Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

JA kiedys gdy bylem ze znajomym nad rybkach on złowił za obrotowke nr 2 szczupaka 114 cm,( sam mu go wyjmowalem z wody,) na zyleczce 0.24 :P

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 443
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

szymm

Posted Images

Napisano

Cuda sie zdarzają :mrgreen:

Blachy na szczupaka jak najbardziej, ale gdy szczupłe nam kapryszą dobrze użyć rippera. Kolor? Hmmm ciemne grzbiety, jasne brzuszki.

Napisano

Najlepszą przynętą na szczupaka jest..........ta na którą właśnie go złowiłeś a reszta to, że jedyną zasadą na rybach jest brak zasad.......ale poważnie...... żaba RELAXA zwłaszcza na mojej Bzurze ratowała od klęski.

Napisano

Ja najczęściej uzywam obrotówek z dobrym skutkiem :)

Lubie też niewielkie woblerki (do 7 cm)

Jednak zdażają sie łowiska gdzie woda się zmieniła i po założeniu gumki miałem dopiero jakiekolwiek brania.

Jest tak jak napisal radek66: na rybach jest jedna zasada - brak zasad :)

Napisano

Łowię głównie na odcinku od Orłowa do Przezwisk czasami dalej aż do Urzecza w tym roku generalnie wszędzie słabo, ale widzę, że na Bzurę jest coraz większa presja. Wracając do żab Relaxa kupuj większe modele takie 7cm w tym roku obok szczupaków miałem na takie kilka naprawdę ładnych okoni.

Napisano
a te "kretki" to małe krety
"kretka" to jest powszechnie znana krzyżówka fretki z kretem. jest możliwość że chodziło koledze o "krętka" :cool:

Albo może o kredkę :twisted:

Napisano

Radek czyli okolice Sochaczewa - ja łwoie właśnie na terenie tego miasta, Boryszew i Plecewice;) Można sie kiedyś wybrać na wspólne łowy.

Powracając do tematu:

Kiedyś ponoć można było używać żywych żab(tzn. pewnie juz martwych). Ze szczupakiem w Bzurze trudno - dużo ich ale drobnica, choć niedawno na łamach "Expressu Sochaczewskiego" był pokazany bardzo ładny, jeśli sie nie mylę 120cm?

Jak widze u nas "zawodowych" spinningistów to przeważnie z gumami, więc coś to oznacza.

Napisano
Te krety :mrgreen: :mrgreen: choć masz racje w moim wieku nie powinno :???:
Maniek nie przejmuj się, mnie po "oszczałce" do haczyków ( :mrgreen::mrgreen: ) też już mało zaskakuje ale "kretki" mnie dobiły, przecież to dzieci w przedszkolu wiedzą jak się kredka pisze :roll:
  • 7 months later...
Napisano

Troszkę odgrzeję temat :mrgreen: .U mnie znowu do "łask" powróciły obrotówki :roll: twierdzenie ,że woda jest "przebłyszczona" zdecydowanie zmienił bym na "przegumiona" :razz: .Na gumy - oczywiście na moim łowisku - atak szczupaka bardziej przypomina sandaczowe pstryknięcie (ewolucja czy co :shock: ),natomiast na blachy jest o wiele bardziej zdecydowany .

Napisano

Jakiej wielkości obrotówek używasz? Bo ja rzucam raczej małymi obrotówkami i trafiają mi sie same maluchy (szczupaczki). Nie wiem czy większe nie chcą uderzyć w mniejszą obrotówkę, czy tam po prostu są same maluchy, a może na dużego po prostu trzeba trafić ?

Napisano

Najczęściej używam obrotówek aglia i comet rozmiar 4 i 5 oraz longi 2 - To zależy od wody :jezioro to zwykle Aglia 5 (5 dlatego iż wiem ,że szczupaki 60 - 80 cm to "taka norma") ,rzeka to comety 4 i longi 2 (zależy od siły prądu - na rzece ,w której wędkuję szczupły 70 cm to już "rekord" ;ryby danego gatunku (szczupak) jest stosunkowo dużo , ale są to najczęściej "okołowymiary" .Ostatnio kombinuje :cool: z obrotówkami Mepps Lusox w rozmiarach 1 i 2 (mają fajny patent ze zmianą obciążenia) ,ale te raczej polecam na wody stojące.

Napisano

Ja ostatnio rzucam srebrną obrotówką rozmiar 3 na wodzie stojącej, niedużej i bogato obrośniętej grążelami i innymi moczarkami ;p. Myślisz, że jak taka znajdzie się w okolicy jakiegoś chociaż wymiarowca, to ten się pokusi? Czy powinienem coś większego im podać ? Bo na 3 to jeszcze jest szansa drapnąć jakiegoś okonka, czy innej drobnicy. Ale z drugiej strony chciał bym wreszcie coś wymiarowego wymęczyć...

Napisano

Z tego co wiem to rozmiar obrotówek nr.3 jest najbardziej "uniwersalny" - taka "trójeczka" ,na wodzie stojącej robi tyle "zamieszania" - jak sam zauważyłeś ,że wystarczy do sprowokowania ataku i okonka i dużego szczupaka :grin: ,.Podobno głównym zmysłem odpowiedzialnym za atak u szczupaka ,jest linia boczna .Obrotówka tego rozmiaru wysyła ,takie wibracje ,że potrafi "zainteresować" szczupaka prawie każdej wielkości.Szczególnie o tej porze roku nie przesadzam z wielkością .Wiąże się to z naturalnym pokarmem drapieżników :narybek ,drobnica.Większy kaliber zostawiam sobie na jesień (ale to już zupełnie inna historia :razz: ).Nie przejmuj się za bardzo kolorem ,naturalnie należy też o tym pamiętać ,ale bez przesady .Moim zdanie najważniejsza jest praca przynęty .Na chwilę obecną mamy "stosunkowo kiepski" okres jeśli chodzi o szczupaka - mnóstwo naturalnego pokarmu (pisałem o tym wcześniej),którego moim zdanie nie przebije żadna "sztuczna przynęta "- ryba ma w czym wybierać .Dlatego też uważam ,że wirówki o tej porze roku są jak najbardziej wskazane - nie wiem za bardzo jak to opisać (szczupak "wali" w nie - bo są bardziej kontrastowe ,krzykliwe - są czymś innym niż naturalny pokarm :cool: ).

Napisano

W nawiązaniu do do "posta "wcześniej.Na podstawie moich obserwacji wynika (subiektywna opinia) ,że obrotówki sprawdzają się o wiele lepiej - gdy "są kłopoty ze światłem" ;zachmurzenie ,pochmurno ,wschód ,zachód słońca.Gdy przejrzystość wody jest stosunkowo duża (słoneczny dzień ,czysta woda) zdecydowanie - podkreślam zdecydowanie bardziej skuteczne są gumy :!: .

• 2 weeks later...
Napisano

Ja moge powiedziec smialo ze gumowe szczupaczki sa bardzo dobre ( widac na kamizelce ) .Dzis na takiego wytargalem 5kg 95cm szczupaka :):grin:

p1000795b.th.jpg