Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

ano :)

na początku myślałam, że to przypadek, potem stwierdziłam, że eee... wieszają się tylko ołówki zwłaszcza, że kolesiowi te maluchy strasznie z rąk leciały :lol: ...

szczena mi opadła przy pierwszym dużym, a potem pomyślałam, że to specyfika łowiska, i to chyba cosik w tym jest ;)

nie mniej, przyjemnie się ogląda i to baaardzo, choć jakąś choćby najmniejszą miłością do muchy nie pałam, pewnie ze względu na ceny sprzętu :lol:

Dudi - fajne znalezisko ten filmik :)

• 8 months later...
Napisano

Łowiłem dotychczas na puchowce, teraz bawię się w robienie matuk, w planie zonkery i co tam jeszcze w oko wpadnie. Polecam, szczena mi opadła rysując podłoże już pierwszego dnia łowienia muchami szczupakowymi. Jak ktoś nie ma muchówki, spinning też się nada. :smile:

• 2 weeks later...
Napisano
WITAM

ŁOWIĘ DOSYĆ CZĘSTO NA MUCHY TUBOWE ZESTAWEM Z BOCZNYM TROKIEM.POLECAM EFEKTY BYWAJĄ PRZYZWOITE.

Sory że sie wtrące w temat w którym nie mam zielonego pojecia :oops: ale nie pisz dużymi literami. Masz jakiś problem z klawiaturą, że ci Caps Lock nie dziala :lol: (bez urazy :wink: ).

Napisano

Maciek nie unoś się. W internecie pisanie dużymi literami oznacza, że chcesz zostać zauważony, zwrócić na siebie uwagę. Możńa to nawet podciągnąć pod krzyk. A wracajac do tematu. Jakie kolory z typowych much sprawdzały się najbardziej? Jakieś jaskrawe?

Napisano

Jaskrawe też (np biel z czerwienią), najlepiej z dodatkiem fleszy. Ale warto mieć i coś w spokojniejszych barwach.

Kombinuję jak tu uzbroić takiego futrzaka jak ten na filmiku, tyle że ciut mniejszego. Może na bazie systemiku do martwej rybki? Robił ktoś z was coś takiego?

• 1 month later...
Napisano

ja łowiłem próbowałem łowić sandacza na coś takiego ale prawdę powiem nie wychodziło mi

• 5 years later...
Napisano

Przylacze sie do tematu

Do szczuplych na muche uzywam glownie tubowki

Wszystko dziala w miare oki jak woda nie ma wiecej jak 3 m .....wtedy mozna liczyc na biory ;)

Jak jest glebiej.......no....mozna potrenowac rzuty- tak ja to widze.

• 4 months later...
Napisano

Czy jest choć jeden argument świadczący oprzewodze dowolnej techniki mucheowj nad dowolnatechniką spinningową w przypadku szczupaków? :roll:

Napisano

No dziwne pytanie.To tak jakbys zapytal :

... pstragow wiecej nalowie na muche czy na glizde ?

Lubisz dowolna technike , wiec na nia lowisz a czy miej czy bardziej skuteczna to....drugorzedne

• 2 weeks later...
Napisano

No nie do końc,a po prostu większa skuteczność daje mucha - bawienie się w szczupaki to takie rzezbienie trochę.

Dawno danwo tem uw Wiadomościach wędkarskich był artykuł o gościu, który wyciągał ładne szczupolce na streamery, ale to raczej wyjątek od reguły.

Z kwestii czysto technicznych - jak rozwiązać problem mucha plus przypon?

Napisano
Z kwestii czysto technicznych - jak rozwiązać problem mucha plus przypon?

Po co rozwiązywać lepiej zastosować agrafkę i rozpinać.

Proszę pisz pełnymi zdaniami - będzie łatwiej się porozumiewać.

Napisano

Chodzi mi o kwestie przegryzenia żylki. W bezprzyponowe łowienie szczupaków wierzę tak samo jak w uczciwość polityków.

• 3 weeks later...
Napisano
Chodzi mi o kwestie przegryzenia żylki. W bezprzyponowe łowienie szczupaków wierzę tak samo jak w uczciwość polityków.

Stosuje się standardowy stalowy/wolframowa/itp. przypon z agrafką.

Nie robi to różnicy co zastosujesz.

Napisano

Nie ma przewagi , ale z racji ,że mucha zawsze jest bardziej subtelna od spinningu zabawa jest większa. Spowodowane jest to również budową kołowrotka i wędki. Fakt zestaw ze stalką wygląda trochę komicznie , ale jest to obowiązkowe przy szczupakach.

Napisano

Nie wiem czy słyszeliście ale na Wyspach Brytyjskich dużo osób łowi w ten sposób szczupaki. Oglądałem jakiś czas temu program właśnie dotyczącego łowienia szczupaków na muchy :wink:

• 2 years later...
Napisano

Trochę odkopię temat, ale koledzy powyżej maja trochę racji, mucha potrafi otworzyć nie jedno łowisko ;)

u mnie np tak było z kanałem na którym łowiłem ;)

• Słabo 1
Napisano

Nie jesteś aż tak stary aby mieć już blokadę w krzyżu. Naprawdę tak ciężko jest się zgiąć i rybę do wody wpuścić a nie wrzucać z półtora metra ?