ddd Napisano 1 Listopada 2009 Napisano 1 Listopada 2009 JA kiedys gdy bylem ze znajomym nad rybkach on złowił za obrotowke nr 2 szczupaka 114 cm,( sam mu go wyjmowalem z wody,) na zyleczce 0.24 Cytuj
Migdał Napisano 1 Listopada 2009 Napisano 1 Listopada 2009 Cuda sie zdarzają Blachy na szczupaka jak najbardziej, ale gdy szczupłe nam kapryszą dobrze użyć rippera. Kolor? Hmmm ciemne grzbiety, jasne brzuszki. Cytuj
Robal Napisano 1 Listopada 2009 Napisano 1 Listopada 2009 Hmmm ciemne grzbiety, jasne brzuszki. do tego perła i seledyn z czerwonym grzbietem Cytuj
marcinv Napisano 2 Listopada 2009 Napisano 2 Listopada 2009 U mnie na dolnej Wiśle ostatnio dobrze spisują się stare gnomy i algi. Cytuj
bartekzabrze Napisano 2 Listopada 2009 Napisano 2 Listopada 2009 Tam gdzie ja łowiłem najbardziej sprawdzał się wobler o kształcie kretki i barwach zbliżonej do płotki. Cytuj
radek66 Napisano 2 Listopada 2009 Napisano 2 Listopada 2009 Najlepszą przynętą na szczupaka jest..........ta na którą właśnie go złowiłeś a reszta to, że jedyną zasadą na rybach jest brak zasad.......ale poważnie...... żaba RELAXA zwłaszcza na mojej Bzurze ratowała od klęski. Cytuj
ddd Napisano 2 Listopada 2009 Napisano 2 Listopada 2009 Ja najczęściej uzywam obrotówek z dobrym skutkiem Lubie też niewielkie woblerki (do 7 cm) Jednak zdażają sie łowiska gdzie woda się zmieniła i po założeniu gumki miałem dopiero jakiekolwiek brania. Jest tak jak napisal radek66: na rybach jest jedna zasada - brak zasad Cytuj
Migdał Napisano 2 Listopada 2009 Napisano 2 Listopada 2009 @Radek66 na jakim odcinku stosujesz żabke? Ostatnio parę widziałem na allegro i zastanawiałem się czy nie zakupić Cytuj
radek66 Napisano 2 Listopada 2009 Napisano 2 Listopada 2009 Łowię głównie na odcinku od Orłowa do Przezwisk czasami dalej aż do Urzecza w tym roku generalnie wszędzie słabo, ale widzę, że na Bzurę jest coraz większa presja. Wracając do żab Relaxa kupuj większe modele takie 7cm w tym roku obok szczupaków miałem na takie kilka naprawdę ładnych okoni. Cytuj
artech Napisano 2 Listopada 2009 Napisano 2 Listopada 2009 wobler o kształcie kretki a te "kretki" to małe krety ?? Cytuj
artech Napisano 2 Listopada 2009 Napisano 2 Listopada 2009 artech napisał/a: a te "kretki" to małe krety Maniek, a co Ciebie tak zaskoczyło ? Cytuj
maniek Napisano 2 Listopada 2009 Napisano 2 Listopada 2009 Te krety choć masz racje w moim wieku nie powinno Cytuj
Damian21 Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 a te "kretki" to małe krety"kretka" to jest powszechnie znana krzyżówka fretki z kretem. jest możliwość że chodziło koledze o "krętka" Cytuj
virago535 Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 Mans czarny grzbiet , żółte lub perłowe boki , rzeka Radunia i Motława na blachę jakoś nic ciekawego nie mogę trafić Cytuj
Endrju Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 a te "kretki" to małe krety"kretka" to jest powszechnie znana krzyżówka fretki z kretem. jest możliwość że chodziło koledze o "krętka" Albo może o kredkę Cytuj
Migdał Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 Radek czyli okolice Sochaczewa - ja łwoie właśnie na terenie tego miasta, Boryszew i Plecewice;) Można sie kiedyś wybrać na wspólne łowy. Powracając do tematu: Kiedyś ponoć można było używać żywych żab(tzn. pewnie juz martwych). Ze szczupakiem w Bzurze trudno - dużo ich ale drobnica, choć niedawno na łamach "Expressu Sochaczewskiego" był pokazany bardzo ładny, jeśli sie nie mylę 120cm? Jak widze u nas "zawodowych" spinningistów to przeważnie z gumami, więc coś to oznacza. Cytuj
artech Napisano 4 Listopada 2009 Napisano 4 Listopada 2009 Te krety :mrgreen: choć masz racje w moim wieku nie powinno Maniek nie przejmuj się, mnie po "oszczałce" do haczyków ( ) też już mało zaskakuje ale "kretki" mnie dobiły, przecież to dzieci w przedszkolu wiedzą jak się kredka pisze Cytuj
Endryou Napisano 7 Czerwca 2010 Napisano 7 Czerwca 2010 Troszkę odgrzeję temat .U mnie znowu do "łask" powróciły obrotówki twierdzenie ,że woda jest "przebłyszczona" zdecydowanie zmienił bym na "przegumiona" .Na gumy - oczywiście na moim łowisku - atak szczupaka bardziej przypomina sandaczowe pstryknięcie (ewolucja czy co ),natomiast na blachy jest o wiele bardziej zdecydowany . Cytuj
anonim1133 Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Jakiej wielkości obrotówek używasz? Bo ja rzucam raczej małymi obrotówkami i trafiają mi sie same maluchy (szczupaczki). Nie wiem czy większe nie chcą uderzyć w mniejszą obrotówkę, czy tam po prostu są same maluchy, a może na dużego po prostu trzeba trafić ? Cytuj
Endryou Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Najczęściej używam obrotówek aglia i comet rozmiar 4 i 5 oraz longi 2 - To zależy od wody :jezioro to zwykle Aglia 5 (5 dlatego iż wiem ,że szczupaki 60 - 80 cm to "taka norma") ,rzeka to comety 4 i longi 2 (zależy od siły prądu - na rzece ,w której wędkuję szczupły 70 cm to już "rekord" ;ryby danego gatunku (szczupak) jest stosunkowo dużo , ale są to najczęściej "okołowymiary" .Ostatnio kombinuje z obrotówkami Mepps Lusox w rozmiarach 1 i 2 (mają fajny patent ze zmianą obciążenia) ,ale te raczej polecam na wody stojące. Cytuj
anonim1133 Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Ja ostatnio rzucam srebrną obrotówką rozmiar 3 na wodzie stojącej, niedużej i bogato obrośniętej grążelami i innymi moczarkami ;p. Myślisz, że jak taka znajdzie się w okolicy jakiegoś chociaż wymiarowca, to ten się pokusi? Czy powinienem coś większego im podać ? Bo na 3 to jeszcze jest szansa drapnąć jakiegoś okonka, czy innej drobnicy. Ale z drugiej strony chciał bym wreszcie coś wymiarowego wymęczyć... Cytuj
Endryou Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 Z tego co wiem to rozmiar obrotówek nr.3 jest najbardziej "uniwersalny" - taka "trójeczka" ,na wodzie stojącej robi tyle "zamieszania" - jak sam zauważyłeś ,że wystarczy do sprowokowania ataku i okonka i dużego szczupaka ,.Podobno głównym zmysłem odpowiedzialnym za atak u szczupaka ,jest linia boczna .Obrotówka tego rozmiaru wysyła ,takie wibracje ,że potrafi "zainteresować" szczupaka prawie każdej wielkości.Szczególnie o tej porze roku nie przesadzam z wielkością .Wiąże się to z naturalnym pokarmem drapieżników :narybek ,drobnica.Większy kaliber zostawiam sobie na jesień (ale to już zupełnie inna historia ).Nie przejmuj się za bardzo kolorem ,naturalnie należy też o tym pamiętać ,ale bez przesady .Moim zdanie najważniejsza jest praca przynęty .Na chwilę obecną mamy "stosunkowo kiepski" okres jeśli chodzi o szczupaka - mnóstwo naturalnego pokarmu (pisałem o tym wcześniej),którego moim zdanie nie przebije żadna "sztuczna przynęta "- ryba ma w czym wybierać .Dlatego też uważam ,że wirówki o tej porze roku są jak najbardziej wskazane - nie wiem za bardzo jak to opisać (szczupak "wali" w nie - bo są bardziej kontrastowe ,krzykliwe - są czymś innym niż naturalny pokarm ). Cytuj
Endryou Napisano 8 Czerwca 2010 Napisano 8 Czerwca 2010 W nawiązaniu do do "posta "wcześniej.Na podstawie moich obserwacji wynika (subiektywna opinia) ,że obrotówki sprawdzają się o wiele lepiej - gdy "są kłopoty ze światłem" ;zachmurzenie ,pochmurno ,wschód ,zachód słońca.Gdy przejrzystość wody jest stosunkowo duża (słoneczny dzień ,czysta woda) zdecydowanie - podkreślam zdecydowanie bardziej skuteczne są gumy . Cytuj
szwed Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Ja moge powiedziec smialo ze gumowe szczupaczki sa bardzo dobre ( widac na kamizelce ) .Dzis na takiego wytargalem 5kg 95cm szczupaka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi