roman gawlas Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Janek300 chociaż już jakiś czas się zajmuję tym procederem ale jak dotąd nigdy nie zagłębiałem się w procesy zachodzące przy poruszaniu się woblera, dla minie oczywistością były siły działające na ster które powodowały wychylanie się na boki woblerka i od ich siły zależała wielkość i częstotliwość tych wychyleń. O takich wirach domyślałem się ale o zasadzie i ich sile dowiedziałem się z Twojego postu, nie mniej jeśli już wkroczyliśmy na ten temat to w necie na Fińskich stronach podejrzałem woblera który nie dawał mi spokoju ze względu na jego budowę, wąski długi a na dodatek boki są uformowane w rowki 4-5 szt na bocznej płaszczyźnie, z domysłu wykombinowałem że woda opływająca woblerka natrafiła na przeszkody w wyniku których powstają wiry pobudzające woblera do bardziej agresywnej pracy a jednocześnie wzmacniają sygnał hydroakustyczny, co niewątpliwie powinno pozytywnie wpływać na skuteczność woblera. I aby mieć pewność co do moich domysłów wystrugałem takiego wobka, i rzeczywiście jego praca była niesamowicie mocna, nawet myślę że za mocna bo może powodować odwrotny efekt, siły fali hydroakustycznej niestety nie umiem i nawet nie wiem czym i jak to można zmierzyć i porównać powiedzmy z takim samym woblerem ale bez rowków. Ciekawy jestem jakie były by wyniki takiego doświadczenia ( a woblera już nie mam kolega od razu mi go zarekwirował) ale już zaczynam struganie to coś wyrzeźbię i wstawię fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 jakie macie doświadczenia z żywicami epoksydowymi chodzi mi o "umoczenie" w niej całego wobka celem utwardzenia balsy,w lakierze musze to robić kilkunastokrotnie co jest czasochłonne a chce ten proces skrucić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 cinek1979, żywica po wyschnięciu faktycznie tworzy ładną skorupkę na wobku. Ale musisz dodać wystarczająco dużo utwardzacza. Przed pracą taką żywicę dobrze włożyć na kilkanaście(-dziesiąt) sekund do naczynia w gorącą wodą, aby jej konsystencja stała się bardziej płynna. Następnie zaczynasz pracę. PS. jeżeli potrzebujesz beleczki balsowe odezwij się na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 teraz jaka żywice jest najlepsza epoksydowa czy poliestrowa (zamierzam użyć żywicy jakopierwszej warstwy dopiero na nią będzie szedł kolor i lakier poliuretanowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalar 3 Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Janek 300 mam prośbę,jak możesz to daj parę fotek woblerków z przodu i zboku,Jak ustawiasz uszko i ster. pozdrawiam ----------------- Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Ja używałem epoksydowej, poliestrowej niestety nie miałem w ręku(chyba, że o czymś nie wiedziałem). Ja robiłem właśnie tak jak Ty mówisz: najpierw żywica, następna warstwa to kolor, i lakier na górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek300 Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 roman gawlas jestem ciekaw jak wygląda ta przynęta. Interesują mnie różne dziwne przynęty. Kiedyś czytałem o woblerze który miał z jednej strony wgłębienie, o ile pamietam miało to powodować mocniejsze kolebania na boki - niestety nie było zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek300 Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Jeśli chodzi o powlekanie żywicą, to ostatnio zastanawiam się nad powlekaniem nią przynęt ulepionych z plasteliny lub gliny rzeźbiarskiej. Spróbuje coś takiego zrobić jak będzie cieplej, bo wyczytałem że temperatura otoczenia musi być powyżej 18 stopni by stosować żywicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konktenbit Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Jeśli chodzi o żywice to np Siudakiewicz poleca klej o nazwie Devcon 2-Ton Epoxy, jest bezbarwny, bardzo twardy i nie żółknie. Gdzie go kupić nie wiem. Ze swojej strony mogę polecić żelkoty epoksydowe też pieruńsko twarde i można bezbarwne kupić. Robić to przez zamaczanie to dużo żywicy się zmarnuje. Ja wymyśliłem sobie zrobić maszynkę, do której zamocuje powiedzmy 10 szt woków i będą się one powoli obracać ( np 10 obr/min) i każdego grubo umoczonym pędzelkiem będe malował. Zasada działania maszynki analogiczna jak to coś do budowy wędek a dokładniej do robienia i lakierowania omotek na przelotkach. Silnik z przekładnią o odpowiedniej redukcji można kupić na Allegro. Ja mam kilka siników elektrycznych i pełno kół zębatych z magnetowidów czy drukarek - coś dopasuje. poliestrowej niestety nie miałem w ręku(chyba, że o czymś nie wiedziałem). Wszystkie żywice, które można kupić np w motoryzacyjnych do napraw to żywice poliestrowe. Do nich są inicjatory w postaci czerwonej pasty. Mają tą zaletę, że szybko się utwardzają i proporcje obu składników nie są krtyczne. Epoksydy żelują dłużej i jeśli chce się otrzymać powłokę o dobrych paramertach to już trzeba się postarać przy mieszaniu. Są też z regóły droższe od poliestórw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek300 Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 skalar 3 - akurat mam wszystkie wklejone. Proces wygląda tak, że mam wydrukowane szablony różnych sterów generalnie szerokość steru taka jak szerokość korpusu woblera. Wycięty z papieru ster wkładam w szczelinę, oglądam ze wszystkich stron i staram się wyobrazić siłę naporu wody na czoło woblera i ster. Jeśli coś mi nie odpowiada próbuję z innym szablonem. Widziałem kiedyś na youtube jak gość po prostu odrysowywał czoło woblera na kartce i wycinał taki ster - to ma nawet sens zwłaszcza gdy kąt wklejenia steru jest taki sam pochylenie czoła (są równoległe), ale gdy będziemy robić woblerka płytko schodzącego i kąt wklejenia większy to zgodnie z moją teorią ster powinien być mniejszy. Chodziło mniej więcej o to: też staram się mniej więcej tego trzymać. Po prostu przykładam szablon steru na czoło woblerka. Próbowałem odciskać czoło w plastelinie by uzystać zarys steru, ale kiepsko to wychodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Janek300, widzę szablony sterów w autocadzie robione sam rysujesz czy można gdzieś gotowce znaleść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 konktenbit, widziałem najtańszą żywice poliestrową za 9.50 za litr myśle rozrobić trzy setki w jakimś wysokim i wąskim naczyniu i "umoczyć"kilkadziesiąt gotowych korpusów ,co do koloru żywicy to wg mnie ma mniejsze znaczenie gdyż chce to zrobić przed nałożeniem koloru i ostatniej warstwy z lakieru poliuretanowego ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konktenbit Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 chce to zrobić przed nałożeniem koloru i ostatniej warstwy z lakieru poliuretanowego ..... jeśli w tej kolejności to bez znaczenia Pamiętaj, że jak dasz za dużo inicjatora, tej pasty, to ci się zagotuje w 5 min i nic nie zrobisz . Na 3 setki to taki 3-4cm klusek wystarczy, problem jeszcze w tym, że jak wymieszasz powstanie pełno bąbelków powietrza i może nic z tego nie wyjść. Najlepiej mieszać mechanicznie ale wtedy na 100% powstanie piana... Można próbować delikatnie mieszać w jakimś płaskim naczyniu i potem przelać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Zawsze można nasączyć balse klejem cyjanoakrylowym. Zęby szczupaka wytrzyma spokojnie i nie obciążą woblera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalar 3 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Janek300 dzięki za fotki,wiem o co chodzi.Zima długa można kombinowac Ja swoje robie z lipy. pozdrawiam -------------------- Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek300 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 ...sam rysujesz czy można gdzieś gotowce znaleść Sam rysowałem w Autocadzie. Udostępniłbym ten pliczek, ale go chyba przypadkowo skasowałem ps Każdy może sobie narysować takie szablony darmowym programem np. A9Cad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 ale go chyba przypadkowo skasowałem A szkoda bo miałem do Ciebie pukać w tej sprawie:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Sam rysowałem w Autocadzie. Udostępniłbym ten pliczek, ale go chyba przypadkowo skasowałem ps Każdy może sobie narysować takie szablony darmowym programem np. A9Cad pytałem raczej z ciekawości bo z racji zawodu cadem pracuje na codzień i taki pliczek z twojego zdjęcia można w pól godz. do godz. max narysować po prostu poznałem sławne ISO25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiu93 Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Mój brzydalek:) FILM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migdał Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 jak żywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiu93 Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 No bez przesady a mam takie pytanko: bo stery wycinam z pustych pudelek po tic tacach za pomoca nozyczek...kiedys kombinowałem z pudełkami po cd i samymi cd(jedyne z czego mi dobre stery wychodzily to z tych krążków na cd) A więc pytanie: Czym wycinacie stery z płyt cd? nożyczkami mi się kruszą, a rozgrzanym ostrzem smierdzi i nie równo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 a nie lepiej za małe pieniądze kupić poliwęglan na allegro ? to kwestia paru pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klenikowy Wobek Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Witam Wszystkich jestem nowozalogowany. Produkcja wobkow zajolem sie jakies 3 tyg temu hehhehe. Są juz tego efekty.Ponizej zdjątka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwiraz Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Czym obklejony jest ten drugi wobek? Można prosić o jakąś dokładniejszą fotkę gdzie będzie wszystko lepiej widać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klenikowy Wobek Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Oklejony jest materialem z jakiejs starej bluzki od babci heheheheheheeh ale materialik swietny jesli chces zpisz na moje gg wysle ci fote duzeego rozmiaru bedzie lepiej widac:)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi