DawidSokołowski Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 Dziś pozwoliłem sobie na kilka godzin relaksu. Głowa przewietrzona, łapka rybką pachnie... No i gitara gra🙂 1 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpangler Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 W dniu 28.02.2019 o 21:05, tomek1 napisał: Prosto znad wody- pierwszy karpik tej wiosny. Szacunek łowienie karpi na początku marca to mistrzostwo świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 1 godzinę temu, karpangler napisał: Szacunek łowienie karpi na początku marca to mistrzostwo świata To bardziej karpiki. Wbrew pozorom w wodach zarybianych karpiami, czas tuż po zejściu lodu jest bardzo dobry. Jak wszystko zagra- miejsce (głęboko), sposób nęcenia i łowienia, pora- to w jeden wieczór można liczyć na kilka brań. Np. dzisiaj między godziną 20 i 22 miałem 3 szt. na brzegu. Tylko nie wolno wierzyć, że w zimnej wodzie nie używa się intensywnych zapachów i smaków a karpiówki na razie odłożyć w kąt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 2 Marca 2019 Share Napisano 2 Marca 2019 U mnie zakończenie sezonu zimowego ,nie dało rady się wejść teraz czekam na wiosnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 2 Marca 2019 Share Napisano 2 Marca 2019 Znad wody. Tym razem ładny leszcz- 51 cm. Mój największy z tej wody, choć łowię w niej 3 dekady. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidSokołowski Napisano 3 Marca 2019 Autor Share Napisano 3 Marca 2019 U mnie w weekend też były Lechy, ale zielone Kawał rybska! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukasz Napisano 4 Marca 2019 Share Napisano 4 Marca 2019 Mój PB płoci z wczorajszej zasiadki nad Odrą 😊 wiało nieprzyzwoicie mocno, ale branie i tak dało się dostrzec 😉 Całe 37cm. 1 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 5 Marca 2019 Share Napisano 5 Marca 2019 Jaka metoda/przynęta? no i zazdraszczam 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenNy Napisano 5 Marca 2019 Share Napisano 5 Marca 2019 Kukasz piękna sztuka.Gratulacje.Na co się połakomiła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukasz Napisano 5 Marca 2019 Share Napisano 5 Marca 2019 Feeder oczywiście 😉 na haku 4 białe robaki 😉 przypon owner 0.16, haczyk bodajże 10. Wędka trabucco precision xt river feeder 😉 zewnętrzny zakręt na Odrze, główki mega długie, baseny wielkie i głębokie.....woda mocno kręciła A ja szukałem miejsca z wodą prawie stojącą i takie udało mi się znaleźć 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 9 Marca 2019 Share Napisano 9 Marca 2019 Planem na pierwszy kwartał było skompletować klenie, płocie i okonie do klsyfikacji GP haczyk. Klenie udało się z całkiem przyzwoitymi sztukami. Okonie mnie przerosły, a w marcu już za nimi nie chodzę. Także wybór padł na płocie a przy okazji test nowych feederków. Wybrane łowisko oblegane przez wędkarzy. Trzeba było sporo od parkingu przejść zanim pojawiło się wolne miejsce. Zestawy z małymi koszyczkami, na skrętce przypony 0,09 dł. 70cm z haczykami 18. Po dwie pinki, zanęta to spożywka z pinką. Nęciłem tyle co z koszyczka. Pierwszy zestaw blisko na 8m, drugi na 25m. Zaczęło mocno wiać, ale mimo to brania nawet małych płotek dało się zobaczyć. Blisko przeżuciłem kilka małych płotek, daleko nie działo się nic, więc oba zestawy ułożyłem 8-10m. W łowisku zmieniały się płocie z leszczami i jeszcze okonki skubały. Cały czas coś zacinałem i holowałem. Największe: 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 9 Marca 2019 Share Napisano 9 Marca 2019 Ja dzisiaj pierwszy raz w tym roku wybrałem się na wodę stojącą naszego okręgu pzw z nastawieniem typowo na białoryb Wędkowałem z kumplem od około 07:00 do 10:30, kumpel 2x metoda na feederkach, a u mnie metoda na pickerze + spławiczek. U kumpla trafiły się tylko dwa karasie złociste na metodę. Natomiast u mnie na pickerka z metodą wyjechało 6 złotych karasi wszystkie w okolicy 20-28 cm + dwa karpie 35 i 44 cm Na spławik bez brania.. Poniżej kilka pamiątkowych fotek : 1 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Trzy wyjścia ze spinem w ostatnich dniach. Dwa razy bez rybki i bez brania , wczoraj na małego woblerka przywalił boleń taki 30 parę centymetrów. Wiatr u mnie to jakaś masakra nie ma żadnego komfortu z łowienia . Wytrzymałem tylko nie więcej niż 2 godzinki. Ciepło , słonecznie, aż zal siedzieć w domu a nie nad wodą ale wieje tak że wędkę z ręki wyrywa. Żeby nawet brały okonie po 50 cm to nie