Unises Napisano 30 Listopada 2011 Share Napisano 30 Listopada 2011 Znaleziono najstarszy haczyk na ryby Na Wschodnim Timorze znaleziono najstarszy znany haczyk na ryby. Odkrycia dokonali naukowcy z Australijskiego Uniwersytetu Narodowego (ANU) pracujący na stanowisku w jaskini Jerimalai. Znaleziska z Jerimalai dowodzą, że ludzie łowili ryby na otwartym morzu znacznie wcześniej, niż dotychczas sądzono. „Na miejscu znaleźliśmy ponad 38 000 rybich kości pochodzących z 2843 ryb. Ich wiek oszacowaliśmy na 42 000 lat" - mówi profesor Sue O'Connor, która stała na czele zespołu badaczy. „To pokazuje nam, że wcześni ludzie zamieszkujący wyspy Południowo-Wschodniej Azji mogli pochwalić się zadziwiająco dużymi umiejętnościami żeglugi. Byli ekspertami w polowaniach na takie ryby jak np. tuńczyki, których złowienie nawet dzisiaj nie jest łatwe" - dodaje Connor. „Na miejscu znaleźliśmy też wykonany z muszli haczyk, którego wiek oceniamy na 16-23 tysiące lat. To, jak sądzimy, najstarszy znany haczyk na ryby. Dowodzi on, że nasi przodkowie byli zręcznymi rzemieślnikami i rybakami. Co prawda nie wydaje się, by haczyk nadawał się do połowu ryb żyjących w wodach pelagialnych [oddalonych od brzegu - red.], ale możliwe, że w tym samym czasie robiono też inne typy haczyków" - stwierdza O'Connor. źródło: http://forum.kopalniawiedzy.pl/index.php?/topic/14624-znaleziono-najstarszy-haczyk-na-ryby/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 30 Listopada 2011 Share Napisano 30 Listopada 2011 Unises, cieszy że haczyk ma 16 tyś. lat co Na ścianie jaskini mieli forum Sorry ale nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Na ścianie jaskini mieli forum Jasne, a moderator pewnie łaził z maczugą za pasem, i załatwiał większość spraw od strzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Rozbawiła mnie cena; Wędka bambusowa z czterema podstawkami http://allegro.pl/bambus-dla-konesera-wedka-okazja-i1977820012.html a zważywszy ,że jest to wystawione w kategorii Wędziska › Karpiowe, zastanawiam się czy nie wysłać do sprzedającego e-maila następującej treści; "Weź ty se synek ten kij, i się po łebie bij" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 "Weź ty se synek ten kij, i się po łebie bij" No przestań.Przecież gdyby zamontować w nim przelotki Fuji,był by wart tej ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Może i racja, głupi jestem i nie znam się w końcu oferta jest adresowana do koneserów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Cena dla koneserów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Łowiłem na takową... Ach... co to były za czasy... ale za taką kasę??? To tylko J. Biedrzycki (TaAaka Ryba) porywał się z takim subtelnym kijkiem na karpie. Tyle, że podczas brania jęczał jeszcze bardziej niż ten bamus. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Łowiłem na takową...Ach... co to były za czasy... Też łowiłem i to nawet na własnoręcznie robioną. Kasę zbierałem na części chyba z pół roku żeby ją złożyć. A czasy były piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 A czasy były piękne. ...hmmm to były czasy i warka w małych butelkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Cena rzeczywiście dosyć wygórowana u mnie gdzieś jeszcze jest taki bambus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 wernicjusz, u mnie rządziło wtedy bosmańskie w małych butelkach zwanych bączkami. A te co miały przetłoczenie na szyjce to nazywali generał Nie brało się piwa w zielonych butelkach ale już nie pamiętam dlaczego Pavlo, trzymaj go. Ja niestety żałuję że nie mogę odzyskać swoich starych bambusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał82 Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 bo w zielonych szybciej się od słońca psuły, tak mawiał mój wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Nie brało się piwa w zielonych butelkach ale już nie pamiętam dlaczego Bo takich nie dało się sprzedać w "skupie butelek"? Pamiętam, że wpływy z tej instytucji zasilały najmocniej moją książeczkę SKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Bo takich nie dało się sprzedać w "skupie butelek"? Może i oto chodziło a może i propaganda dawnej epoki... . Dzisiaj Perłę, Lenia i kilka innych można kupić w zielonej i co . Widać efekt cieplarniany służy zielonemu szkiełku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robcio Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Mi Perła bardzo smakuje, a tak poza tym to mój trzysetny post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Natknąłem się na coś takiego Karta beznominałowa z 2001 roku. Przedstawia ryt skalny z epoki brązu przedstawiający połów ryb przy użyciu wędek źródło http://myvimu.com/exhibit/4285117-polow-ryb-to-pasja-czlowieka-od-stuleci Powiedzcie mi, Ci kolesie jechali już na trola , czy to tylko kotwica jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Jaki troll to jest kotwica a z przodu siedzi tresowana wydra która jako wyznawca C&R i komisarz z UE sprawdza limity połowów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskika28 Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Chciał bym się spytać co trzeba zrobić żeby przyznać komuś że pomógł . Zawsze się pojawia pod ulubioną metodą połowu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelan Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Chciał bym się spytać co trzeba zrobić żeby przyznać komuś że pomógł . Zawsze się pojawia pod ulubioną metodą połowu . Założyciel danego tematu ma opcję pod każdym postem w danym wątku aby kliknąć "Pomógł", wtedy licznik tego użytkownika zwiększa się o 1. O ile oczywiście uważa, że dana odpowiedź jest pomocna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość FALUBAZ_ZG Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Czy ktos z was mial moze stycznosc z tymi mobilnymi wedzarkami na trociny i moglby krotko napisac czy warto sobie tym zawracac glowe czy lepiej odpuscic? Z gory dzieki Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 FALUBAZ_ZG, jest to dosc fajna sprawa,ale troszke przy mala. Jak ktos ma mozliwosc to lepiej wykonac ja po swojemu,czyli troche wieksza i pietrowa na 2 ruszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 8 Lutego 2012 Share Napisano 8 Lutego 2012 Czasami trzeba odpocząć od wędkarstwa i pójść do kina. Od września 2011 we Wrocławiu jest dostępne czterosalowe kino studyjne DCF (Dolnośląskie Centrum Filmowe). http://www.dcf.wroclaw.pl/o-dcf/opis-kina Powstało w miejscu dawnego kina "Warszawa" Polecam szczególnie tanie środy (cena biletu 11 zł). Moja aktywność przy cenach w Multipleksach, to trzy, cztery wizyty w roku. Przy opcji środowej w DCF-ie nie minął luty a już zarezerwowałem bilety na czwarty seans. Ważny dla mnie i może dla innych preferujących dobre kino fakt, że podczas seansu głośniki nie ryczą aby zagłuszyć pożeraczy popcornu i innych smakołyków. Wiadomo, że nie wszyscy mogą się tej potrzebie oprzeć, ale w stosunku do Multipleksu jest to w przybliżeniu 90% popcornu a w DCF-ie 100% przyjemności oglądania i 2-3% przemyconych batoników. Na bardziej reklamowane tytuły rezerwacja nawet z tygodniowym wyprzedzeniem może być utrudniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość FALUBAZ_ZG Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 W temacie kin studyjnych polecam: http://www.kino-pionier.com.pl/ Klimacik i brak multiplexowego plastiku. No i przede wszystkim tytuly nigdzie indziej niespotykane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viragolo Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 Polecam filmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi