Skocz do zawartości
Dragon

ABC woblerarstwa;-)

MagnuM

Rekomendowane odpowiedzi

najpewniejszy to bedzie stelaż z zakręconymi końcami, wtedy nawet jak wobek się całkowicie rozpadnie to rybę pewnie wyciągniesz ale nie ma sensu się w to bawić nawet wielcy producenci tego nie robią (albo sporadycznie)

spotkałem się kiedyś ze zgrzewaniem stelażu.......

w moich wobkach nigdy nie wyrawało mi wkręta czy całego stelażu

przynęty na klenia   Dragon

Bboobb proponowalbym rowek przez srodek wobka i stelaz

Dlaczego? Bo od razu masz mozliwosc wlozenia tam olowiu a i wkrety nie zawsze wsadzisz prosto (a trzeba wkladac 2 lub 3 zalezy czy wobek ma 1 czy 2 kotwice)

Kiedys na poczatku zabawy nawiercalem wiartarka otworki i wkladalem w nie jakies takie fabryczne to sie bodajze nazywalo zawleczki - taki podwojnie zlozony drut z oczkiem na koncu

Zalalem to super glutem i pozniej po godzinie pod wobka ktory mial jakies 3-4 cm powiesilme bodajze 5 litrowy baniak z woda i probowalem szarpan nim tak aby wyrwac bo z podniesiem nie bylo problemu (ale stwierdzilem ze trzeba testowac na bardziej dynamicznie :lol: )

Efekt byl taki ze drucik nawet nie drgnal

Wobler tamten byl z lipy

Tyle ze pozniej okazalo sie ze nie dostalem tak malych kolek laczniowych i oczka okazaly sie za male :oops::lol:

Co to za czasy byly :lol: Tylko ze wtedy nie bylo kogo podpytac nie bylo neta i haczyka :lol:

Owocnego strugania :wink:

Pozdr

proponowalbym rowek przez srodek wobka i stelaz

Dzięki tak spróbuję zrobić, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. A następne pytanie odnośnie obciążenia (wyważania), trzeba to robić "na oko" czy można jakoś ustalić?

Gość wobler129
A następne pytanie odnośnie obciążenia (wyważania), trzeba to robić "na oko" czy można jakoś ustalić?

Po czasie możesz robić intuicyjnie. Teraz lepiej nalej wody do miseczki i sprawdź http://www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1507 ( jak na linku który podałem ).

I obiecane foto. Obciążenie staraj się umieszczać przy środkowym oczku na kotwicę ( jak na foto A ). Wobek wtedy ma pewniejszą pracę :smile: Jak dasz obciążenie na ogonie, to przynęta nie będzie pracowała lub będzie lecz leniwie :)

5d75c28081298be8.jpg

94d1c8391f2c1fd2.jpg

Jeśli mam radzić to zaraz po zrobieniu rowka na stelaż rób miejsce na ster. I głębokość miejsca na stelaż zrób taką, by drut nie wchodził w miejsce steru. Dla tego mój drut jest tak wygięty - by nie zawadzał w miejscu na ster. Mam nadzieję, że rozumiesz o co chodzi. A jak nie to zrobię foto :wink:

Gość wobler129
wobler129, dzieki za linka, bardzo fajnie opisane. No to zaczynam się bawić, zobaczymy co z tego wyjdzie.

No to życzę powodzenia. Połamania nożyka :mrgreen: Jak coś to zawsze pisz postaram się odpowiedzieć.

Wobler 129- z tym obciążeniem to nie do końca jest tak jak napisałeś, obciążenie głównie stabilizuje woblera i ma ogromny wpływ na jego lotność a dopiero gdzieś tam daleko może zmienić jego prace. Są wobki które nie posiadają żadnego dociążenia poza kąpielą w pokoście i pracują znakomicie, jeżeli przesuniesz obciążenie w górę od osi wzdłużnej to wówczas zmienia się jego praca nawet znacznie, ja od jakiegoś czasu dodaję na ogonie śrucinkę nawet 1g poto tylko aby leciał prosto nie koziołkował lub przód wyprzedzał tył bo jest cięższy. Na temat obciążenia można na pewno napisać rozprawę naukową, sprawdź w necie jak precyzyjnie rozkłada Rapala obciążenia w swoich wyrobach, zobaczysz że są bardzo różnie i dziwnie porozrzucane w niektórych modelach, ale i tył też jest dociążany śrucinami i to prawie w każdym.

przede wszystkim to nie wiem jakie wobki zamierzasz robić ,chodzi mi o wielkość jeżeli będą to pomiędzy 5-8cm i możliwie w miarę jednakowy model to wystarczy ze dwa trzy wykonać o zróżnicowanym obciążeniu i o różnym rozkładzie wówczas dobierzesz taki który najlepiej lata czyli nie łapie żyłki i nie fika. Bardzo ważną żeczą jest utrzymanie ośi i poprawne nacięcie steru(moim zdaniem najważniejsze) jeśli to sknocisz to wobka już nie ustawisz, jeśli masz na czym się wzorować prosty ale o dobrej pracy to zacznij od takiego skopiowania , pomału dojdziesz do różnych wniosków i będziesz wiedział o co w tym wszystkim chodzi, puki co próbuj i pytaj jak będą problemy. Jeszcze jedno na początek nie przywiązuj zbytnio wagi do malowania, skup się na kształcie i jego pracy, do malunku dojdziesz najszybciej. Powodzenia

Gość wobler129

roman gawlas dobrze opisane. Widzę, że wiesz dużo więcej ode mnie. No, ale ja też niedawno zacząłem dopiero. Dopiero minęły 4 lata :roll: Jak ten czas lecie :shock: Ale leci w tedy jak nie ma lecieć, a jak ma lecieć to nie leci :cry:

Do dziś pamiętam mój początek w zimę. Stronka włączona monitor obrócony w stronę kaloryfera, a ja przy kaloryferze siedziałem i próbowałem :cool:

PS mam nadzieję, że niedługo dzięki _bartiemu_ będę mógł się czymś bardzo pięknym pochwalić. Na razie nie napiszę więcej, bo nie chcę zapeszać, ale wszystko idzie ku dobremu :smile:

Jeszcze jedno na początek nie przywiązuj zbytnio wagi do malowania, skup się na kształcie i jego pracy, do malunku dojdziesz najszybciej.

Tak założyłem i tego będę się trzymał, co do wielkości, to na początek postawiłem na takie 6-7 cm. Parę korpusów już wykonałem (wg mnie, ale to nie miarodajne) wygladają nieźle (patrząc na wzór) teraz jeszcze stelaż, ster, potem wykończenie i zobaczymy co z tego wyszło. Dzieki za wszystkie rady, bardzo mi pomogły.

Maćku ja bawię się tym już ponad 10 lat tak że już trochę palców pokaleczyłem a tu pokażę wam moje ostatnie poczynania, na tych boleniówkach zaznaczyłem jak jest obciążona, ja robię to trochę inaczej bo wpierw tnę klocki o potrzebnym wymiarze i proszę mojego kolegę w pracy aby mi pofrezował kanałki frezem około 4-5 mm i określonej dł, później szablonik i struganie a jeszcze wcześniej nacięcie piłką wzdłuż, stelaż i kanałek zalewam ołowiem, później to już szpachla samochodowa i malunek.

8dccff5fcf8378b1m.jpg

886883d761e03abam.jpg

fe5a424fdcb5bf26m.jpg

ebcbc7ec783e90eam.jpg

854a5d4ea68dc365m.jpg

Gość wobler129

roman gawlas na prawdę piękne. Mam nadzieję, że kiedyś też takie będę robił :cool:

Muszę zacząć sztuczkę z firanką, bo szczerze mówiąc nie próbowałem na poważnie.

Gość wobler129

roman gawlas wiem o co chodzi :cool: Probowałem firanką i miałem także taką siateczkę, ale nie wychodziło i teraz wiem czemu :cool: Spry za był za blisko wobka :oops:

to ni firanka portzebna a tiul w rużnych granulatach

No to może przyda się (po raz kolejny) suknia ślubna mojej żony :mrgreen: Myślę, że po 23 latach nie będzie Jej juz potrzebna, a mi się przyda :lol:

roman gawlas, co tego ostatniego wobka - jak zrobiłeś takie wystające oczka?

Gość wobler129
roman gawlas, co tego ostatniego wobka - jak zrobiłeś takie wystające oczka?

Takie oczka są do nabycia na Allegro.

No to może przyda się (po raz kolejny) suknia ślubna mojej żony :mrgreen: Myślę, że po 23 latach nie będzie Jej juz potrzebna, a mi się przyda :lol:

No nie mów :shock: