać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 sinus, czemu zakładasz z góry że jest w temacie ? np. czym przecinać wobka nie ma i czym skleić dwie połówki korpusu . A pozatym nie mam przyjemności czytać 80 str tematu P.S stasiu nie wiem czy to wytrzyma Wolę przeciąć wobka na pół i wtedy już mogę z nim cuda robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 sinus, czemu zakładasz z góry że jest w temacie ? bo jestem na forum na tyle długo, że wiem że o tym było. A pozatym nie mam przyjemności czytać 80 str tematu to użyj opcji "szukaj" - ona naprawdę działa.... a idąc na łatwiznę i pisząc wprost że ci się nie chce poszukać pokazujesz że po pierwsze jesteś leniem, po drugie nie szanujesz innych użytkowników "co z tego że było napiszcie mi jeszcze raz bo nie chce mi się szukać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiu93 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Małe żuczki:) Test w misce przeszły śpiewająco, maja drobny defekt lakierniczy w postaci gluta z lakieru na koncu, ale po calkowitym wyschnieciu zeszlifuje i bedzie ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 a jaka one mają długość? gluta zostaw, on nie będzie przeszkadzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 sinus, czemu zakładasz z góry że jest w temacie ? bo jestem na forum na tyle długo, że wiem że o tym było. A pozatym nie mam przyjemności czytać 80 str tematu to użyj opcji "szukaj" - ona naprawdę działa.... a idąc na łatwiznę i pisząc wprost że ci się nie chce poszukać pokazujesz że po pierwsze jesteś leniem, po drugie nie szanujesz innych użytkowników "co z tego że było napiszcie mi jeszcze raz bo nie chce mi się szukać" moja wina , moja wina , moja bardzo wielka wina . Ok sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiu93 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 ok 2cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 powinny być łowne, 2-3miesiące i rób testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiu93 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 No pewnie, że będą testy:) Zostaną przetestowane na małej rzece z jaziami,kleniami...a także na Wisełce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migdał Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Ktoś sprzedaje tanio mikro-woblerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 czemu sam ich nie robisz? przecież to banał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migdał Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Teraz kombinuje z wiertłami... jeszcze kupa roboty przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 ja tam wiercę bez wiertarki mimo że mam chyba ze 3. biorę wiertło w kombinerki i wiercę, lipa jest na tyle mięka że 1 otwór robię 5 sekund jak nie mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiu93 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Dzisiaj ukończyłem 2 nowe woblerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 A jaka bedzie dobra srednica drutu to woblerków od 2 do 4cm Zastanawiałem sie nad 0,5 ale nie moge znależć takiego na allego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Ja używam 0.8 i nie trzeba przesadzać bo na pewno nie jest za gruby. a z 0.5 mogą być kłopoty bo ciężko będzie wywiercić otwór około 0.7mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Jako nowy na forum chciałbym się przywitać, a jako że temat jest bliski nie tylko sercu ale i paluchom pozwolę sobie wtrącić trzy grosze. Drut, jakiego używam do najmniejszych wobków kleniowo-jaziowych w granicach 1,5-2cm, to zakombinowane nierdzewne 0,60mm. Ma tylko jedna wadę jest twardy i trzeba się z nim troszkę pomęczyć żeby zrobić stelaż. Do pozostałych przeważnie 0,8 choć czasem niższe średnice. Otwory wiercę sporadycznie raczej w czymś co ma przypominać jerka. Przeważnie nacinam rowek, nawet w tych najmniejszych woblerach. Migdał jak jesteś zainteresowany to daj znać. Sprzedać nie sprzedam ale cuś wydłubć mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiu93 Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Nowe wobki:) jeszcze bez sterów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Ciekawe, czym malowałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi