Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Janek300 chociaż już jakiś czas się zajmuję tym procederem ale jak dotąd nigdy nie zagłębiałem się w procesy zachodzące przy poruszaniu się woblera, dla minie oczywistością były siły działające na ster które powodowały wychylanie się na boki woblerka i od ich siły zależała wielkość i częstotliwość tych wychyleń. O takich wirach domyślałem się ale o zasadzie i ich sile dowiedziałem się z Twojego postu, nie mniej jeśli już wkroczyliśmy na ten temat to w necie na Fińskich stronach podejrzałem woblera który nie dawał mi spokoju ze względu na jego budowę, wąski długi a na dodatek boki są uformowane w rowki 4-5 szt na bocznej płaszczyźnie, z domysłu wykombinowałem że woda opływająca woblerka natrafiła na przeszkody w wyniku których powstają wiry pobudzające woblera do bardziej agresywnej pracy a jednocześnie wzmacniają sygnał hydroakustyczny, co niewątpliwie powinno pozytywnie wpływać na skuteczność woblera. I aby mieć pewność co do moich domysłów wystrugałem takiego wobka, i rzeczywiście jego praca była niesamowicie mocna, nawet myślę że za mocna bo może powodować odwrotny efekt, siły fali hydroakustycznej niestety nie umiem i nawet nie wiem czym i jak to można zmierzyć i porównać powiedzmy z takim samym woblerem ale bez rowków. Ciekawy jestem jakie były by wyniki takiego doświadczenia :?:

( a woblera już nie mam kolega od razu mi go zarekwirował) ale już zaczynam struganie to coś wyrzeźbię i wstawię fotkę.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

jakie macie doświadczenia z żywicami epoksydowymi chodzi mi o "umoczenie" w niej całego wobka celem utwardzenia balsy,w lakierze musze to robić kilkunastokrotnie co jest czasochłonne a chce ten proces skrucić .

Napisano

cinek1979, żywica po wyschnięciu faktycznie tworzy ładną skorupkę na wobku. Ale musisz dodać wystarczająco dużo utwardzacza. Przed pracą taką żywicę dobrze włożyć na kilkanaście(-dziesiąt) sekund do naczynia w gorącą wodą, aby jej konsystencja stała się bardziej płynna. Następnie zaczynasz pracę.

PS. jeżeli potrzebujesz beleczki balsowe odezwij się na priv :wink:

Napisano

teraz jaka żywice jest najlepsza epoksydowa czy poliestrowa (zamierzam użyć żywicy jakopierwszej warstwy dopiero na nią będzie szedł kolor i lakier poliuretanowy)

Napisano

Janek 300 mam prośbę,jak możesz to daj parę fotek woblerków z przodu

i zboku,Jak ustawiasz uszko i ster.

pozdrawiam

-----------------

Leszek

Napisano

Ja używałem epoksydowej, poliestrowej niestety nie miałem w ręku(chyba, że o czymś nie wiedziałem).

Ja robiłem właśnie tak jak Ty mówisz: najpierw żywica, następna warstwa to kolor, i lakier na górę.

Napisano

roman gawlas jestem ciekaw jak wygląda ta przynęta. Interesują mnie różne dziwne przynęty. Kiedyś czytałem o woblerze który miał z jednej strony wgłębienie, o ile pamietam miało to powodować mocniejsze kolebania na boki - niestety nie było zdjęcia.

Napisano

Jeśli chodzi o powlekanie żywicą, to ostatnio zastanawiam się nad powlekaniem nią przynęt ulepionych z plasteliny lub gliny rzeźbiarskiej. Spróbuje coś takiego zrobić jak będzie cieplej, bo wyczytałem że temperatura otoczenia musi być powyżej 18 stopni by stosować żywicę.

Napisano

Jeśli chodzi o żywice to np Siudakiewicz poleca klej o nazwie Devcon 2-Ton Epoxy, jest bezbarwny, bardzo twardy i nie żółknie. Gdzie go kupić nie wiem. Ze swojej strony mogę polecić żelkoty epoksydowe też pieruńsko twarde i można bezbarwne kupić.

Robić to przez zamaczanie to dużo żywicy się zmarnuje. Ja wymyśliłem sobie zrobić maszynkę, do której zamocuje powiedzmy 10 szt woków i będą się one powoli obracać ( np 10 obr/min) i każdego grubo umoczonym pędzelkiem będe malował. Zasada działania maszynki analogiczna jak to coś do budowy wędek a dokładniej do robienia i lakierowania omotek na przelotkach.

Silnik z przekładnią o odpowiedniej redukcji można kupić na Allegro. Ja mam kilka siników elektrycznych i pełno kół zębatych z magnetowidów czy drukarek - coś dopasuje.

poliestrowej niestety nie miałem w ręku(chyba, że o czymś nie wiedziałem).

Wszystkie żywice, które można kupić np w motoryzacyjnych do napraw to żywice poliestrowe. Do nich są inicjatory w postaci czerwonej pasty. Mają tą zaletę, że szybko się utwardzają i proporcje obu składników nie są krtyczne.

Epoksydy żelują dłużej i jeśli chce się otrzymać powłokę o dobrych paramertach to już trzeba się postarać przy mieszaniu. Są też z regóły droższe od poliestórw.

Napisano

skalar 3 - akurat mam wszystkie wklejone. Proces wygląda tak, że mam wydrukowane szablony różnych sterów

f439e6b28cc70df1m.jpg

generalnie szerokość steru taka jak szerokość korpusu woblera. Wycięty z papieru ster wkładam w szczelinę, oglądam ze wszystkich stron i staram się wyobrazić siłę naporu wody na czoło woblera i ster. Jeśli coś mi nie odpowiada próbuję z innym szablonem.

Widziałem kiedyś na youtube jak gość po prostu odrysowywał czoło woblera na kartce i wycinał taki ster - to ma nawet sens zwłaszcza gdy kąt wklejenia steru jest taki sam pochylenie czoła (są równoległe), ale gdy będziemy robić woblerka płytko schodzącego i kąt wklejenia większy to zgodnie z moją teorią ster powinien być mniejszy.

Chodziło mniej więcej o to:

620937a328748baem.jpg

f8bce8c300b56733m.jpg

f7dfc3b060b69954m.jpg

też staram się mniej więcej tego trzymać. Po prostu przykładam szablon steru na czoło woblerka.

Próbowałem odciskać czoło w plastelinie by uzystać zarys steru, ale kiepsko to wychodziło.

Napisano

konktenbit, widziałem najtańszą żywice poliestrową za 9.50 za litr myśle rozrobić trzy setki w jakimś wysokim i wąskim naczyniu i "umoczyć"kilkadziesiąt gotowych korpusów ,co do koloru żywicy to wg mnie ma mniejsze znaczenie gdyż chce to zrobić przed nałożeniem koloru i ostatniej warstwy z lakieru poliuretanowego .....

Napisano
chce to zrobić przed nałożeniem koloru i ostatniej warstwy z lakieru poliuretanowego .....

jeśli w tej kolejności to bez znaczenia

Pamiętaj, że jak dasz za dużo inicjatora, tej pasty, to ci się zagotuje w 5 min i nic nie zrobisz :) . Na 3 setki to taki 3-4cm klusek wystarczy, problem jeszcze w tym, że jak wymieszasz powstanie pełno bąbelków powietrza i może nic z tego nie wyjść. Najlepiej mieszać mechanicznie ale wtedy na 100% powstanie piana... Można próbować delikatnie mieszać w jakimś płaskim naczyniu i potem przelać.

Napisano
...sam rysujesz czy można gdzieś gotowce znaleść :?:

Sam rysowałem w Autocadzie. Udostępniłbym ten pliczek, ale go chyba przypadkowo skasowałem :evil:

ps

Każdy może sobie narysować takie szablony darmowym programem np. A9Cad

Napisano
Sam rysowałem w Autocadzie. Udostępniłbym ten pliczek, ale go chyba przypadkowo skasowałem :evil:

ps

Każdy może sobie narysować takie szablony darmowym programem np. A9Cad

pytałem raczej z ciekawości bo z racji zawodu cadem pracuje na codzień i taki pliczek z twojego zdjęcia można w pól godz. do godz. max narysować :wink:

po prostu poznałem sławne ISO25 :wink:

Napisano

No bez przesady :wink: a mam takie pytanko: bo stery wycinam z pustych pudelek po tic tacach za pomoca nozyczek...kiedys kombinowałem z pudełkami po cd i samymi cd(jedyne z czego mi dobre stery wychodzily to z tych krążków na cd)

A więc pytanie: Czym wycinacie stery z płyt cd? nożyczkami mi się kruszą, a rozgrzanym ostrzem smierdzi i nie równo.... :twisted:

Napisano

Oklejony jest materialem z jakiejs starej bluzki od babci heheheheheheeh ale materialik swietny jesli chces zpisz na moje gg wysle ci fote duzeego rozmiaru bedzie lepiej widac:)pozdrawiam