Budek Napisano 23 Lipca 2019 Share Napisano 23 Lipca 2019 Przyłów przy sandaczach rz.odra po niżej prężyc branie na kamienistej górce 6m 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 11 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2019 23 lipiec - 11 sierpnia, niezła przerwa:) Czyżby faktycznie ten letni sezon był taki trudny z okoniami? Prawie trzy godziny w znanych miejscach z przynętami sprawdzonymi i słabo. Radek większość czasu łowił gumkami 2"/2g i wirującym ogonkiem 4g. Ja szukałem w międzyczasie czegoś, co by zdecydowanie dało nam sygnał, że ta przynęta będzie najlepsza. Niestety, nie daliśmy rady. U Radka kilkanaście brań i same małe okonie. U mnie brań mniej, ale pod koniec dostałem ładne trzy okonie na swoje powierzchniowe woblery. Dwa okonie wymienię w swojej tabeli (30 i 28 cm). Okonie złowione na bieżącej wodzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 18 Sierpnia 2019 Share Napisano 18 Sierpnia 2019 Poranny wypad spinningowy nad Odrę zaowocował szczupaczkami oraz okoniami, ponad 20 sztuk, ale tylko jeden wędruje do tabeli a mianowicie 31 cm, przynęta 2 calowy keitech na 2gr główce, branie z daleka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 18 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2019 Gdyby ktoś pomyślał, że nasze starania i rozterki o dużego okonia tylko nas dotyczą, to polecam obejrzeć. Nie chodzi mi o czepianie się sytuacji na naszych wodach. Obejrzeć na luzie. Porównać swoje wyniki, ile potrzebujemy czasu i mamony, aby uzbierać kilkanaście okoni powyżej 30 cm. Jak przy innych gatunkach, tak są też miłośnicy okoni, którzy potrafią nieźle przewietrzyć portfel, by złowić kilka pokaźnych garbusów. A przecież nie zawsze w zaplanowanym terminie dopisze pogoda i aktywność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 22 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2019 Nawiązując do wcześniejszego wpisu, czwartkowa wyprawa z synem w poszukiwaniu okazałych garbusów kosztowała nas w mgnieniu oka 400zł. To druga okoniowa wędka w tym sezonie, która przez nieuwagę rozleciała się na kawałki. Dobrze, że mieliśmy w zapasie trzeciego travela i udało się wspólnie połowić. Okonie małe. Na powierzchniowe przynęty praktycznie bez efektów. Dopiero coś zaczęło się dziać na obrotówki. Duże longi od forumowego kolegi dały kilka drobnych okoni i przed samym zmierzchem wziął największy 29cm. Okoń leci do tabeli. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 24 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2019 W tym sezonie z okoniami jak na razie u mnie mocno pod górkę. Wczoraj zaczęliśmy półtorej godziny przed zmierzchem i było tylko jedno branie u Radka na poppera. Okoń 25 cm ląduje u niego w tabeli. Zostaliśmy jeszcze na wieczorne łowienie do 1:00, ale wybrałem złe miejscówki. Nic się nie działo. Dawno tak nie miałem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 24 Sierpnia 2019 Share Napisano 24 Sierpnia 2019 Wybrałem się na bobrzańskie potoki a tu taka niespodzianka🤣 leci do tabeli 35cm 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smigolek Napisano 28 Sierpnia 2019 Share Napisano 28 Sierpnia 2019 Przyłów przy łowieniu pstrągów. Wziął na imitację ważki na 2gr główeczce. Rzeczka pstrągowa, głębsza rynienka ze spowolnionym nurcikiem, zacieniona szpalerem drzew. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 28 Sierpnia 2019 Share Napisano 28 Sierpnia 2019 Nocne garby krótki opis w temacie ,,wrocławska Odra'' leci do tabeli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 31 Sierpnia 2019 Share Napisano 31 Sierpnia 2019 Nocne okonie 2. Łowiliśmy we dwójkę od 21 do 1 około 60szt okonia w tym największy 39cm Guma 7cm główka 7g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 2 Września 2019 Share Napisano 2 Września 2019 Witam, udało się złowić coś do tabelki, rzeka Odra - kilka rybek, brania zdecydowane na gumki 2 calowe. Okonie 25 cm i 34cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 3 Września 2019 Autor Share Napisano 3 Września 2019 Miała być dzisiaj niższa woda. Zdążyłem na kilka brań. W trakcie łowienia śluza popuściła i w oczach zaczął się podnosić poziom. W pudełku miałem tylko powierzchniowe woblery i nie było większych możliwości pokombinowania. Dwa okonie 28 i 29cm na powierzchniowego "banana" wtd. lecą do tabeli na wymianę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 5 Września 2019 Autor Share Napisano 5 Września 2019 Czwartek-Odra. Tym razem wiatr bardziej sprzyjał i nie spychał rzęsy pod mój obławiany brzeg. Woda wyższa niż poprzednio. Zdecydowałem łowić agresywniej i sięgnąłem po wirujące ogonki. Jak zacząłem od 6 g, to tylko przez chwilę spróbowałem niższą gramaturą, by szybko wrócić do szóstki. Łowiłem typowym jigowaniem od dna na trzy obroty korbką. Zacząłem dość ostro, bo w kilkanaście minut miałem trochę brań i z tego na brzegu wylądowały dwa okonki i boleń. W końcu fajne łupnięcie i miara pokazała 31 cm. Przeszedłem kilka metrów dalej i znowu łupnięcie. Hamulec zaczął terkotać i w toni "przeleciał" bokiem piękny okoń. Mógł mieć +/- 35 cm. Był z pewnością większy niż jego poprzednik. Dalej było już standardowo. Brania ustały i trafiały się pojedyncze raz na kilkanaście minut. Dołowiłem jeszcze jednego ładnego, ale najzwyczajniej wymsknął się do wody przed zmierzeniem:) Okoń 31 cm leci do tabeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 6 Września 2019 Share Napisano 6 Września 2019 O poranku kilka okonków na uroczo różowy wirujący ogonek. Prowadzenie tuż nad dnem - szybki zryw i powolny opad. Uderzenia zazwyczaj były tuż po zrywie, zanim opad jeszcze "ustabilizował" się. Sporo okoni 20-22cm. Jeden do tabeli, 26cm: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 7 Września 2019 Share Napisano 7 Września 2019 Dziś wierzyłem, że jednak prognozy się do końca nie sprawdzą i pogoda pozwoli trochę poszukać okoni. Niestety nie tym razem, krótki wypad, kilka okoni. Jeden 26cm na woblerka bobesku wędruje do tabelii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moczykij Napisano 7 Września 2019 Share Napisano 7 Września 2019 Odra. Dwie godziny dłubania maluchów lekkim zestawem z żyłeczką i 5-7 cm gumkami. Naliczyłem 9 okonków. Powrót w górę rzeki z nieco cięższym zestawem, plecionką i nieco większą gumą i jako dziesiąty zameldował się ten ze zdjęcia. Szczęśliwa przynęta to Westin Shad Teez 9 cm, na 7 gr główce. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 8 Września 2019 Share Napisano 8 Września 2019 A ja dopiero teraz zauważyłem że minimalny wymiar to 24 cm . Byłem przekonany że 25 i co najmniej 3-4 zostały niezgłoszone w tej edycji dosłownie po pół centa im brakowało do 25 . Gapiostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 8 Września 2019 Autor Share Napisano 8 Września 2019 Okoń - liga Haczyk.pl Zasady: - Zgłaszamy maksymalnie 10 okoni złowionych metodą spinningową, muchową, podlodową. - Możliwość wymiany po dołowieniu większej ryby. - Minimum zgłoszenia, to okoń 24 cm. - Ryby złowione od 01.03.2019 do 13.04.2019 nie będą zaliczane do punktacji (uwzględniamy przerwę na tarło). - Weryfikacja długości ryby na podstawie zdjęcia z miarą. - Będą dwa osobne wątki. Jeden ze zdjęciami i komentarzami , drugi z tabelą i wynikami