Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam.

CZy nie mysleliscie moze zeby formy zrobic z poliweglanu ? Material bardzo twardy po zastygnieciu , podgrzewa sie go do 380C , zastyga w okolo 5minut -wystarczy przedmuchac sprezonym powietrzem , po zastygnieciu jest twardy jak szklo .

Mozna takrze robic jerki tonace poprzez wstrzykniecie do formy pod cisnieniem (kompresor ) . I material dosc tani do zakupu w formie granulatu .

Mozna takrze dodac do rozgrzanego materialu elementy blyszczace : brokat itp kolorowe opilki metalu i bedzie efekt holograficzny .

Na razie to teoria , w przyszlym tygodniu zakupie troche materialu i jak bede mial czas dam znac jaK WYCHODZA formy z tego materialu .

Pozdrawiam.

Napisano

Pomysł przyszedł mi do głowy po przeczytaniu wlasnie tego calego topicu a w szczegolnosci o robieniu woblerow z form .

Pracuje w firmie ktora produkuje plyty DVD i wlasnie do tego uzywa sie poliweglanu wtryskiwanego na wtryskarkach ( tylko taka zabawka kosztuje kilkaset tys zl :()

W kazdym razie , poliweglan kupuje sie jako granulat , trzeba poszukac na necie , mozna takze uzyc granulatu polipropylenu . poliweglan trzeba podhrzac do OK 350- 380C . Po zastygnieciu jest twardy jak szklo , ale w przeciwienstwie do szkla nie peka i sie nie kruszy w duzej masie -wykonana forma z poliweglanu bedzie prawie niezniszczalna a i latwiej zrobic niz np metalową. Jedynym problemem bedzie jesli uda sie go juz podgrzac w warunkach domowych do takiej temperatury jest to ze na wykonanie odlewu polowy woblera mamy zaledwie minutke ale mysle ze jest to czas wystarczajacy . Sam material nie jest szczegolnie drogi w formie granulatu tylko nie wiem czy nie trzeba od razu kupic worka 25KG . Polipropylen jest takze OK kosztyuje ok 5zl za KG i jest barwy bialej i troszke lzejszy od poliweglanu i nawet jesli nie jest wtryskiwany pod cisnieniem nie zostaja w nim pecherze powietrza .

Cena poliweglanu OK 10zł za kg .

Natomiast juz poza formamy przyszedł mi pomysł zeby z samego poliweglanu robić Jerki (ew woblerki tonace bo poliweglan przetopiony nawet w bardzo malej ilosci jest ciezki ) .

Bez problemu dalo by sie uzyskac efekgty jak w woblerach Glass Shad rapali - dodac brokatu lub czego dusza zapragnie .

Problemem przy robieniu woblerow z poliweglanu bedzie wtryskiwanie go pod cisnieniem do formy - na razie nie wiem jak ten problem rozwiazac .

Na razie to teoria ale podejrzewam ze jak uda mi sie odkupic kilka kilogramow z firmy to zabiore sie za to moze nawet w firmie uda mi sie zrobic taka forme :)

Pozdrawiam .

Napisano

Witam ponownie .

Wiec tak zrobilem na szybko probe w pracy i odcisnalem polowke woblera w rozgrzanym poliweglanie - efekt bardzo dobry idealne odwzorowanie kazdego najmniejszego szczegolo.

Wiec teraz pozostaje tylko wymyslic domowy sposob zeby podgrzac go do 280c :)

W kazdym razie jest to calkiem dobry material na forme i praktycznie niezniszczalna :)

Pozdrawiam.

Napisano

no pomysł niezły

a czy poliwęglan nie przykleja się do odciskanego modelu?? to też by było duże ułatwienie bo przy żywicy wystarczy drobny błąd i nie wyjmiemy modelu z formy..... :( a wtedy cała zabawa od nowa

i ciekawe jak z przyklejaniem sie żywicy do poliwęglanu bo Szeryf pisał aby model z ramką układać na plexi i wtedy zalewać bo żywica epoksydowa się do tego nie klei

• 2 weeks later...
Napisano

nareszcie udłao mi się uzyskać zadowalające mnie efekty robiąc 100% wg metody Szeryfa, pazłotka użyłem ze śmietany i margaryny, dobrze się układa jedyne zmarszki powstają na grzbiecie i brzuchu wobka ale to się zakryło lakierem bezbarwnym i po pomalowaniu nic nie widać

metoda faktycznie przy większej ilości form (ja mam 4 szt to trochę mało) jest wydajna i czekając na utwardzenie żywicy możemy wykańczać już gotowe

oto mała próbka

wobki wyjęte z formy i naddatek folii obcięty nożyczkami:

f57a6717275cc317m.jpg

od góry 4cm, 6,5cm, 6cm, i 5,5cm

a tu gotowy model (7cm) na piątą formę, dziś w gips a jutro robienie połówek i może już zaleję żywicą,

621d16d5fc731494m.jpg

model jest w wzorowany na znanym wyrobie ;) ale jest w 100% wyciosany mymy ręcami :) (wobki ze zdjęcia powyżej też z moich modeli)

Napisano

Witaj konktenbit nieźle, ciekawe kształty ale pokaż też gotowca pomalowanego, a jak zamierzasz rozłożyć obciążenie w tym sliderku czy to będzie model pływający czy tonący :?::grin:

Napisano

no też mi się podobają :lol:

gotowce to jutro, bo dziś skończę malowanie

jeśli chodzi o slidera to nie wiem, muszę pokombonować, z moich skromnych doświadczeń wynika, że z tonącymi jest trochę mniej problemu i jeśli ogon bedzie cięższy od głowy to nawet lekkie szarpnięcie powoduje niezły zwrot, tak na logikę to normale bo wtedy cięższy ogon dostaje większego przyśpieszenia i pędzi do przodu szybciej niż głowa :) ale nie jestem tego pewien bo zrobiłem dopiero kilka takich z balsy ( i to dawno) i może poprostu tak wyszło

sądze, że zrobię kilka szt z różnym rozmieszczeniem ołowiu i dopiero wtedy coś można powiedzieć, postaram się to przedstawić na forum

a może ktoś to już dokładnie wie i sie podzieli takimi informacjami........

Napisano

Witaj ja chyba z dwa lata temu zrobiłem zdjęcie rentgenowskie z góry i boku tonącemu i rozkład ciężaru wyglądał mniej więcej tak jak mówisz z tym że był jeszcze przesunięty na bok wzdłuż osi a pływającego nie próbowałem robić więc nie wiem za wiele na ten temat, ale kierując sie twoim rozumowaniem może wystarczy tylko zmniejszyć ciężar a pozostawić jego rozkład może to wystarczy do prawidłowej pracy, albo też spróbować tego sposobu z prześwietleniem?

Napisano

oto zdjęcie wobków prawie gotowych brakuje oczu i sterów ale widać co można zrobić

854f8e57dc3672f6m.jpg

ten na samym dole trochę nie bardzo bo to jeden z pierwszych i pazłotko to byle jakie dałem aby było ale dwa pozostałem już wyszły spoko

9ec776f729c3bafbm.jpg

tutaj trzy od góry to nie oklejane na samym dole oklejony tkaniną ale już po wyęci z formy te były robione z żywicy poliestrowej jako "golasy"

4585e2395bed6c6am.jpg

a tu moje struganie, bo czasem mnie naleci na takie dłubanie od góry: balsa, lipa, i jakaś pianka, oklejone pazłotkiem z papierosów i ostatni własnoręcznie przez moją żonę ;) namalowaną "grafiką" kredkami

Napisano

No jestem pełen podziwu, super najbardziej podoba mi się ten kredkowany jest fajniutki ale i pozostałe też ok. A jakie masz doświadczenia z golasami cz nie lepiej i szybciej je wykonywać

ja właśnie przygotowuję formy z gumosilu do poliuretanu myślę ze będzie dużo szybciej.

Napisano

faktycznie golasy wychodzą szybciej ale oklejne są bardziej chodliwe ;) i mi się podobają

mam dwie formy z gumolsilu ale nie nadają się do metody ze styropianem (gdyby je wykonać jak formy z żywicy to by były), natomiast do poliuretanu pewnie by się nadały (robiłem w nich z poliestru i mikrobalonu)

zastnawia mnie jak się taka forma zachowa po wtryśnięciu pianki tzn o ile się odkształci

golasy najlepiej chyba wykonywać właśnie w formach silikonowych bo nic się do nich nie czepia;) jak robiłem w żywicznych to raz ledwo wyjołem (wydłubałem) wobka coś niedokładnie było posmarowane rozdzielaczem....

albo stosować jakieś dobre rozdzielacze bo ja jestem na etapie przeterminowanego wosku do układania włosów :D, maży mi się rozdzielacz w spraju psik i już gotowe

Napisano

Ja stosowałem jako rozdzielacz najcieńszą folię spożywczą też dobre efekty, ale jednak do sylikonów nie trzeba nic, ja próbuję wykonać na próbę tym samym sposobem co i z żywicy czyli dwódzielną trochę mam obawy jak zachowają się kołki prowadzące bo jednak gumosil jest elastyczny ale spróbuje trochę mi brak czasu a na domiar sąsiad zabronił mi wykonywać jakichkolwiek prac w piwnicy, same problemy.

Napisano

Witam,

Widzę, że temat ożył na nowo. Cieszę się bardzo, że jeszce się chce komuś tak jak mi :).

