Festusus Napisano 21 Stycznia 2016 Share Napisano 21 Stycznia 2016 W 2016 roku będzie można w końcu połowić na Kanale Powodziowym. Ale zmieniają się regulaminy. Od 1 stycznia jest to łowisko "no kill". Komunikat ze strony PZW Wrocław: Na podstawie par. 46 ust. 15 Statutu PZW, ZO PZW we Wrocławiu z dniem 1.01.2016 tworzy na Kanale Burzowym rz. Odry we Wrocławiu łowisko o charakterze „no kill” na którym obowiązywać będą następujące zasady:- dopuszczone są następujące metody wędkowania: casting, feeder, mucha, spinning, spławik, - nie dopuszcza się połowu na żywą oraz martwą rybkę, - obowiązują podbieraki bezwęzłowe, - obowiązują haczyki bezzadziorowe lub z przygiętym zadziorem (z wyłączeniem metody spławikowej i metody feeder), - obowiązuje całkowity zakaz zabierania, posiadania, zabijania lub przetrzymywania ryb (zakaz przetrzymywania ryb nie dotyczy uczestników rozgrywanych zawodów w dyscyplinie spławikowej i metodzie feeder, którzy złowione ryby mogą przechowywać w siatkach bezwęzłowych oraz zawodników pozostałych dyscyplin, którzy krótkotrwale przechowują rybę w celu udokumentowania połowu: pomiar, fotografia). Jestem ciekawy jak to będzie w praktyce. I czy rzeczywiście wyciągnie się jakieś ładne okazy, skoro będą one prawnie chronione. Ja wiem, teoria to jedno, praktyka to drugie. Wybiorę się w marcu na okonie to zobaczymy co tam pływa. I jeszcze jedna sprawa, koledzy wiedzą gdzie kupić główki jigowe z hakiem bezzadziorowym? Bo to jest chyba wymóg na tym łowisku "no kill". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 21 Stycznia 2016 Share Napisano 21 Stycznia 2016 Zadziory wystarczy pozaginać Uważaj przy mostach - brzegi i dno są umocniono metalowymi koszami - będzie rwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 dzisiaj we Wrocławiu zjazd okregowy delegatów, wniesiono wniosek o przywrócenie zasady no kill na kanale powodziowym niestety przepadł w 41 przeciw 21 za 5 wstrzymało się - mięsiarze rulez - rzygać się chce 😠 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 p.s. Zapomniałem dodać wiadomość z Forum wędkarzy dolnośląskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 O 8.04.2017 o 12:15, wasyl1968 napisał: dzisiaj we Wrocławiu zjazd okregowy delegatów, wniesiono wniosek o przywrócenie zasady no kill na kanale powodziowym niestety przepadł w 41 przeciw 21 za 5 wstrzymało się - mięsiarze rulez - rzygać się chce 😠 już oficjalna nota na stronie jest...wstyd http://www.pzw.org.pl/wroclaw/wiadomosci/148750/60/kanal_powodziowy_we_wroclawiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalvcf Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Po takich wiadomościach aż odechciewa mi się brać kija i iść nad wodę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 To już wiem dlaczego gościu wczoraj łowił na spławik przy jazie 🙈Żenada. Banda nierobów popapranych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniu394 Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 No to znowu mięsiarze górą . Niestety. Komuś z góry ( domyślam się komu )przeszkadzało łowisko no kill. Tragedia po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Jestem całym sercem za odcinkiem no-kill ale proponuję powstrzymać się od inwektyw. Określenia 'mięsiarze', 'nieroby' nie pomogą w tej sprawie. Pomijając co jest właściwe a co nie, co jest w granicach prawa ale poza rozsądkiem - takie określenia budzą niechęć, tworzą podział my - oni (lepsi - gorsi) i nie pomagają w zrozumieniu o co z tym no-killem chodzi :/ Inne postanowienia są zaskakująco pozytywne: - Wprowadzić górne wymiary ochronne ryb tak jak na Mietkowie na inne wody. - Oznakować w sposób trwały dopuszczone odległości połowu od budowli hydrotechnicznych piętrzących wodę, oraz przepławek itp. - Podjąć działania do odbudowy rybostanu rz. Odra na odcinku Lipki-Ratowice. - Umożliwić dojazd nad wodę – zlikwidować zakazy wjazdu. oby tyko zostały zrealizowane... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 26 Sierpnia 2017 Share Napisano 26 Sierpnia 2017 dzisiaj ze szwagrem brodzenie od 18stej do 22 , szału nie było , po dwa okonie po zmroku zero żerowania ryby 🎣 jak w basenie , przynajmniej komary nie kąsały, jutro rano kanał różanki będzie porównanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 21 Kwietnia 2018 Share Napisano 21 Kwietnia 2018 Koledzy są warunki do brodzenia na powodziowy ? dawno nie było mnie w tamtych rejonach dla tego to pytanie 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Łowił ktoś może już na powodziowym? Jak wyniki? Szukam miejscówki na sobotnie połowy i się nad tym miejscem zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalvcf Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Jestem prawie codziennie. Płynie dużo glonów i syfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 42 minuty temu, michalvcf napisał: Jestem prawie codziennie. Płynie dużo glonów i syfu. A wyniki jak? Po cichu liczyłem na Twoją odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalvcf Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Wyniki jakieś były, ale teraz jest naprawdę ciężko, strasznie dużo syfu płynie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilslawinski Napisano 30 Maja 2018 Share Napisano 30 Maja 2018 Koledzy poszukuje rady , jaka jest średnia głębokość na kanale . Chciałbym pobrodzić , ale nie łowiłem tam jeszcze . Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom@ha Napisano 30 Maja 2018 Share Napisano 30 Maja 2018 Przy średnim stanie wody (tak mniej więcej, jak w ostatnich dniach), mając spodniobuty, można śmiało brodzić w okolicach i powyżej Mostów Chrobrego - w stronę jazu. Wody jest ok. 70-110cm. W stronę Mostów Jagiellońskich jest trochę głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Witam towarzystwo , mam pytanie , był ktoś dzisiaj na powodziowym ? jak stan wody ? da radę " dupę pomoczyć , brodzić ? " u mnie dzisiaj znowu metr wody mniej , a cały tydzień wysoka , może ktoś chętny na jutro rano ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Od kilku dni bardzo niski poziom. Tak było do piątku w nocy. W niedzielę są zawody. Nie mam wiedzy, czy kanał też wchodzi w teren zawodów. Lokalizacja biura przemawia, że tak. Trzeba mieć na uwadze większą presję na kanał w tym czasie. http://www.pzw.org.pl/fishing/wiadomosci/185638/60/komunikatzawody_spinningowe_o_puchar_wiosny__i_tura_mistrzostw_k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Dzięki Jacek za info , przed chwilą dzwoniłem do kierownika zawodów z linka którego podałeś , kanał burzowy jak i inne wody dostępne do ogólnego wędkowania , wspominał tylko że na zawalnej są jakieś zawody splawikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi