Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj miałem chwilę czasu i niestety nie mam dobrych wiadomości...

Wobki pomalowane żywicą 2 dni temu nadal są wilgotne :shock: Widocznie dałem za mało utwardzacza :???: także teraz zostaje pytanie: czy acetylon nie będzie się gryzł z balsą? Bo jak tam to raczej wobki ciężko będzie odratowac :cry:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

pomaluj jeszcze raz tylko dodaj więcej utwardzacza powinno zaschnąć i dojść do reakcji pozatym jakiej żywicy używasz polimeru czy epidianu

Napisano

Roman fantastyczna robota :razz: w życiu bym nie pomyślał że można robić takie cudeńka w domu :oops:

biedroneczka rządzi

pozdrawiam

Napisano

No to jest epidian a więc będzie dłużej sechł niż polimer do pełnego utwardzenia nawet około 1 tygodnia od ostatniego malowania, aby szybciej wysechł umieść w cieplejszym miejscu, ale to niewiele pomoże

Napisano
do pełnego utwardzenia nawet około 1 tygodnia

Jaki tydzień? Stosuję epidian-5 z utwardzaczem z-1 (proporcje 10:1) i wysycha na kamień po kilku godzinach.

Hexman - zanim dodasz utwardzacz, wstaw pojemnik z żywicą do gorącej wody - żeby zrobiła się bardziej rzadka.

Loro - przed oklejeniem dokonaj lepszej obróbki drewna, bo widać załamania.

Napisano

Hexman - zanim dodasz utwardzacz, wstaw pojemnik z żywicą do gorącej wody - żeby zrobiła się bardziej rzadka.

dzięki za tą radę! Bo strasznie wydała mi się gęsta. A jak dodałem zbyt mało utwardzacza przy pierwszej warstwie, to mogę nałożyć następną warstwe?

Napisano

Najpierw przelej sobie trochę żywicy do małego słoika, potem go wstawiasz do garnka z gorącą wodą - najlepiej kilka minut po zagotowaniu (do połowy słoika) Posiedzi tam z 5-10 min i żywica zrobi się rzadka. Musisz mieć jakiś pojemnik z miarką, ja mam taką łyżkę od jakiś odżywek dla dzieci - równe 10ml. Teraz strzykawką wciągasz utwardzacz - odpowiednią dawkę, producent zaleca 12%, ja daję 10%, nie możesz przekraczać dawki, bo wywołasz reakcję cieplną i można się poparzyć. Odpowiednią ilość żywicy wlewasz np. do kubka po jogurcie i wstrzykujesz utwardzacz, potem przez co najmniej 1-2 min. całość dokładnie mieszasz jakimś patykiem. Spokojnie możesz dać nową wartwę, na tą klejącą, całość wejdzie w reakcję i będzie ok. Działać musisz w miarę szybko, bo żywica po 10 min. zacznie robić się twarda.

Napisano

Lesio, na taką odpowiedź czekałem! :smile:

Naprawdę dzieki wielkie! Jutro do południa w takim razie biorę się za prace! Zagrzałeś we mnie ducha pracy :grin: Ja się już bałem, że będę musiał wobki skrobać z tej niezastygniętej żywicy... Ale prognozy są jak najbardziej obiecujące :wink:

Napisano
Proszę o opinie.

Loro wszystko jest prewie ok, a dlaczego prawie powinieneś się domyślić, jeśli od początku nie będziesz przywiązywał uwagi do staranności i dokładności to będą marne efekty.Kształt fajny oczka też dobrze rozmieszczone malowanie też dobre wszystkie twoje wysilki zepsuła niestaranność.

Napisano

Hmmm baterii wystarczyło mi tylko na 1 zdjęcie dlatego takie kijowe. Postaram się zrobić inne. Tutaj wyszło jakby korpus był strugany siekierą o wadze minimum 2-3 kg ;) Tak naprawdę to przez lampę błyskową. Jakieś takie odbicie światła, że strasznie źle to na zdjęciu wygląda.. Jednak w rzeczywistości korpus jest ładnie wystrugany i oszlifowany kilkoma różnymi papierami ściernymi, a jego powierzchnia jest gładka. :)

Gość wobler129
Napisano

Loro no nie jestem przekonany, że jest gładka i ładna :) Musisz więcej uwagi przykładać do staranności i będzie coraz lepiej. Im więcej czasu będziesz robił dany element tym lepszy będzie wobek :wink:

Napisano

No cóż.. ja jestem. Szlifowałem go kilkakrotnie. Może pazłotko się trochę jakby pomarszczyło przez klej. :) i teraz takie refleksy świetlne.

Napisano

Kilka szt z moich dokonań.

pstrążek - balsa oklejona złotą tkaniną

40795cfe10721941m.jpg

b5ead17f29058eefm.jpg

kilka szt z balsy, jeden z painki ten w środku, klasyczne malowanie

62c72ed08d9ff3d7m.jpg

trochę eksperymentów z lipy narazie przetestowana "płoć" i śmiga tak że ją pewnie ryby "słyszą" z kilometra :) ten drugi duży ma 24 gr i w wannie się go nie da przetestować :) podobnie jak bezsterowca

2c3924fef60a8329m.jpg

i wspólne dzieło z kolegą - jego korpus i oklejanie - moje malowanie

92857f378573ca3am.jpg

Napisano

A to moje kolejne rękodzieła

668c5e3fc890fee3m.jpg

Następne na warsztacie będą tzw. "mikruski" 2,5 do 3,5 cm. Zobaczymy co z tego wyjdzie :?:

Gość wobler129
Napisano

bboobb super wyglądają, tylko mnie się wydaje, że za płytko mają wstawione stery :wink:

Napisano

wobler129, wydaje mi się, że stery są dość głeboko. Może na zdjęciu wygląda to inaczej bo wobki ustawione są pod kątem.

Napisano
pstrążek - balsa oklejona złotą tkaniną

Elegancja-skąd dopadłeś tak ciekawą szmatę :?:

A to moje kolejne rękodzieła

super wszystko w/g mnie bardzo dobrze i coraz to fajniejsze Ci wychodzą :grin:

Napisano

Hej Roman,

szmatka kupiona w pasmanteryjnym, to jest taka taśma o szerokości 3-4cm szprzedawana na mertry ale nie wiem do czego się ją stosuje

ma jedną wadę: splot jest gruby i wymaga dużo warstw lakieru ( 6-7 min) aby uzyskać gładką powłoke pod kolory ale efekt fajny :)