Wrzucę kilka zdjęć moich wyrobów testowych:

1. Jeszcze nie obrobione

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5f71e91dc6bf28c.html

2. Wykończone

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aa63dae847d4730f.html

3. A tak działa niebieski, na razie skusił maluszka ale zawsze to coś:)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33dab495016a2999.html

Czekam na wasze testy z jerkami bo sam nie wiem jak rozłożyć obciążenie. Teraz nie mam na testy czasu bo jak wolna chwila to lecę na d wodę. Jak przyjdzie zima to sie zbiorę i bedę robiła dalej z foremek:).

Napisano

ja zrobiłem kołki na stałe w jednej połówce z gwoździ z łebkiem o dużej średnicy, w silikonie możemy sobie na to pozwolić bo jest elastyczny,ja jak wyciągałem z formy to ją delikatnie skręcałem w jedną i drugą stronę i ładnie się otwierała,

dodatkowo na jednej połówce mam takie stożkowe wypustki z których powstały stożkowe wgłębienia w drugiej połówce :), (znaczy się powstawały odwrotnie)

wykonując jak formy z żywicy poprostu ustawia się stożki z plasteliny i gotowe, myślę że to pomaga bo same kołki mogą się szybko wyrobić w silikonie a tak jest dodatkowa stabilizacja

myślałem też aby kołki wykonać z teflonu bo chyba to też antyczepliwe do żywicy czy pianki ale nie miałem tego w ręce i nie wiem czy wytrzyma (jak zapomnimy gwoździa posmarować czymś tłustym to potrafi złapać i trochę ciężko wyciągnąć wobka wtedy)

a z tą folią spożywczą to mnie wczoraj wieczorem olśniło:) jak robiłem gipsowe odlewy modelu slidera :) (w przyszłym tyg pewnie powstanie nowy wobek z mojej stajni :D:D:D:D)

Napisano

no z tym pomieszczeniem to masz ból...........

co do pianki to już kiedyś o niej czytałem że ktoś kupił i używał do produkcji woblerów niestety nie wiem jak efekty

gęstość ma 25-34kg/m3 a to z tego co wiem za mało, wyjdzie wobek ale miękki coś jak pianka montażowa

gęstość dobrej pianki powinna wynosić jak tej PUREX WG 30200 OR firmy Polychem Systems i wiem że z tej są robione wobki ale nie wiem gdzie kupić mniejszą ilość.......

wiem też, że do wobków (powiedział mi to gość z tych zakładów) używają pianki Izopianol 50/110E Zakładów Chemicznych Zachem z Bydgoszczy ale też sprzedają duże ilości, ale jak ostatnio patrzyłem to znikneła z ich oferty :(........

co do ilości to dzwoniłem jakiś czas temu, może coś się zmieniło więc można ich pomęczyć

są to pianki co do którch jest pewność, że wobki z nich wychodzą

Napisano

piana 2k sie nie nadaje osobiscie to sprawdzilem wobki wychodza mieciutkie mimo uzyskania sporego cisnienia w formie natomiast formy wykonane z gumosilu sa rewelacyjne nic nie daje takiej gladkosci a kolki prowadzace powinny byc czescia formy ja wkladam 4 rurki centymetrowej dlugosci do pierwszej czesci formy po zalaniu i utwardzeniu wyjmuje je i inastepna czesc formy wykonuje na pierwszej co daje w 100%centryczne skladanie formy po zalaniu a rozdzielacz w spreiu jest w ofercie firmy ktora sprzedaje gumosil i polastosil

Napisano

piotrek75- rozumiem że te rurki służą jako prowadnice tymczasowo,po stwardnieniu je usuwasz i później tylko otwory po nich są analogiczną częścią drugiej połówki, i jakiej są średnicy :?:

Napisano

rurki sa tymczasowo i otwory sluza jako prowadnice srednica okolo 1cm tak wykonuje formy z polastosilu gumosilu i zywicy i sprawdza sie to znakomicie

Napisano

no i jest forma do jerka

połówki wyjęte z gipsu, akumulatorek na zdjęciu jest rozmiaru AA (zwykły paluszek):

710da71fbdba80ddm.jpg

gotowa forma (brak kołków prowadzących):

6ebbec40334e3344m.jpg

testowe wyciskanie sreberek :) :

0266a12900d006abm.jpg

ogólnie jest to forma, z której jestem najbardziej zadowolony, jeszcze najważniesze - czy a raczej jak wyjdą wobki i jak będa pracować myślę że dziś zrobię test ale z żywicy z mikrobalonem (ze trzy szt z różnym rozmieszczeniem ołowiu)

Napisano

extra, ależ jestem ciekaw jak Ci wyjdą testy czy będziesz przesuwał obciążenie na któryś boków czy tylko w osi przód-tył opisz szerzej swoje spostrzeżenia będę wdzięczny.

Napisano

jakoś odnosze wrażenie, że tylko my jesteśmy chętni dzielić się wiedzą zdobytą :)

niestety nie wiem kiedy teraz będe miał trochę czasu na wobki bo mi się

!!!!!! :D :D :D SYN URODZIŁ :D :D :D !!!!!!