idę aż przestanie wiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 12 Marca 2019 Share Napisano 12 Marca 2019 Dzisiaj miejscówka kleniowa. Klenie były, ale żaden nie osiągnął rozmiaru zachęcającego do fotografowania, więc 5 sztuk zostało wypuszczonych bez wyciągania z podbieraka. Jedną wędkę postawiłem z większym haczykiem na rosówkę. Skubana była niemiłosiernie, ale wszystkie zacięcia puste. Zmniejszyłem haczyk i założyłem kawałek odciętej rosówki. Zaczęły siadać kolejno ryby i zagadka skubania wyjaśniła się. To chyba krąpie? Nie jestem pewien, bo żaden nie miał mniej niż 30cm, więc jak na krąpie to chyba stado sporych osobników. Proszę o potwierdzenie, bo dla mnie to nie tyle co nowy gatunek, ale pierwszy raz takie duże. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marex Napisano 12 Marca 2019 Share Napisano 12 Marca 2019 Krąpik jak nic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 U mnie jeszcze sezon się nie rozpoczął, ale dlaczego tematy połączono? Dużo lepszy był podział na miesiące.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 Godzinę temu, swi_r napisał: U mnie jeszcze sezon się nie rozpoczął, ale dlaczego tematy połączono? Dużo lepszy był podział na miesiące.. Mi to osobiście nie przeszkadza byle by każdy pisał że opisuje relacje z danego dnia i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 16 Marca 2019 Share Napisano 16 Marca 2019 Dzisiaj pojechałem z bratem i kumplem na starorzecze no kill, wędkowaliśmy od 11:30 do 14:30. Pojechaliśmy uzbrojeni na lekko z zamiarem złowienia jakiegoś okonia bo dawno tych ryb w zadowalającym rozmiarze nie złowiłem.. Najpierw kolega na drop shota ma niezłą rybę jak się okazało po chwili obciął zębaty, brat chwilę potem zalicza kilka okoniowych puknięć w malutką wahadłóweczkę a mi pod nogami na małego spinmada 10g spada okoń +-20cm. Później zmiana miejsca na przeciwległy koniec zbiornika gdzie jest płycej.. Najpierw brat wyjmuje na spinmada szczupłego pod 60cm, chwilę później ja na malutką gumeczkę trafiam zębatą mamuśkę równo 90cm i dobre 5-6kilo.. Dosłownie 10min później rzut nawet nie zdążyłem zacząć zwijać i przygrzmocił sumek z opadu, po około 10min wożenia mnie na 100m odcinku brzegu udało się go wyholować ryba miała +- 120cm i dobre 15kilo... Rybki wyholowałem kijkiem do 18g na plecionce 0,12mm bez żadnej stalki Zdjęć oczywiście nie dodaję bo to tzw przyłowy a i okres ochronny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 17 Marca 2019 Share Napisano 17 Marca 2019 Elast pierwszego kwietnia miałeś to napisać Żart oczywiście , gratuluje emocji :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 17 Marca 2019 Share Napisano 17 Marca 2019 4 godziny temu, ESSOX napisał: Elast pierwszego kwietnia miałeś to napisać Żart oczywiście , gratuluje emocji Za długo wędkuję żeby robić takie akcje dla mnie liczą się emocje a tych było aż nadmiar jak na jeden dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 17 Marca 2019 Share Napisano 17 Marca 2019 A ja uganiam się za jaziami. Z dnia na dzień trafiają si e większe. Ale okazów jeszcze brak. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 18 Marca 2019 Share Napisano 18 Marca 2019 Weekendowy wyjazd w góry w rodzinne strony mojej żony, a że na Dunajec już niedaleko, to wybrałem się trochę poćwiczyć rękę. Widoki mega Dwie godziny machania dały fajne efekty, siadły 3 potoki takie koło 40, dwa z nich wypiąłem od razu w wodzie nie robiąc im zdjęć, jeden łyknął woblera prawie całego ,więc musiałem go wyjąć z wody a przy okazji zrobiłem mu fotę Trafiła się też ciekawostka....tęczak? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 18 Marca 2019 Share Napisano 18 Marca 2019 Zdjęcie się nie zmieściło, bo za ciężkie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 Dzisiaj pogoda pozwoliła w końcu wyjść z wędką nad rzekę . Łowienie na spinning w godzinach 15-18..30 i 100% skuteczność Trzy brania i 3 rybki na brzegu. Najpierw boleń na 63 cm , później 38 cm kleń i na koniec już po zmroku kleń na 42 cm. Wszystko na małe woblerki, każda ryba na innego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 20 Marca 2019 Share Napisano 20 Marca 2019 W dniu 15.03.2019 o 09:48, Elast93 napisał: Mi to osobiście nie przeszkadza byle by każdy pisał że opisuje relacje z danego dnia i tyle Mi przeszkadza, ponieważ nie ma żadnego uporządkowania i po jakimś czasie nie wiadomo co już przeczytałem i trzeba szukać odpowiedniej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi