Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nadszedł grudzień,ostatni miesiąc wędkarskiego sezonu.Miesiąc w którym rozpoczyna się zima a więc szczytowy okres w którym możemy liczyć na spotkanie z okazałymi szczupakami i sandaczami.
Na "moich" wodach szczupaki w ostatnim okresie znacznie zmieniły swoje dotychczasowe zachowania.Drobnica uciekła z trzcinowisk a za nią drapieżniki.Dotychczas bardzo skuteczne "żelazo" jest teraz odbijane z impetem jakby przynęta w ogóle nie była uzbrojona:ph34r:Dziś udało się wygospodarować wolne od pracy,pogoda wymarzona na drapieżnika,od samego rana opady śniegu,temp. bliska zeru,umiarkowany wiatr czyli lepiej już nie będzie;).Częste zmiany przynęt,kolorów itp..na nic,a podbijanie miękkich przynęt chyba już tylko straszyło szczupaki.W cieplejszej wodzie mniej skuteczny shad teez teraz okazuje się tym co odpowiada szczupakom,mega spowolnione prowadzenie,kołysząca praca i zamiatanie ogonem.Samo przebywanie nad wodą w taką aurę daje mi mega frajdę a kilka uderzeń i trzy wyholowane zębate choć nie wielkie bo w granicach 60cm były tylko ukoronowaniem wspaniałego dnia:)Pozostaje ponownie ruszać nad wodę póki zima nie przykryje tafli w lodowe ubranie:)

DSC_0185.jpg

DSC_0187.jpg

• Super 13
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Gratulacje Panowie.. Ja od tygodnia nie byłem nigdzie, jakoś warunki pogodowe do mnie nie przemawiają. Kumple wyniki mają słabe, więc weny brak.. Może w przyszły weekend uda się gdzieś zajrzeć, czasu w tym miesiącu nie będzie za wiele :wacko:

Napisano

Ładnie łowicie :) Ja niewiele jeżdżę, ale w piątek i w sobotę na zero. W tym roku u mnie jest dramat z drapieżnikiem. Nie pamiętam tak słabego roku. Dziś spróbuję pospinningować...

Napisano

Dzisiaj z bratem pojechaliśmy nad żwirownię no kill, wędkowaliśmy od 09:30 do 15:15.

Brat wyjął trzy szczupaki, największy ok 55 cm.

U mnie dwa wyjęte ok 45 cm, oraz 64 cm i jeden spięty..

Brań niewiele i tylko na przynęty 12 cm +, dominowały jasne kolory :P 

Poniżej kilka fotek :)

large.20171207_142226.jpg.6e6059e7e64405

large.20171207_142142.jpg.00ad737c147a07

20171207_121314.thumb.jpg.95b296a64141de75d5823e926d64d36a.jpg

• Super 5
Napisano

To jak? Robimy grudzień miesiącem szczupaka?

Środa, wiatr robi co chce. Lżej jak 10g i 3" gumy nie da rady opanować.Dwa zapięte z trzech ataków.

5a297cd750ca2_2017_12_06Odra(12)_easyHDR-BASIC-2_resized.thumb.jpg.6d24eb15ab56beccb63a573aaa3bfed7.jpg

5a297cd8322fd_2017_12_06Odra(3)_easyHDR-BASIC-2_resized.thumb.jpg.7d0f998dd0d22c6031214480995bd079.jpg

• Super 5
Napisano
18 minut temu, jaceen napisał:

To jak? Robimy grudzień miesiącem szczupaka?

Środa, wiatr robi co chce. Lżej jak 10g i 3" gumy nie da rady opanować.Dwa zapięte z trzech ataków.

5a297cd750ca2_2017_12_06Odra(12)_easyHDR-BASIC-2_resized.thumb.jpg.6d24eb15ab56beccb63a573aaa3bfed7.jpg

5a297cd8322fd_2017_12_06Odra(3)_easyHDR-BASIC-2_resized.thumb.jpg.7d0f998dd0d22c6031214480995bd079.jpg

kurna jakie szczupaki ? dzisiaj 10 gr. i rozmiar nr. 3 i co ? okonie i bynajmniej nie do foty 😠😉

Napisano

Ostatnio cała "Śmietanka Towarzyska" z Wrocławia uganiała się w poszukiwaniu okoni..... zmobilizowali mnie więc też niedawno zorganizowałem sobie trochę czasu i postanowiłem ich poszukać w samotności. O dziwo nawet jakieś udało się zlokalizować. Brania bardzo delikatnie, pasiaki niemrawe i niezbyt skore do współpracy, jednak coś tam udało się wydłubać z takim gagatkiem na czele.....

d90b0c7b4d72a167med.jpg

:D:D:D

• Super 13
Napisano

Wczoraj w końcu świetna pogoda na wyjście na ryby więc spinning w dłoń i na okonie :) . Od początku grudnia albo halny albo deszcz albo mróz więc nie było okazji połowić. Wybrałem się spacerkiem nad Wisłok i na miejscu okazało się , że woda podniesiona około metra i silny uciąg uniemożliwia łowienie. Kilkanaście rzutów i wniosek jest jeden, nie ma sensu się męczyć. Więcej czasu zajęło mi dojście nad wodę i powrót do domu niż samo łowienie. Brakło już czasu aby wybrać się autem na żwirownię. Tfu, co mnie pokusiło aby na rzekę się wybrać, straciłem tylko fajny dzień i wydaje mi się że to była ostatnia szansa na rybę w tym roku. No może jeszcze karpia w Tesco wyciągnę na Wigilię ;)

Dzisiaj miałem na żwirowni porzucać ale pogoda potrafi się zmienić o tej porze roku diametralnie, wczoraj bezwietrznie i słonecznie a dzisiaj zimnica i halny znowu szaleje. 

Pozostaje oglądać filmy wędkarskie na YouTube :) 

Napisano

Witam kolegów

Niestety mój ciepły kanał jest zmienny jak kobieta raz potrafi zaskoczyć świnkami 35+  aby dzień póżniej zejść z mizernymi wynikami taka wędkarska dola :D

Napisano

Gratuluję łowiącym :)

Ja od tygodnia nie byłem nigdzie.. czasu mało, ale może się uda jeszcze raz czy dwa chociaż na kilka godzin gdzieś ruszyć za okoniem lub sandaczem :ph34r:

Napisano

Po dluzszej przerwie udalo mi sie zawitac nad wode.. 

Cos tam nawet udalo sie zlowic.. 

Zanderki 50 i 58 cm na brzegu do tego leszcz kapotnik pod 60 cm.. 

large.20171216_075545.jpg.65e74e82e7a4282246987d8310269c34.jpg

• Super 4
Napisano

No to Krzysiek pogratulować , ja wczoraj z dwoma kumplami biczowaliśmy jezioro przez jakieś cztery godziny i bez brania , na innych pływadłach a było ich pięć to samo . Echo pokazało fajne rybki ale niestety nie chciały posmakować żadnej przynęty a miały w czym przebierać 

Napisano
2 godziny temu, zajac222 napisał:

No to Krzysiek pogratulować , ja wczoraj z dwoma kumplami biczowaliśmy jezioro przez jakieś cztery godziny i bez brania , na innych pływadłach a było ich pięć to samo . Echo pokazało fajne rybki ale niestety nie chciały posmakować żadnej przynęty a miały w czym przebierać 

Może to kwestia regionu, u mnie w sobotę też na zero cały dzień. Po tych przymrozkach już wszędzie lód zaczyna wchodzić, pewnie sezon przyjdzie zakończyć na Wiśle.