wpisywanymi przez uczestników na zasadzie (uzupełnij, kopiuj, wklej). - W dobrym tonie będzie podanie kilku informacji (osobny wątek) o okolicznościach połowu. Rodzaj łowiska (rzeka, staw, jezioro), metoda, przynęta, jakim sprzętem itp. - Złowione ryby przeznaczone do tabeli starajmy się zgłosić w najkrótszym terminie. - Rywalizacja na zasadach koleżeńskich i z zasadą złów i wypuść. Pomysł ma na celu poznawanie i doskonalenie umiejętności łowienia konkretnego gatunku. W tym przypadku okonia. W razie wątpliwości będę podejmował ostateczną decyzję, informując w głównym wątku. Zapraszam do dyskusji, wklejania swoich zdobyczy i zachęcam do uczestnictwa. _______________ W razie wątpliwości na jakich zasadach jest współzawodnictwo, to zasady są umieszczone na początku tematów Okoń-tabela i Okoń-liga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 11 Września 2019 Autor Share Napisano 11 Września 2019 Niedziela, 17 listopada 2019 o 06:30 – 15:00 SFC | Street Fishing Calisia: Perch Professor https://www.facebook.com/events/891386461231307/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGregor Napisano 14 Września 2019 Share Napisano 14 Września 2019 26 cm przy okazji łowienia boleni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moczykij Napisano 14 Września 2019 Share Napisano 14 Września 2019 Odra. Myślałem, że trafiłem idealnie z przynętą, bo w ciągu kilkunastu minut wyjąłem chyba z 10 okonków. W takich sytuacjach zawsze zaczynam kombinować - tak było i tym razem. Niestety okazało się, że to nie mój wybór przynęty wpłynął na ilość brań - one po prostu brały. Guma okazała się mniej ważna niż sposób jej podania. Ważne było, by była prowadzona po łuku z nurtem, ocierając się o dno. Kilka przynęt widać na zdjęciach. Nie powiem, żeby brały na wszystko, ale połowa przynęt, które założyłem na agrafkę była skuteczna. Najlepsze jednak były wszystkie ripperopodobne gumy z dużą powierzchnią boczną. Patrząc na godziny ze zdjęć - żarcie trwało jakieś 45 minut i skończyło się tak samo szybko jak się zaczęło. W tym czasie złowiłem około 20 okoni. Wróciłem w to miejsce godzinę później i dołowiłem jeszcze jednego "ligowego" na obrotówkę. Gumy były już wtedy ignorowane. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moczykij Napisano 16 Września 2019 Share Napisano 16 Września 2019 Odra. Dziś 3 godzinki i 6 rybek. 5 okonków i przyłowiony sumek. Do ligi załapały się trzy. Dwa złowione na ripper Manns'a, trzeci na Westin'a. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 16 Września 2019 Autor Share Napisano 16 Września 2019 U mnie też było dzisiaj ciekawie. Łowiłem w Odrze. Po trzydziestu minutach łowienia i zmian przynęt postawiłem na woblera Champion4 A. Lipińskiego. Złowiłem kilka okoni i jednego (31) dodam do tabeli. Między nimi miałem dobre branie czegoś i jedno branie sandacza z opaski. Po dwóch godzinach brania były już rzadkością. Dołowiłem jeszcze klenia na bezsterowca i na tym zakończyłem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 17 Września 2019 Share Napisano 17 Września 2019 Kolejny do tabeli 35cm ogólnie dużo małego okonia ten jeden się trafił. Z racji że to ryba złowiona na zawodach to przyneta 2" keitech liczy się dużo małych ryb 👍 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moczykij Napisano 17 Września 2019 Share Napisano 17 Września 2019 Odra i tylko jedno branie. Okoń najpierw odprowadził mi pod same nogi Manns'a. Długo szukałem sposobu jak go przekonać do powtórki. Po mniej więcej godzinie proszenia - dał się skusić. Nie był w stanie oprzeć się Cannibalowi od SG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi