DAWID Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 tomario, nie ma. Po prostu ryba została złowiona nie przepisowo, za ogon, podhaczona, czyli niezwłocznie powinna zostać wypuszczona do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 (do usunięcia, powieliłem post) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomario Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 DAWID, w takim razie jest to cenna uwaga. Szczerze przyznam że nie spotkałem się z przepisem mówiącym o konieczności wypuszczania ryb wymiarowych - zahaczonych za ogon. Domyślam się że jeżeli jest zahaczony za płetwę, tudzież inne miejsce niż pysk- regulamin PZW reguluje taką sytuację i zgodnie z przepisem taką rybę należy wypuścić. Czasem zdarza mi się zaciąć sandacza ( dodam że nie troluję - łowię wyłącznie z brzegu na pływające woblery ) po ewidentnym braniu - tuż obok pyska. Dałeś mi kopa do zgłębienia regulaminu PZW. Pozdrawiam T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 07.09 - 6 godzin nad wodą 3 leszcze 42-43 cm, płotka 29 cm i kilkanaście krąpi, generalnie słabe brania. 09.09 - 6 godzin nad wodą 3 płotki 25, 28, 29 cm i kilkanaście krąpi - jeszcze gorzej niż w poniedziałek . Kilku znajomych wędkarzy też z bardzo słabymi wynikami. W rzekę, gdzie łowię, weszła płotka - zazwyczaj pojawiała się w październiku - czyżby w tym roku zima miała nadejść szybciej ?. W każdym bądź razie ochłodzenie źle wpłynęło na brania ryb - takie mam wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 tomario, oczywiście jest taki przepis, poczytaj regulamin, sportowo złowione ryby to takie które mają przynęte w okolicach pyska, inaczej zahaczone należy bezzwłocznie wypuścic do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MARCIN82 Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 Witam, przepis mowi wyraźnie że każda ryba nawet wymiarowa zapięta poza obręb głowy powinna być niezwłocznie uwolniona. Rybka zapewne przeszła jeszcze długą sesję zdjęciową zanim wróciła do wody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 wczoraj bylem pospiningować przez 1,5h miałem 2 brania szczupaka(39 i 52cm). Dzisiaj spróbuje może coś większego bedzie Może nie duży ale cieszy wziął na białe kopyto relaxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarekR Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 W niedzielę udało mi się złowić klenia na 41 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATCH 2000 Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Witam wszystkich.Wczoraj pojechałem na łowisko komercyjne niedaleko mojego miejsca zamieszkania-tylko 19km.Byłem tam pierwszy raz. Złowiłem 8szt.karpi,chyba wszystkie powyżej 2,5kg.Jak dla mnie to za duże.(na komercji łowię na patelnię) Pierwsze 4szt. włożyłem do siatki,ale następne od razu wypuszczałem bo bym siatki z wody nie wyjął. A to moje rybki. Łowiłem na wędkę spławikową z waglerem,zestawem 5gr.z haczykiem nr.12 na przyponie 0,16,z żyłką główną 0,18.Na haczyk zakładałem białego robaka i kastera. Do domu zabrałem największego tj.57cm. 3,60kg.zobaczyć jak smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poranek Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Szczupak 90 cm z rz. Warty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Poranek, ładny, można wiedzieć na jakim mniej więcej odcinku? Szczupak się ruszył na Warcie? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Dziś postawiłem pierwszy krok w muszkarstwie. Gabaryt ryby nie powala, ale to bez znaczenia Poniżej uśmiechnięta micha świeżo upieczonego muszkarza: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Dziś postawiłem pierwszy krok w muszkarstwie. Gratuluję! Kto następny:))) ______________ Ślęza, to doskonała rzeka na szlifowanie umiejętności muszkarskich. Robię to już drugi sezon. http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=277884#277884 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gosia_sio Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Dzisiaj odwiedzilismy zalew Bukówka , brania zerowe nawet robaki nie były wyssane .Bardzo niski stan wody, panowie obok takze bez brań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barylax Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 W zeszły poniedziałek wydłubałem ładnego Klenika 53,5 cmObrazek a nocka z Piątku na Sobotę była obfita całą noc coś się działo małe sumiki szarpały bezustannie spać nie dały ale i ładnych leszczy połapaliśmy 50 cm w górę największe 71 cm 4,8 kg i 73 cm 4,4 kg foto z 73 cm Leszkiem dawno takiego nie złapałem Obrazek witam jeśłi nie tajemnica w jakim miejscu odry łowiiście?? ja zaczynam powoli atakować ujście bystrzycy i Janówek bo mam niedaleko i już jakoś się da jakoś tam dojechać,troszkę się pozmieniało i z rybą marnie narzazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 barylax kleń z miasta a leszcze powyżej Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poranek Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Poranek, ładny, można wiedzieć na jakim mniej więcej odcinku? Szczupak się ruszył na Warcie?Pozdr. Szczupak złowiony na odcinku za tamą na zb. Jeziorsko (okręg sieradzki) na woblera Gloog Nike. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Gratuluję tym co połowili; GuCeK, pierwsza krew U mnie chyba ostatnia nocka w tym roku. Kolega z forum pokazał mi szkołę ale udało się parę rzeczy podpatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Wczoraj postanowiłem sobie, że biorę ze sobą do pracy spinning i od razu po zejściu ze zmiany ruszę sobie porzucać za szczupakami. Miło było odpocząć od spławika i wpatrywania się w szczytówki feederów. Spinningista ze mnie marny, sprzęt nie jest jakiś super, a przynęt gumowych za dużo nie posiadam. Od czasu do czasu przy zakupach do odległościówki lub feederów zawsze wezmę sobie jakąś gumową rybkę, aż się coś uzbiera żeby wybrać się parę razy do roku ze spinningiem. W przeciągu trzech godzin złowiłem 4 szczupaki 60, 55, 52 i 50cm oraz miałem z 7-8 spinek. Także rybki fajnie zasysały moje gumowe przynęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankowaty Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Gratuluję tym co połowili; GuCeK, pierwsza krew U mnie chyba ostatnia nocka w tym roku. Kolega z forum pokazał mi szkołę ale udało się parę rzeczy podpatrzeć Obrazek Z tej samej nocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Marienty pankowaty ładne leszczyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Przez to że praktycznie zawsze mam przy sobie wędkę, moje powroty do domu z pracy nieco się przedłużają Uprawiam ostatnimi czasy modny "streetfishing" a po "polskiemu" łowie sobie po prostu rybki w centrum miasta ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Dziś znów wyskoczyłem sobie pomachać za zębatymi. Nad wodą byłem późno, bo od 14 i porzucałem sobie do 15.30. Udało się przechytrzyć jedną 6dziesiątkę oraz jednego malucha i jedna spinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Poniedziałek 14.09 - od 13 - 19,00 24 krąpie - małe do 20 cm, 2 leszcze 40 i 44 cm, 5 płotek w tym dwie po 29 cm i pierwszy od czerwca jazik - ok 30 cm. Wiało bardzo mocno - przynęta skakała i prowokowała krąpia - ciężko było złowić inną rybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Marienty, pankowaty, rozumiem, że z Odry? W jakich miejscach szukacie teraz leszczy ( przy niskiej wodzie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi